Linkuri accesibilitate

Ştiri

Daily Telegraph: interviu cu primarul din Ruscova, de unde se trage familia liderului Partidului Conservator

Cotidianul britanic "Daily Telegraph" a publicat o amplă relatare şi un interviu cu primarul localităţii Ruscova de unde este originară familia liderului actual al Partidului Conservator din Marea Britanie, Michael Howard.

Vasile Pop declară corespondentului cotidianului britanic că va trimite o scrisoare lui Michael Howard oferindu-i informaţii despre proprietatea tatălui său, Bernard Hecht, refugiat în Ţara Galilor, în 1939 din cauza persecuţiilor anti-evreieşti. Howard a refuzat să comenteze despre o posibilă cerere de restituire a proprietăţilor familiei sale.

Va învinge din nou apatia la alegerile din Serbia?

In Serbia, alegătorii au fost chemaţi la urne a treia oară în decurs de un an pentru alegerea preşedintelui ţării. Participarea la vot după primele şapte ore de la deschiderea centrelor a fost estimată la numai 20% din cei circa 6,5 milioane de alegători. Scrutinurile anterioare au eşuat din cauza absenteismului.

Se aşteaptă ca Dragoljiub Micunovic, om prolitic din cercurile democrate, candidatul actualei coaliţii de guvernămînt DOS să se situeze pe primul loc, devansîndu-l pe candidatul ultranaţionalist Tomislav Nicolic.

Micunovic a declarat în momentul votului: "Aştept ca Serbia să aleagă un preşedinte astăzi, ceea ce va aduce stabilitate în viaţa politică şi va semnifica o continuare a cursului reformator pe care Serbia l-a adoptat în 2001. Şi cred că ar fi un eveniment important pentru Serbia". Serbia nu are preşedinte de la 30 decembrie 2002, cînd a expirat mandatul lui Milan Milutinovic.

Autorităţile de la Tbilisi ameninţă cu reprimarea actelor de nesupunere civică

Autorităţile de la Tbilisi au fost citate de agenţiile de presă cu afirmaţii că se vor opune oricăror încercări de nesupunere civică, adjunctul secretarului Consiliului de Securitate al Georgiei, spunînd că nu vor fi permise acte de paralizare a administraţiilor municipale. Partidele de opoziţie, care cer demisia preşedintelui Eduard Şevardnadze, au chemat populaţia la acte paşnice de nesupunere civică în semn de protest faţă de alegerile parlamentare de la 2 noiembrie, considerate în mare parte falsificate. Întretimp, în nouă districte urmau să se desfăşoare astăzi o repetare a alegerilor după anularea rezultatelor scrutinului precedent, dar relatări de la Tbilisi afirmă că o parte a centrelor de vot au rămas închise.

Incendierea unei şcoli evreieşti dintr-o suburbie a Parisului

De la biroul prezidenţial al lui Jacques Chirac s-a anunţat că liderul francez a convocat pentru mîine o reuniune la nivel înalt, cu participarea premierului Jean-Pierre Raffarin şi a miniştrilor de interne, justiţie şi învăţămînt, avînd ca subiect combaterea antisemitismului.

Reuniunea este convocată după incendierea unei şcoli evreieşti dintr-o suburbie a Parisului şi înaintea întîlnirii pe care preşedintele Franţei urmează să o aibă cu liderii comunităţii evreieşti franceze. Chirac a declarat că Franţa nu poate tolera actele antisemite. Incendiul produs la Gagny, în nordul Parisului, ar fi fost provocat din două focare diferite şi a distrus complet şcoala.

Prezumtiv mesaj audio al lui Saddam Hussein

Staţia de televiziune Al-Arabiya din Dubai a difuzat o înregistrare audio în care o voce, prezentată drept a lui Saddam Hussein, îndeamnă irakienii să-şi intensifice eforturile de rezistenţă împotriva forţelelor coaliţiei conduse de Statele Unite.

Lovitură împotriva unor celule loiale fostului regim irakian

Trupe speciale americane au capturat doi fraţi irakieni, urmăriţi pentru implicarea lor în atentatul de luna trecută soldat cu distrugerea unui camion cu muniţii american la Fallujah.

Cei doi sînt fraţi cu un general irakian capturat de forţele coaliţiei, şi la arestarea lor, trupele au găsit şi un lansator de grenade şi circa 24 de mii de dolari.

Potrivit unei declaraţii a armatei, capturarea celor doi irakieni, loveşte serios în capacitatea de organizare a celulelor loaiale fostului regim pentru a lansa noi atacuri împotriva forţelor coaliţiei.

Funeraliile lui Teodor Samuilă, subofiţer ucis în Afganistan

Peste 4000 de persoane au asistat la Beiuş, la înmormîntarea celui de-al doilea militar român ucis în Afganistan, Teodor Mihail Anton Samoilă, în vîrstă de 35 de ani.

Ştirea zilei

un steag american şi un certificat de erou, iar secretarul de stat al Ministerului Apărării Naţionale, Ordinul Virtutea Militară, în grad de cavaler, cu însemne de război.

Institutul Cantacuzino: amînarea acţiunilor de protest

Sindicatul Institutului de Seruri şi Vaccinuri "Dr. Ion Cantacuzino" a anunţat că amînă declanşarea acţiunilor de protest programate pentru luni, după ce, la o întîlnire cu ministrul sănătăţii, Ionel Blănculescu a fost prezentat un plan de salvare a institutului de la faliment.

Institutul are nevoie de circa şase milioane de euro pentru retehnologizare, iar ministrul, citat de Mediafax, a anunţat că planul de salvare a institutului va fi finalizat în decurs de două săptămîni si prezentat guvernului.

George Bush: SUA vor învinge în lupta contra terorismului

În ajunul vizitei pe care o va întreprinde în Marea Britanie, preşedintele american George Bush a acordat un interviu ziaristului David Frost, difuzat de BBC International.

Ştirea zilei

Cînd i s-a cerut să comenteze protestele anti-război din Marea Britanie programate să coincidă cu vizita sa, preşedintele american a răspuns:

"Le-aş spune: înţeleg că nu vă place războiul. Nici mie. Dar aş vrea să sper că veţi înţelege faptul că am învăţat lecţiile lui 11 septembrie 2001 şi că teroriştii au declarat război Statelor Unite ale Americii şi război celor care iubesc libertatea. Şi intenţionez să-mi conduc naţiunea, împreună cu altele, asemenea prietenilor noştri apropiaţi din Marea Britanie, la victorie în acest război împotriva terorismului".

Forţele americane atacă cu o rachetă ghidată o bază a insurgenţilor de lîngă Kirkuk

Un purtător de cuvînt al armatei americane din Irak a declarat că forţele Statelor Unite au lansat o rachetă ghidată prin satelit împotriva unei tabere de instrucţie a fostului regim irakian situată la 25 de km vest de Kirkuk.

Racheta a fost lansată de la Taji, din imediata apropiere a Bagdadului şi a distrus ţinta, fără să fie clar imediat dacă s-au produs pierderi de vieţi omeneşti şi ce amploare au avut distrugerile. Tabăra era suspectată a fi fost folosită de militanţi ce se opun coaliţiei de forţe din Irak.

Două elicoptere ale armatei americane s-au ciocnit în cursul nopţii trecute, prăbuşindu-se în nordul Irakului, accident în care şi-au pierdut viaţa 17 soldaţi americani şi au fost răniţi alţi cinci. Accidentul a avut loc într-o zonă rezidenţială a oraşului Mosul. Un martor ocular irakian a afirmat ulterior că o patrulă americană a fost întîmpinată cu focuri de arme, elicopterele sosind la faţa locului pentru a-i evacua pe răniţi. Relatări care citează militari prezenţi la locul incidentului afirmă că pare probabil ca unul din elicoptere să fi fost lovit de o grenadă antitanc, ceea ce a determinat ulterior coliziunea cu al doilea elicopter.

Prima livrare post-belică de petrol irakian în Iordania

Ministrul iordanian al energiei şi resurselor minerale a anunţat că un transport de un milion de barili de petrol irakian a sosit în portul Iordaniei de la Marea Roşie, fiind prima livrare de acest tip de după război.

În urmă cu o lună de zile, oficialităţi iordaniene şi ale consiliului interimar de guvernare irakian au semnat un acord în baza căruia Iordania va importa în următoarele trei luni 2,6 milioane de barili de petrol din Irak, la preţurile de pe piaţa internaţională.

Irakul a fost singurul furnizor de petrol al Iordaniei, pînă la recentul război, iar cantitatea sosită cu o zi în urmă ar urma să acopere necesităţile energetice iordaniene pe următoarele două săptămîni.

Ministrul de externe al Israelului la Istambul în urma atentatelor de sîmbătă

Ministrul de externe al Israelului, Sylvan Shalom a vizitat Istanbulul, exprimînd condoleanţe familiilor victimelor atentatului terorist produs sîmbătă la două sinagogi ale oraşului şi în care şi-au pierdut viaţa 23 de persoane şi au fost rănite alte 240. Shalom a vizitat locul celor două atentate, s-a întîlnit cu reprezentanţi ai comunităţii evreieşti din Turcia şi a vizitat răniţi la spital. Vizite la locul atacurilor au întreprins şi primul ministru Receep Tayip Erdogan şi ministrul de externe Abdullah Gull. Între cei care au condamnat atacul astăzi s-au aflat Yaser Arafat, Siria, Egiptul şi Liga Arabă care au emis declaraţii în acest sens. Dar, liderul Ligii Arabe, Amr Mussa a afirmat ulterior că responsabilitatea pentru atacuri "revine în ultimă instanţă politicii Israelului".

Asasinarea în Afganistan a unei angajate a Înaltului comisariat ONU pentru refugiaţi

Din Afganistan se anunţă că o angajată de naţionalitate franceză a Inaltului comisariat ONU pentru refugiaţi a fost ucisă de oameni înarmaţi neidentificaţi, care au tras de pe o motocicletă asupra maşinii în care se deplasa. Poliţia a tras asupra atentatorilor, rănind unul din ei şi arestînd cele două persoane.

Vor avea şansa de a fi validate alegerile prezidenţiale din Serbia?

Alegătorii sîrbi votează pentru a treia oară în decursul ultimelor 15 luni pentru alegerea unui nou preşedinte. Pe listele electorale sînt înscrise peste 6,5 milioane de alegători, în peste 8500 de centre de vot, 248 dintre ele situate în provincia Kosovo, aflată sub administraţia Naţiunilor Unite.

Cele două tururi electoral precedente au eşuat deoarece la vot nu s-au prezentat 50% din alegători, procentul minim prevăzut de constituţie.

Candidaţii la actualul scrutin sînt Dragoljiub Micunovic, un veteran al cauzei democratice în Serbia şi ultra-naţionalistul Tomislav Nikolic. Serbia este fără preşedinte de la 30 decembrie 2002 cînd a expirat mandatul lui Milan Milutinovic.

Tbilisi: consultări ale liderilor opoziţiei pentru lansarea unei campanii de nesupunere civică

Alegeri s-au desfăşurat şi în Georgia, în nouă circumscripţii electorale, în care voturile exprimate în urmă cu două săptămîni în alegerile parlamentare au fost anulate, urmare a iregularităţilor înregistrate.

Întretimp, liderii partidelor de opoziţie, care cer demisia preşedintelui Şevardnadze, s-au întîlnit pentru a discuta o continuare a mişcărilor de protest şi lansarea unei campanii de nesupunere civică. Protestele au culminat vineri cînd circa 15 mii de oameni s-au adunat în faţa Parlamentului de la Tbili.

Alegeri locale în autonomia găgăuză din Republica Moldova

În Republica Moldova, s-au desfăşurat alegeri locale în autonomia găgăuză. Potrivit prognozelor, cele mai multe şanse de victorie revin listelor electorale comuniste.

Accidentul din portul Saint Nazaire: numărul victimelor s-a ridicat la 16

Oficialităţile franceze au anunţat că numărul celor morţi în accidentul petrecut cu o zi în urmă, cînd o pasarelă a nou construitului vas "Queen Mary II" s-a prăbuşit, se ridică la 16 persoane.

Pasarela, lungă de 10 metri, ce lega cheiul de navă, fusese construită cu o zi înainte şi s-a prăbuşit sub greutatea unui grup de vizitatori, membri ai familiilor muncitorilor navali. În momentul accidentului, circa 40 de persoane se aflau pe pasarela ridicată la înălţimea de 20 de metri.

Circulaţie în ambele sensuri pe autostrada Bucureşti - Piteşti începînd de marţi

Începând de marţi, pe autostrada Bucureşti – Piteşti se va putea circula fără întreruperi pe ambele sensuri. Ieri, ministrul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, Miron Mitrea a verificat stadiul lucrărilor de refacere a carosabilului.

Mitrea a afirmat – citat de postul naţional de radio - că a fost turnat stratul de rezistenţă, care va permite rularea fără probleme pe timpul iernii, urmând ca în primăvară să fie turnat şi ultimul strat, cel de rulare.

Circulaţia pe autostada Bucureşti-Piteşti se desfăşoară, de mai multe luni, pe un singur fir, între kilometrii 29 şi 37.

Investigarea cauzelor accidentului produs ieri în portul Saint Nazaire

În Franţa se investighează cauzele accidentului care s-a produs ieri, în portul Saint Nazaire, prin prăbuşirea unei pasarele de legătură cu pachebotul “Queen Mary 2”, aflat în construcţie. 13 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 30 au fost rănite.

Majoritatea fac parte din familiile echipajului, care făceau o vizită la bordul vasului, însoţiţi de un ghid. Ei s-au prăbuşit de la o înălţime de 20 de metri, pe o suprafaţă de beton.

Lansarea la apă a pachebotului Queen Mary 2 este programată să aibă loc în luna ianuarie, în prezenţa reginei Elisabeta a Marii Britanii.

Opoziţia georgiană: apel la acţiuni de nesupunere civică

La Tbilisi demonstraţiile de stradă au încetat ieri, după mai multe zile în care s-au aflat în stradă peste 15.000 de persoane, cerînd demisia preşedintelui Eduard Şevarnadze.

Ghiorghi Arveladze, lider al Mişcării Naţionale de opoziţie, a declarat că protestele i-au dovedit lui Şevarnadze – acuzat de fraudarea alegerilor parlamentare din 2 noiembrie, dar şi de haosul şi corupţia din ţară - că poporul georgian îi doreşte demisia. “Dacă nu va da curs acestei solicitări, a mai spus Arveladze, vom recurge la o altă metodă”.

Preşedintele Mişcării Naţionale, Mihail Saakaşvili i-a îndemnat pe angajaţii guvernului să declare grevă, iar pe cetăţeni în general – să nu-şi mai achite facturile, pentru a paraliza funcţionarea statului.

Rezultatul oficial al alegerilor din 2 noiembrie nu a fost comunicat încă, dar după datele preliminare, două grupări politice pro-Şevarnadze s-ar afla pe primele două locuri.

2 elicoptere doborîte la Mosul - 17 victime în rîndul soldaţilor americani

Numărul soldaţilor americani care şi-au pierdut viaţa în cele două elicoptere prăbuşite ieri în apropiere de Mosul în Irak este de 17 – au anunţat oficialităţile.

Incidentul s-a produs ca urmare a ţintirii unuia dintre aparate cu un lansator de grenade. Elicopterele s-au prăbuşit într-o zonă rezidenţială, martori oculari declarînd ulterior că le-au văzut ciocnindu-se în aer.

Nu se cunoaşte dacă au fost victime la sol, din rîndul irakienilor. Numărul total al victimelor în accidente de elicopter, din rîndul soldaţilor coaliţiei, se ridică acum la 34 în ultimele trei săptămâni.

Atentatele de la Istambul: opera unor reţele teroriste internaţionale?

Autorităţi turce şi israeliene cercetează împrejurările în care s-au produs ieri în centrul Istanbulului cele două explozii ale unor maşini capcană care au făcut 22 de morţi şi peste 250 de răniţi.

Ştirea zilei

Cel puţin 9 dintre victime erau evrei. Exploziile au afectat zona din imediata apropiere a celei mai mari sinagogi din capitala turcă, unde s-a mai înregistrat un grav atac terorist în 1996.

Liderii turci înclină să considere că responsabilitatea acestui atentat revine unor grupări teroriste internaţionale, precum Al Qaida, şi pun la îndoială informaţia că un grup radical turc ar fi revendicat acţiunea. Ministrul de externe israelian Silvan Shalom va vizita astăzi locul dezastrului şi se va întîlni cu lideri politici turci.

Mai multe state au condamnat atentatul de la Istanbul. Preşedintele George Bush a declarat că Statele Unite sînt alături de Turcia în această situaţie, în timp ce Secretarul general ONU Kofi Annan a cerut să se ia de îndată toate măsurile pentru ca vinovaţii să ajungă în faţa justiţiei. Secretarul general NATO lordul George Robertson a apreciat drept odios acest atac împotriva unor inocenţi.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG