Linkuri accesibilitate

Ştiri

Study on Romania's role in the Holocaust

An international panel headed by Nobel-prize winner Elie Wiesel presented on Thursday a study that documented Romania's role in the Holocaust. The panel of experts from Romania, the United States, Israel, France and Germany concluded that Romanian authorities were responsible for the deaths of between 280,000 and 380,000 Jews and more than 11,000 Gypsies.

In addition, another 132,000 Romanian Jews were killed by pro-Nazi Hungarian authorities who controlled parts of northern Romania during the war, the report said. In its study, the panel urged Romanian authorities to introduce Holocaust studies into the schools' curricula, and hold a national day of mourning for the victims.

At the ceremony where the study was presented in Bucharest, president Ion Iliescu took responsibility in the name of his country for actions taken by its wartime leaders. The panel had been set up last year after Iliescu made comments downplaying the Holocaust in Romania.

OSCE Varna consultations on the Transnistria conflict: a failure

William Hill, head of the OSCE mission to Moldova, said that at the consultations on the Transnistria conflict which took place in Varna under the aegis of his organization Chisinau's and Tiraspol's reprezentatives had had a frank exchange of views on problems concerning the discord. In an interview with RFE ambassador Hill said that no decisions had been taken at the Varna meeting, the mediators (OSCE, Russia and Ukraine) elaborating only a short declaration that enumerated the subjects discussed.

Presedintele Serbiei Tadici şi patriarhul Serbiei Pavel în vizită la Moscova

Presedintele Serbiei Boris Tadici se afla la Moscova unde a avut convorbiri cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov si cu ministrul situatiilor de urgenta, Serghiei Shoigu. La Moscova se afla si patriarhul Serbiei Pavel care impreuna cu patriarhul Rusiei Alexei al doilea a slujit in biserica ortodoxa sirba din capitala rusa.

Un nou şef al statului major al armatei din Coasta de Fildeş

Preşedintele Coastei de Fildeş Laurent Gbagbo l-a destituit pe şeful statului major al armatei generalul Mathias Doue. Gbagbo a încredinţat funcţia colonelului Philipe Mangou, comandantul care săptămîna trecută a dispus bombardarea unei baze a forţelor de pace franceze. Riposta Franţei care a distrus toată aviaţia militară din Coasta de Fildeş, a generat la rîndul ei atacuri împotriva civililor occidentali din ţară ceea ce a dus la un exod al străinilor.

Korei conduce Consiliul palestinian de securitate

Agentia France Presse relateaza ca premierul palestinian Ahmed Korei a fost numit presedinte al Consiliului national palestinian de securitate. În ceea ce priveşte funcţia de presedinte al autoritatii palestiniene agentiile de presa relateaza ca alegerile se vor desfasura la 9 ianuarie 2005.

Trupele româneşti dislocate în Irak vor reveni în patrie în iunie anul viitor?

Trupele româneşi din Irak vor reveni în România, cel mai probabil în luna iunie a anului viitor, după ce situaţia din această ţară se va normaliza -a declarat la Cernavoda, premierul Adrian Năstase.

Ştirea zilei

"Eu sînt convins că alegerile din Irak se vor derula în prima parte a anului. Dacă se va realiza această normalizare graduală în Irak, în prima parte a anului, retragerea trupelor româneşti ar trebui să aibă loc cîndva, la sfîrşitul lunii iunie" - a spus Năstase citat de agentia Mediafax.

AIEA inspectează din nou instalaţiile nucleare din Iran

Patru experţi ai Agenţiei ONU pentru Energie Atomică au sosit în Iran pentru inspectii care vor dura pînă la 23 noiembrie. Cu ocazia debutului misiunii AIEA, ministrul de externe iranian Kamal Kharrazi a declarat că guvernul de la Teheran a venit în întîmpinarea cererilor Uniunii Europene în legătură cu programul său nuclear.

În numele Uniunii, Franţa, Germania şi Marea Britanie au oferit recent Iranului tehnologie nucleară civilă, cerîndu-i în schimb să îşi suspende proiectul de îmbogăţire a uraniului. Nu se cunosc detalii ale contraofertei iraniene, iar AIEA a amînat publicarea unui nou raport în legătură cu programul nuclear iranian, în aşteptarea unui comunicat UE.

Rezistenţă punctuală a insurgenţilor de la Fallujah

Trupele americane au ocupat in intregime Fallujah, comandamentul fortelor aliate anuntind ca nu mai exista concentrari masive de insurgenti in oras. Potrivit sursei citate, mai exista insa in oras puncte de rezistenta armata si anihilarea lor va dura citeva zile.

Ştirea zilei

De la inceputul operatiunii - lunea trecuta - 1200 de insugenti au fost omoriti. In cursul ofensivei cel putin 24 de militari americani au fost ucisi.

Pe de alta parte, ieri au fost declansate noi atacuri ale insurgentilor in orasul Mosul din nordul Irakului, determinind distribuirea fortelor americane intre cele doua orase.

Ofiţer de legătură român rănit în Irak

Potrivit unui comunicat al ministerului apararii de la Bucuresti, simbata seara, un ofiter de legatura roman a fost ranit usor in urma unui atac cu bombe in Irak. Ministerul apararii precizeaza ca ofiterul a fost transportat la spitalul din Bagdad si este in afara oricarui pericol.

Colin Powell speră să aibă în curînd convorbiri cu noua conducere palestiniană

Secretarul de stat american Colin Powell si-a exprimat speranta sa ii intilneasca curind pe noii lideri palestinieni. Powell se va afla in Orientul Mijlociu intre 22 si 23 noiembrie, unde va participa la o conferinta internationala in Egipt. Cu aceasta ocazie secretarul de stat american ar putea sa-i intilneasca pe premierul palestinian Ahmed Kurei si pe Mahmud Abass.

Ieri, premierul Kurei a cerut reluarea cit mai rapida a negocierilor cu Israelul si a anuntat ca in autoritatea palestiniana vor fi organizate alegeri pina la 9 ianuarie.

Albania, Croaţia şi Macedonia îşi vor spori contribuţia la operaţiunile NATO

Albania, Croatia si Macedonia au afirmat ieri ca sint gata sa isi suplimenteze contributia la operatiunile NATO si si-au reafirmat hotarirea de a crea cit mai curind conditiile necesare aderarii la Alianata Atlantica. Cele 3 tari balcanice spera sa adere la NATO in 2007. In declaratia comuna, cele trei tari si-au exprimat disponibilitatea de a participa la actiunile NATO din Afganistan si la misiunile de instruire a militarilor irakieni.

MAE: cetăţenii români din Coasta de Fildeş sînt în siguranţă

Toţi cetăţenii români din zona Abidjan despre care MAE are cunoştinţă sînt adăpostiţi în centre amenajate special şi păzite de forţele ONU şi de autorităţile militare franceze - informează un comunicat al Ministerului de Externe.

Referindu-se la cazul unei românce agresată săptămîna trecută la Abidjan în contextul intensificării violenţelor din regiune, MAE precizează că a luat toate măsurile, împreună cu observatorii militari români din cadrul forţei ONU de menţienere a păcii, pentru plasarea ei în afara oricărui pericol.

Ambasadele României din Paris şi Dakar au întreprins demersuri pe lîngă autorităţile franceze pentru a se asigura de sprijinul acestora în cazul în care cetăţenii români vor dori să părăsească teritoriul Coastei de Fildeş. Autorităţile franceze pun la dispoziţie avioane pentru evacuarea voluntară a cetăţenilor străini din zonă, precizează comunicatul.

Trupe româneşti atacate în zona lor de responsabilitate din Irak

Potrivit ministerului apararii, sîmbătă dimineata la 35 de kilometri est de An Nasiriyah, la marginea localitatii Karmat Bani Said, persoane necunoscute au tras doua grenade în directia unei coloane de militari ai Batalionului de Infanterie "Soimii Carpatilor" ...

Ştirea zilei

care executau o misiune de Cooperare Civili-Militari. În urma incidentului nu s-au înregistrat victime, raniti sau pagube materiale. Deoarece locatia din care s-a tras se afla în apropierea unei zone populate, militarii români nu au ripostat cu foc. Luând toate masurile pentru protectia fortelor, subunitatea si-a continuat misiunea fara alte probleme.

Fallujah în totalitate sub controlul forţelor americane

Consilierul de securitate nationala din Irak a facut cunoscut ca in timpul operatiunilor militare americane din Fallujah, peste 1000 de insurgenti au fost omoriti si 200 capturati.

Ştirea zilei

Potrivit sursei citate fortele americane si irakiene controleaza in intregime localitatea, raminind sa neutralizeze doar anumite "zone punctuale" ale insurgetilor.

Teroristul iordainian Abu Musab Al Zarkawi, despre care se crede ca este raspunzator de mare parte din rapirile si decapitarile din ultimul timp, pare sa fi scapat din oras.

Ahmed Korei: Există şansa reluării negocierilor de pace

La Ramallah a fost data publicitatii o declaratie in care se arata ca decesul lui Yaser Arafat ar fi creat o noua sansa pentru reluarea negocierilor de pace in Orientul Mijlociu. Declaratia a fost facuta de premierul Ahmed Korei care a dat asigurari ca, potrivit legii, Autoritatea palestiniana isi va alege un nou lider in urmatoarele 60 de zile.

Premierul britanic Blair îşi reafirmă cursul politic faţă de criza irakiană

Premierul britanic Tony Blair, aflat in vizita la Washington a promis ca, daca presiunile vor continua sa creasca in Irak, trupele britanice nu vor parasi zona de conflict, asa dupa cum anuntase initial. Intr-un interviu cu o televiziune americana Tony Blair a spus ca tara sa nu isi va schimba politica in Irak, chiar daca premierul laburist va cauta sa obtina un al treilea mandat la Downing Street 10.

Marea Britanie are desfasurate in Irak efective de 8 mii 500 de militari. Olanda a anuntat ca pina in martie 2005 va retrage cei 1300 de militari pe care ii are in Irak si Polonia a anuntat ca ia in considerare si ea o retragere a fortelor sale. Polonia are 2500 de militari desfasurati in Irak.

Incendierea unei moschei în Olanda

Politia olandeza a anuntat ca in zorii zilei un incendiu a distrus aproape in totalitate o moschee din satul Helden, de la granita cu Germania. De la asasinarea controversatului regizor de film Teo Van Gogh la 2 noiembrie au avut loc in Olanda 20 de atacuri impotriva unor moschee sau scoli folosite de musulmani. Regizorul Van Gogh a fost omorit dupa proiectia filmului sau "Supunerea", film care demasca tratamentul la care sint supuse femeile in societatile islamice.

Reuniune a Uniunii Europene cu ţările din bazinul Mării Mediterane

Ministrul de externe olandez Ben Bot a anunţat că la sfîrşitul lunii noiembrie va avea loc o reuniune a Uniunii Europene cu ţările din bazinul Mării Mediterane. Pe agenda convorbirilor care se vor desfăşura la Haga se află situaţia din Irak şi modalităţile de redemarare a procesului de pace în Orientul Apropiat. Programul UE de susţinere a zonei euro-mediterane este singurul for la care Israelul participă alături de vecinii său arabi.

O viitoare bibliotecă Vaclav Havel la Praga

Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel şi-a anunţat intenţia de a înfiinţa o bibliotecă după modelul celor create în Statele Unite de foştii şefi ai executivului american. Havel a făcut cunoscut că proiectul său se bucură de sprijinul moral al fostilor preşedinţi George Bush Senior şi Bill Clinton. Biblioteca ar urma să conţină opera literară şi politică a lui Vaclav Havel, precum şi documente legate de istoria recentă a Cehiei.

Demisia directorului adjunct al Agenţiei Centrale de Informaţii

John McLaughlin, director adjunct al Agenţiei Centrale de Informaţii, şi-a anunţat intenţia de a demisiona luna viitoare. Mclaughlin a deţinut interimar funţia de director CIA după demisia din iulie a lui George Tenet.

Pe de altă parte de la Washington se relatează că Michael Scheuer, ofiţer CIA care între 1996 şi 1999 a condus o operaţiune de depistare a liderului Al Qaida Osama bin Laden, şi-a înaintat demisia. Recent Scheuer a publicat o carte, în care critică modul în care Statele Unite poartă războiul împotriva terorismului internaţional.

Atentat asupra unui automobil al ambasadei germane la Beirut

O explozie produsă vineri seara la Beirut a avariat grav un automobil al ambasadei Germaniei. Potrivit poliţiei libaneze care investighează cazul, incidentul nu s-a soldat cu victime.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG