Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Potrivit oficialitatilor americane un terorist sinucigas a detonat masina, incarcata cu 230 de kilograme de explozibil, in timp ce sute de persoane asteptau sa fie incorporate.

Generalul american Mark Kimmitt: “Prevedem ca, pe masura ce ne apropiem de data la care Irakul se va autoguverna, va fi o crestere a violentei. Ne-am pregatit pentru ea si faptul ca fortele coalitiei au demonstrat ca au putut impiedica un mare numar de atacuri, arata ca sintem in stare sa mentinem securitatea si siguranta in Irak”.

Tot astazi, fortele coalitiei au dat publicitatii o scrisoare, atribuita lui ABU MUSAB AL ZAR KAWI, in care iordanianul care are legaturi cu organizatia terorista Al Qaida, arata ca planuieste sa destabilizeze Irakul. Purtatorul de cuvint al fortelor coalitiei a afirmat ca documentul “ indeamna limpede la razboi civil”.

Carla Del Ponte: Radovan Karagici se ascunde la Belgrad

Procurorul sef al Tribunalului International pentru crime de razboi in fosta Yugoslavie, Carla Del Ponte a declarat ca, potrivit unor surse credibile, fostul lider al sirbilor bosniaci, Radovan Karagici s-ar ascunde la Belgrad. Carla del Ponte: “Acum ii avem pe cei doi cei mai cautati fosti lideri raspunzatori de crimele din timpul conflictului din fosta Yugoslavie, Mladici si Karagici la Belgrad. Nu stiu cum ii putem aresta pe amindoi si cum ii putem trimite in fata instantei de la Haga, dar asteptam acest lucru si presedintele a spus de nenumarate ori ca tribunalul nu isi va incheia misiunea pina ce nu ii va judeca pe Mladici si pe Karagici la Haga”.

Minsk: arestarea unui consilier al preşedintelui Lukashenka

Galina Zuravkova, un consilier al presedintelui din Belarus, Alexnadr Lukashenka a fost arestata si intemnitata. Purtatorul de cuvint al serviciilor secrete a anuntat arestarea afirmind ca ea este parte a unei investigatii mai ample asupra modului in care este gestionat fondul proprietatii presedintelui. Nu au fost anuntate acuzatiile care i se aduc oficial fostului consilier prezidential.

Moscova: convorbiri Putin - Saakashvili

Presedintele Rusiei Vladimir Putin a avut convorbiri la Moscova cu presedintele Georgiei Mikail Saakashvili si cei doi lideri au cazut de acord sa reia discutiile in legatura cu regiunea separatista Abhazia si sa reinnoiasca grupurile comune de lucru care ar trebui sa se concentreze pe reintoarcerea refugiatilor si pe refacerea legaturilor feroviare.

Anterior acestor discutii, presedintele Putin a declarat: “Mult stimate domnule presedinte, am urmarit cu atentie declaratiile pe care le-ati facut in Georgia si in strainatate si discursul pe care l-ati tinut ieri in fata studentilor de la Moscova. Sint semnale foarte bune, orientate catre reinvierea relatiilor bilaterale – a spus pesedintele rus.

Presedintele Georgiei si-a incheiat miercuri vizita de 2 zile la Moscova.

Ivan Rybkin ia in considerare retragerea candidaturii sale la prezidenţialele din Rusia

Ivan Rybkin, candidat la alegerile prezidential din Rusia, care a disparut in mod misterios timp de 5 zile, reaparind ieri la Kiev, a afirmat ca ia in considerare posibilitatea sa se retraga din cursa pentru Kremlin. Nici sotia sa si nici sefa campaniei sale electorale nu au stiut unde se afla politicianul, desi acesta, dupa ce a aparut, a afirmat ca si-a luat citeva zile libere pentru a decide daca sa mai candideze sau nu.

Rybkin, un critic inversunat la politicii presedintelui Rusiei Vladimir Putin, a ajuns miercuri la Moscova dar nu a dat detalii despre perioada in care nu s-a stiut de soarta sa, dar a afirmat ca a simtit “ o amenintare reala” la securitatea sa.

Procuratura rusa a inchis cazul, dupa ce politicianul a afirmat ca nu a fost victima nici unei infractiuni.

Rodica Stănoiu nu înţelege criticile Emmei Nicholson

Ministrul roman al justitiei, Rodica Stanoiu a declarat ca nu intelege reprosurile si critricile aduse de raportorul Parlamentului European Emma Nicholson in legatura cu lipsa reformei in justitie.

In opinia ministrului roman al justitiei, la intilnirea avuta cu doamna Nicholson, nu ar fi auzit nici un argument care sa justifice criticile parlamentarului european. Dar Rodica Stanoiu a recunoscut miercuri la Cluj ca exista si puncte nereusite in reforma justitiei romane.

Viscol puternic în judeţele Suceava şi Bistriţa-Năsăud

In Romania circulatia rutiera este ingreunata din cauza zapezilor si viscolelor in judetele Suceava si Bistrita Nasaud. Pe caile de acces se lucreaza la dezapazire, dar circulatia autovehicuielor de mare tonaj neechipate de iarna a fost restrictionata pentru aceasta noapte.

Zubakov: Rusia a îndeplinit prevederile acordului de la Istanbul

Federaţia Rusă şi-a îndeplinit toate angajamentele referitoare la Republica Moldova, asumate în cadrul Tratatului adaptat privind Forţele Armate Convenţionale în Europa - a afirmat ambasadorul Rusiei la Chişinău, Iurii Zubakov, comentând declaraţiile făcute în Germania de către ministrul rus al Apărării Serghei Ivanov.

Acesta a afirmat, în cadrul unei conferinţe privind securitatea, care a avut loc la Munchen, că Rusia ar putea denunţa acordul de la Istanbul, care prevede retragerea completă a trupelor şi armamentului rusesc din Republica Moldova şi Georgia. Tratatul adaptat FACE semnat la Istanbul prevede limitarea armamentului greu din dotarea statelor semnatare şi retragerea acestuia de pe teritoriul Republicii Moldova şi a Georgiei.

Răspunzând la întrebarea postului nostru de radio, Zubakov a spus că Grupul Operativ de Trupe Ruse care numără în prezent 1200 de persoane, împreună cu personalul tehnic, nu prezintă nici un pericol şi are în sarcină paza depozitelor de muniţii din regiunea transnistreană.

Veteranii de război din Afganistan cer poliţe de asigurare medicală gratuite

Participanţii din Republica Moldova la războiul din Afganistan cer Guvernului să le asigure sănătatea din contul statului. Ei spun că în fiecare lună, cel puţin două persoane decedează din cauza rănilor şi complicaţiilor pe care acestea le provoacă. Mulţi participanţi la războiul din Afganistan nu au un loc de muncă, motiv pentru care nu-şi pot cumpăra poliţe de asigurare medicală.

Ambasadorul Zubakov: Moscova nu este indiferentă faţă de ruşii din Moldova

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Iurii Zubakov a declarat că Moscova nu poate fi indiferentă faţă de soarta concetăţenilor săi din Republica Moldova, inclusiv din Transnistria, şi din acest motiv se străduie să-i susţină.

Zubakov a anunţat că Ambasada rusă intenţionează să deschidă şi câteva secţii de votare pentru alegerile preşedintelui Rusiei, care vor avea loc pe 14 martie, şi mizează în acest sens pe susţinerea autorităţilor moldovene în organizarea şi paza acestor sectii de vot.

Lichidarea Companiei Teleradio Moldova

Compania “Teleradio Moldova” a fost lichidată printr-o hotărâre a guvernului, pe baza ei urmând să fie creată o nouă instituţie, publică. Potrivit deciziei, cei peste 1300 de angajaţi vor continua să lucreze încă 2 sau 3 luni...

Ştirea zilei

până când o aşa-numită comisie de concurs va angaja personalul viitoarei instituţiei. Preşedintele companiei Artur Efremov a afirmat că salariaţii care au dat dovadă de profesionalism vor fi angajaţi fără a trece prin sita comisiei de concurs.

Adrian Năstase: numirile abia după aprobarea legii de restructurare a guvernului

Premierul Adrian Năstase a anunţat că va numi doi viceprim-miniştri după ce Parlamentul va aproba Legea de modificare a structurii Executivului.

Delegaţia Permanentă a PSD a decis marţi ca reorganizarea Guvernului să cuprindă înfiinţarea a două posturi de miniştri de stat, care vor fi ocupate de miniştri cu portofoliu, a unei cancelarii a primului-ministru şi să permită accesul cetăţenilor români cu dublă cetăţenie în funcţii publice.

Deschiderea concursului de preselecţie pentru privatizarea RED-urilor de Nord şi Nord-Vest

Prima companie care s-a inscris la concursul de preselectie pentru privatizarea in pachet unic a celor doua RED-uri, de Nord si Nord-Vest, este Inter RAO ES, întreprindere fiica a monopolistului rus RAO ES (Retelele Electrice Ruse).

Cea de a doua este o companie fiica a corporatiei americane AES, cu numele AES Silk Road sau Drumul matasii, care activeaza in principal in Kazahstan.

Comisia de concurs urmeaza sa decida pana vineri, 13 februarie, daca documentele depuse de pretendenti intrunesc conditiile de participare la concurs, apoi, companiile selectate vor putea sa procure caietul de sarcini contra 1 500 de dolari si sa depuna ofertele finale de cumparare a celor doua RED-uri pana la 7 aprilie 2004. Guvernul a scos la privatizare cate 75% plus una din actiunile acestor doua intreprinderi.

Angajaţii Companiei Teleradio-Moldova: proiectul de statut necesită îmbunătăţiri

Angajaţii Companiei Teleradio-Moldova au solicitat celor două consilii ale instituţiei – de observatori şi de administraţie - să amîne adoptarea proiectului de statut al companiei...

Ştirea zilei

pînă cînd acest document va fi expertizat la Consiliul Europei şi de către experţi naţionali independenţi. În opinia semnatarilor apelului, proiectul de statut al Companiei Teleradio necesită îmbunătăţiri radicale, întrucît nu ar corespunde “principiilor de funcţionare a unei instiţutii în serviciul publicului”.

Angajaţii de la Teleradio-Moldova consideră că, în proiectul statutului, conducerea companiei s-a preocupat în mod excesiv de aspectele de ordin comercial şi a ignorat aspectele de principiu ale politicii editoriale, care ar garanta libertatea de expresie şi pluralismul de opinii.

Totodată, semnatarii apelului se arată îngrijoraţi că proiectul nu conţine prevederi ce ar reglementa modul de angajare şi de reangajare a salariaţilor, de unde trag concluzia că “lichidarea Companiei se va transforma într-o răfuială cu salariaţii incomozi”.

Chişinău: Valentin Beniuc dispus să semneze un protocol cu Ministerul român al educaţiei

Ministrul Educaţiei, Valentin Beniuc a declarat pentru Europa Liberă că Chişinăul ar dori să semneze în acest an un protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei al României, însă aşteaptă un semnal de la Bucureşti în ce priveşte începerea negocierilor.

Şeful biroului de presă al Ministerului român al Educaţiei, Daniel Tomoni, a declarat că autoritatea din învăţământ de la Bucureşti este dispusă, ca şi în anii precedenţi, să semneze un asemenea protocol şi că cele două părţi ar urma să stabilească data la care să înceapă negocierile.

Potrivit lui Daniel Tomoni, în cazul în care nu se va ajunge la o înţelegere între ministerele Educaţiei de la Chişinău şi Bucureşti, aşa cum s-a întâmplat în anii 2002 şi 2003, privind semnarea protocolului, România va acorda totuşi Republicii Moldova un număr de burse pentru licee, universităţi şi studii postuniversitare

Consiliul Europei informat de Mitropolia Basarabiei de intenţia de a cere proprietăţile confiscate

Mitropolia Basarabiei a anuntat in mod oficial Comitetul de Ministri al Consiliului Europei ca va cere Guvernului de la Chisinau retrocedarea tuturor proprietatilor sale confiscate

Ştirea zilei

abuziv de autoritatile sovietice in anul 1940 si in 1944. Mitropolia solicita Comitetul de Ministri al Consiliului Europei ca sa nu suspende monitorizarea Republicii Moldova in cazul dosarului Mitropoliei Basarabiei de la Curtea Europena a Drepturilor Omului atat timp cat nu-i vor fi retrocedate toate bunurile pe care le-a detinut pana la ocupatia sovietica.

Reprezentantul Guvernului de la Chisinau la Consiliul Europei, Alexei Tulbure, a declarat pentru Radio Europa Libera ca Mitropolia Basarabiei nu poate cere retrocedarea bunurilor sale deoarece in Republica Moldova nu exista o lege cu privire la retrocedarea proprietatilor.

Amînarea votului asupra Ordonanţei de urgenţă privind contractul Bechtel

Camera Deputaţilor a amînat votarea Ordonanţei de Urgenţă privind contractul dintre Guvernul României şi compania Bechtel International, după ce opoziţia a prezentat mai multe obiecţii faţă de acest contract.

Potrivit agenţiei Mediafax, deputatul Anca Boagiu (PD) a amintit că acest contract, semnat cu o firmă americană, riscă să provoace un scandal internaţional după ce Uniunea Europeană a contestat procedura negocierii cu o singură sursă. Deputatul a afirmat, de asemenea, că afacerea va costa bugetul în jur de 8 miliarde de dolari, cu tot cu dobînzi, costul estimat în proiect fiind de 4,5 miliarde dolari.

La rîndul său, deputatul liberal Cornel Popa a susţinut că "din păcate, proiectul este pe cale de a fi compromis de Guvern. Guvernul PSD a încredinţat lucrarea fără lictaţie, deşi chiar Bechtel a sugerat o licitaţie internaţională”.

Reorganizare de principiu a guvernului: 2 miniştri de stat şi o cancelarie a premierului

Delegaţia Permanentă a PSD a decis ca reorganizarea Guvernului să cuprindă înfiinţarea a două posturi de miniştri de stat, care vor fi ocupate de miniştri cu portofoliu, a unei cancelarii a primului-ministru şi să permită accesul cetăţenilor români cu dublă cetăţenie în funcţii publice.

Vicepreşedintele PSD Mircea Geoană a anunţat că Guvernul va elabora în acest sens un proiect de lege care va fi depus la Parlament pentru a fi aprobat în procedură de urgenţă.

Geoană a mai spus că în Delegaţia Permanentă nu s-au discutat încă numele concrete ale noilor miniştri de stat care vor răspunde de domeniile economic şi social, urmînd să aibă loc consultări pe această temă cu preşedintele Ion Iliescu.

Pachetul financiar UE pentru România şi Bulgaria

România şi Bulgaria vor primi de la Uniunea Europeană un pachet financiar de 15 miliarde euro pentru perioada 2007-2013, fonduri din care două treimi vor reveni României

Ştirea zilei

a anunţat reprezentantul preşedinţiei irlandeze a Uniunii, însărcinatul cu afaceri la Bucureşti Brian McElduff. Potrivit agenţiei Mediafax, negociatorul şef al României cu UE, Vasile Puşcaş a declarat că aceste sume sînt cuprinse în propunerea Comisiei Europene.

Raportul Avocatului Poporului pe anul 2003

Avocatul Poporului a depus la conducerile celor două Camere raportul de activitate pe anul 2003. În raport se arată că la Avocatul Poporului au fost înregistrate 5.400 de petiţii, cele mai multe referindu-se la încălcarea dreptului de proprietate privată(1361), dreptul la un nivel de trai decent (1096), dreptul la muncă şi la protecţia socială a muncii (549), dreptul la informaţie (476) şi dreptul persoanei vătămate la o autoritate publică (549).

Restructurarea guvernu-lui în dezbaterea Dele-gaţiei permanente PSD

Delegaţia Permanentă a PSD dezbate marţi restructurarea Guvernului. Principalele modificări ale structurii cabinetului vehiculate pînă în prezent privesc numirea a 2 miniştri de stat care să coordoneze ministerele din domeniul economic şi social.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG