Linkuri accesibilitate

Ştiri

Sofia anunţă că nu îşi va retrage trupele din Irak

Bulgaria şi-a reafirmat decizia de a menţine trupele în Irak, la o zi după ce unul din cei doi cetăţeni bulgari răpiţi în Irak a fost executat de un grupare militantă, cu legături cu reţeaua teroristă Al-Qaida.

Scriitorul chirghiz Chingiz Aitmatov internat după un infarct

Scriitorul chirghiz, Chingiz Aitmatov a fost internat la spital în Bişkek după un atac de cord. Potrivit medicilor, situaţia sa este stabilă, dar scriitorul de 76 de ani are nevoie de o perioadă de recuperare de cel puţin o lună. Lucrările lui Aitmatov au fost traduse în numeroase limbi, iar printre admiratorii săi se numără şi fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov.

Uniunea Europeană cere Ucrainei să oprească lucrările la canalul Bîstroie

Uniunea Europeană a cerut Ucrainei să oprească lucrările de construcţia a canalului navigabil în Delta Dunării, pe estuarul Bîstroie, care pot provoca daune ecologice grave - a declarat la Bucureşti directorul general pentru Mediu al Comisiei Europene, Catherine Day.

Ştirea zilei

Guvernul român a cerut deasemenea Ucrainei stoparea lucrărilor în deltă, zonă declarată în 1991 de UNESCO drept ecosistem unic în lume, unde trăiesc peste 280 de specii de păsări.

Mihail Saakaşvili cere sprijinul politic al Occidentului în soluţionarea crizei din Oseţia de Sud

Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a declarat la Londra că ţările occidentale trebuie să exercite presiuni mai mari asupra Rusiei pentru a ajuta Georgia să reintegreze regiunea separatistă Oseţia de Sud.

"Consider că anumite elemente de la Moscova pun la cale anumite planuri agresive şi nu sînt doar planuri, dar şi acţiuni. Şi acestea sînt persoane care nu au renunţat la ambiţiile imperiale” - a spus Saakaşvili la Londra, în timp ce la Moscova se desfăşoară convorbiri pentru ruso-oseto-georgiene pentru rezolvarea conflictului din Oseţia de Sud.

Apel la elucidarea cazului Paul Klebnikov - ziarist de la ediţia rusă a revistei Forbes asasinat vineri la Moscova

Fraţii jurnalistului american de la ediţia rusă a revistei Forbes, Paul Klebnikov, împuşcat vineri la Moscova, au cerut autorităţilor ruse să depună toate eforturile pentru investigarea crimei. Oficialităţi ruse au spus că investigarea acestui omor este o prioritate. Practica din Rusia arată însă că organele de anchetă au un randament redus în ce priveşte elucidarea cazurilor de omor.

Extrădarea unui mafiot rus deţinut în Statele Unite

Vyacheslav Ivankov, presupus membru al mafiei ruse, a fost predat autorităţilor judiciare de la Moscova, după ce petrecuse cîţiva ani în închisoare în Statele Unite. El este acuzat de omorîrea în 1992 la Moscova a doi cetăţeni turci. Ivankov a fost arestat în Statele Unite în 1995 pentru estorcarea a 3,5 milioane de dolari de la doi emigranţi ruşi.

Andrei Denisov: noul ambasador rus la Naţiunile Unite

Preşedintele Rus, Vladimir Putin l-a numit pe ministrul adjunct de Externe, Andrei Denisov, în funcţia de ambasador la Naţiunile Unite. Denisov lucrează în Ministerul rus de Externe din 1992.

Moscova: lucrările procesului intentat lui Mihail Hodorkovski

La Moscova a continuat procesul magnatului Mihail Hodorkovski, care, potrivit agenţiei Reuter, s-a pronunţat pentru remanieri în conducerea companiei Yukos, după ce nu s-a reuşit obţinerea unui compromis cu guvernul rus pentru achitarea în tranşe a taxelor restante de aproape 7 miliarde de dolari pentru anii 2000 şi 2001.

Convorbiri Solomon Passy - Mihail Saakaşvili

Preşedintele în Exerciţiul al OSCE, ministrul bulgar de externe Solomon Passy şi preşedintele georgian Mihail Saakaşvili s-au pronunţat într-o convorbire telefonică pentru o soluţie paşnică în conflictul din regiunea separatistă georgiană Oseţia de Sud, potrivit unui Comunicat al OSCE. Între timp la Moscova se desfăşoară convorbiri ruso-oseto-georgiene privind Oseţia de Sud.

Primul militar leton ucis în Irak

Familia unui militar leton ucis în Irak va primi o compensaţie de 93 de mii de dolari, dublu faţă de suma prevăzută de legislaţie. Locotenentul major, Olafs Baumanis, a fost primul militar leton ucis în Irak, într-un atac de mortieră, luna trecută, la aproximativ 60 de kilometri sud de Bagdad.

Ion Iliescu: deţinătorii de portofolii de ministru nu trebuie să aibă funcţii în partid

Preşedintele Ion Iliescu şi-a exprimat speranţa că noua structură de conducere a Partidului Social Democrat va fi mai eficientă decît Delegaţia Permanentă, care şi-a suspendat activitatea pînă la Congresul partidului din luna august. Înainte de întîlnirea de miercuri seară cu membrii Biroului Coordonator al PSD, Iliescu a declarat din nou, potrivit Mediafax, că persoanele care deţin portofolii de ministru, nu trebuie să aibă şi funcţii în partid.

Ministrului Sănătăţii i se cere să clarifice situaţia fondurilor americane anti-corupţie

Premierul Adrian Năstase a declarat, potrivit Mediafax, că i-a cerut ministrului Sănătăţii, Ovidiu Brînzan, să clarifice situaţia fondurilor pentru combaterea corupţiei în sistemul sanitar, oferite Ministerului de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti şi apoi retrase de teamă că vor fi folosite ineficient.

România încheie un contract cu o firmă americană de lobby pentru a obţine contracte în Irak

Într-un articol întitulat „Avocaţii războiului profită acum de pe urma reconstrucţiei Irakului” ediţia electronică a ziarului Los Angeles Times relatează că firma americană de lobby Orion Strategies a încheiat un contract de 175.000 de dolari cu România pentru a-i oferi consultanţă în vederea cîştigării unor contracte în Irak.

Raport critic la adresa informaţiilor culese de serviciile secrete britanice înaintea războilui din Irak

O comisie oficială britanică a descoperit carenţe serioase în informaţiile folosite de premierul Tony Blair pentru justificarea campaniei în Irak. Primul ministru britanic îşi apără însă în continuare decizia, spunînd că înlăturarea de la putere a lui Saddam Hussein nu a fost o greşeală.

Jacques Chirac: Constituţia Europeană va fi supusă la vot în cadrul unui referendum

Cu ocazia zilei naţionale a Franţei, preşedintele Jacques Chirac a repetat că ratificarea Constituţiei Europene de Franţa va fi decisă în cadrul unui referendum si nu prin votul Parlamentului, pentru că poporul francez este direct interesat de prevederile acestui document.

Şeful Serviciului Federal de Securitate din Rusia capătă un loc în guvern

Preşedintele rus Vladimir Putin a emis un decret pentru reorganizarea Serviciului Federal de Securitate, FSB, astfel încît şeful Serviciului să aibă statut de membru al Guvernului. Potrivit decretului, scopul reorganizării este ca serviciul special rus să devină mai eficient.

Preşedintele Serbiei Boris Tadic aşteptat la Washington

Noul preşedinte sîrb reformator, Boris Tadic a plecat în Statele Unite, prima sa vizită oficială în străinătate. Tadic are programate întrevederi cu Secretarul american de Stat, Colin Powell şi vicepreşedintele Dick Cheney.

Sechestrarea bunurilor fostului lider din Agiaria Aslan Abashidze

Un Tribunal din republica autonomă georgiană Agiaria a hotărît să fie sechestrate proprietăţile şi îngheţate conturile bancare ale fostului lider din Agiaria, Aslan Abashidze, înlăturat de la putere în luna mai. Abaşidze, acuzat de corupţie şi fraude, se află în Federaţia Rusă.

Liderii Partidului Umanist şi ai UDMR la Palatul Cotroceni

Preşedintele Ion Iliescu a început seria de întîlniri cu reprezentanţii partidelor parlamentare, purtînd convorbiri cu liderii Partidului Umanist şi ai UDMR.

Ştirea zilei

Anterior, potrivit unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, remis agenţiei Mediafax, preşedintele Iliescu s-a declarat, "profund dezamăgit" de refuzul liderilor PNL şi PD de a participa la consultările dintre şeful statului şi partidele parlamentare, acuzîndu-i că se situează pe poziţii de confruntare.

Întrevedere a premierilor Marii Britanii şi Italiei Blair şi Berlusconi

După convorbiri cu primul ministru al Italiei, Silvio Berlusconi, premierul Marii Britanii Tony Blair a declarat la o conferinţă de presă că, în opinia lui, lumea este "mai bună, mai sigură şi în mai mare securitate" după înlăturarea de la putere a lui Saddam Hussein.

"Merită să se reflecteze la faptul că, doar cîţiva ani în urmă atît în Afganistan cît şi în Irak - a spus Tony Blair - se aflau la putere dictaturi brutale, iar acum în aceste ţări există măcar perspectiva unui viitor decent şi democratic."

Declaraţiile au fost făcute înaintea publicării, miercuri, a unui raport oficial în care se afirmă că informaţiile serviciilor de securitate dinaintea războiului din Irak au fost în parte eronate.

Negocieri între Likud şi Partidul Muncii în vederea formării unui guvern de unitate naţională

In Israel, Partidul Muncii a anunţat că va începe convorbiri oficiale cu partidul de guvernămînt Likud, al premierului Sharon, pentru alcătuirea unui nou guvern de unitate naţională. In alte evoluţii, trimisul special al ONU în Orientul Apropiat a declarat în Consiliul de Securitate Onu că autoritatea palestiniană este în primejdie de a se prăbuşi, Yaser Arafat demonstrînd o "totală lipsă de voinţă politică" de a reforma instituţia.

Preşedintele în exerciuţiu al Ceceniei scapă cu viaţa într-un atentat cu bombe

O puternică explozie s-a produs la trecerea unei coloane de maşini oficiale la Groznîi, ucigînd o persoană şi rănind trei altele. Preşedintele în exerciuţiu al Ceceniei, Sergei Abramov, aflat într-una din maşini a scăpat cu viaţă, a anunţat secretarul cu presa al ministerului de interne de la Groznîi.

Atentatul survine unor lupte desfăşurate în cursul nopţii trecute, în apropierea capitalei, între rebelii ceceni şi forţele de securitate prezidenţiale, 18 membri ai acestora din urmă fiind ucişi.

Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei condamnată în SUA la plata a sute de milioane de dolari despăgubiri

Un judecător american a condamnat Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei la plata a 232 milioane de dolari moştenitorilor unui cetăţean american, ucis împreună cu soţia sa, israeliană într-un atentat terorist în Cisjordania, în 1996.

Decizia urmează unei adevărate bătălii judiciare pentru a demonstra că Organizaţia de eliberare palestiniană şi guvernul ei poartă o parte a responsabilităţii în crima comisă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG