Linkuri accesibilitate

Ştiri

Al Qaida încearcă să şantajeze guvernele de la Varşovia şi Sofia

O grupare necunoscută care se declară aripa europeană a reţelei Al-Qaida a ameninţat într-o declaraţie plasată pe internet că va organiza atacuri teroriste în Polonia şi Bulgaria dacă aceste ţări nu-şi vor retrage militarii din Irak.

Ştirea zilei

Guvernele de la Sofia şi Varşovia au anunţat că nu vor ceda acestor ameninţări. Preşedintele bulgar Georgi Parvanov a declarat azi la Berlin: "Nu vom ceda în faţa presiunilor teroriştilor pentru că, dacă vom ceda, ei vor întreprinde şi alte acţiuni pentru a-şi atinge scopurile.

În ciuda dificultăţilor prin care trece Bulgaria în aceste zile, cu cetăţeni bulgari luaţi ostateci de terorişti, noi nu ne vom schimba politica în acest domeniu”.

Depistarea capului inginerului american Paul Johnson executat de islamişti în Arabia Saudită

Ministerul de Interne din Arabia Saudită a confirmat că a găsit capul inginerului american Paul Johnson executat de islamişti la Riyad luna trecută. Capul a fost găsit într-o vilă din Riyad, unde au descins forţele speciale şi în urma unui schimb de focuri au împuşcat doi militanţi şi au sechestrat mai multe tipuri de arme, inclusiv o rachetă sol-aer - scrie agenţia Reuter.

Ministrul irakian de externe cere sprijinul statelor vecine pentru stoparea infiltrării teroriştilor

Ministrul irakian de externe, Hoshyar Zebari s-a întîlnit la Cairo cu oficiali din ţările vecine şi Egipt, în cadrul unei prime întrevederi după transferul de suveranitate în Irak, şi le-a cerut sprijinul pentru îmbunătăţirea condiţiilor de securitate la graniţele cu Irakul.

Hoshyar Zebari: "Aşteptăm de la vecinii noştri să fie alături de poporul irakian, să ne ajute în fapte, nu în vorbe şi să sprijine noul guvern suveran al Irakului să construiască un Irak paşnic, responsabil şi avînd relaţii de prietenie cu statele învecinate”.

Oficiali irakieni şi-au exprimat în repetate rînduri îngrijorarea că unele ţări vecine nu acţionează pentru a opri infiltrarea în Irak a unor terorişti din exterior.

Israelul respinge rezoluţia ONU în care se cere dărîmarea barierei de securitate din Cisiordania

Guvernul israelian s-a arătat hotărît să continue construcţia barierei de protecţie în Cisiordania, în ciuda rezoluţiei Adunării Generale a Naţiunilor Unite, care cere dărămarea barierei. Dore Gold, consilierul primului ministru israelian:

"După 1000 de cazuri fatale de pe urma atacurilor teroriste ale palestinienilor şi aproape 150 de atacuri sinucigaşe, Israelul are tot dreptul să finalizeze bariera de apărare aşa cum a fost planificat”.

Consiliul legislativ palestinian cere lui Yasser Arafat să accepte demisia premierului Qurei

Consiliul Legislativ a cerut liderului autorităţii palestiniene Yasser Arafat să accepte demisia primului-ministru Ahmed Qurei şi a cabinetului acestuia. Qurei şi-a înaintat demisia depusă sîmbătă, demisie care a fost respinsă de Arafat.

Jan Peter Balkenende: decizia UE privind Turcia nu va fi determinată de criterii religioase

Primul ministru olandez Jan Peter Balkenende, a cărui ţară deţine preşedinţia Uniunii Europene, a declarat că decizia Uniunii în ce priveşte admiterea Turciei nu va fi influenţată de ceea ce el a numit “frica de Islam”.

Premierul olandez a spus în Parlamentul European că în decembrie liderii Uniunii vor hotărî fără să inventeze noi criterii dacă Turcia îndeplineşte sau nu condiţiile politice şi economice pentru începerea negocierilor de aderare.

Gazprom susţine că nu este interesat în achiziţionarea de active ale companiei Yukos

La Moscova, concernul Gazprom controlat de stat a dezminţit oficial, potrivit agenţiei Itar Tass, că ar intenţiona să cumpere active ale gigantului petrolier Yukos. Un reprezentant al Gazpromului declarase ieri că firma sa este interesată de filiala Yuganskneftegaz, principala unitate de producţie a gigantului petrolier Yukos, despre care executorii judecătoreşti au spus că o vor scoate la licitaţie pentru achitarea datoriilor la stat.

Radovan Karadzic şi Ratko Mladic scapă din împresurarea poliţiei bosniace

În Bosnia Herţegovina a eşuat o nouă operaţiune a poliţiei de a-i captura pe Radovan Karadzic şi Ratko Mladic, principalii suspecţii căutaţi de tribunalul pentru crime de război de la Haga.

Eşecul a fost anunţat la scurt timp după ce înaltul reprezentant internaţional în Bosnia-Herţegovina, Paddy Ashdown salutase hotărîrea de ieri a parlamentul sîrbilor-bosniaci care chema guvernul să întreprindă acţiuni mai hotărîte pentru capturarea suspecţilor.

Falsificatori de dolari şi euro arestaţi la Riga

Poliţia din Letonia a confiscat echipamente tipografice şi sute de mii de dolari şi euro falsificaţi în timpul unui raid la o companie tipografică din Riga. Doi suspecţi inclusiv proprietarul tipografiei au fost reţinuţi.

Blocul Moldova Democrata organizează sîmbătă un miting de protest faţă de acţiunile administraţiei secesioniste de la Tiraspol

Dumitru Diacov, liderul Partidului Democrat, a facut cunoscut ca simbata, la Chisinau, in scuarul Operei Nationale, blocul Moldova Democrata va organiza un miting de protest fata de actiunile administratiei secesioniste de la Tiraspol. Diacov a precizat ca participantii isi vor manifesta solidaritatea cu profesorii, parintii si elevii scolilor cu predare in limba romana din Transnistria.

Tiraspol: o nouă rundă de negocieri în format pentagonal

La Tiraspol este programata miercuri o noua runda de negocieri in format pentagonal in problema transnistreana. Intr-un comunicat al OSCE se precizeaza ca negocierile vor fi precedate de o intilnire a mediatorilor si vor continua joi, 22 iulie, la Chisinau. Vor participa la negocieri - ministrul reintegrarii Vasili Sova, Valeri Litkai, din partea Tiraspolului, ambasadorul rus cu misiuni soeciale Valeri Nesteruskin, ambasadorul Ukrainei – Petro Cealii si seful misiunii OSCE la Chisinau – ambasadorul William Hill.

Condamnarea la Odesa a unui grup de ucrainieni, ruşi şi moldoveni, acuzaţi de acte de terorism

Potrivit unor informaţii difuzate de agenţiile de presă ruse, un tribunal din Odesa a condamnat definitiv la pedepse cu închisoare, între trei şi 14 ani, membrii unui grup de cetăţeni ucrainieni, ruşi şi moldoveni, acuzaţi de acte de terorism, furturi şi încercare de a submina guvernul ucrainean.

Acuzaţii, între care se află membri ai Ligii comuniştilor din Ucraina, al Uniunii Muncitorilor ucrainieni şi ai Uniunii Ofiţerilor Sovietici, ar fi jefuit magazine de bijuterii şi birouri de schimb valutar din mai multe oraşe, ar fi încercat să organizeze atentate împotriva unor agenţi de poliţie şi securitate şi ar fi făcut propagandă pentru răsturnarea de la putere a guvernului Ucrainei printr-o lovitură de stat militară.

Unul din judecători este citat cu afirmaţia că sentinţele, inclusiv pentru cetăţenii din Rusia şi Moldova, vor fi executate pe teritoriul Ucrainei.

Forţele aeriene vor achiziţiona 48 de noi aparate de luptă în perioada 2008-2012

Citat de France Presse, Şeful Marelui Stat Major al forţelor aeriene, Gheorghe Catrina a declarat că România intenţionează să vîndă o serie de aparate Mig 29 ieşite din dotarea armatei şi să înlocuiască treptat avioanele Mig 21, cumpărînd 48 de aparate noi în perioafa 2008-2012.

Inspectorii AIEA se vor întoarce în Irak

Aflat la Cairo, şeful Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică, Mohammed ElBaradei a anunţat că inspectorii agenţiei se vor reîntoarce în Irak, la cererea ministrului de externe Hoshyar Zebari, pentru a ajuta la redactarea unei versiuni finale a raportului despre absenţa armelor de distrugere în masă.

Ahmed Qorei conduce în continuare cabinetul palestinian fără să-şi retragă demisia

Conducerea Autorităţii Palestiniene nu a reuşit să rezolve criza care afectează principalele ei structuri de putere. Premierul Ahmed Qorei, care şi-a prezentat sîmbătă demisia după răpirea şefului serviciului de securitate palestinian şi tentativa lui Arafat de a-şi numi un văr în fruntea serviciilor reunite de securitate, a acceptat ...

Ştirea zilei

să conducă în continuare cabinetul palestinian, fără să-şi retragă demisia, respinsă de preşedintele Autorităţii Palestiniene.

Intre timp, la frontiera dintre Israel şi Liban a avut loc o ciocnire între forţele israeliene şi miliţiile Hezbollah, soldată cu uciderea a doi soldaţi şi a unui membru al miliţiilor.

Jacques Chirac: Turcia a făcut progrese în procesul de reforme

După o întrevedere cu primul ministru al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, aflat în vizită la Paris, preşedintele Franţei, Jacques Chirac a declara că Turcia a făcut progrese în procesul de reforme şi că "este de dorit să capete cît mai curînd calitatea de membră a Uniunii Europene".

Ceva mai devreme, Michel Barnier, ministrul francez de externe, apreciase că Turcia este încă departe de o eventuală admitere în blocul european.

Comisie americană cere înapoierea unor documente deţinute de fostul consilier de securitate naţională al preşedintelui Clinton, Sandy Berger

Comisia americană care învestighează împrejurările în care au avut loc atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, a cerut ca o serie de documente clasificate aflate în posesia fostului consilier de securitate naţională al preşedintelui Clinton, Sandy Berger să fie înapoiate Arhivelor Naţionale. Berger a recunoscut că ar fi luat din neatenţie o serie de copii ale unor documente secrete şi note manuscrise făcute cu ocazia discutării lor.

Mihail Saakashvili: Georgia nu-şi va retrage trupele din Oseţia de Sud

La o reuniune a nou alesului parlament din regiunea Adjaria, preşedintele Georgiei Mihail Saakashvili a afirmat că Tbilisi-ul va lua măsuri decisive pentru restaurarea "integrităţii teritoriale" a republicii şi că nu are intenţia de a-şi retrage trupele din provincia separatistă Osetia de Sud.

Casa Albă anunţă agenda convorbirilor Bush - Năstase

Casa Albă a anunţat că preşedintele Bush va discuta la întîlnirea cu premierul Adrian Năstase, probleme legate de războiul împotriva terorismului, Afganistan şi Iraq, de agenda Alianţei Nord Atlantice după reuniunea la vîrf de la Istanbul şi eforturile internaţionale de sprijinire a reformelor democratice în Orientul Mijlociu lărgit.

Ştirea zilei

Se aşteaptă ca Bush şi Năstase să treacă în revistă şi reformele economice şi politice din România.

Kievul a respins propunerea unei întîlniri consacrate canalului navigabil Bistroe

Un comunicat al Ministerului de externe de la Bucureşti, citat de agenţia Mediafax, anunţă că Ucraina a respins o propunere românească referitoare la organizarea unei întîlniri bilaterale şi a unei vizite în zona construcţiei contestate a canalului navigabil Bistroe, pe Dunăre.

Intîlnirea şi vizita ar fi urmat să aibă loc în perioada 12-16 iulie, dar partea ucrainiană a invocat programul încărcat al funcţionarilor de la Kiev, sugerînd organizarea ei cu ocazia consultărilor bilaterale, la nivel de miniştri ai Mediului.

Credit european pentru modernizarea unor reactoare ucrainiene

Comisia Europeană a aprobat astăzi un împrumut în valoare de 83 de milioane de dolari pentru o modernizare a instalaţiilor de securitate la două noi reactoare nucleare din Ucraina, în localităţile Kmelnitsky şi Rovno.

Deputatul socialist spaniol Josep Borell: noul preşedinte al Parlamentului European

La Strassbourg, Parlamentul European l-a ales ca preşedinte pe deputatul socialist spaniol, Josep Borell. Parlamentul urmează să-l confirme pe fostul premier portughez, Jose Durao Barroso în funcţia de viitor preşedinte al Comisiei Europene.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG