Linkuri accesibilitate

Ştiri

Începînd de astăzi 14 august: noi programe pentru ascultătorii din Republica Moldova

"La sfîrşit de săptămînă cu Europa Liberă" - emisiune realizată de Valentina Ursu şi difuzată sîmbăta de la ora 13. Duminică la aceeaşi oră: "Punct şi de la capăt" - jumătate de oră de dezbateri moderate de Vasile Botnaru.

Pană de curent în întreaga Georgie

O cădere de curent electric în Georgia a lăsat fără energie electrică aproape întreaga ţară şi a paralizat alimentarea cu apă a capitalei Tbilisi. La această oră livrările de curent au fost restabilite parţial în capitală. Nu este clar ce anume a provocat paralizarea reţelelor electrice, dar potrivit unor surse ar putea fi vorba de o pană datorată vântului puternic.

Eliberarea ziaristului britanic James Brandon luat ostatec la Basra

Jurnalistul britanic James Brandon de la Sunday Telegraph luat ostatec vineri dimineaţă în oraşul Basra de militanţi care cerau oprirea ofensivei de la Najaf, a fost eliberat la oficiul din Basra al clericului radical şiit Muqtada al-Sadr. Brandon a declarat că eliberarea sa se datorează intervenţiei lui al-Sadr.

Deschiderea Jocurilor Olimpice de la Atena

La Atena au avut loc festivităţile de deschidere a Jocurilor Olimpice. La festivităţi au luat parte 10 500 de sportivi din 202 de ţări şi în jur de 75 de mii de spectatori. Securitatea competiţiilor care vor dura 17 zile va fi asigurată de 70,000 de poliţişti şi agenţi speciali susţinuţi de vase şi avioane ale NATO.

Directorul SPP: "Nostra maxima culpa, Pr(a)etor!

Directorul Serviciului de Protecţie şi Pază, Gabriel Naghi şi-a exprimat în mod public regretul în legătură cu maltratarea secretarului de stat Şerban Pretor de către doi angajaţi ai SPP.

Într-o scrisoare descisă, citată de Mediafax, directorul SPP spune: „Ceea ce vi s-a întâmplat, domnule Pretor, depăşeşte cu mult limitele comportamentului normal. Încercând să mă transpun în locul dumneavoastră, lovit în faţa soţiei şi a celor două fetiţe, de doi indivizi - întâmplător angajaţi ai noştri - nu pot să spun decât atât: orice scuză este de prisos!”.

În urma unei anchete interne, cei doi subofiţieri din SPP, Teodor Chirică şi Bogdan Mihalcea, ar putea fi trecuţi în rezervă, dar ancheta internă nu anulează ancheta penală desfăşurată de poliţia şi procuratura din Constanţa.

Adăugăm în al context că Guvernul a permis azi SPP-ului să vândă personalului propriu locuinţele pe care le are în administrare.

Adrian Năstase consideră normală reactivarea dosarului Flota

Preşedintele PSD, premierul Adrian Năstase a declarat că refuză o polemică pe marginea dosarului Flota cu liderul PD, Traian Băsescu, acuzat de implicare în înstrăinarea unor nave comerciale româneşti în perioada în care conducea ministerul Transporturilor.

"Ceea ce se ştie cu siguranţa este faptul că practic, flota comercială a României a dispărut", a declarat Năstase citat de Mediafax. Băsescu, la rândul său, spune că nu a încălcat legea şi că acuzaţiile aduse de Parchetul Naţional Anticorupţie reprezintă o încercare de a-l discredita înaintea alegerilor generale.

Ucraina respinge avertismentul cancela-rului Schroeder privind canalul Bîstroie

Ucraina a respins avertismentul formulat de cancelarul german Gerhard Schroeder, la Bucureşti în legătură cu săparea canalului navigabil ucrainean Bîstroie în rezervaţia protejată din Delta Dunării, scrie agenţia France Presse, preluată de Mediafax.

Schroeder ceruse stoparea lucrărilor realizate de o firmă germană, dacă acestea prezintă riscuri ecologice.

"Cancelarul nu a fost bine informat despre acest proiect realizat de compatrioţii săi", a declarat într-o conferinţă de presă la Kiev adjunctul şefului Administraţiei Prezidenţiale, Vasil Baziv.

264 de români capătă drept de rezidenţă în Spania după atentatele de la Madrid

Autorităţile spaniole au acordat drept de rezidenţă unui număr de 264 de români, victime şi rude ale victimelor din atentatele din 11 martie de la Madrid. Potrivit cotidianului spaniol ABC, românii reprezintă cel mai numeros grup de străini care a primit drept de şedere în Spania.

Negocieri vizînd sistarea focului la Najaf - proteste ale şiiţilor împotriva operaţiunii trupelor americane

Mii de persoane au protestat azi pe străzile din Bagdad, după ce se anunţase că liderul religios şiit, Muqtadad al-Sadr ar fi fost rănit în ofensiva lansată ieri de forţe americane şi irakiene împotriva miliţiilor din Najaf, oraşul sfânt al musulmanilor şiiţi.

Ştirea zilei

Protestatarii au scandat în faţa guvernului irakian interimar că sunt gata să lupte şi să moară pentru Muqtadad al-Sadr. Guvernul interimar a dezminţit ştirea că al-Sadr ar fi fost rănit.

Proteste similare au avut loc în oraşele Kut şi Kufa, precum şi la Najaf unde luptele încetaseră după ce oficialităţi irakiene au început negocieri de sistare a focului.

Potrivit relatărilor din oraşul Basra, un jurnalist britanic de la "Sunday Telegraph" ar fi fost luat ostatec, răpitorii cerând să fie oprită ofensiva de la Najaf.

Teheran: proteste împotriva intervenţiei militare americane din Irak

Proteste împotriva operaţiunilor militare americane în Irak au avut loc la Teheran, unde mii de persoane au ieşit în stradă la un apel lansat de Ayatollahul Ahmad Jannati, şeful Consiliului Gardienilor al Iranului.

Convorbiri Leonid Kucima - Donald Rumsfeld în Crimeea

Ministrul american al Apărării, Donald Rumsfeld s-a aflat azi în Ucraina şi s-a întâlnit cu preşedintele Leonid Kucima la reşedinţa de vară a acestuia din Crimea. Potrivit Interfax, Rumsfeld a adus mulţumiri Ucrainei pentru că a trimis militari în Irak, iar Kucima a reafirmat parteneriatul strategic al ţării sale cu Statele Unite şi a spus că priorităţile Ucrainei de integrare în Uniunea Eropeană şi NATO au rămas neschimbate.

Ministrul ucrainean al Apărării, Yevhen Marchuk a dezminţit după întrevederea de cu Donald Rumsfeld că Kievul se pregăteşte să-şi retragă trupele din Irak şi a precizat că retragerea celor 1500 de militari se va produce doar atunci când forţele irakiene vor fi suficient de pregătite pentru a putea ţine sub control situaţia din Irak.

Ministrul american al Apărării este aşteptat în această seară la Saint Petersburg, unde are programate discuţii cu omologul său rus, Sergei Ivanov.

Revizuirea mandatului forţelor de pacificare ruseşti cerută de Parlamentul georgian

Parlamentul georgian a acuzat Rusia că ţine partea republicii separatiste Oseţia de Sud şi a cerut revizuirea mandatului foreţelor de pacificare ruseşti.

3 georgieni, potrivit oficialităţilor de la Tbilisi, au fost ucişi ieri de către forţele osetine în satul georgian Eredvi din Oseţia de Sud, iar convoiul de maşini al primului ministru georgian Zurab Zhvania, care s-a deplasat azi la faţa locului a fost atacat cu focuri de armă. Forţele de pacificatori nu au putut confirma însă că incidentul ar fi avut loc.

Pornind de la aceste evenimente, preşedinta parlamentului georgian, Nino Burjanadze a declarat că militarii ruşi nu sunt capabili să întărească securitatea în regiune.

Extinderea autoguvernării albanezilor din Macedonia salutată de SUA şi UE

Ambasadorul american în Macedonia, Lawrence Butler şi reprezentantul special al Uniunii Europene, Michael Sahlin au salutat într-o declaraţie comună decizia de miercuri a parlamentului macedonean de a acorda mai multe drepturi la autoguvernare minorităţii albaneze. Dar acest plan de descentralizare a provocat ample proteste ale macedonenilor care spun că în felul acesta ţara va fi divizată pe criterii etnice.

Bagdad: mandatul de arestare a lui Ahmas Chalabi suspendat deocamdată

Pentru moment, autoritatile irakiene nu intentionaza sa-l aresteze pe Ahmas Chalabi, in pofida faptului ca impotriva lui s-a emis un mandat de arestare. Chalabi a fost membu in Consiliul interimar de guvernare al tarii si este acuzat de falsificare de bani. Chalabi s-a intors ieri in Irak.

Raid al armatei israeliene în Fîşia Gaza

Armata israeliana a efectuat un nou raid intr-o tabara de refugiati palestinieni din Fisia Gaza. A avut loc un schimb de focuri, elicopetere israeliene au lansat mai multe rachete dar incidentul nu s-a soldat cu victime.

Pe de alta parte, zeci de palestinieni au luat cu asalt sediul autoritatii palestiniene din Rafa, protestind impotriva faptului ca nu au fost despagubiti pentru casele distruse in cursul raidurilor israeliene. Autoritatea palestiniana a promis despagubiri in valoare de $ 600 pentru fiecare casa.

Cancelarul Schroeder critică canalul Bîstroe din Delta Dunării

Cancelarul german Gerhard Schroeder a criticat initiative Ucrainei de a continua lucrarile la canalul Bistroe din Delta Dunarii, atragind atentia ca ecosistemul Dunarii este foarte fragil.

In cursul unei conferinte de presa la Bucuresti, Schroeder a tinut insa sa precizeze ca guvernul sau nu poate influenta decizia unei firme germane de constructii de a participa la proiectul Bistroe.

Proiectul canalui este constestat nu numai de guvernul roman, ci si de organizatiile internationale pentru protejarea mediului.

Cancelarul german Schroeder pledează pentru dinamica reformelor în România

Cancelarul german Gerhard Schroeder a declarat la Bucuresti ca spera ca Romania sa incheie anul acesta negocierile de aderara la Uniunea Europeana, daca va continua reformele. Dupa intrevederea cu premierul Adrian Nastase, Schroeder a precizat:

Ştirea zilei

“Sint ferm convins ca, daca va fi mentinuta dinamica reformelor in Romania, iar peste tot, acolo unde este posibil, va fi accelerata aceasta dinamica, negocierile de aderare cu Romania vor fi incheiate inca in acest an, asa incit la reuniunea din noiembrie a Consiliul European sa constatam incheierea acestor negocieri.”

In cursul diminetii, cancelarul german a fost la Ceanu Mare, in judetul Cluj, unde este inmorminat tatal sau care si-a pierdut viata in timpul celui de al doilea razboi mondial.

Organ SPP propune trecerea în rezervă a subofiţerilor care l-au agresat pe Şerban Pretor

Consiliul de judecată al Serviciului de Protectie si Paza a decis "cu unanimitate de voturi" să propună directorului instituţiei trecerea în rezervă a sergenţilor majori Teodor Chirică şi Daniel Bogdan Mihalcea, acuzati de agresarea lui Serban Pretor, membru in Consiliul National al Audiovizualului. Incidentul s-a petrecut simbata trecuta.

Cei doi subofiteri SPP au doua zile pentru a contesta recomandarea.

Ancheta interna din SPP nu are nici o legatura cu ancheta penala, care este condusa de politie si procurori constanteni.

Chişinău infirmă ştirea că două şcoli româneşti din Transnistria s-ar fi înregistrat la Tiraspol

Ministerul moldovean al educatiei a infirmat stirea ca doua scoli cu predarea in limba romana din Transnistria s-ar fi inregistrat la autoritatile de resort ale auto-proclamatei republici. Era vorba de scolile din satele Corjova si Roghi, unde potrivit Ministerului educatiei invata peste 350 de elevi.

Comitetul Helsinki din R. Moldova: şcolile româneşti din Transnistria nu au nevoie de acreditare la Tiraspol

Comitetul Helsinki pentru apararea drepturilor omului din Republica Moldova a dat publicitatii o declaratie in care se arata intre altele ca: “ scolile romanesti din Transnistria nu au nevoie de inregistrare sau acreditare la autoritatile autoproclamate de la Tiraspol, deoarece ele sunt inregistrate si functioneaza conform legislatiei R. Moldova - stat recunoscut de comunitatea internationala"

Blocul Moldova Democrată critică critică suspendarea de către Chişinău a participării la negocierile pentalaterale

Blocul de opozitie "Moldova Democrata" dezaproba faptul ca guvernul moldovean a decis sa-si suspende participarea la negocierile pe marginea conflictului transnistrean. Potrivit agentiei Basa-Pres, intr-o declaratie semnata de liderul blocului Serafim Urechean, decizia guvernului este calificata drept “contraproductiva” . Blocul Moldova Democrata, se mai arata in declaratie, opteaza pentru perfectionarea si "echilibrarea formatului pentalateral de negocieri" in problema transnistreana si includerea mediatorilor occidentali in acest format.

"Este necesar ca fortele de mentinere a pacii sa-si accentueze neutralitatea, fiind trecute sub egida OSCE, UE sau ONU. Rusia, avand in vedere influenta ei, dar si responsabilitatea pentru evolutiile din regiune, este chemata sa faciliteze reintegrarea teritoriala a Moldovei. O conditie indispensabila, in acest sens, rezida in indeplinirea obligatiunilor asumate de Moscova la summit-ul OSCE de la Istanbul" - se mentioneaza in declaratia semnata de Urechean.

UE şi Ucraina pledează pentru reluarea negocierilor în format pentalateral

Uniunea Europeana si Ucraina pledeaza pentru reluarea negocierilor in problema transnistreana in format pentalateral. Declaratii in acest sens au fost facute miercuri la Kiev in timpul intrevederii dintre membrii unei delegatii de diplomati ai UE, care a vizitat cu o zi inainte Republica Moldova, si viceministrul ucrainean de Externe pe probleme de integrare europeana - informeaza agentia ucraineana de stiri Unian, preluata de Basa-pres.

Georgia cere sprijin internaţional în conflictul cu Oseţia de Sud

Georgia a cerut comunitatii internationale sa o sprijine in efortul de a pune capat conflictului cu regiunea separatista Osetia de Sud. Un apel in acest sens urmeaza sa fie formult de presedintele Saakashvili in cadrul intrevederii pe care o va avea cu reprezentanti ai Statelor Unite si altor tari occidentale – a precizat primul ministru al Georgiei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG