Linkuri accesibilitate

Ştiri

Comisie parlamentară însărcinată cu anchetarea afirmaţiilor privind centre de detenţie CIA

Plenul Senatului a decis constituirea unei comisii parlamentare care să investigheze veridicitatea afirmaţiilor privind existenţa, pe teritoriul României, a unor centre de detenţie CIA. Comisia va fi condusă de senatorul PNL Norica Nicolai şi va fi formată din 11 membri, care vor trebui să depună raportul de activitate până la data de 15 februarie.

Proiectul de lege care restrînge activitatea ONG-urilor votat în a 2-a lectură în Duma de stat

Duma de Stat de la Moscova a votat în a doua lectură controversata iniţiativă legislativă care introduce restricţii pentru activitatea organizaţiilor non-guvernamentale, dar Duma a amendat proiectul la cererea preşedintelui Vladimir Putin. Chiar şi modificat, proiectul de lege este considerat prea restrictiv de către organizaţiile societăţii civile din Rusia.

Revolta deţinuţilor dintr-o închisoare georgiană

O revoltă de amploare a izbucnit într-o închisoare nou contruită din oraşul Kutaisi în vestul Georgiei. Deţinuţii transferaţi noaptea trecută în noul penitenciar ar fi preluat controlul în părţi ale închisorii. Ei cer îmbunătăţirea condiţiilor, spunând că nu au căldură şi apă. Autorităţile au trimis forţe speciale de intervenţie. Un ministru adjuct al Justiţiei a declarat că revolta ar fi inspirată de persoane care se opun reformei sistemului penitenciar, dar că situaţia se află sub control.

Taşkent: noi condamnări la închisoare pentru tulburările din luna mai

Curtea Supremă din Uzbekistan a anunţat condamnarea la închisoare între 12 şi 20 de ani a altor 42 de persoane pentru implicarea în violenţele de la Andijon din luna mai. Până acum au fost condamnate 100 de persoane, acuzate de ucidere premeditată, acţiuni teroriste, violarea constituţiei şi alte crime grave. Potrivit guvernului uzbec, în violenţele de la Andijon au murit 187 de oameni, dar organizaţiile neguvernamentale spun că numărul celor ucişi de forţele de securitate ar fi de câteva sute.

Saddam Hussein afirmă că ar fi fost naltratat în timpul detenţiei

Fostul lider irakian Saddam Hussein a declarat că ar fi fost bătut şi torturat fiind în detenţia armatei americane şi că urmele maltratării i-ar mai fi rămas pe corp. Saddam Hussein a făcut aceasta declaraţie la procesul său reluat astăzi la Bagdad. Fostul lider irakian este acuzat de a fi ordonat pe când era preşedinte masacrarea a 148 de oameni. Astăzi a fost audiat un nou martor al acuzării, care, spre deosebire de alţi martori audiaţi anterior nu şi-a ascuns identitatea în faţa lui Saddam Hussein.

Erste Bank va plăti 2,2 miliarde de euro pentru a deveni aţionar majoritar la BCR

România va primi 2,2 miliarde de euro de la Erste Bank Austria, câştigătoarea licitaţiei de privatizare a Băncii Comerciale Române - a anunţat premierul Călin Popescu Tăriceanu, care a numit privatizarea exemplară şi a spus că ea va aduce un plus de credibilitate mediului de afaceri din România.

Timişoara: eliberarea condiţionată a lui Miron Cozma

Judecătoria din Timişoara a decis eliberarea condiţionată a fostului lider al minerilor din România, Miron Cozma. Eliberarea lui Cozma a devenit posibilă în urma deciziei anterioare a Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a contopi pedepsele pe care Cozma le-a primit pentru implicarea in doua mineriade.

Sentorii în favoarea excluderii din Codul Penal a insultei, calomniei şi defăimării ţării

Senatorii au votat pentru excluderea din Codul Penal a insultei, calomniei şi defăimării ţării. Amendamentele la Codul Penal adoptate de Senat prevăd şi decriminalizarea adulterului şi vagabondajului. Totuşi, senatorii au menţinut pedeapsa penală pentru „comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, dacă prin acesta se pune în pericol siguranţa statului”, infracţiuni care se pedepsesc cu închisoare de la unu la cinci ani. Amendamentele urmează a fi examinate şi de Camera Deputaţilor.

Înfiinţarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului

Guvernul a înfiinţat un institut de Investigare a Crimelor Comunismului în România. Institutul va analiza regimul comunist şi sistemul de putere din acea perioadă, va identifica activiştii de partid, ofiţerii şi magistraţii care lucrau în cadrul aparatului de represiune şi abuzurile şi crimele săvârşite, ordonate sau inspirate de către aceşte persoane

Ştirea zilei

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că "nu este o vendetă politică, ci o intenţie de a face lumină asupra unei perioade a istoriei”. Tăriceanu şi-a exprimat separnţa că cercetătorii vor avea acces şi la Arhive ţinute în acest moment închise.

Premierul Tăriceanu acceptă în principiu participarea preşedintelui Băsescu la şedinţele guvernului

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că nu este deranjat de intenţia preşedintelui Traian Băsescu de a participa în mai multe rânduri, anul viitor, la şedinţele Guvernului, amintind că prevederile constituţionale permit acest lucru. Traian Băsescu se arătase ieri îngrijorat de scăderea popularităţii premierului Tăriceanu, spunând că va participa mai des şi va prezida şedinţele Guvernului.

Preşedintele Băsescu viziteză trupele române dislocate în Irak

Preşedintele Traian Băsescu a făcut o vizită supriză în Irak, acordând mai multe decoraţii de război militarilor români din batalionul dislocat în zona oraşului Al Nasiriah.

"Reformele anticorupţie nu au dat deocamdată rezultate"

Transparency International-România consideră că atitudinile "triumfaliste" ale oficialităţilor de la Bucureşti privind soluţionarea problemei corupţiei nu ar fi justificate. Reformele anticorupţie nu au dat deocamdată rezultate iar cetăţenii se confruntă cu aceleaşi probleme în relaţia cu sectorul public - se spune în raportul "Anticorupţia la zi", prezentat la Bucureşti. Potrivit unui studiu al Transparency International, o familie de români ar cheltui pentru mită 56 de dolari anual.

Gripă aviară în satul Stelnica din judeţul Ialomiţa?

Primele teste efectuate la probe recoltate de la păsări din localitatea Stelnica, judeţul Ialomiţa, indică posibilitatea prezenţei virusului gripei aviare, probele urmând să fie supuse unor analize suplimentare la Bucureşti - a declarat secretarul general în Ministerul Agriculturii Sorin Chelmu. Până în prezent, în România au fost depistate focare de gripă aviară în judeţele Tulcea, Brăila, Buzău, Călăraşi şi Ialomiţa.

Vladimir Voronin: "Relaţiile Moldovei cu Rusia suferă de un deficit de sinceritate"

Presedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat că anunţata majorare a tarifelor la gazele naturale ruseşti livrate Republicii Moldova nu are subtext politic. Rusia este în drept să-şi stabilească priorităţile în domeniul preţurilor, iar autorităţile de la Chişinău vor face totul ca noua politică tarifară promovată de Rusia să nu aducă prejudicii consumatorilor moldoveni - a spus Voronin. El a declarat de asemeni că relaţiile Republicii Moldova cu Rusia suferă de un deficit de sinceritate.

Moldova inclusă în Sistemul Generalizat de Preferinţe al UE

Comisia Europeană a anunţat că acordă Republicii Moldova şi Georgiei acces special şi privilegiat pe piaţa Uniunii Europene prin intermediul aşa-numitului Sistem Generalizat de Preferinţe, care le va permite celor două ţări să exporte în regim duty free în Uniunea Europeană 7200 de feluri de produse.

Ştirea zilei

În acest sistem, care echivalează cu clauza naţiunii celei mai favorizate acordată de Statele Unite, au fost incluse 15 ţări considerate de Uniunea Europeană vulnerabile, majoritatea din America latină. Sistemul Generalizat de Preferinţe urmează a fi revizuit în 2008.

Plan de limitate a numărului imigranţilor în statele UE

Comisia Europeană a lansat un plan pentru armonizarea politicilor faţă de imigranţi ale ţărilor din Uniunea Europeană, plan care prevede primirea unui număr limitat de imigranţi până la sfârşitul acestui deceniu. Comisarul pentru forţa de muncă Vladimir Spidla a declarat la Bruxelles că economia Uniunii Europene are nevoie de muncitori străini. Comisarul pentru Justiţie Franco Fratini a precizat că fiecare ţară îşi va păstra dreptul să decidă câţi muncitori străini să primească, dar că Uniunea Europeană are nevoie de politici comune pentru a combate imigranţia ilegală.

Alarmă ecologică în oraşul rus Khabarovsk din Extremul Orient

Autorităţile pentru situaţii excepţionale din Rusia au livrat aproape 60 de mii de tone de apă potabilă locuitorilor oraşului Khabarovsk din Extermul Orient rus, unde va ajunge astăzi pe râul Amur pata de reziduuri toxice, deversate în noiembrie în urma unei expolzii la o uzină chimică din nord-estul Chinei. Ministrul rus al Situaţiilor Excepţionale, Sergei Shoigu a declarat că autorităţile fac totul pentru protejarea celor aproape 600 de mii de locuitori din Khabarovsk.

Flota militară rusă testează cu succes o nouă rachetă cu rază lungă de acţiune

Flota militară rusă a anunţat testarea cu succes a unei noi rachete balistice cu rază de acţiune lungă. O racletă Bulava a fost lansată de pe un submarin nuclear în Marea Albă, lovind ţinta situată în peninsula Kamchatka. Împreună cu noul sistem de rachete intercontinentale cu lansare de la sol Topol-M, capabile să lovească ţinte la peste 10 mii de kilometri, rachetele Bulava vor forma baza arsenalului de rachete modernizat al Rusiei.

Reluarea lucrărilor procesului intentat lui Saddam Hussein

Procesul intentat lui Saddam Hussein, acuzat de a fi ordonat masacrarea a 140 de oameni, a fost reluat la Bagdad după o pauză de două săptămâni. A fost audiat un nou martor al acuzării, care, spre deosebire de alţi martori audiaţi anterior nu şi-a ascuns identitatea în faţa fostului lider irakian.

Donald Rumsfeld conferă la Kabul cu Hamid Karzai

Ministrul american al Apărării, Donald Rumsfeld a discutat la Kabul cu preşedintele afgan Hamid Karzai planul Statelor Unite de a reduce cu 2 până la 3 mii de militari efectivele americane din Afganistan, care numără în prezent 19 mii de oameni. Donald Rumsfeld a declarat jurnaliştilor că în ciuda deciziei de a micşora numărul militarilor, forţele americane vor continua operaţiunile împotriva a ceea ce-a mai rămas în Aganistan din forţele talibanilor şi ale al- Qaida.

Liderul opoziţiei afgane ales preşedinte al camerei inferioare a Parlamentului

Liderul opoziţiei afgane, Yunus Qanuni a fost ales preşedinte al camerei inferioare a Parlamentului de la Kabul, învingându-l la o diferenţă mică de voturi pe un aliat apropiat al preşedintelui Afganistanului, Hamid Karzai. Preşedintele afgan are un aliat la conducerea camerei superioare, care a fost ales ieri la prima reuniunea a noului Legislativ afgan.

Palestinienii din Ierusalim nu vor putea vota dacă la alegerile legislative palestiniene va fi înscrisă gruparea Hamas

Israelul a anunţat că va interzice palestinienilor din Jerusalem să participe la viitoarele alegeri pentru Parlamentul palestinian, dacă la aceste alegeri va candida şi grupul islamic Hamas. Oficialităţi din Guvernul israelian sînt citate cu declaraţia că rolul Israelului nu este să ajute Hamas să intre în Parlament. Oficialităţi palestiniene au spus la rândul lor că o eventuală interdicţie ar putea amâna scrutinul programat pentru 25 ianuarie.

Erste Bank - acţionar majoritar al Băncii Comerciale Române

La sediul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului de la Bucureşti s-a anunţat că acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Române a devenit Erste Bank din Austria.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG