Linkuri accesibilitate

Ştiri

Activitatea şi structura PNA vor fi evaluate de o firmă independentă

Ministrul Justiţiei Monica Macovei a declarat că Parchetul Naţional Anticorupţie nu va fi desfiinţat. Doamna Macovei a anunţat că în perioada 8-15 martie o firmă independentă va evalua activitatea şi structura PNA, urmînd să facă o serie de recomandări, între care şi ce să fie eliminat din legislaţia anticorupţie, care este greoaie şi stufoasă.

Delegaţie a Conferinţei Organizaţiilor Evreieşti Americane aşteptată la Bucureşti

O delegaţie a reprezentanţilor Conferinţei Preşedinţilor Marilor Organizaţii Evreieşti Americane va face o vizită în România în perioada 14-16 februarie, avînd programate întălniri cu mai multe oficialităţi române, informează ministerul român de externe.

Potrivit unui comunicat al externelor de la Bucureşti, decizia de a face această vizită "reflectă relaţiile foarte bune stabilite între organizaţiile evreieşti şi autorităţile române, precum şi o recunoaştere a progreselor făcute de România în domeniul cercetării, comemorării şi educaţiei privind Holocaustul".

Reprezentanţii Conferinţei Preşedinţilor Marilor Organizaţii Evreieşti Americane vor avea întîlniri, între alţii cu preşedintele României, primul-ministru, ministrul de externe, al culturii şi cultelor, şi ministrul educaţiei şi cercetării.

Mahmoud Abbas negociează cu Jihadul Islamic şi Hamas

Preşedintele autorităţii palestininene Mahmoud Abbas se află în Fîşia Gaza pentru convorbiri cu reprezentanţi ai grupărilor militante Jihadul Islamic şi Hamas, în încercarea de a-i convinge să oprească atacurile împotriva israelienilor.

Ieri, Abbas i-a demis pe şefii serviciilor de securitate palestinieni, după un atac cu mortiere şi rachete împotriva unei aşezări evreieşti din sudul Fîşiei Gaza.

În urma atacului, Israelul a suspendat negocierile asupra aplicării acordurilor convenite la summitul israelo-palestinian de marţi din Egipt, la care Abbas şi premierul israelian Ariel Sharon au declarat oficial încetarea focului.

Donald Rumsfeld face o vizită inopinată în Irak

Ministrul american al apărării Donald Rumsfeld a făcut o vizită inopinată în Irak, unde a declarat că va fi nevoie de timp pentru construirea unei forţe de securitate irakiene capabilă să reacţioneze cum se cuvine la atacurile insurgenţilor. Vorbind la o bază militară din Mosul, oraş puternic afectat de incapacitatea poliţiei locale de a contracara atacurile insurgenţilor, Rumfseld a spus între altele:

“Mi-am petrecut cea mai mare parte a zilei punîndu-mă la curent cu progresele înregistrate în îmbunătăţirea instruirii, a echipamentului şi capacităţilor forţelor irakiene de securitate. Cred că poliţia irakiană, armata, forţele de grăniceri, comando-urile speciale şi unităţile de combatere a insurgenţei fac progrese bune şi mi-a părut bine că am putut să le văd în timpul vizitei mele aici”.

Bagdad: serie neagră de atentate teroriste

Explozia unui camion-capcană a ucis cel puţin 13 persoane în faţa unei moschei şiite din localitatea Balad Ruz, situată la 75 de km nordest de Bagdad. Potrivit martorilor, camionul era încărcat cu legume şi a explodat cînd poliţia s-a apropiat de el. Ceva mai devreme la Bagdad, persoane înarmate au deschis focul împotriva mulţimii la o brutărie, omorînd 9 oameni. Vărsările de sînge de azi continuă seria neagră – ieri în Irak au fost ucise peste 50 de persoane în atacuri lansate de insurgenţi.

Delegaţie a Congresului Statelor Unite la Kiev

O delegaţie a Congresului Statelor Unite, din care fac parte senatorii John McCain şi Hilary Clinton, s-a întîlnit la Kiev cu preşedintele Ucrainei Viktor Iuşcenco. Delegaţia americană vizitează Ucraina pentru convorbiri asupra îmbunătăţirii relaţiilor americano-ucrainene şi asupra integrării europene a Ucrainei. McCain şi Clinton i-au propus pe Iuşcenko şi pe omologul său georgian Mihail Saakashvili pentru premiul Nobel pentru pace.

Statele Unite resping ideea unor negocieri bilaterale cu Fenianul

Statele Unite au respins apelul Coreii de Nord pentru discuţii directe Washington – Fenian cu privire la programul de arme nucleare al regimului comunist nord-corean şi au insistat asupra menţinerii actualului format hexagonal de negocieri.

Ştirea zilei

Purtătorul de cuvînt al Casei Albe Scot McClellan a declarat că nord-coreenii au nenumărate posibilităţi de a vorbi direct cu Statele Unite în acest format al negocierilor. La tratativele menite să convingă Coreea de Nord să renunţe la programul său de arme nucleare, participă, alături de nord-coreeni, Statele Unite, Coreea de Sud, China, Japonia şi Rusia.

Joi, Coreea de Nord a anunţat că se retrage de la aceste tratative, spunînd că deţine deja arme nucleare, iar azi şeful adjunct al misiunii nord-coreene la ONU a declarat că Fenianul doreşte negocieri bilaterale cu Statele Unite ca o condiţie pentru a se reîntoarce al formatul hexagonal de negocieri.

Kabul: îngheţ şi căderi abundente de zăpadă

Ministerul sănătăţii publice din Afganistan a anunţat că temperaturile foarte joase din ultimele zile au ucis aproape 70 de afgani, în majoritatea copii din zonele rurale. Autorităţile afgane cred că sute de oameni au rămas izolaţi în diferite părţi ale ţării din cauza căderilor abundente de zăpadă, a îngheţului şi avalanşelor.

NASA: 2004 a fost un an torid

Oamenii de ştiinţă de la Agenţia Spaţială americană NASA au declarat că anul 2004 a fost al patrulea cel mai cald an de la începerea măsurării temperaturii pe glob la sfîrşitul secolului 19. Regiunile unde s-au înregistrat cele mai mari creşteri ale temperaturii anul trecut au fost Alaska, regiunea Mării Caspice şi Peninsula Antarctică. Principala cauză a creşterilor de temperatură o constituie căldura solară înmagazinată prin efectul de seră generat de acumulările de gaze, în special de bioxid de carbon.. Ceilalţi trei cei mai călduroşi ani au fost înregistraţi în ultimii zece ani, e vorba de 1998, 2002 şi 2003.

Incident armat în oraşul Nazran din Inguşeţia

Trupe ale serviciului federal de securitate din Rusia – FSB au ucis un bărbat înarmat în încercuirea unui cartier al oraşului Nazran din Inguşeţia. Potrivit ministerului rus de la Moscova, bărbatul, bănuit că ar fi participat la un atac împotriva poliţiei anul trecut, nu a răspuns somaţiilor de a se preda şi a deschis focul împotriva forţelor FSB, ucigînd un ofiţer şi rănind un altul.

Reacţii reprobatoare la sfidarea nucleară a regimului de la Fenian

Reacţionînd la anunţul Fenianului că dispune de arme nucleare, ministrul american al Apărării Donald Rumsfeld a declarat la reuniunea NATO de la Nisa: "Având în vedere regimul dictatorial din Coreea de Nord şi represiunile la care-şi supune propriul popor, este îngrijorător că există arme de o asemenea putere în mâinile unui astfel de regim”.

Secretarul de stat american Condoleeza Rice a declarat că prin retragerea de la negocieri Coreea de Nord nu face altceva decât să-şi adîncească starea de izolare internaţională. Uniunea Europeană, Rusia şi Secretarul General al Naţiunilor Unite Kofi Annan au chemat Fenian-ul să-şi revizuiască poziţia.

Tratativele Uniunii Europene cu Iranul legate de programul nuclear promovat de Teheran

La Geneva au continuat, negocierile dintre oficialităţi iraniene şi ale Uniunii Europene pentru îngheţarea programului nuclear al Iranului. În calitate de reprezentant al preşedinţiei Uniunii Europene, ministrul de Externe al Luxembourgului, Jean Asselborn a declarat că discuţiile avansează, dar a avertizat că “iranienii trebuie să înţeleagă că trebuie să negocieze cu seriozitate”.

Mahmoud Abbas demite 3 şefi ai forţelor de securitate din Fîşia Gaza

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a demis trei şefi ai forţelor de securitate din Fîşia Gaza pentru că nu au reuşit să împiedice un atac cu foc de mortier al militanţilor palestinieni asupra coloniilor evreieşti. Atacul, produs în ciuda acordulului de încetare a ostilităţilor la care au ajuns marţi Abbas şi premierul israelian Ariel Sharon, a determinat Israelul să amâne noi discuţii în probleme de securitate, programate iniţial pentru astăzi.

Victor Iuşcenco înfierează separatismul latent din estul Ucrainei

Preşedintele ucrainean Victor Iuşcenco, aflat în vizită în regiunile din estul Ucrainei pentru prima dată în calitate de şef al statului, a ameninţat cu acţiuni de ordin juridic împotriva celor care pledează în favoarea separatismului. El i-a numit “oameni bolnavi” pe liderii locali care se pronunţaseră în timpul crizei politice de la Kiev pentru secesiunea regiunilor estice ale Ucrainei, amenunţăndu-i că vor fi traşi la răspundere.

Acţiune de protest a micilor întreprinzători din Belarus

Mii de mici întreprinzători din Belarus au protestat azi împotriva taxei pe valoare adăugată de 18 la sută impusă de autorităţi pentru vânzarea produselor importate din Rusia. Micii întreprinzători spun că noul impozit le ruinează afacerile. Vicepremierul Andrei Kobiakov le-a promis protestatarilor înfiinţarea unei comisii care le va studia revendicările.

Externarea Papei Ioan Paul al Doilea

Papa Ioan Paul II în vârstă de 84 de ani a fost externat din spital la Roma, în urma unui tratament de zece 10 zile împotriva gripei. Un purtător de cuvânt al Vaticanului a declarat că problemele respiratorii care au făcut necesară spitalizarea suveranului pontif au fost vindecate.

Agreerea variantei în limba engleză a Tratatului de Aderare la UE

Presedintele Traian Băsescu şi primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu au agreat varianta în limba engleză a Tratatului de Aderare a Romaniei la UE, ceea ce înseamnă, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, că România şi-a dat acordul politic asupra Tratatului, care ar urma să fie semnat pe 25 aprilie, iar aderarea efectivă ar urma să aibă loc la 1 ianuarie 2007.

Ştirea zilei

Premierul Tăriceanu a declarat: “Putem să afirmăm fără nici un fel de ezitare că 1 ianuarie 2007 este un termen perfect realist în ceea ce înseamnă aderarea României la Uniunea Europeană”.

Preşedintele comisiei de politică externă a Senatului, fostul ministru de Externe Mircea Geoană a solicitat Guvernului trimiterea neîntârziată a proiectului Tratatului la Parlament, pentru studiu şi avizare.

Apel UE la asigurarea unei campanii electorale corecte în Moldova

Preşedinţia luxembourgheză a UE a cerut autorităţilor de la Chişinău să asigure desfăşurarea pe 6 martie a unor alegeri libere şi corecte, cu o acoperire mediatică pluralistă şi imparţială a campaniei electorale şi cu păstrarea neutralităţii administraţiei statului faţă de toţi candidaţii şi simpatizanţii acestora.

Ştirea zilei

Potrivit unei declaraţii care a fost semnată şi de ţările candidate la aderarea la Uniunea Europeană, calitatea relaţiilor viitoare ale Republicii Moldova cu Uniunea va depinde de angajamentul Moldovei de a respecta valorile comune.

26 de ani de la revoluţia islamică din Iran

Iranul a marcat prin demonstraţii de masă organizate de autorităţi 26 de ani de la revoluţia islamică în urma căreia în Iran a fost instaurat un regim teocrat de guvernare. Într-un discurs rostit cu această ocazie, preşedintele Mohammad Khatami a avertizat cu represalii în cazul oricărei agresiuni străine, făcând aluzie la îngrijorările exprimate de Statele Unite cu privire la programul nuclear al Iranului.

Regimul de la Fenian anunţă oficial că dispune de arme nucleare

Coreea de Nord a făcut public pentru prima dată că dispune de arme nucleare. O declaraţie a ministerului de Externe nord corean afirmă că armele nucleare au fost construite în scopuri de auto-apărare, acuză Statele Unite că ar încerca să răstoarne regimul de la Fenian şi anunţă retragerea pe o perioadă nedefinită a Coreei de Nord de la negocierile internaţionale privind programul său nuclear.

Ştirea zilei

Într-o primă reacţie, Secretarul de stat american Condoleeza Rice a declarat la Luxembourg unde s-a întâlnit cu oficialităţi ale Uniunii Europene că în felul acesta Coreea de Nord nu face altceva decât să-şi adîncească starea de izolare internaţională.

Comisarul european pentru relaţii Externe Benita Ferrero-Waldner a exprimat dezamăgirea Uniunii Europene în legătură cu decizia Fenian-ului, chemând Coreea de Nord să revină la negocieri – un mesaj transmis şi de Rusia şi de Secretarul general al Naţiunilor Unite Kofi Annan.

Alianţa Atlantică decide extinderea misiunii de pace în Afganistan

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jaap de Hoop Scheffer a declarat la finalul reuniunii miniştrilor Apărării din NATO de la Nisa că participanţii au căzut de acord să extindă misiunea NATO în Afganistan.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG