Linkuri accesibilitate

Ştiri

Octav Cozmîncă şi Victor Ponta au opinii diametral opuse

Preşedintele executiv al Partidului Social Democrat, Octav Cozmîncă a apreciat că în acest moment PSD are nevoie să fie condus atît de Ion Iliescu, cît şi de Adrian Năstase, aceştia fiind în prezent "cei mai buni politicieni ai României".

Ştirea zilei

Pe de altă parte, vicepreşedintele PSD Victor Ponta a spus că va candida la Congresul PSD pentru funcţia de secretar general al partidului şi că nu este de acord cu introducerea în statut a funcţiei de preşedinte executiv.

Donald Rumsfeld pledează pentru optimarea cooperării transatlantice

La Munchen, la conferinta internationala pe teme de securitate, ministrul american al apararii Donald Rumsfeld a lansat un apel la o mai buna colaborare transatlantica.

Ştirea zilei

Raspunzind ministrului georgian pentru integrare europeana Ghiorghi Baramidze despre sansele tarii sale de a intra in Alianta Nord Atlantica, Donald Rumsfeld a declarat ca portile aliantei sint deschise tarilor care indeplinesc standardele internationale de democratie. Şeful Pentagonului nu a oferit insa un posibil calendar al aderarii.

Tony Blair speră să-l determine o schimbare a poziţiei lui George Bush faţă de Protocolul de la Kyoto

Premierul britanic Tony Blair a declarat că va fi dificil să se facă progrese în aplicarea Protocolului de la Kyoto de combatere a fenomenului de încălzire globală fără participarea Statelor Unite.

Vorbind la conferinţa Partidului Laburist de la Gateshead, Blair a declarat că la preluarea preşedinţiei grupului G7+1 Marea Britanie va pune pe agendă problema schimbărilor climaterice şi va încerca să determine administraţia Bush să accepte un dialog asupra încălzirii globale.

Statele Unite care produc 25% din emisiunile de bioxid de carbon din lume, au refuzat să ratifice Protocolul de la Kyoto pentru a nu dăuna economiei americane.

Obstacole în calea înfiinţării academiei militare irakiene

Comandantul Alianţei Atlantice generalul american James Jones a declarat că planurile de a înfiinţa o academie militară în apropiere de Bagdad nu s-au putut realiza din considerente financiare şi din lipsa de cooperare a unor state membre.

Ştirea zilei

Vorbind la conferinţa de la Muenchen pe teme de securitate internaţioală, generalul Jones a precizat că pentru finanţarea proiectului mai lipsesc 26 de milioane de dolari, iar ţări ca Germania, Franţa, Belgia şi Grecia au refuzat să trimită ofiţeri instructori în Irak invocînd condiţiile de securitate precare.

Sergei Ivanov: Fenianul a făcut o "alegere proastă"

Ministrul rus al apărării Sergei Ivanov a declarat că, dacă a dezvoltat arme nucleare, aşa cum pretinde, atunci regimul de la c. Vorbind la conferinţa pe probleme de securitate internaţională de la Muenchen, Ivanov a dat glas iritării Moscovei în legătură cu anunţul de joi al regimului de la Fenian, amintind că Rusia are o graniţă comună cu Coreea de Nord.

Jaap de Hoop Scheffer: NATO ar putea juca un rol important în Orientul Apropiat

Secretarul general NATO Jaap de Hoop Scheffer a declarat că Alianţa Atlantică ar putea juca în viitor un rol important în Orientul Apropiat.

Într-o cuvîntare ţinută la conferinţa pe teme de securitate de la Muenchen, Jaap de Hoop Scheffer a susţinut că Alianţa Atlantică ar trebui să fie gata să sprijine un eventual acord de pace între Israel şi palestinieni, în cazul în care cele două părţi vor solicita asistenţa NATO.

Ministrul german al apărării Peter Struck a afirmat apelul Secretarul general, precizînd că Berlinul ar susţine o misiune NATO de menţinere a păcii în zonă.

Mahmoud Abbas negociază cu reprezentanţii grupărilor Hamas şi Jihadul Islamic

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a participat la o şedinţă a Comitetului Central al organizaţiei Fatah, înainte de a se întîlni cu reprezentanţii grupărilor militante Hamas şi Jihadul Islamic.

Potrivit unor surse oficiale palestiniene, Abbas va încerca să convingă conducerea celor două grupări să respecte acordul de încetare a focului încheiat la întrevederea sa cu premierul israelian Ariel Sharon acum o săptămînă.

Autorităţile de la Ierusalim au anunţat astăzi că vor permite repatrierea în Fîşia Gaza a 55 de palestinieni care fuseseră expulzaţi în urmă cu doi ani sub acuzaţia de activităţi teroriste.

Noi proteste în Rusia împotriva reformelor sociale anunţate de guvern

In Rusia mii de persoane au protestat astazi impotriva noilor masuri de reforma sociala si au cerut demisia guvernului. Numarul protestatarilor la Moscova a fost de peste 2000. Proteste similare au avut loc si in alte 70 de orase ale Fedratiei Ruse.

Deschiderea conferinţei de securitate internaţională

La Muenchen au început lucrările tradiţionalei conferinţe anuale de securitate internaţională, pe agenda căreia se află rolul Alianţei Atlantice şi al Uniunii Europene în soluţionarea crizei din Orientul Mijlociu. Ministrul american al apărării Donald Rumsfeld participă la reuniune, după ce procuratura germană a anunţat ...

Ştirea zilei

că nu va da curs plîngerilor particulare depuse împotriva Şefului Pentagonului în legătură cu maltratarea deţinuţilor irakieni de la închisoarea Abu Ghraib.

În cursul serii de vineri, Donald Rumsfeld a conferit cu omologul său rus Sergei Ivanov despre evoluţia situaţiei din Irak şi programul nuclear iranian.

În cuvîntarea sa la deschiderea conferinţei, preşedintele Germaniei Horst Koehler a lansat un apel statelor industrializate, cerîndu-le să acorde ajutoare ţărilor sărace în valoare de 0,7% din venitul intern brut.

Tbilisi: explozia unei grenade în faţa locuinţei unui diplomat american

Ministerul de interne georgian a făcut cunoscut că în cursul nopţii în faţa locuinţii din Tbilisi a unui diplomat american a explodat o grenadă. Incidentul nu s-a soldat cu victime. Autorităţile nu au încă niciun indiciu în legătură cu identitatea autorului tentativei de atentat. Ambasada americană nu a comentat incidentul.

Premierul turc aşteptat la Tirana şi Saraievo

Biroul de presă al premierului turc a făcut cunoscut că săptămîna viitoare Recep Tayyip Erdogan va efectual vizite în Albania şi Bosnia. La Tirana sînt prevăzute marţi convorbiri cu premierul Fatos Nano şi cu preşedintele Alfred Moisiu. Miercuri premierul turc va conferi la Saraievo cu omologul său bosniac Adnan Terzic, urmînd ca joi să facă o vizită la Mostar.

Jean-Claude Juncker insistă ca generalul croat Ante Gotovina să fie predat Curţii de la Haga

Premierul luxembourgez Jean-Claude Juncker a declarat că Uniunii Europene îi va fi greu să înceapă în martie negocierile preliminare de aderare a Croaţiei la UE, dacă pînă la acea dată generalul Ante Gotovina, acuzat de crime de război, nu va fi deferit Tribunalului de la Haga.

Juncker, care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, a făcut această declaraţie după o întrevedere cu Carla del Ponte, procurorul şef al Tribunalului pentru crime de război în fosta Iugoslavie. Del Ponde urmează să prezinte preşedinţiei UE o recomandare în scris dacă să declanşeze sau nu tratativele cu guvernul de la Zagreb.

Chişinău: expulzarea a 5 cetăţeni ruşi acuzaţi de implicare în campania electorală

Autorităţile moldovene au expulzat cinci cetăţeni ruşi pe care i-a acuzat că erau implicaţi în campania electorală a unuia din partidele inscrise la alegerile parlamentare de la 6 martie. Potrivit unei declaraţii a ministerului de interne din Chişinău, poliţia a descoperit un centru clandestin de evaluare a climatului preelectoral din Moldova.

După expulzarea sa, Nikolai Remizov, membru al "Mişcării pentru drepturile omului" din Rusia a declarat că împreună cu colegii său se deplasase în Moldova pentru a monitoriza emisiunile mass-media în timpul campaniei electorale.

Preşedintele Serbiei Boris Tadic vizitează enclavele sîrbe din Kosovo

Misiunea ONU din Kosovo a acceptat ca preşedintele Serbiei Boris Tadic să viziteze enclavele sîrbe din această provincie aflată sub protectoratul Naţiunilor Unite. Preşedinţia de la Belgrad a calificat vizita lui Tadic drept o manifestare de solidaritate cu minoritatea sîrbă din Kosovo.

Death of a playwright: Arthur Miller

Dramaturgul american Arther Miller a încetat din viaţa la vîrsta de 89 de ani în urma unei pneomonii şi a unei insuficienţe cardiace. Miller a murit la ferma sa din Roxbury (Connecticut) pe care o cumpărase în 1958 în timpul mariajului său cu Marilyn Monroe. Arthur Miller este autorul pieselor "Moartea unui comisvoiajor", "Vrajitoarele din Salem" şi "Desaxaţii".

Activitatea şi structura PNA vor fi evaluate de o firmă independentă

Ministrul Justiţiei Monica Macovei a declarat că Parchetul Naţional Anticorupţie nu va fi desfiinţat. Doamna Macovei a anunţat că în perioada 8-15 martie o firmă independentă va evalua activitatea şi structura PNA, urmînd să facă o serie de recomandări, între care şi ce să fie eliminat din legislaţia anticorupţie, care este greoaie şi stufoasă.

Delegaţie a Conferinţei Organizaţiilor Evreieşti Americane aşteptată la Bucureşti

O delegaţie a reprezentanţilor Conferinţei Preşedinţilor Marilor Organizaţii Evreieşti Americane va face o vizită în România în perioada 14-16 februarie, avînd programate întălniri cu mai multe oficialităţi române, informează ministerul român de externe.

Potrivit unui comunicat al externelor de la Bucureşti, decizia de a face această vizită "reflectă relaţiile foarte bune stabilite între organizaţiile evreieşti şi autorităţile române, precum şi o recunoaştere a progreselor făcute de România în domeniul cercetării, comemorării şi educaţiei privind Holocaustul".

Reprezentanţii Conferinţei Preşedinţilor Marilor Organizaţii Evreieşti Americane vor avea întîlniri, între alţii cu preşedintele României, primul-ministru, ministrul de externe, al culturii şi cultelor, şi ministrul educaţiei şi cercetării.

Mahmoud Abbas negociează cu Jihadul Islamic şi Hamas

Preşedintele autorităţii palestininene Mahmoud Abbas se află în Fîşia Gaza pentru convorbiri cu reprezentanţi ai grupărilor militante Jihadul Islamic şi Hamas, în încercarea de a-i convinge să oprească atacurile împotriva israelienilor.

Ieri, Abbas i-a demis pe şefii serviciilor de securitate palestinieni, după un atac cu mortiere şi rachete împotriva unei aşezări evreieşti din sudul Fîşiei Gaza.

În urma atacului, Israelul a suspendat negocierile asupra aplicării acordurilor convenite la summitul israelo-palestinian de marţi din Egipt, la care Abbas şi premierul israelian Ariel Sharon au declarat oficial încetarea focului.

Donald Rumsfeld face o vizită inopinată în Irak

Ministrul american al apărării Donald Rumsfeld a făcut o vizită inopinată în Irak, unde a declarat că va fi nevoie de timp pentru construirea unei forţe de securitate irakiene capabilă să reacţioneze cum se cuvine la atacurile insurgenţilor. Vorbind la o bază militară din Mosul, oraş puternic afectat de incapacitatea poliţiei locale de a contracara atacurile insurgenţilor, Rumfseld a spus între altele:

“Mi-am petrecut cea mai mare parte a zilei punîndu-mă la curent cu progresele înregistrate în îmbunătăţirea instruirii, a echipamentului şi capacităţilor forţelor irakiene de securitate. Cred că poliţia irakiană, armata, forţele de grăniceri, comando-urile speciale şi unităţile de combatere a insurgenţei fac progrese bune şi mi-a părut bine că am putut să le văd în timpul vizitei mele aici”.

Bagdad: serie neagră de atentate teroriste

Explozia unui camion-capcană a ucis cel puţin 13 persoane în faţa unei moschei şiite din localitatea Balad Ruz, situată la 75 de km nordest de Bagdad. Potrivit martorilor, camionul era încărcat cu legume şi a explodat cînd poliţia s-a apropiat de el. Ceva mai devreme la Bagdad, persoane înarmate au deschis focul împotriva mulţimii la o brutărie, omorînd 9 oameni. Vărsările de sînge de azi continuă seria neagră – ieri în Irak au fost ucise peste 50 de persoane în atacuri lansate de insurgenţi.

Delegaţie a Congresului Statelor Unite la Kiev

O delegaţie a Congresului Statelor Unite, din care fac parte senatorii John McCain şi Hilary Clinton, s-a întîlnit la Kiev cu preşedintele Ucrainei Viktor Iuşcenco. Delegaţia americană vizitează Ucraina pentru convorbiri asupra îmbunătăţirii relaţiilor americano-ucrainene şi asupra integrării europene a Ucrainei. McCain şi Clinton i-au propus pe Iuşcenko şi pe omologul său georgian Mihail Saakashvili pentru premiul Nobel pentru pace.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG