Linkuri accesibilitate

Ştiri

George Bush cere Congresului să reînoiască unele prevederi din Patriot Act

Presedintele Statelor Unite George Bush a cerut Congresului sa reinoiasca unele prevederi ale legislatiei cunoscute sub numele de Patriot Act, care stipuleaza masurile de prevenire a actiunilor teroriste pe teritoriul Statelor Unite.

Legislatia a fost adoptata dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 si unele prevederi vor expira la sfarsitul anului curent. Presedintele Bush a declarat ca legea a fost vitala pentru prevenirea unor actiuni teroriste, insa aprobarea legii de catre Congres va fi dificila din cauza restrangerii unor libertati civile.

Terry Davis: situaţia şcolilor de limbă română din Transnistria este acuta

In solutionarea conflictelor teritoriale trebuie sa folosim standarde unice, Transnistria este parte a Republicii Moldova, Abhazia – a Georgiei, iar Cecenia a Rusiei - a declarat Secretarul general al Conisliului Europei, Terry Davis intr-un interviu difuzat de postul de radio “Eho Moskvi”.

Davis a subliniat ca democraţia permite discutarea problemei drepturilor minoritatii ruse din tarile baltice. In Transnistria, insa, situatia scolilor de limba romana este mai acuta - a declarat Secretarul general al Consiliului Europei.

Eurobarometru: UE în percepţia românilor

Uniunea Europeana are, în perceptia românilor, un rol foarte important prin solutiile pe care le poate aduce la probleme precum terorismul, apararea, nivelul de trai si circulatia libera a persoanelor – arata un raport national pentru România al Eurobarometrului de opinie publica din UE.

Sondajul a fost realizat, la cererea Comisiei Europene, în octombrie-noiembrie 2004, în cele 25 de state membre ale UE şi în cele 4 tari candidate, România, Bulgaria, Croatia si Turcia.

Lider al opozitiei liberale de la Moscova - consilier al preşedintelui Ucrainei

Presedintele Ucrainei Viktor Yushchenko l-a numit consilier extern al sau pe fostul vicepremier rus si lider al opozitiei liberale de la Moscova, Boris Nemtov.

Un purtator de cuvant al lui Yuscenko a declarat ca Nemtov a fost numit ambasador itinerant si ar urma sa contribuie la imbunatatirea relatiilor dintre Kiev si Moscova. Nemstov a declarat ca va locui in continuare la Moscova si va incerca sa atraga investitii rusesti in economia ucraineana. Nemtov l-a sustinut pe Yuscenko in timpul campaniei electorale, in timp ce presedintele rus Vladimir Putin l-a sustinut deschis pe contracandidatul lui Yuscenko, Victor Yanukovici.

Eşec al negocierilor ruso-georgiene privind bazele militare din Batumi şi Akhalkalaki

Negocierile privind soarta bazelor militare ruse din Georgia s-au incheiat fara un rezultat. Ministerul rus de externe a sustinut ca negocierile de saptamana trecuta au esuat din cauza ca Tbilisi si-a modificat pozitia.

Vice-ministrul georgian de externe, Merab Antadze a declarat insa ca daca nu se ajunge la o intelegere privind retragerea celor doua baze militare, Georgia le va declara in afara legii.

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov a declarat insa revistei Itoghi, ca Moscova are interese legitime de securitate in Georgia. Rusia a propus ca bazele militare de la Batumi si Akhalkalaki sa fie utilizate in lupta contra terorismului urmand sa gazduiasca soldati rusi si georgieni. Antadze a respins propunerea ca fiind inacceptabila.

Incendiu într-o moschee la Teheran: 35 de victime

35 de persoane au decedat, potrivit politiei iraniene, intr-un incediu intr-o moscheie la Teheran. Alte 200 de persoane au fost ranite, potrivit televiziunii de stat iraniene. Se presupune ca incendiul a izbucnit din cauza defectarii sistemului electric de incalzire.

Ministrul iranian de externe Kamel Kharrazi la Budapesta

Ministrul iranian de Externe Kamel Kharrazi sustine ca Teheranul nu are nici un program pentru a produce arme nucleare si a reafirmat ca Iranul are dreptul sa imbogateasca uraniu in scopuri civile. Kharrazi a declarat la Budapesta ca gandirea islamica interzice producerea si folosirea armelor de distrugere in masa.

Uniunea Europeana incearca sa convinga Iranul sa renunte la programele sale nucleare, iar ministrul german de externe, Ioschka Fischer care se va intalni cu Kharazi miercuri, a declarat ca in cazul reluarii programelor nucleare, Iranului ii vor fi impuse sanctiuni de catre Consiliul de securitate ONU.

Kirghistanul nu acordă avioanelor americane de recunoastere AWACS dreptul de utilizare a bazei Ganci

Kirghizstanul a refuzat sa ofere baza militara de la Ganci pentru avioanele americane de recunoastere AWACS. Ministrul kirghiz de externe Askar Aitmatov a anuntat astazi decizia, dupa consultari cu membrii Organizatiei de cooperare de la Shanghai si ai Tratatului de securitate colectiva, dominat de Rusia.

Statele Unite utilizeaza baza aeriana Ganci de langa Bishkek pentru a desfasura actiuni antiteroriste si umanitare in Afganistan.

Mai multi lideri talibani depun armele profitînd de amnistia anunţată de Kabul

Ambasadorul american in Afganistan Zalmay Khalilzad a anuntat ca mai multi lideri talibani au acceptat amnistia anuntata de guvernul de la Kabul anul trecut. Khalilzad a evitat sa ofere numele sau numarul celor care au renuntat la sustinerea insurgentei islamice insa s-a arata foarte satisfacut de aceste evolutii. Ambasadorul american a mai spus la o conferinta de presa ca se asteapta in zilele urmatoare la "stiri importante", precizand ca Guvernul afgan este in masura sa ofere detalii. Purtatorul de cuvant al guvernului de la Kabul a confirmat anuntul facut de ambasadorul Statelor Unite fara a oferi insa detalii.

Acuzaţii: achitaţi în procesul Bădin/Ciuvică versul Traian Băsescu

Max Bădin şi Mugur Ciuvică rămîn achitaţi în procesul de calomnie cu presedintele Traian Băsescu, despre care au susţinut că a fost informator al Securităţii. Mugur Ciuvică urmează să-i plătească însă lui Traian Băsescu daune în valoare de 500 de milioane de lei, plus 25 de milioane de lei reprezentînd cheltuielile de judecată.

Asasinarea la Beirut a fostului premier libanez Rafik Hariri

Fostul premier libanez Rafik Hariri a fost ucis in urma exploziei unei masini capcana la Beirut. Alte noua persoane, inclusiv garzi de corp ale acestuia, au fost ucise in explozie, iar in jur de 100 de persoane ranite. Guvernul libanez nu a comentat atentatul, care a fost însă condamnat de presedintele Siriei Bashar al-Assad.

Rusia, Franţa şi UE salută rezultatul alegerilor din Irak

Rusia a salutat rezultatele alegerilor din Irak, precizand ca o reprezentare politica a tuturor grupurilor etnice este necesara si ca Moscova asteapta de la noul guvern irakian stabilizarea situatiei politice si reconstructia tarii.

Ministerul francez de externe a salutat rezultatul alegerilor din Irak din 30 ianuarie, iar Comisarul european pentru relatii externe, Benita Ferrero Waldner a cerut reprezentarea tuturor irakienilor in procesele politice.

Potrivit rezultatelor anuntate ieri, Alianta unita irakiana, sustinuta de clericul shiit Ali al-Sistani a castigat 48% din voturi, urmata de coalitia kurda cu 26%. Cele doua formatiuni urmeaza sa decida asupra candidaturilor de premier si de presedinte al Irakului, dar vor trebui sa gaseasca o modalitate de a include in procesele politice si minoritatea sunita, care a boicotat alegerile si va avea mai putin de zece reprezentanti in parlamentul de 275 de locuri.

Liderul palestinian Mahmoud Abbas întrevede o nouă eră în relaţiile cu Israelul

Armata israeliana a transmis palestinienilor, pentru a fi inmormantate, corpurile a 15 militanti ucisi in ultimii doi ani in atacuri impotriva posturilor armatei israeliene in Fasia Gaza si in alte atacuri.

Ministerul palestinian al sanatatii a calificat gestul Israelului ca fiind unul mic, dar foarte important. Alte semnale de apropiere au aparut astazi, cand premierul israelian, Ariel Sharon a anuntat ca va cere saptamana viitoare guvernului sa oficializeze decizia de retragere a coloniilor evreiesti din Fasia Gaza.

Liderul palestinian Mahmoud Abbas a salutat planul de retragere a coloniilor si s-a aratat convins ca o “noua era” incepe in relatiile palestino-israeliene.

Preşedintele Serbiei Boris Tadic critică rolul Naţiunilor Unite în Kosovo

Presedintele Serbiei Boris Tadic a criticat rolul Natiunile Unite in Kosovo, provincie pe care o administreaza din 1999. Aflat in enclava sarba, Orahovac, Tadic a declarat ca situatia minoritatii etnice sarbe din Kosovo este o sfidare a valorilor europene invocate de administratorii ONU si a facut apel pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta sarbii kosovari.

Relatiile interetnice in Kosovo au ramas tensionate dupa interventia NATO din 1999, iar anul trecut pacificatorii ONU nu au reusit sa opreasca actele de agresiune impotriva sarbilor din Kosovo, 19 persoane fiind ucise si circa 4 mii fiind fortati sa se refugieze.

Rebelii ceceni dezmint relatările ruse privind ciocniri armate

Armata rusa a anuntat uciderea a 6 rebeli in Cecenia. Potrivit unui purtator de cuvant al trupelor ruse din Caucaz, operatiunea speciala s-a desfasurat in localitatile Starye Atagi si Novye Atagi, unde un grup de rebeli pregateau noi atacuri asupra fortelor ruse.

Un reprezentant al liderului separatist cecen Aslan Mashadov a negat insa producerea unor ciocniri intre armata rusa si rebelii ceceni. Ahmed Zakaev a acuzat Rusia de dezinformare in incercarea de a discredita armistitiul unilateral anuntat de militantii ceceni, armistitiu pe care Rusia l-a ignorat.

Ministrul de externe britanic Jack Straw la Islamabad

Aflat in Pakistan, ministrul britanic de externe, Jack Straw a purtat discutii cu oficialitati de rang inalt privind neproliferarea armelor nucleare, combaterea terorismului si relatiile cu India.

Straw a declarat la o conferinta de presa ca are increde in modul in care Pakistanul va trata scandalul savantului care a vandut tehnologie sensibila catre Iran, Libia si Corea de Nord.

In alt context, Jack Straw a salutat progresul in relatiile dintre Pakistan si India, tara pe care o va vizita zilele urmatoare, alaturi de Afganistan.

Miniştrii de externe rus şi chinez dezbat criza nucleară nord-coreeană

China s-a pronuntat pentru reluarea negocierilor in format hexagonal privind programele nucleare ale Coreii de nord. Declaratia a fost facuta intr-un dialog telefonic intre ministrii de externe ai Chinei si a Federatiei Ruse.

La negocieri participa cele doua state coreene, China, Japonia, Statele Unite si Rusia.

Saptamana trecuta Coreea de Nord a anuntat pentru prima data ca dispune de arme nucleare, insa astazi responsabili din Coreea de Sud au declarat ca este prea devreme pentru a numi Fenianul o putere nucleara, pentru ca nu au fost efectuate inca teste nucleare.

Washington şi Londra salută publicarea rezultatelor scrutinului din Irak

Casa Albă a transmis felicitări cîştigătorilor scrutinului din Irak şi alegătorilor care nu s-au lăsaţi intimidaţi de ameninţările proferate de insurgenţi. Purtătorul de cuvînt prezidenţial Tayler Gross a declarat că alegerile de la 30 ianuarie s-au soldat cu un succes semnificativ.

La Londra, ministrul de externe britanic Jack Straw a declarat că încheierea cu bine a alegerilor pentru Adunarea Naţională constituie un pas important pe calea asigurării unui viitor democratic al Irakului.

La Ankara, guvernul turc a cerut Comisiei Electorale Centrale din Irak şi Naţiunilor Unite să examineze acuzaţiile privind încercările grupărilor kurde de a manipula listele electorale din Kirkuk cu scopul de a înclina balanţa etnică din oraş în favoarea lor.

Atentat asupra unei secţii de poliţie din capitala Dagestanului

O explozie produsă în apropierea unei secţii de poliţie din capitale Dagestanului s-a soldat cu moartea a cel puţin 4 ofiţeri de poliţie. Autorităţile ruse pun actele de violenţă din Dagestan pe seama militanţilor proveniţi din Cecenia invecinată.

Victorie clară a şiiţilor la alegerile generale din Irak

Alianţa Irakiană Unită susţinută de Marele Ayatolahul şiit Ali al-Sistani a cîştigat 48% din voturile exprimate la alegerile generale de la 30 ianuarie.

Ştirea zilei

Analiştii politici se aşteaptă ca în urma acestui rezultat Alianţa să pretindă postul de prim ministru. Coaliţia kurdă care s-a plasat pe locul al doilea la scrutin obţinînd 25% din sufragii, va revendica probabil postul de preşedinte al ţării. Blocul electoral condus de premierul interimar Iyad Allawi s-a plasat pe locul trei cu 14% din voturi.

Prezenţa mică la vot a minorităţii sunite a făcut ca blocul condus de preşedintele interimar Ghazi al-Yawer să nu obţină decît cîteva mandate în Adunarea Naţională de la Bagdad. Potrivit rezultatelor oficiale publicate duminică, prezenţa la votul din 30 ianurie a fost de 59%.

Ierusalim: noi măsuri de bunăvoinţă la adresa palestinienilor

Israelul urmează să predea astăzi autorităţilor palestiniene resturile pămînteşti ale unor militanţi ucişi în cursul luptelor de anul trecut din Fîşia Gaza. Transferul face parte dintr-un pachet de măsuri întocmit de autorităţile israeliene în urma întrevederii de săptămîna trecută a premierului Ariel Sharon cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. Ieri cabinetul israelian a aprobat eliberarea a circa 500 de deţinuţi palestinieni.

Asasinarea la Bagdad a unui general irakian

Generalul irakian Jadan Farhan a fost asasinat duminică într-un cartier şiit din Bagdad. Responsabilitatea pentru asasinat a fost asumată de militanţi islamişti afiliaţi organizaţiei Al-Qaida.

Pe de altă parte, la nord de Mosul insurgenţii au deschis focul asupra unui convoi guvernamental, atacul soldîndu-se cu cel puţin 4 morţi. Numărul victimelor produse ieri în rîndul trupelor americane din Irak s-a ridicat la patru.

UE appeal for fair campaign and free elections

In a declaration issued on 9 February, Luxembourg's present EU Presidency called on the authorities in Moldova to guarantee free and fair elections, by allowing unbiased, pluralist media coverage of the campaign and by showing even-handedness towards all candidates and their supporters. According to the declaration, the EU "attaches considerable importance to its relations with the Republic of Moldova" and the level of the relations between Moldova and the EU "will depend on Moldova's commitment to shared values."

Special UE representative to Moldova to be appointed soon

Cristina Gallach, the spokeswoman for EU High Representative for Common Foreign and Security Policy Javier Solana, announced in Brussels that the EU would appoint a special representative to Moldova to help settle the conflict between Moldova and the separatist region of Transdniester. The new EU representative is expected to arrive in Chisinau shortly after the 6 March parliamentary elections.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG