Linkuri accesibilitate

Ştiri

Eşec al negocierilor purtate de ministrul rus de externe la Tbilisi

Vizita ministrului rus de Externe Sergei Lavrov la Tbilisi s-a încheiat astăzi fără rezultate concrete, ambele părţi menţinându-şi neschimbată poziţia în mai multe probleme bilaterale nerezolvate, dintre care se remarcă prezenţa militară rusă în Georgia.

La întâlnirile cu Lavrov oficialităţile georgiene au cerut stabilirea unui termen limită pentru evacuarea celor două baze ruse de pe teritoriul georgian, preşedinta Parlamentului de la Tbilisi, Nino Burjanadze, declarând: "Trebuie să se ajungă la o înţelegere finală în privinţa datei până la care să fie retrase bazele militare ruse şi acest termen nu trebuie să fie de 7 sau 8 ani, aşa cum se aşteaptă partea rusă” - a spus Nino Burjanadze.

Şeful biroului OSCE pentru instituţii democratice şi drepturile omului în vizită la Chişinău

Într-un interviu acordat postului nostru de radio, şeful biroului OSCE pentru instituţii democratice si drepturile omului Istvan Gyarmati a subliniat importanţa respectării normelor internaţionale în materie de alegeri libere şi corecte în perspectiva integrării europene.

Cu aceeaşi ocazie, ambasadorul Gyarmati a lansat un apel la adresa presei, cerîndu-i să educe alegătorii să se simtă într-adevăr responsabili pentru viitorul lor şi să meargă la vot.

Adrian Năstase sugerează că Ion Iliescu va candida la funcţia de preşedinte PSD

Preşedintele Partidului Social Democrat, fostul premier Adrian Năstase a declarat că la Congresul din luna aprilie va candida, cel mai probabil, pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului.

Ştirea zilei

„Ar fi ilogic şi anormal ca Ion Iliescu să fie adjunctul meu” - a spus Năstase potrivit Mediafax, sugerând astfel că Ion Iliescu va candida la funcţia de preşedinte.

Mihai Răzvan Ungureanu: România susţine integrarea euroatlantică a Uniunii Serbia şi Muntenegru

Ministrul român de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat în prezenţa omologului său din Serbia şi Muntenegru Vuk Drşkovici la inaugurarea Consulatului român la Vîrşeţ, că România a elaborat un memorandum prin care sprijină ţara vecină pentru integrarea în Uniunea Europeană şi NATO. Ungureanu a explicat, citat de Mediafax, că este vorba de un suport tehnic şi politic.

Statele Unite îngrijorate de modul de desfăşurare a campaniei electorale din Moldova

Departamentul american de Stat a exprimat pentru prima dată îngrijorări în legătură cu desfăşurarea campaniei electorale din Republica Moldova.

Ştirea zilei

Potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt Richard Boucher, tendinţele înregistrate în campania pentru scrutinul parlamentar de pe 6 martie “pot arunca o urmă de îndoială asupra legitimităţii alegerilor”.

Statele Unite, se spune în comunicat, se alătură declaraţiei recente a Uniunii Europene care cheamă autorităţile moldovene să asigure o campanie corectă şi deschisă sub toate aspectele. În acelaşi timp, Statele Unite salută invitarea observatorilor internaţionali sub egida OSCE pentru monitorizarea alegerilor.

Autorităţile moldovene criticate pentru că nu au invitat observatori electorali CSI

Comitetul pentru problemele CSI din Duma de Stat de la Moscova a criticat autorităţile moldovene pentru faptul că, pentru prima dată la aceste alegeri, Chişinăul nu a invitat observatori şi din partea Comunităţii Statelor Independente.

Chişinău: 20 de cetăţeni CSI reţinuţi pentru activităţi ilegale de evaluare a climatului electoral

Ministerul moldovean de Interne a iniţiat o acţiune în justiţie pentru expulzarea a 16 cetăţeni ruşi, doi ucraineni şi doi din Kazahstan, reţinuţi de poliţie pentru că ar fi desfăşurat ilegal activităţi de evaluare a climatului electoral din Republica Moldova, fiind dotaţi cu tehnică modernă şi sume de sute de mii de dolari. La începutul lunii, fuseseră expulzaţi pe baza unor acuzaţii asemănătoare alţi 5 cetăţeni ruşi, membri ai unei organizaţii neguvernamentale pentru drepturile omului.

Ministerului rus de Externe a criticat autorităţile moldovene pentru “atitudine preconcepută” faţă de reprezentanţii Rusiei, în condiţiile în care experţi electorali din alte ţări sunt lăsaţi să acţioneze nestingherit în Republica Moldova.

Duma de stat cere impunerea de sancţiuni economice împotriva Moldovei

Duma de Stat de la Moscova a cerut într-o declaraţie Guvernului rus să examineze posibilitatea de a impune sancţiuni economice Republicii Moldova, în semn de protest faţă de ceea ce deputaţii ruşi au numit blocarea informaţională şi economică a regiunii transnistrene.

În declaraţia adoptată unanim, Duma a recomandat oprirea importurilor de vin din Moldova şi introducerea vizelor pentru cetăţenii moldoveni, cu excepţia celor din Transnistria.

Vladimir Putin conferă cu negociatorul şef iranian pe probleme nucleare Hasan Rowhani

În cadrul discuţiilor avute la Moscova cu negociatorul şef iranian pe probleme nucleare Hasan Rowhani, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că este convins că Iranul nu urmăreşte să dezvolte arme nucleare. Potrivit lui Putin, cooperarea Rusiei cu Iranul va continua în toate domeniile, înclusiv şi în domeniul producerii de energie pe baza tehnologiilor nucleare.

Mai multe ţări occidentale, în special Statele Unite, şi-au exprimat îngrijorarea că materialele nucleare folosite la centrală electrică iraniană de la Bushehr, construită cu sprijin rus, ar putea fi folosite şi la construcţia de arme.

Condoleezza Rice: Rusia trebuie să continue procesul de democratizare

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a avertizat în cursul unor audieri în Congres că speranţele Moscovei de a-şi îmbunătăţi relaţiile cu ţările europene se pot spulbera dacă Rusia nu va continua să se democratizeze.

Declaraţia Condoleezzei Rice survine cu doar câteva zile înainte de întrevederea preşedinţilor american şi rus George Bush şi Vladimir Putin miercurea viitoare.

George Bush despre importanţa relaţiilor transatlantice

Preşedintele american George Bush a declarat că va folosi apropiatul turneu în Europa pentru a pune în lumină importanţa relaţiilor trans-atlantice pentru securitatea ţărilor europene şi Statelor Unite şi pentru pace.

Într-un articol publicat astăzi în presa britanică, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a spus că îşi doreşte aplanarea tensiunilor dintre unele ţări europene şi Statele Unite în cursul vizitei preşedintelui american, care începe duminică.

Serie de atentate la Bagdad: cel puţin 20 victime

Câteva atacuri sinucigaşe cu bombă la Bagdad, inclusiv la două moschee şiite, au omorât cel puţin 20 de persoane astăzi, în ziua sărbătorii religioase şiite Ashura, în care este comemorată moartea lui Hussein, nepotul profetului Mohammed.

Atacurile survin la o zi după confirmarea oficială că alianţa politică şiită a ieşit învingătoare în recentele alegeri din Irak. În incidente separate au fost ucişi şi trei militari americani în regiunea oraşulul Mosul, iar în zona oraşului Samara au fost găsiţi executaţi şase militari şi doi poliţişti irakieni.

Ceremonia de investitură a preşedintelui croat Mesic

La Zagreb preşedintele croat Stipe Mesic a depus jurământul pentru un nou mandat de cinci ani, după realegerea lui ca şef al statului luna trecută. În discursul rostit la ceremonia de învestitură, Mesic a spus că obiectivele sale principale sunt îmbunătăţirea relaţiei Croaţiei cu ţările vecine şi aderarea la Uniunea Europeană.

Victor Iuşcenco: revizuirea privatizărilor va fi de mai mică amploare

Preşedintele ucrainean Victor Iuşcenco a declarat că revizuirea privatizărilor făcute de fostele guvernări din Ucraina va viza un număr mult mai mic de contracte de privatizare decât cel de 3000 anunţat de premierul Iulia Tiomoşenco. Într-un prim proces, Tribunalul de la Kiev a declarat ieri drept nelegitimă privatizarea celui mai mare combinat metalurgic Kryvoryzhstal, cumpărat în iunie trecut de un consorţium care îl include şi pe Viktor Pinchuk, ginerele fostului preşedinte ucrainean Leonid Kucima.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov la Tbilisi

Regiunea separatistă Oseti de Sud s-a oferit să găzduiască pe teritoriul său cele două baze militare ruseşti din Georgia. Oferta vine în contextul vizitei întreprinsă azi la Tbilisi de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, problema retragerii militarilor ruşi aflându-se pe agenda discuţiilor.

George Bush împărtăşeşte îngrijorarea Israelului în legătură cu programul nuclear iranian

Iranul urmeaza sa semneze la 26 februarie un acord cu Federatia Rusa care-i va permite sa inceapa utilizarea reactorului atomic de la Busher, construit de specialisti rusi - a anuntat o oficialitate de la Teheran.

Acordul va obliga Iranul sa returneze Rusiei deseurile nucleare, pentru a evita astfel reprocesarea lor si utilizarea in arme nucleare.

"Daca as fi liderul Israelului si as auzi declaratiile ayatolahilor din Iran referitoare la securitatea tarii mele, as fi ingrijorat de perspectiva ca Iranul sa detina o arma nucleara" - a declarat presedintele Statelor Unite, George Bush. Presedintele american a reafirmat angajamentul Statelor Unite fata de securitatea Israelului.”

Secretarul Consiliului de securitate din Rusia, Igor Ivanov a declarat la o intrevedere cu omologul sau iranian, Hasan Rowhani, ca Moscova va acorda si in continuare ajutor Teheranului in programele nucleare pasnice.

Benita Ferrero-Waldner: aderarea Ucrainei la UE nu este o problemă de actualitate

Comisarul european pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner s-a pronuntat la Kiev pentru largirea relatiilor cu Ucraina, insa a reiterat ca subiectul aderarii Ucrainei la UE nu este pe agenda discutiilor.

"Voi sustine agenda ambitioasa de reforme politice si economice din Ucraina, iar implementarea prevederilor Planului individual de actiuni Ucraina-UE va crea oportunitatea revizuirii documentului si extinderea relatiilor" - a declarat comisarul european dupa intrevederile avute cu presedintele Yuscenko si premierul Yulia Timosenko.

Autorităţile din Groznîi resping acuzaţiile organizaţiilor neguvernamentale

Presedintele consiliului de securitate din administratia cecena pro-rusa Rudnik Dudayev a acuzat organizatiile pentru drepturile omului ca ar exagera numarul disparutilor in Cecenia. Organizatia Human Rights Watch a anuntat ca peste o mie de persoane au fost rapite in Cecenia anul trecut. Reprezentanta organizatiei Anna Neistata a declarat la Moscova ca are motive serioase sa creada ca 2 treimi din cei disparuti au fost rapiti de fortele de securitate cecene, conduse de vicepremierul Ramzan Kadyrov si trupele federale ruse.

Rudele victimelor de la Beslan cer demisia preşedintelui Osetiei de Nord

Parintii copiilor luati ostateci in scoala de la Beslan au cerut demisia presedintelui republicii Osetia de Nord Alexander Dzasokhov. Ei si-au exprimat insa increderea in presedintele rus Vladimir Putin si in comisia parlamentara care investigheaza cazul.

Traian Băsescu despre eventuale alegeri anticipate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, in cadrul unei emisiuni televizate, ca alegerile anticipate ar trebui sa aiba loc cel tarziu in vara acestui an, in lunile mai - iunie. Şeful statului a precizat că alegerile anticipate nu pot fi declanşate decît dacă primul-ministru doreşte acest lucru.

Ştirea zilei

“Corect este ca Alianţa D.A. să-şi asume responsabilitatea, în condiţiile în care are şi puterea toată” - a adăugat preşedintele.

In alt context, preşedintele Băsescu s-a pronunţat în favoarea „deconspirării totale si fără menajamente” a colaboratorilor fostei Securităţi, chiar dacă vor fi „pierderi colaterale”.

Candidat la primărie cu înclinaţii de mituire a ziariştilor

Preşedintele director general al Societatii Romane de Televiziune, Valentin Nicolau a confirmat, într-o dezbatere cu reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, declaratia facuta acum 2 ani, că "vreo cîţiva" ziarişti de la TVR au fost daţi afară în 2002, pentru că ar fi fost prinşi luînd mita cîte o sută de dolari de la Marian Vanghelie, actualui candidat PSD la primaria Bucurestiului.

Comisarul european pentru relaţii externe în vizită la Kiev

Comisarul european pentru relatii externe Benita Ferrero-Waldner se afla intr-o vizita la Kiev, unde urmeaza sa se intalneasca cu presedintele Yuscenko, premierul Yulia Timoshenko si alte oficialitati. Dupa intalnirea cu comisarul european, vicepremierul Anatoli Kinah a declarat ca au fost incepute negocierile pentru simplificarea regimului de vize pentru Ucraina, largirea accesului marfurilor ucrainene pe piata europeana si aderarea Kievului la Organizatia Mondiala a Comertului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG