Linkuri accesibilitate

Ştiri

Premierul muntenegrean Djukanovic despre posibilitatea organizării unui referendum asupra independenţei ţării

Premierul Muntenegrului Milo Djukanovic a declarat că în cazul în care guvernul de a Belgrad nu este dispus să desfiinţeze Uniunea Serbia-Muntenegru, ţara sa va organiza în februrie 2006 un referendum privind declararea independenţei de stat. Djukanovic a susţinut că ar fi de preferat ca cele două entităţi să-şi declare simultan independenţa şi apoi să se recunoască reciproc, cu opţiunea de a crea o uniune de state independente.

Anchetă împotriva fostul şef adjunct al serviciului ucrainian de securitate

Noul şef al serviciului de securitate ucrainian Oleksandr Turchinov a făcut cunoscută deschiderea unei anchete privind posibilul abuz de putere comis de fostul şef adjunct al serviciului Volodymyr Satsyuk. Împreună cu superiorul său direct Ihor Smeshko, Satsyuk a fost acuzat de complicitate la otrăvirea candidatului la aceea dată la preşedinţia ţării Victor Iuşcenco.

Serie de atentate la Bagdad: cel puţin 23 de morţi

Explozia produsă într-un autobuz circulînd într-un cartier şiit de la Bagdad s-a soldat cu 17 morţi şi 41 de răniţi. Potrivit armatei americane, atacul a fost comis de un atentator sinucigaş.

Tot astăzi cînd şiiţii sărbătoresc sfînta zi Ashura, cel puţin 6 oameni şi-au pierdut viaţa în urma altor atentate comise la Bagdad. Au fost semnalaţi cel puţin 90 de răniţi.

În capitala irakiană se află o delegaţie a Congresului american condusă de senatorul John McCain. Membru al Partidului Republican, McCain a criticat în mai multe rînduri modul în care administraţia Bush a gestionat conflictul irakian.

Pe de altă parte, în Irak s-a făcut cunoscut că forţele de securitate irakiene l-au arestat pe Haidar Abu al-Buwari, un acolit al teroristului Al-Qaida Abu Musab al-Zarqawi.

Primul interviu acordat de premierul israelian Ariel Sharon unui ziar arab

Într-un interviu fără precedent acordat cotidianului egiptean Al-Ahram, premierul israelian Ariel Sharon a declarat că, de dragul păcii, este dispusă să facă concesii, dar nu în detrimentul securităţii ţării sale. Sharon a adăugat că, dacă între israelieni şi palestinieni se va instaura un climat de calm, iniţierea unor negocieri politice ar putea duce la soluţionarea conflictului.

George Bush: evenimentele politice recente deschid perspective istorice

Preşedintele George Bush a declarat că în cursul apropiatei sale vizite în Europa va discuta cu liderii UE şi cu partenerii din NATO despre posibilităţile adîncirii cooperării transatlantice în lumina evenimentelor politice importante din ultimele luni.

Ştirea zilei

În cuvîntarea sa radiodifuzată săptămînală, George Bush a afirmat că alegerile din teritoriile palestiniene, Ucraina şi Irak au creat oportunităţi istorice pentru alianţii occidentali. El a adăugat că securitatea şi prosperitatea în lume depind de o cooperarea fructuasă între America şi Europa.

În acest context, preşedintele Bush a declarat că va aborda în discuţiile cu partenerii europeni şi probleme economice precum subvenţiile UE în agricultură şi barierele ridicate în calea exporturilor agrare americane.

"România trebuie să fie implicată în negocierile privind conflictul transnistrean"

Într-un interviu acordat Europei Libere, preşedintele Traian Băsescu şi-a reafirmat opinia că România trebuie să fie implicată în procesul de negocieri vizînd soluţionarea crizei transnistrene.

Ştirea zilei

Traian Băsescu a declarat în acest context că în cursul recentei sale vizite la Moscova a avut impresia că preşedintele Vladimir Putin nu pare să respingă acest punct de vedere.

În privinţa relaţiilor României cu Republica Moldova, preşedintele Băsescu a declarat că evoluţia lor va depinde de modul în care se vor desfăşura apropiatele alegeri legislative.

Şeful statului român a amintit în acest context că aproximativ 400 de observatori români vor participa la monitorizarea alegerilor.

Întrebat despre noul interes manifestat de Bucureşti faţă de regiunea Mării Negre, preşedintele Băsescu a afirmat că alături de Rusia, Ucraina, Bulgaria şi Turcia, România trebuie să se implice în combaterea criminalităţii din zonă.

Totodată Traian Băsescu a atras atenţia asupra importanţei extraordinare pe care Marea Neagră o capătă în perspectiva exploatării resurselor energetice din bazinul caspic.

În privinţa obiectivelor sale de politică internă, preşedintele Băsescu şi-a reafirmat intenţia de a combate corupţia, fenomen pe care îl consideră drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale. El a declarat că de la preluarea mandatului a devenit ţinta unor atacuri în presă din partea acelor organe mass-media controlate de anumite grupuri de interese care urmăresc să descurajeze campania anti-corupţie.

În privinţa arhivelor Securităţii, preşedintele Băsescu s-a pronunţat pentru o deschidere totală a dosarelor fostei poliţii politice comuniste şi a anunţat că va ridica problema la prima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare de la 28 februarie.

Unitate de jandarmi în drum spre Kosovo într-o misiune de menţinere a păcii

Primul eşalon al detaşamentului de jandarmi destinat să execute misiuni de menţinere a păcii în Kosovo a plecat, sîmbătă, spre campusul din localitatea Peja, pentru a-şi înlocui colegii staţionaţi în provincie în ultimul an.

În baza solicitării Organizaţiei Naţiunilor Unite, adresată României şi aprobată de Parlament, Jandarmeria Română desfăşoară, începând din februarie 2002, misiuni de menţinere a păcii în Kosovo.

Marko Bela cere din nou înfiinţarea unei catedre în limba maghiară la UBB

La o întîlnire a preşedintelui UDMR Marko Bela cu membrii Consiliului Reprezentanţilor din Învăţămîntul Superior Maghiar a fost abordată între altele problema reorganizării învăţămîntului în limba maghiară în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai(UBB)din Cluj.

Marko Bela a declarat într-o conferinţă de presă ulterioară că "se impune adoptarea unei hotărîri de Guvern pentru înfiinţarea unei catedre în limba maghiară”.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Mircea Miclea a respins, la sfîrşitul lunii ianuarie, cererea UDMR de înfiinţare a unor facultăţi cu predare în limba maghiară în cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai". Miclea a declarat că se opune"categoric" segregaţionismului pe criterii etnice.

La schimbarea ambasadorilor se va ţine seama doar de competenţă

Ministrul Afacerilor Externe Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că există un plan de schimbare a ambasadorilor, însă ceea ce va conta va fi competenţa, şi nu carnetul de partid.

Ştirea zilei

Într-o conferinţă de presă susţinută la Timişoara, la întoarcerea de la inaugurarea Consulatului de la Vîrşeţ, din Serbia şi Muntenegru, Ungureanu a adăugat că ia în calcul păstrarea unor ambasadori competenţi: "Există diplomaţi, există ambasadori care au făcut o muncă excepţională de reprezentare a României în exterior, chiar dacă provin din mediul politic".

Polonia susţine integrarea europeană a Ucrainei

Polonia va continua sa sprijine Ucraina si planurile acesteia de a fi admisa in NATO si Uniunea Europeana – a declarat ministrul de externe polonez Adam Rotfeld.

Ştirea zilei

In primul rind, Polonia va incerca sa convinga restul tarilor din Uniunea Europeana sa urmeze exemplul Varsoviei si sa elimine vizele de calatorie pentru ucrainieni. Polonia nu face parte din spatiul Schengen.

Recent, noul presedinte ucrainean Victor Yuscenko declara ca spera ca tara sa sa inceapa negocierile de aderare la Uniunea Europeana in 2007. Luni, presedintele ucrainean este asteptat la Bruxelles.

Preşedintele Poloniei despre semnificaţia ambivalentă a datei de 9 mai 1945 pentru ţările est-europene

Presedintele Poloniei Kwashniewski, care a acceptat invitatia Moscovei de a participa la ceremoniile legate de a 60-a aniversare a infringerii Germaniei naziste, a declarat ca Uniunea Europeana ar trebui sa adopte o declaratie in care se se arate ca sfirsitul celui de al doilea razboi mondial a insemnat pentru tarile est-europene debutul unei lungi perioade de ocupatie sovietica.

Flota rusă de la Marea Neagră va ramîne la Sevastopol pîna în 2017

Flota rusa de la Marea Neagră va ramine in portul ucrainean de la Sevastopol pina la expirarea acordului bilateral in 2017. Noul ministru ucrainean al apararii a declarat ca nu crede ca prezenta flotei ruse va impiedica eventuala admitere a Ucrainei in NATO.

Opoziţia kirghiză demonstrează pentru alegeri libere şi corecte

In capitala Kirghistanului, circa 300 de personae au participat la o demonstratie de protest, la care partidele din opozitie au cerut alegeri libere si corecte. Alegerile generale sint programate pe 27 februarie.

Misiune diplomatică chineză la Fenian

Un inalt demnitar chinez a plecat in Coreea de nord, unde spera sa convinga conducerea de la Fenian sa reia negocierile internationale legate de programul nuclear nord-corean. Misiunea diplomatica chineze urmeaza declaratiei de saptamina trecuta regimului nord-corean ca dispune de arme nucleare.

Bagdad: măsuri speciale de securitate cu ocazia sărbătorii religioase şiite Ashura

In Irak s-au luat masuri speciale de securitate, la inceputul sarbatorii religioase siite Ashura. Anul trecut au fost ucise peste 170 de persoane in zilele care au precedat sarbatoarea. Pentru a preveni intrarea masiva a pelerinilor din strainatate, autoritatile irakiene au inchis granitele tarii.

Demiterea şefului statului major georgian

Seful statului major georgian a fost inlocuit, prin decizia presedintelui Saakasvili. Decizia urmeaza acuzatiilor aduse ministrului apararii si anume ca ar fi fortat demisia unor inalti ofiteri.

Eşec al negocierilor purtate de ministrul rus de externe la Tbilisi

Vizita ministrului rus de Externe Sergei Lavrov la Tbilisi s-a încheiat astăzi fără rezultate concrete, ambele părţi menţinându-şi neschimbată poziţia în mai multe probleme bilaterale nerezolvate, dintre care se remarcă prezenţa militară rusă în Georgia.

La întâlnirile cu Lavrov oficialităţile georgiene au cerut stabilirea unui termen limită pentru evacuarea celor două baze ruse de pe teritoriul georgian, preşedinta Parlamentului de la Tbilisi, Nino Burjanadze, declarând: "Trebuie să se ajungă la o înţelegere finală în privinţa datei până la care să fie retrase bazele militare ruse şi acest termen nu trebuie să fie de 7 sau 8 ani, aşa cum se aşteaptă partea rusă” - a spus Nino Burjanadze.

Şeful biroului OSCE pentru instituţii democratice şi drepturile omului în vizită la Chişinău

Într-un interviu acordat postului nostru de radio, şeful biroului OSCE pentru instituţii democratice si drepturile omului Istvan Gyarmati a subliniat importanţa respectării normelor internaţionale în materie de alegeri libere şi corecte în perspectiva integrării europene.

Cu aceeaşi ocazie, ambasadorul Gyarmati a lansat un apel la adresa presei, cerîndu-i să educe alegătorii să se simtă într-adevăr responsabili pentru viitorul lor şi să meargă la vot.

Adrian Năstase sugerează că Ion Iliescu va candida la funcţia de preşedinte PSD

Preşedintele Partidului Social Democrat, fostul premier Adrian Năstase a declarat că la Congresul din luna aprilie va candida, cel mai probabil, pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului.

Ştirea zilei

„Ar fi ilogic şi anormal ca Ion Iliescu să fie adjunctul meu” - a spus Năstase potrivit Mediafax, sugerând astfel că Ion Iliescu va candida la funcţia de preşedinte.

Mihai Răzvan Ungureanu: România susţine integrarea euroatlantică a Uniunii Serbia şi Muntenegru

Ministrul român de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat în prezenţa omologului său din Serbia şi Muntenegru Vuk Drşkovici la inaugurarea Consulatului român la Vîrşeţ, că România a elaborat un memorandum prin care sprijină ţara vecină pentru integrarea în Uniunea Europeană şi NATO. Ungureanu a explicat, citat de Mediafax, că este vorba de un suport tehnic şi politic.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG