Linkuri accesibilitate

Ştiri

George Bush: relaţiile transatlantice sînt pilonul securităţii occidentale

Intr-o alocuţiune rostită la Bruxelles, în deschiderea turneului său diplomatic european, preşedintele George Bush şi-a exprimat convingerea că relaţiile dintre Statele Unite şi Europa pot depăşi orice dezacord trecător şi că ele constituie "principalul pilon al securităţii noastre".

Ştirea zilei

După după spusele preşedintelui american: "Prietenia noastră robustă este esenţială pentru pacea şi prosperitatea la nivel mondial, şi nici o dezbatere vremelnică sau dezacord trecător între guverne, nici o putere de pe pămînt, nu ne vor diviza vreodată." Principala ocazie de a acţiona împreună şi obiectiv pe termen scurt este de a pune capăt conflictului israelo-palestinian şi a realiza pacea în Orientul Mijlociu - a mai spus George Bush.

Preşedintele Băsescu participă la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic

Preşedintele Traian Băsescu a plecat la Bruxelles, unde marţi va participa la reuniunea Comisiei Nato-Ucraina şi la o şedinţă a Consiliului Nord-Atlantic, după care va avea o serie de întrevederi cu diverse personalităţi politice.

Ştirea zilei

Inainte plecării, şefului statului român a declarat că va pleda la Bruxelles, în favoarea unor acţiuni de parteneriat după modelul celui ucrainean, între Uniunea Europeană, Nato şi, respectiv, Republica Moldova şi Georgia.

Bagdad: birou EU de coordonare a instrucţiei magistraţilor irakieni

Miniştri de externe ai ţărilor membre în Uniunea Europeană, reuniţi astăzi la Bruxelles, au aprobat deschiderea unui birou la Bagdad, însărcinat să coordoneze instrucţia a sute de judecători, procurori şi membri ai poliţiei din Irak. Miniştri au alocat 2,3 milioane de euro pentru asigurarea securităţii biroului, care va fi condus de un britanic şi va avea ca personal cinci angajaţi. Recrutarea viitorilor magistraţi, poliţişti şi anchetatori va avea loc în Irak, dar cursurile propriu-zise se vor desfăşura în statele Uniunii Europene.

George Bush pledează pentru îngheţarea politicii israeliene de colonizare

La Bruxelles, preşedintele Statelor Unite, George Bush a cerut Israelului să îngheţe activitatea de colonizare, să-i sprijine pe palestinieni în reclădirea economiei şi să permită noului stat palestinian să fie viabil, cu o continuitate teritorială în Cisiordania.

Victor Yuşcenko: este important ca relaţiile cu Rusia să nu ne blocheze drumul spre Europa

La încheierea vizitei pe care ministrul de externe al Rusiei Serghei Lavrov a efectuat-o în Ucraina, observatorii politici înregistrează aprecierile diplomatice ale preşedintelui Victor Yuşcenko potrivit căruia "Rusia este partenerul strategic etern al Ucrainei, care are drept obiective: relaţii pragmatice, de prietenie şi apropiere."

"Este important - nuanţa liderul ucrainean - ca relaţiile cu estul să nu ne blocheze drumul spre Europa".

Şeful diplomaţiei ruse s-a mărginit să afirme, la o conferinţă de presă, că a discutat cu partenerii săi aplicarea efectivă a acordurilor încheiate în cursul vizitei pe care preşedintele Yuşcenko a efectuat-o la Moscova, la 24 ianuarie.

Şeful serviciilor secrete sîrbe acuzat că ar fi predat CIA secrete de stat

La Belgrad, comisia parlamentară pentru securitate i-a acordat zece zile şefului serviciilor secrete, Rade Bulatovic pentru a răspunde acuzaţiilor că ar fi predat secrete de stat Agenţiei Centrale de Informaţii americane, anul trecut, cu ocazia unei vizite efectuate la Washinghton.

Bulatovic, considerat odinioară un apropiat al soţiei lui Milosevic, Mira Markovic, a negat acuzaţiile, învinuind pentru scurgerile de documente pe fostul şef al serviciilor secrete din perioada cînd guvernul sîrb a fost condus de premierul Zoran Djinjic.

Sorin Oprescu candidează la funcţia de preşedinte executiv PSD

Sorin Oprescu, vice-preşedinte al PSD, şi-a anunţat decizia de a candida pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului, informându-i în acest sens pe membrii Delegaţiei Permanente. Anunţul a fost confirmat ulterior, de către Alexandru Athanasiu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

Consiliul Investitorilor Străini cere amînarea introducerii leului nou

Consiliul Investitorilor Străini din România a cerut Băncii Naţionale să amîne cu două luni introducerea noului leu, prevăzută pentru 1 iulie, motivul constituindu-l - se spune într-o declaraţie a vice-preşedintelui Consiliului, Patrick Gelin, citată de France Presse - absenţa unor reglementări legale în domeniu.

Premierul Tăriceanu conferă cu noul ambasador al Franţei la Bucureşti

Noul ambasador al Franţei la Bucureşti, Herve Boulot, fost ambasador în Congo şi fost consilier diplomatic al ministrului de interne Jean-Louis Debre, doctor în geografie, i-a făcut astăzi o vizită protocolară de prezentare premierului Călin Popescu Tăriceanu.

Un comunicat al guvernului, reluat de agenţiile de presă afirmă că ambasadorul i-a dat noi asigurări primului ministru că Franţa va milita în continuarea pentru aderarea României la Uniunea Europeană şi dezvoltarea actualei relaţii bilaterale ce s-ar caracteriza prin "fidelitate şi constanţă".

Preşedintele George Bush la Bruxelles

La o conferinţă de presă la Bruxelles, după convorbiri cu premierul Belgiei Guy Verhofstadt, preşedintele George Bush, în deschiderea turneului său diplomatic european, şi-a exprimat convingerea că relaţiile dintre Statele Unite şi Europa pot depăşi orice dezacord trecător.

Ştirea zilei

Ele constituie "principalul pilon al securităţii noastre" şi după spusele preşedintelui american: "Prietenia noastră robustă este esenţială pentru pacea şi prosperitatea la nivel mondial şi nici o dezbatere vremelnică sau dezacord trecător între guverne, nici o putere de pe pămînt, nu ne vor diviza vreodată." Principala ocazie de a acţiona împreună şi obiectiv pe termen scurt este pacea în Orientul Mijlociu, a mai spus George Bush.

Jack Straw: Siria este suspectată de asasinarea fostului premier libanez Hariri

În ajunul reuniunii miniştrilor de externe din Uniunea Europeană, şeful diplomaţiei britanice, Jack Straw a afirmat că ar exista "un grad înalt de suspiciune" că Siria a fost implicată în asasinarea fostului premier al Libanului, Rafiq Hariri. Declaraţia lui Straw a coincis cu un apel lansat de circa 60 de intelectuali şi militanţi pentru drepturile omului originari din Siria, pentru o retragere a trupelor Damascului din Liban.

Israelul eliberează militanţi palestinieni în cadrul unei gest de bunăvointă

Intr-un gest calificat de bunăvoinţă, Israelul a început eliberarea a 500 de deţinuţi palestinieni, o zi după ce cabinetul Sharon a aprobat definitiv o retragere a coloniilor din Gaza şi un traseu revizuit al barierei de securitate ce separă Israelul de Cisjordania.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov în vizită la Kiev

Aflat într-o vizită la Kiev, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a fost primit de preşedintele Ucrainei, Victor Iuşcenko. Acesta a declarat ulterior că Rusia constituie o piaţă importantă pentru schimburile economice şi militare, în calitate de partener tradiţional al Ucrainei, observînd în treacăt că "din păcate, nu toate paginile din istoria relaţiilor noastre merită comentate".

Lavrov, care s-a întîlnit şi cu primul ministru ucrainean, Iulia Timoşenko, şi-a exprimat speranţa că activitatea pentru constituirea unui spaţiu economic comun va if reluată cît mai curînd.

Generalul sîrb în retragere Milan Gvera se predă Tribunalului de la Haga

O declaraţie guvernamentală dată publicităţii la Belgrad anunţă că, după o întrevedere cu ministrul sîrb de justiţie Zoran Stojkovic, generalul în retragere Milan Gvera, sîrb-bosniac, a decis să se predea Tribunalului Internaţional de la Haga. Numele lui Gvera nu figurează pe lista publicată a celor acuzaţi de crime de război în fosta Iugoslavie, dar guvernul sîrb a precizat că a primit documentele punerii generalului sub acuzare.

Lista guvernului palestinian aprobată de fracţiunea parlamentară Fatah

Deputaţii palestinieni din Partidul Fatah au aprobat lista noului cabinet. În urma deciziei, preşedintele Mahmoud Abbas va prezenta luni Consiliului Legislativ de la Ramallah componenţa noului guvern.

Bagdad: operaţiune împotriva insurgenţilor din provincia Anbar

Circa 70 de lideri tribali ai minorităţii sunnite din Irak s-au reunit la Bagdad pentru a elabora o strategie comună legată de participarea la un viitor guvern. Unul din participanţii la reuniune Şeicul Hathal Younis Yahiya a calificat drept o mare greşeală boicotarea de către sunniţi a alegerilor generale de la 30 ianuarie.

Pe de altă parte, trupe americane sprijinite de forţe de securitate irakiene au lansat o operaţiune comună împotriva insurgenţilor din provincia Anbar. Operaţiunea survine după o serie de atentate soldate cu circa 100 de victime.

Kiel: social-democraţii şi verzii se menţin la putere în Schleswig-Holstein

În urma alegerilor legislative din landul german Schleswig-Holstein, coaliţia guvernamentală a social-democraţilor şi verzilor a reuşit să se menţină la putere cu o minimă majoritate parlamentară. Deşi au obţinut mai puţine voturi decît opoziţia creştin-democrată şi liberală, coaliţia poate continua guvernarea graţie sprijinului partidului minorităţii daneze din land.

Electoratul spaniol aprobă Constituţia Europeană

77% din alegătorii spanioli care s-au prezentat ieri la urne în cadrul referendumului asupra Constituţiei Europene, a votat în favoarea legii fundamentale UE. Potrivit autorităţilor de la Madrid, prezenţa electoratului la vot a fost de 42%. Alte 10 ţări membre ale Uniunii Europene vor organiza referendumuri asupra constituţiei care trebuie să fie ratificată de toate cele 25 de state UE pentru a intra în vigoare.

Socialiştii portughezi obţin majoritatea absolută la alegerile parlamentare

La alegerile legislative anticipate din Portugalia Partidul Socialist de opoziţie condus de Jose Socrates a obţinut majoritatea absolută în parlament. Electoratul care s-a prezentat în număr mare la vot, a decis astfel înlăturarea guvernului de centru-dreapta al premierului Pedro Santana Lopes la numai 7 luni de la venirea sa la putere.

Bruxelles: George Bush începe un turneu european

Preşedintele american George Bush a sosit la Bruxelles, prima etapă a unui turneu de cinci zile în Europa, turneu menită să amelioreze relaţiile transatlantice.

Ştirea zilei

Programul vizitei prevede luni o cuvîntare în parlamentul european şi un prînz de lucru cu preşedintele francez Jacques Chirac. Marţi şeful executivului american va avea întrevederi cu liderii Alianţei Atlantice şi ai Uniunii Europene.

Tot la Bruxelles este prevăzută o întrevedere cu preşesintele ucrainian Yuşcenco. Miercuri George Bush va avea convorbiri cu Gerhard Schroeder la Berlin, de unde va pleca în Slovacia unde joi este programată o întrevedere cu preşedintele rus Putin.

Acţiuni la societăţile Romgaz şi Transgaz pentru imobilele confiscate abuziv de comunişti

Statul va acorda acţiuni la societăţile Romgaz şi Transgaz, în limita a 5% din capitalul social, persoanelor ale căror imobile au fost confiscate abuziv de regimul comunist, în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989 - se arată în Programul Economic de Preaderare (PEP) actualizat pe 2004.

Principiul instituit de Legea 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv este restituirea în natură a bunurilor revendicate, urmînd ca, atunci cînd acest lucru nu este posibil, să fie acordate compensaţii în bunuri şi servicii, acţiuni la societăţi tranzacţionate pe piaţa de capital, titluri de valoare nominală folosite exclusiv în procesul de privatizare sau despăgubiri băneşti.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG