Linkuri accesibilitate

Ştiri

3 militari britanici condamnaţi pentru abuzuri comise împotriva unor civili irakieni

Un tribunal militar de la o bază a armatei britanice din oraşul Osnabrueck a condamnat doi militari pentru abuzuri comise împotriva unor civili irakieni, şi pe un al treilea pentru că nu a raportat aceste abuzuri superiorilor. Sentinţa survine după un proces în curtea marţială care a durat 5 săptămîni, şi după o anchetă de aproape 2 ani.

Abuzurile au avut loc în timpul unei operaţiuni în mai 2003 împotriva irakienilor care au participat la acţiuni de jefuire după invadarea Irakului de către armatele Statelor Unite şi Marii Britanii.

Vaclav Havel: preşedintele rus Vladimir Putin a aduptat un stil de conducere autoritar

Într-un interviu apărut în ziarul „Le Monde”, fostul disident anticomunist şi fost preşedinte ale Cehiei Vaclav Havel a afirmat că preşedintele rus Vladimir Putin a aduptat un stil de conducere autoritar. În opinia lui Havel, Rusia sub Putin a dezvoltat „o rafinată limitare a libertăţii de exprimare” şi manipulează presa.

Remarcile lui Havel survin cu o zi înainte de summitul americano-rus din Slovacia. Vaclav Havel a mai spus că oamenii trebuie să fie sinceri cu Putin şi să-i pună întrebări dure.

Prima întîlnire dintre liderul la Kremlin şi preşedintele american George Bush, după ce acesta a promis la inaugurarea celui de-al doilea mandat, că va răspăndi libertatea în lume, are loc pe fundalul neîncrederii reciproce dintre cele două părţi şi al temerilor americane că Moscova se îndreaptă spre autoritarism.

Demonstraţie împotriva preşedintelui kirghiz Askat Akayev

Aproximativ 500 de persoane au participat la un marş de protest în centrul oraşului Jalalabad din sudul Kirghistanului, cerînd alegeri libere şi corecte. Protestatarii au cerut şi dimisia preşedintelui Askat Akayev şi a preşedintelui Comisiei Electorale Centrale Suleiman Imanbayev, acuzîndu-i că creează piedici pentru candidaţii opoziţiei la alegerile de duminică. În cadrul protestului de la Jalalabad s-a cerut şi oprirea hărţuielilor la care sînt supuse ziarele independente.

Protestul a coincis cu o declaraţie a Federaţiei Internaţionale Helsinki în care guvernul preşedintelui Askar Akayev e acuzat că nu-şi respectă responsabilităţile care-i revin în calitate de membru al OSCE în privinţa organizării de alegeri libere şi corecte. În aceeaşi declaraţie se vorbeşte şi despre presiunile la care sînt suspuse puţinele mijloace de informare în masă independente care au mai rămas în Kirghistan.

Moscova: cecen acuzat de asasinarea directorului ediţiei ruseşti a revistei americane Forbes

Procuratura de la Moscova l-a pus sub acuzare pe unul dintre cei doi ceceni extrădaţi din Belarus în legătură cu asasinarea vara trecută a lui Paul Klebnikov, directorul ediţiei ruseşti a revistei americane de analiză economică „Forbes”. Paul Klebnikov a publicat articole ample despre economia subterană din Rusia şi despre activităţile elitei de afaceri din această ţară.

În mai 2004, ediţia rusă „Forbes” a publicat lista celor mai bogaţi 100 de oameni din Rusia, şi se relatează că pentru asta Klebnikov a primit ameninţări din partea unora din cei care au apărut pe lista. Paul Klebnikov a fost asasinat la 7 iulie anul trecut în faţa biroului său de la Moscova.

Opoziţia părăseşte lucrările Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor

Deputaţii opoziţiei au părăsit în semn de protest lucrările Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, după ce preşedintele comisiei, Raluca Turcan a refuzat să introducă pe ordinea de zi a şedinţei audierea preşedinţilor SRR şi SRTV. Deputaţii opoziţiei au depus după aceea o solicitare scrisă, care, potrivit declaraţiilor Ralucăi Turcan, va fi analizată de Biroul Comisiei pentru cultură, care va stabili dacă audierea celor doi preşedinţi va fi înscrisă pe ordinea de zi a unei şedinţe viitoare.

Membrii PRM şi PSD din comisie au solicitat, pe lîngă audierea preşedintelui SRR, Dragoş Şeuleanu, a preşedintelui SRTV, Valentin Nicolau, şi audierea lui Alexandru Lăzescu, membru în CA al SRTV, a ziaristului Radu Călin Cristea şi a consilierului prezidenţial Claudiu Săftoiu, precum şi a grupului de ziarişti din cele două instituţii care acuză "existenţa unor forme de cenzură".

Funcţia de premier irakian disputată între Iyad Alawi şi Ibrahim al-Jaafari

Premierul interimar al Irakului Iyad Alawi a anunţat că va forma o coaliţie de largă reprezentare care să-i susţină candidatura la funcţia de prim ministru, după ce unul din principalele partide şiite din Irak a nominalizat un candidat conservator pentru această funcţie în persoana lui Ibrahim al-Jaafari.

George Bush aşteaptă retragerea Siriei din Liban

În cadrul conferinţei de presă la Mainz cu cancelarul german Gerhard Schroeder, preşedintele George Bush a anunţat că Washingtonul va aştepta să vadă cum reacţionează Siria la apelul comunităţii internaţionale de a se retrage din Liban, înainte de a discuta posibile sancţiuni la Naţiunile Unite.

Ştirea zilei

Tensiunile dintre Statele Unite şi Siria au crescut după asasinarea fostului premier libanez Rafik Hariri. Opoziţia din Liban acuzat Siria de acest asasinat, în timp ce Washingtonul s-a abţinut să numească un responsabil pentru uciderea lui Hariri.

Alegerea comisiilor de control parlamentar al SIE şi SRI

Parlamentul de la Bucureşti a stabilit prin vot secret componenţa Comisiei comune de control al activităţii Serviciului de Informaţii Externe şi a aprobat numirea a opt dintre cei nouă membri ai Comisiei de control al Serviciului Român de Informaţii.

Ministrul de externe Ungureanu despre relaţiile cu Moldova şi Ucraina

Vorbind la conferinţa cu tema "Relaţiile României cu Moldova şi Ucraina după integrarea europeană", ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu a spus că România este primul zid în faţa criminalităţii organizate din Asia Centrală, Ucraina, Moldova şi Transnistria

Ştirea zilei

şi că sistemele de securizare ce vor fi utilizate trebuie să fie eficace şi adaptate sistemelor din celelalte ţări europene. Referindu-se la problema contractului semnat de autorităţile române cu firma EADS, Ungureanu a spus că e nevoie de o iniţiativă economică care avantajează statul român.

Potrivit purtătoarei de cuvînt a Guvernului, Oana Marinescu, foştii guvernanţi ar trebui să explice de ce au fost de acord să plătească în contractul cu EADS bani de la buget pentru securizarea unor porţiuni de frontieră care urmau să fie modernizate cu fonduri Phare şi au lăsat neacoperite exact cele mai dificile zone de graniţă, respectiv judeţele Satu Mare, Maramureş şi Suceava la frontiera cu Ucraina.

2007: o dată nerealistă de începere a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Preşedintele ucrainean Victor Iuşcenco a reafirmat astăzi în faţa parlamentului European de la Strasbourg că cel mai important obiectiv al ţării sale este intrarea în Uniunea Europeană şi a adăugat că guvernul de la Kiev doreşte cu orice preţ începerea negocierilor de aderare în 2007.

Cu toaste acestea, preşedintele Parlamentului European Josep Borrell a declarat că anul 2007 este o dată nerealistă, pentru că Ucraina are nevoie de cl puţin 3 ani de pregătire pentru începerea discuţiilor de aderare.

Kremlinul despre agenda convorbirilor Bush - Putin

În cadrul summitului americano-rus care va avea loc joi la Bratislava, preşedintele Statelor Unite George Bush şi omologul său rus Vladimir Putin vor discuta între altele probleme legate de ameninţările la adresa ţărilor lor - a anunţat consilierul pe probleme de politică externă al Kremlinului Serghei Prihodko.

Demonstraţie anti-Bush la Mainz

Aproximativ 5000 de persoane au participat la un marş de protest în oraşul german Mainz împotriva vizitei preşedintelui american George Bush. Autorităţile au desfăşurat aproape 10 mii de poliţişti într-o masivă acţiune de securitate pentrui vizita de 8 ore a şefului administraţiei americane.

Premierul Tăriceanu: România urmăreşte recuperarea datoriei istorice contractate de Irak

România urmăreşte foarte atent evoluţiile din Irak, pentru că de consolidarea procesului democratic şi a instituţiilor statului de drept din aceasată ţară depinde cadrul necesar pentru recuperarea datoriei istorice pe care Irakul o are faţă de România. Această declaraţie a fost făcută de premierul Călin Popescu Tăriceanu la o reuniune a consiliului inter-instituţional pentru pregătirea mandatului de membru nepermanent al României în Consiliul de Securitate al ONU.

Datoria Irakulului faţă de România, estimată la 1 miliard 675 milioane de dolari, a fost contractată înainte de 1989. La reuniunea consiliului inter-instituţional, prezidată de premier, au participat între alţii ministrii de externe şi al economiei, directorul SIE, reprezentanţi ai SRI, ministerului justiţiei şi al apărării naţionale.

Cu aceeaşi ocazie au fost discutate priorităţile României la Consiliul de Securitate pentru 2005 (situaţia din Kosovo, Georgia, Irak, şi preşedinţia română a comitetului 1540 privind neproliferarea armelor de distrugere în masă).

Jean Claude Juncker: UE este dispusă să susţină ideea unei conferinţe pentru redresarea Irakului

Premierul luxemburghez Jean Claude Juncker a declarat ca Uniunea Europeana este dispusa sa sprijine Statele Unite in convocarea unei conferinte internationale pentru a stringe ajutoare in vederea refacerii Irakului. Dar numai daca viitorul guvern irakian va cere organizarea unei asemenea reuniuni - a adăugat Jean Claude Juncker.

Bruxelles: întrevedere George Bush - Victor Iuşcenco

Dupa o scurta intrevedere la Bruxelles cu şeful statului ucrainian Victor Iuscenco, presedintele american George Bush a declarat ca perspectiva unei aderari la NATO exista, dar ca Ucraina mare are multe de facut in directia democratizarii inainte ca aceasta alternativa sa fie discutata.

“Usa NATO este deschisa, dar este datoria presedintelui Iusceco, a guvernului si poporului ucrainean sa adopte sistemul democratic” - a precizat presedintele american – pozitie impartasita de restul tarilor NATO.

Vladimir Putin pledează pentru o democratizare conform tradiţiei ruse

Rusia se va democratiza in ritmul care i se potriveste, iar drumul spre democratie va corespunde realitatilor, traditiei si istoriei ruse – a declarat presedintele Vladimir Putin in pregatirea intilnirii de joi de la Bratislava cu presedintele american George Bush.

Rusia nu va permite altor tari, a continuat Putin, sa foloseasca problema democratizarii Rusiei in scopuri proprii de politica externa – o referire la criticile repetate aduse de occident, incepind cu Statele Unite, la adresa autoritarismului impus de presedintele rus.

Alianţa Unită Irakiană îşi desemnează candidatul la funcţia de premier

Candiatul la functia de premier al Irakului, dupa alegerile generale din ianuarie, este Ibrahim al Jaafari, candidatul celui mai puternic partid siit, Alianta Unita Irakiana. Pentru a fi aprobat de parlament, noul premier si cabinetul sau au nevoie de o majoritate de doua treimi.

Cutremur de pămînt în sud-estul Iranului: sute de morţi

Sud-estul Iranului a fost lovit de un puternic cutremur. Peste 400 de persoane au fost ucise. Se asteapa ca numarul victimelor sa creasca.

Crearea a doua comisii speciale de anchetă pe agenda plenului parlamentului

Miercuri, plenul parlamentului va dezbate crearea a doua comisii speciale de ancheta: una, ceruta de PSD, va ancheta acuzatiile de fraudare a alegerilor generale din noiembrie 2004; cea de a doua, ceruta de actuala coalitie de guvernare, va ancheta activitatea posturilor publice de radio si televiziune.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu prezice stabilizarea cursului de schimb al leului

Cursul de schimb al leului se va stabiliza în mod natural, peste două luni, iar Banca Nationala nu va interveni pentru aprecierea monedei naţionale, întrucît această operaţiune ar însemna subvenţionarea exportatorilor - a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu in fata comisei de economie a Camerei Deputaţilor.

"În două luni, cursul se va echilibra. Nu pot spune acum la ce nivel sau care este cursul de echilibru" - a mai spus Mugur Isărescu.

George Bush: democratizarea Irakului o prioritate a ţărilor NATO

La summitul NATO de la Bruxelles, presedintele George Bush a aparat din nou decizia sa de a interveni militar in Irak – decizie care a creat tensiuni in relatia cu vechii aliati europeni. Adoptind un ton conciliant, Bush a declarat insa ca a venit momentul ca disensiunile sa fie uitate pentru ca toate tarile NATO sa se concentreze acum asupra procesului de democratizare a Irakului.

Ştirea zilei

Pe de alta parte, presedintele Bush si-a exprimat ingrijorarea fata de planul Uniunii Europene de a ridica embargoul asupra exporturilor de arme catre China. Bush a afirmat insa ca este dispus sa accepte o intelegere care nu ar schimba echilibrul de forte dintre China si Taiwan.

La rindul sau, secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer a cerut pentru NATO un rol politic mai important in deciziile privind probleme globale de securitate.

Traian Băsescu: liderii Alianţei Atlantice salută iniţiativa privind zona Mării Negre

Presedintele Traian Basescu a participat la reuniunea la nivel inalt NATO – ocazie cu care a reafirmat interesul Romaniei de a participa la rezolvarea crizei transnistrene. Potrivit presedintelui Basescu, liderii NATO au salutat initiativa romaneasca de a se constitui un mechanism de control al traficului cu arme, droguri si oameni in bazinul Marii Negre.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG