Linkuri accesibilitate

Ştiri

Traian Băsescu cere românilor să nu idilizeze aderarea la UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că procentul mare de români care sprijină aderarea ţării la UE se explică prin faptul că populaţia nu cunoaşte care sunt costurile integrării şi nici nu se interesează, aşteptându-se doar la beneficii.

Ştirea zilei

Intrarea în Uniune la 1 ianuarie 2007 a unei Românii nepregătite „va fi un şoc care poate deveni insuportabil pentru comunitatea de afaceri şi pentru populaţie" - a declarat Băsescu la un seminar în cadrul "Campaniei de pregătire a mediului de afaceri pentru integrarea în Uniunea Europeană".

"BNR nu poate subvenţiona la nesfîrşit lipsa de competitivitate"

Preşedintele Traian Băsescu s-a pronunţat în sprijinul politicilor neintervenţioniste ale Băncii Naţionale, confruntată cu criticile exportatorilor români care îi cer să intervină pe piaţa valutară pentru diminuarea cursului de schimb al leului. "Leul are valoarea lui de piaţă şi, prin jocul BNR, nu mai putem subvenţiona la nesfîrşit lipsa de competitivitate" - a afirmat Băsescu. Aprecierea valutei naţionale în ultimele patru luni afectează veniturile exportatorilor români, unii dintre ei susţinând că au ajuns în pragul falimentului.

Preşedintele Băsescu îşi retrage plângerea penală împotriva a doi procurori PNA

Presedintele Traian Basescu şi-a retras plângerea penală pentru abuz pe care o făcuse împotriva a doi procurori de la Parchetul Naţional Anticorupţie care l-au anchetat în dosarul “Flota” înainte de a deveni şef al statului. “Acum mi se pare incorect, ca preşedinte al Romaniei, să fiu în proces cu oameni care au sarcina să aplice legea” - a declarat Băsescu în fata magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justitie.

Ministrul francez de Externe Barnier conferă la Bucureşti cu premierul Tăriceanu

Premierul Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul francez de Externe Michel Barnier au convenit în cursul unei întrevederi la Bucureşti ca România şi Franţa să continue proiecte comune în domeniul combaterii corupţiei şi al reformei justiţiei, al economiei şi administraţiei, precum şi să coopereze pentru îmbunătăţirea imaginii României în Franţa, afectată de cazurile copiilor abandonaţi şi ale cerşetorilor.

Potrivit lui Tăriceanu citat de Mediafax, de îmbunătăţirea imaginii României ar trebui să se ocupe mai ales forumul franco-român al personalităţilor, organizaţie înfiinţată în septembrie 2003 şi prezidată de fostul tenisman român Ilie Năstase şi de senatorul francez Henri Revol.

Ample măsuri de securitate în Osetia de Nord

Forţele de securitate ruse desfăşoară ample măsuri de securitate în Osetia de Nord unde şcolile şi universităţile au fost închise în urma unui avertisment despre un posibil atac al rebelilor separatişti din republica învecinată Inguşetia. Peste 340 de persoane, în mare parte copii au fost ucise în septembrie trecut în cursul unui atac la o şcoală din localitatea Beslan din Osetia de Nord.

Noi proteste de stradă în Kirghizstan

Într-o provincie din Kirghizstan câteva mii de persoane au continuat pentru a patra zi consecutiv proteste de stradă împotriva deciziei autorităţilor de a interzice unui candidat al opoziţiei să participe la alegerile parlamentare de duminică. Săptămâna aceasta au avut loc proteste asemănătoare în mai multe oraşe din Kirghizstan, dar ele s-au încheiat fără ca autorităţile să-şi revizuiască hotărârea.

Ministerul kirghiz de Interne a anunţat măsuri pentru întărirea securităţii în ţară, în timp ce ministrul de Externe Askar Aitmatov a declarat la o conferinţă de presă la Astana că activizarea forţelor politice este firească în cursul campaniei electorale şi că situaţia generală în Kirghizstan este stabilă.

Anchetă ONU pentru elucidarea circumstanţelor asasinării fostului premier libanez Hariri

Anchetatori ai Naţiunilor Unite au început la Beirut să investigheze asasinarea fostului prim-ministru libanez Rafik Hariri într-un atac cu bombă pe 14 februarie, în care au murit şi alte 17 persoane. Şeful echipei de anchetatori, comisarul adjunct al poliţiei din Irlanda, Peter Fitzgerald i-a mulţumit preşedintelui libanez, Emile Lahoud pentru sprijinul promis de autorităţile de la Beirut în investigaţia desfăşurată de Naţiunile Unite.

Stabilizarea stării de sănătate a Papei Ioan Paul II

Vaticanul a anunţat că starea sănătăţii Papei Ioan Paul II este stabilă, după traheotomia ce i sa făcut ieri seara – o intervenţie chirurgicală care uşurează respiraţia. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls a spus că Suveranul Pontif, internat ieri la un spital din Roma, nu va putea să vorbescă în cursul câtorva zile din cauza operaţiei, precizând că acum Papa respiră fără ajutorul aparatelor.

Negociatorul şef al Iranului pe probleme nucleare în vizită la Berlin

Negociatorul şef al Iranului pe probleme nucleare, Hassan Rowhani s-a declarat încrezător că tratativele cu Germania, Franţa şi Marea Britanie asupra programului nuclear iranian vor aduce rezultate pozitive luna viitoare. Rowhani s-a întâlnit ieri la Paris cu preşedintele francez Jacques Chirac iar astăzi a discutat la Berlin cu ministrul german de Externe Joschka Fischer.

Kofi Annan cere Siriei să-şi retragă trupele din Liban până în aprilie

Secretarul General al Naţiunilor Unite, Kofi Annan a cerut Siriei să-şi retragă trupele din Liban până în luna aprilie, când va prezenta un raport în această problemă în faţa Consiliului de Securitate al ONU.

Ştirea zilei

Presiunile internaţionale asupra Siriei de a-şi retrage cei aproximativ 14 mii de militari în Liban au crescut după asasinarea fostului premier libanez Rafik Hariri, Damascul fiind bănuit de opoziţia libaneză că ar fi implicat în acest asasinat.

Akhmed Zakayev conferă la Londra cu reprezentante ale Comitetului mamelor soldaţilor ruşi

Reprezentante ale Comitetului rus al mamelor soldaţilor s-au întâlnit în premieră la Londra cu emisarul separatiştilor ceceni, Akhmed Zakayev, pentru a discuta despre cum poate fi oprit războiul în Cecenia. Preşedinta comitetului, Ida Kuklina a declarat că discuţiile pot fi considerate productive în situaţia în care părţile implicate nu au avut mult timp la dispoziţie pentru abordarea unor probleme dificile.

Fostul preşedinte lituanian, Vytautas Landsbergis, care a participat la întrevedere a calificat-o drept “o realizare importantă” a celor care caută să oprească războiul în Cecenia. Ministerul de Externe de la Moscova a declarat la rândul său că aşteaptă să aibă o întâlnire cu mamele soldaţilor ruşi pentru a discuta cum să pună capăt acţiunilor teroriste ale rebelilor ceceni.

Două capturi importante în rîndul teroriştilor care operează în Irak

Trei militari americani au fost ucişi şi şase răniţi de explozia unei bombe în apropiere de Bagdad. În atacuri separate au fost ucişi şi câţiva poliţişti irakieni, precum şi cinci civili. Guvernul irakian a anunţat pe de altă parte capturarea a două persoane importante din rândul grupărilor teroriste care operează în Irak.

Vladimir Putin mulţumit de rezultatul convorbirilor cu preşedintele George Bush

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat la Bratislava unde îşi continuă vizita după întâlnirea de ieri în cu preşedintele american că este mulţumit de convorbirile purtate cu George Bush.

"Sunt mulţumit de rezultate şi de atmosfera discuţiilor, pentru că am discutat cu sinceritate şi încredere subiecte din relaţiile bilaterale şi de pe agenda internaţională”, a spus Putin.

În continuarea vizitei la Bratislava el a depus astăzi o jerbă de flori în memoria soldaţilor sovietici care au murit în timpul eliberării Slovaciei de sub ocupaţia nazistă în războiul al doilea mondial.

Mihail Hodorkovsky se declară din nou nevinovat

Mihail Hodorkovsky, fostul şef al companiei petroliere ruse Yukos care a ajuns parţial în posesia statului în urma unui proces controversat, a pledat din nou nevinovat în faţa unui tribunal de la Moscova, care îl cercetează în stare de arest pentru fraudă şi evaziune fiscală. Hodorkovsky a declarat la audierile de astăzi că acuzaţiile împotriva sa au fost fabricate şi că el nu a încălcat legea.

Declaraţiile lui Hodorkovsky survin la o zi după ce Yukos a pierdut un proces în justiţia americană. Un judecător texan a respins încercarea companiei de a obţine protecţie în faţa creditorilor în Statele Unite.

George Bush: Moldova are şansa de a-şi dovedi aspiraţiile democratice

În discursul rostit în piaţa centrală din Bratislava înainte de o întrevedere cu Vladimir Putin, preşedintele american George Bush a vorbit despre nevoia de a răspândi libertatea şi democraţia în lume, referindu-se şi la alegerile parlamentare de pe 6 martie din Moldova.

Ştirea zilei

“Revoluţiile democratice s-au răspândit în această regiune în urmă cu peste 15 ani şi recent au ajuns în Georgia şi Ucraina. În zece zile, când populatia ei va merge la vot, Moldova are posibilitatea să îşi confirme, fără urmă de îndoială, convingerile democratice. În mod inevitabil şi poporul din Belarus se va alătura într-o bună zi ţărilor democraţiei.

În cele din urmă chemarea libertăţii ajunge în mintea şi sufletul tuturor. Iar într-o zi promisiunea libertărţii va ajunge la fiecare popor şi naţiune” - a declarat preşedintele american George Bush în piaţa centrală din Bratislava în faţa unei audienţe de câteva mii de persoane.

Vladimir Putin respinge criticile preşedintelui Bush criticile privind un recul democratic în Rusia

După întrevederea de la Bratislava cu omologul său american, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia îşi menţine ataşamentul faţă de principiile fundamentale ale democraţiei. Situaţia democraţiei în Rusia a fost discutată de cei doi preşedinţi la iniţiativa lui George Bush.

Liderul de la Moscova a respins criticile privind un recul democratic în ţara sa, Putin spunând că Rusia a luat o decizie definitivă în urmă cu 14 ani de a merge pe calea democraţiei şi că orice întoarcere spre totalitarism este imposibilă în actualele condiţii existente în societatea rusă.

Mihai R. Ungureanu abordează la Berlin problema transnistreană

Ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu a discutat la Berlin cu oficialităţi germane, inclusiv din comisia pentru politică externă a Bundestagului, despre dorinţa României de a se implica în rezolvarea problemei transnistrene şi despre campania electorală din Moldova.

Ştirea zilei

Rezumând discuţiile, deputatul social democrat german Marcus Meckel a declarat Europei Libere că în Moldova trebuie susţinute forţele democratice, iar cooperarea cu Guvernul moldovean trebuie conturată în aşa fel încât orientarea proeuropeană proclamată, să fie într-adevăr pusă în practică.

CEDO: abuzuri grave împotriva drepturilor omului în Cecenia

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a constatat, într-un proces intentat Guvernului de la Moscova de către şase etnici ceceni, că Rusia a comis abuzuri grave împotriva drepturilor omului în timpul operaţiunilor militare în Cecenia.

Cazurile celor şase ceceni care au acuzat forţele ruse că le-au ucis rudele în timpul campaniei din 1999-2000, sunt primele dintr-un număr total de 120 de cazuri privind acţiunile forţelor ruse în Cecenia examinate de Curtea de la Strasbourg.

Potrivit reprezentantului Rusiei la CEDO Pavel Laptev, decizia de astăzi nu ar avea încă efecte juriduice, ea putând fi contestată.

George Bush speră că alegerile din Moldova se vor desfăşura în mod democratic

La Bratislava are loc întrevederea preşedinţilor american şi rus George Bush şi Vladimir Putin, ei având pe agenda discuţiilor un spectru larg de subiecte – de la programul nuclear al Iranului, până la ceea ce, în viziunea Statelor Unite, ar fi un recul democratic în Rusia.

Ştirea zilei

În discursul rostit în piaţa centrală din Bratislava înainte de întrevederea cu liderul rus Vladimir Putin, preşedintele american George Bush s-a referit la alegerile parlamentare de pe 6 martie din Moldova, spunând că “peste zece zile Moldova are şansa să elimine orice îndoială în ce priveşte ataşamentul ei faţă de democraţie”.

Kurzii irakieni cer autonomie în Kirkuk şi mai alte zone din nordul ţării

Şeful guvernului regional al kurzilor din Irak, Nechirvan Barzani a declarat agenţiei Reuter că formaţiunile politice ale kurzilor vor sprijini noul guvern central de la Bagdad doar dacă le va fi încredinţat controlul asupra oraşului Kirkuk şi a unor regiuni din nordul Irakului. Coaliţia kurzilor a obţinut la recentele alegeri din Irak 25 la sută din voturi, clasându-se pe locul doi.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG