Linkuri accesibilitate

Ştiri

Sondaj de opinie INSOMAR: Alianţei D.A. îi revin 58.5% din intenţiile de vot

Conform unui studiu realizat de INSOMAR, Alianţa D.A. PNL-PD deţine 58,5% din intenţiile de vot pentru alegerile parlamentare, fiind urmată de PSD, cu 28,6% din intenţiile de vot.

În ceea ce priveşte topul încrederii în personalităţile politice, primul loc este ocupat de Traian Băsescu - 59%, Călin Popescu Tăriceanu - 47%, Mona Muscă - 40%, Mircea Geoană - 34%, Ion Iliescu - 29%, Adrian Năstase - 27%, Emil Boc - 25%, Monica Macovei - 21%, Adriean Videanu - 20%.

Comisarul european pentru extindere Olli Rehn la Bucureşti

Comisarul european pentru extindere Olli Rehn a declarat la sosirea la Bucureşti că semnarea Tratatului de aderare a României la UE va avea loc la data stabilită, respectiv 25 aprilie 2005. Potrivit agenţiei Mediafax, Rehn a declarat, pentru Realitatea TV, că va discuta cu autorităţile române măsurile necesare, astfel încît România să fie pregătită să devină membru al Uniunii în ianuarie 2007. În opinia sa, acestea vor include reforma sistemului public, lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate, libertatea presei, drepturile minorităţilor şi, de asemenea, politica în domeniul concurenţei.

Înfierarea practicii neplăţii impozitelor ca sursă de finanţare

Deputatul PNL de Hunedoara Dan Radu Ruşanu, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a declarat că pentru îmbunătăţirea colectării impozitelor este esenţială adoptarea cît mai urgentă a pachetului de legi privind combatarea evaziunii fiscale, aflat în lucru la Guvern.

"E foarte important ca aceste legi să fie aplicate unitar, iar colectarea să se facă fără diferenţieri pentru firmele private şi cele de stat. În condiţiile în care în prezent penalităţile pentru plata cu întîrziere sau pentru neplata impozitelor sînt mai mici decît dobînzile percepute de bănci, tot mai multe companii preferă neplata impozitelor, ca sursă de finanţare, în loc să ia credite" - a afirmat Dan Radu Ruşanu, citat de Mediafax.

Corupţia pe agenda şedinţei CSAT

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte luni la Bucuresti in prima sedinta sub preşedinţia lui Traian Băsescu. Principala tema de discutie va fi definirea corupţiei drept „ameninţare la adresa securităţii naţionale”.

Ştirea zilei

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, la şedinţa CSAT vor mai fi discutate aspecte referitoare la statutul României în NATO şi aderarea la Uniunea Europeană.

Alegerile din Kirghistan: un preşedinte mulţumit, o opoziţie sceptică

Presedintele kirghiz Askar Akayev a declarat ca observatorii internationali si cei guvernamentali sint de parere ca alegerile parlamentare de duminica s-au desfasurat corect. Comisia electorala centrala a informat ca 40 la suta din electorat se prezentase la urne, cu patru ore inainte de inchiderea centrelor de votare. Una din liderele opozitiei a avertizat ca orice tentativa a autoritatilor de a frauda alegerilor va provoca proteste.

Pe de alta parte, ministerul de externe din Kirghistan a adresat o nota de protest ambasadei americane, in care seful misiunii diplomatice a Statelor Unite este acuzat de amestec in treburile interne ale tarii. Ambasadorul declarase intr-un interviu in ajunul alegerilor ca relatiile americano-kirghize s-ar putea deteriora daca alegerile nu vor fi libere si corecte.

Organizaţie teroristă cu baze în Siria acuzată de comiterea atentatului de la Tel Aviv

Siria a declarat ca sprijina eforturile palestiniene de a ajunge la un acord de pace cu Israelul. Totodata, intr-o nota a ministerului de externe este condamnat atentatul de vineri de la Tel Aviv, soldat cu moartea a patru persoane.

Autoritatile israeliene sustin ca atentatul a fost comis de membri ai organizatiei teroriste Jihadul Islamic, care isi are bazele in Siria.

Vladimir Voronin: retragerea trupelor ruseşti ar duce la soluţionarea crizei transnistrene

Presedintele moldovean Vladimir Voronin a respins categoric ideea federalizarii Republicii Moldova declarînd ca nu exista premise obiective pentru federalizare cu Transnistria.

Ştirea zilei

Intr-un interviu in direct la postul de radio "Eho Moscvi", Voronin a pledat pentru largirea formatului pentagonal de negocieri si includerea UE si SUA. Solutia problemei transnistrene, consta, in opinia sefului statului, intr-o decizie politica a presedintelui rus de "a pleca frumos din Transnistria".

Voronin a precizat ca trupele ruse din Transnistria nu au nici un statut legal. Dupa expirarea termenului de retragere de doi ani, acordat de OSCE la summitul din 1999, ele pot fi calificate cu orice termen, inclusiv trupe de ocupatie.

In alt context, presedintele Voronin a declarat ca nu exista tensiuni in relatiile cu Rusia, ci "o situatie preelectorala" si singura problema ce umbreste relatiile dintre Chisinau si Moscova este cea transnistreana.

Prosecutor-General Ilie Botos and Justice Minister Monica Macovei run at cross-purposes

In a complaint filed with President Traian Basescu's office, Romanian Prosecutor-General Ilie Botos accused Justice Minister Monica Macovei of meddling in the work of the Prosecutor's Office. Macovei denied the charges. Macovei had ordered a legal investigation against two prosecutors involved in a probe into the drugs case of the son of the wealthy and influential businessman Ion Tiriac. Macovei's move was triggered by reports that evidence had been removed from the files following political pressure from the previous government.

Lobby in Berlin for Romanian involvement in resolving the Transdniester conflict

Romanian Foreign Minister Mihai Razvan Ungureanu held talks with German politicians and government officials in Berlin on 24 February. The talks focused on Romania's desire to help resolve the Transdniester conflict in Moldova. Markus Meckel of the governing Social Democratic Party (SPD) told RFE/RL's Romanian Service that the democratic forces in Moldova must be supported and the Moldovan government should be pressed to implement its pro-European declarations.

Why pay to modernize a part of the border that was originally to be financed by Phare funds?

Speaking at a conference on the relations between Romania and its eastern neighbors Moldova and Ukraine, Foreign Minister Razvan Ungureanu said Romania would be the first barrier against organized crime from Central Asia, Ukraine, and Moldova. Ungureanu pledged that Romania's security system would be adapted to the systems of the other EU member states.

In related news, a government spokeswoman said the former government would have to explain why it paid the European defense EADS from the state budget to modernize a part of the border that was originally to be financed by Phare funds, whereas the most difficult border section with Ukraine was not covered.

European Commission has "favorable opinion" on the accession of Bulgaria and Romania

On 22 February the European Commission adopted a "favorable opinion" on the accession of Bulgaria and Romania, expressing its confidence that the two countries will "pursue the reforms that need to be carried out in view of their accession".

The EU's official website quoted Enlargement Commissioner Olli Rehn that the decision is "another milestone in our relations and a clear signal that the commission welcomes Bulgaria and Romania in the European family. However, the authorities in the countries can not lie back and relax: a lot of hard work will be needed to progress on reforms in order to fully and timely meet all conditions for membership."

Curtea de Apel suspendă o decizie a primăriei Chişinău

Curtea de Apel a suspendat decizia primariei din Chisinau, prin care fusese aprobata cererea Partidului Popular Crestin-Democrat de a organiza asa-numite intilniri cu alegatorii in Piata Marii Adunari Nationale.

Ştirea zilei

Seria manifestatiilor urma sa incepa imediat dupa alegerile generale intre 7 martie si 22 martie. Aprobarea data de primariei fusese contestata de Procuratura generala, care sustine ca prin decizia luata de catre vice-primarul Gheorghe Susarenco (PPCD) ar fi fost incalcate o serie de proceduri.

PPCD a anuntat ca va contesta decizia Curtii de Apel si ca, indifernt de situatia juridica, va organiza manifestatiile din centrul Chisinaului.

Partidul Popular Democrat de guvernămînt favorit la alegerile din Tadjikistan

In Tadjikistan au loc alegeri parlamentare, al doilea vot de acest fel dupa razboiul civil din anii ’90. Expertii se asteapta ca scrutinul sa fie cistigat din nou – si cu majoritate larga – de Partidul Popular Democrat al presedintelui Rakhmanov. In fostul parlament era reprezentat un singur partid de opozitie, Partidul Renasterii Islamice cu numai doua locuri. Circa 230 de candidati au concurat pentru 63 de locuri in camera inferioara a parlamentului.

Alegeri parlamentare tensionate în Kirghizstan

In Kirghizstan au loc alegeri parlamentare. Aproape 400 de candidati se confrunta pentru ocuparea a 75 de locuri. Intr-o regiune a tarii, votul a fost aminat cu doua saptamini din cauza protestelor impotriva Comisiei electorale centrale – dupa decizia acesteia de a-l elimina din cursa pe unul din liderii opozitiei.

Opozitia acuza deasemeni autoritatile ca au inchis mai multe site-uri si publicatii critice la adresa guvernului. Opoziatia a avertizat ca orice incercare din partea puterii de a frauda alegerile de astazi va provoca un val de proteste.

Alegerile de au provocat si un schimb taios de mesaje intre ambasada Statelor Unite si guvern. Ambasada a avertizat ca relatiile bilaterale ar putea avea de suferit daca alegerile nu vor fi corecte. La rindul lor autoritatile kirghize au declarat ca orice amestec in treburile interne ale tarii ar putea avea consecinte "imprevizibile".

Starea sănătăţii Papei Ioan Paul al doilea este stabilă

Pentru prima data in 26 de ani de pontificat, Papa Ioan Paul al doilea nu va participa la traditionala slujba de duminica. Binecuvintarea va fi pronuntata de un consilier al Suveranului Pontif. Potrivit Vaticanului, starea sanatatii Papei Ioan Paul al doilea este stabila, dupa interventia chirurgicala la care a fost supus saptamina trecuta.

Iranul achiziţionează carburant nuclear din Rusia

Guvernele de la Moscova si Teheran au semnt un acord privind importul de carburant nuclear rus, ceea ce va permite Iranului sa porneasca primul sau reactor nuclear.

Statele Unite au acuzat in repetate rinduri Iranul ca ar incerca sa fabrice arme nuclare, acuzatii respinse categoric de Teheran.

Bagdad: arestarea unui frate vitreg al lui Saddam Hussein

In Irak a fost arestat un frate vitreg si fost consilier al lui Saddam Hussein. Cel arestat se afla pe lista celor 55 de oficialitati ale fostului regim, cautate de fortele americane.

Mahmoud Abbas: autorii morali ai atentatului de la Tel Aviv vor fi judecaţi

Preşedintele autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas a promis să-i aducă în faţa justiţiei pe cei care se fac vinovaţi de atacul terorist de ieri de la Tel Aviv. Abbas a acuzat pe de altă parte forţe din afară că încearcă să saboteze eforturile de a încheia pace cu Israelul.

Ştirea zilei

Oficialităţi israeliene şi palestiniene au acuzat gruparea militantă Hizbollah că încurajează organizarea de atacuri anti-israeliene, cu sprijin din Siria şi Iran. Abbas nu a pomenit însă cu nume gruparea Hizbollah, care de altfel a declarat că nu e implicată în atacul de la Tel Aviv.

Arhiepiscopul Leonardo Sandri va da binecuvîntarea duminicală în locul Papei

Purtătorul de cuvînt al Vaticanului Joaquin Navarro-Valls a anunţat că pentru prima oară în cei 26 de ani de pontificat al Papei Ioan Paul al Doilea, obişnuita binecuvîntare de duminică va fi dată mîine de un alt înalt prelat, adjunctul secretarului de stat de la Vatican, arhiepiscopul Leondardo Sandri. Suveranul Pontif este internat în spital în urma unui nou atac de gripă.

Scrisoare de mulţumire din partea şefului Pentagonului Donald Rumsfeld

Biroul de presă al ministerului apărării de la Bucureşti a anunţat că ministrul Teodor Atanasiu a primit o scrisoare de mulţumire din partea omologului său american Donald Rumsfeld, în care este subliniat rolul important al României în războiul global împotriva terorismului, fiind apreciata în mod deosebit contributia Bucureştiului la operaţiunile din Irak si Afganistan

Olli Rehn aşteptat la Bucureşti

Comisarul european pentru extindere Olli Rehn începe duminică la Bucureşti o vizită oficială de două zile, avînd ca obiectiv "trecerea în revistă a măsurilor luate de guvern în vederea pregătirii aderării la Uniunea Europeană" - se spune într-un comunicat al Delegaţiei Comisiei Europene.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG