Linkuri accesibilitate

Ştiri

Olli Rehn conferă cu Traian Băsescu şi M.R. Ungureanu

Aflat în vizită la Bucureşti, comisarul european pentru extindere Olli Rehn s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu şi ministrul de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, declarându-se încrezător, potrivit Mediafax, că România va putea semna la timp, pe 25 aprilie, Tratatul de aderare la Uniunea Europeană.

Anularea de către Curtea de Apel a autorizaţiei obţinute de PPCD atacată la CSJ

La Chişinău, Partidul Popular Creştin Democrat de opoziţie a atacat la Curtea Suprema de Justitie o decizie a Curţii de Apel de a anula autorizarea obţinută de PPCD pentru demonstraţii non-stop în centrul Chişinăului imediat după alegeri, între 7-22 martie. Creştin-democraţii susţin că vor să obţină toate aprobările legale pentru organizarea unor acţiuni de protest în cazul în care alegerile de pe 6 martie vor fi falsificate.

Sute de studenţi şi elevi moldoveni demonstrează la Bucureşti, Timişoara şi Iaşi

Câteva sute de studenţi şi elevi din Republica Moldova aflaţi la studii în România au protestat la Bucureşti, Timişoara şi Iaşi împotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău de a deschide la alegerile parlamentare de pe 6 martie doar o singura secţie de votare pe teritoriul Romaniei – la Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti. Cu ocazia altor alegeri, în trecut, autorităţile moldovene au organizat votarea cu urne mobile în mai multe oraşe din România, unde, potrivit cifrelor oficiale, se află la studii 6159 de tineri din Republica Moldova. Nu se cunoaşte numărul cetăţenilor moldoveni stabiliţi în România.

Atentat sinucigaş la Hilla: cel puţin 115 victime

Un atac sinucigaş cu maşină capcană în oraşul irakian Hilla a ucis cel puţin 115 oameni. Alte aproximativ 130 de persoane rănite, unele grav, au fost internate la spital. Se aşteaptă ca numărul total al victimelor să crească. Explozia s-a produs în mijlocul unei mulţimi de irakieni adunaţi în faţa unui centru medical în căutarea un loc de muncă.

OSCE: alegerile din Kîrgîstan şi Tajikistan nu au corespuns standardelor internaţionale

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, OSCE, a declarat că alegerile parlamentare de duminică din două foste republici sovietice din Asia Centrală, Kîrgîstan şi Tajikistan, nu au întrunit standardele internaţionale pentru alegeri democratice.

Printre încălcările cele mai grave semnalate de misiunile OSCE de monitorizare a alegerilor se numără, în Kîrgîstan, mituirea alegătorilor, iar în Tajikistan – falsificarea directă a voturilor în unele secţii de vot. Cinci partide de opoziţie din Tajikistan au cerut reluarea scrutinului parlamentar.

Departamentul de stat american critică presiunile politice asupra justiţiei şi presei din Rusia

Departamentul de Stat american, într-un raport anual despre respectarea drepturilor în lume dat publicităţii lunii, s-a arătat îngrijorat de consolidarea puterii centrale în Rusia. Raportul menţionează, între altele, presiuni politice asupra presei şi justiţiei.

Mohamed ElBaradei cere Iranului să fie mai cooperant cu inspectorii AIEA

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a ţinut la Viena o reuniune dedicată Iranului, şeful Agenţiei, Mohamed ElBaradei cerând Teheranului să fie mai cooperant cu inspectorii Naţiunilor Unite care investighează programul nuclear iranian.

Beirut: demonstraţii împotriva ocupaţiei siriene din Liban

Mii de persoane au participat la demonstraţii pe străzile Beirutului în ciuda unei interdicţii impuse de guvern libanez. Protestatarii au cerut retragerea militarilor sirieni din Liban, acuzând Damascul de implicare în asasinarea fostului premier libanez Rafik Hariri. Pe fundalul protestelor, Parlamentul de la Beirut s-a convocat în şedinţă împreună cu membrii cabinetului de miniştri, confruntaţi cu cererea opoziţiei de a-şi da demisia.

Fost comandant al musulmanilor bosniaci se predă Tribunalului de la Haga

Rasim Delic, fost comandant militar al musulmanilor bosniaci, s-a predat Tribunalului de la Haga pentru crime de război, el fiind acuzat de implicare în uciderea câtorva zeci de croaţi bosniaci şi soldaţi sârbi în timpul războiului din Bosnia.

Pe aeroportul din Sarajevo înainte de a pleca la Haga, Delic s-a declarat convins că va fi achitat, întrucât nu ar fi responsabil de crimele comise în timpul războiului.

La Haga a fost adus astăzi şi un fost general al sârbilor bosniaci, Radivoj Miletic, acuzat de atrocităţi împotriva musulmanilor bosniaci.

Sondaj de opinie INSOMAR: Alianţei D.A. îi revin 58.5% din intenţiile de vot

Conform unui studiu realizat de INSOMAR, Alianţa D.A. PNL-PD deţine 58,5% din intenţiile de vot pentru alegerile parlamentare, fiind urmată de PSD, cu 28,6% din intenţiile de vot.

În ceea ce priveşte topul încrederii în personalităţile politice, primul loc este ocupat de Traian Băsescu - 59%, Călin Popescu Tăriceanu - 47%, Mona Muscă - 40%, Mircea Geoană - 34%, Ion Iliescu - 29%, Adrian Năstase - 27%, Emil Boc - 25%, Monica Macovei - 21%, Adriean Videanu - 20%.

Comisarul european pentru extindere Olli Rehn la Bucureşti

Comisarul european pentru extindere Olli Rehn a declarat la sosirea la Bucureşti că semnarea Tratatului de aderare a României la UE va avea loc la data stabilită, respectiv 25 aprilie 2005. Potrivit agenţiei Mediafax, Rehn a declarat, pentru Realitatea TV, că va discuta cu autorităţile române măsurile necesare, astfel încît România să fie pregătită să devină membru al Uniunii în ianuarie 2007. În opinia sa, acestea vor include reforma sistemului public, lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate, libertatea presei, drepturile minorităţilor şi, de asemenea, politica în domeniul concurenţei.

Înfierarea practicii neplăţii impozitelor ca sursă de finanţare

Deputatul PNL de Hunedoara Dan Radu Ruşanu, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a declarat că pentru îmbunătăţirea colectării impozitelor este esenţială adoptarea cît mai urgentă a pachetului de legi privind combatarea evaziunii fiscale, aflat în lucru la Guvern.

"E foarte important ca aceste legi să fie aplicate unitar, iar colectarea să se facă fără diferenţieri pentru firmele private şi cele de stat. În condiţiile în care în prezent penalităţile pentru plata cu întîrziere sau pentru neplata impozitelor sînt mai mici decît dobînzile percepute de bănci, tot mai multe companii preferă neplata impozitelor, ca sursă de finanţare, în loc să ia credite" - a afirmat Dan Radu Ruşanu, citat de Mediafax.

Corupţia pe agenda şedinţei CSAT

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte luni la Bucuresti in prima sedinta sub preşedinţia lui Traian Băsescu. Principala tema de discutie va fi definirea corupţiei drept „ameninţare la adresa securităţii naţionale”.

Ştirea zilei

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, la şedinţa CSAT vor mai fi discutate aspecte referitoare la statutul României în NATO şi aderarea la Uniunea Europeană.

Alegerile din Kirghistan: un preşedinte mulţumit, o opoziţie sceptică

Presedintele kirghiz Askar Akayev a declarat ca observatorii internationali si cei guvernamentali sint de parere ca alegerile parlamentare de duminica s-au desfasurat corect. Comisia electorala centrala a informat ca 40 la suta din electorat se prezentase la urne, cu patru ore inainte de inchiderea centrelor de votare. Una din liderele opozitiei a avertizat ca orice tentativa a autoritatilor de a frauda alegerilor va provoca proteste.

Pe de alta parte, ministerul de externe din Kirghistan a adresat o nota de protest ambasadei americane, in care seful misiunii diplomatice a Statelor Unite este acuzat de amestec in treburile interne ale tarii. Ambasadorul declarase intr-un interviu in ajunul alegerilor ca relatiile americano-kirghize s-ar putea deteriora daca alegerile nu vor fi libere si corecte.

Organizaţie teroristă cu baze în Siria acuzată de comiterea atentatului de la Tel Aviv

Siria a declarat ca sprijina eforturile palestiniene de a ajunge la un acord de pace cu Israelul. Totodata, intr-o nota a ministerului de externe este condamnat atentatul de vineri de la Tel Aviv, soldat cu moartea a patru persoane.

Autoritatile israeliene sustin ca atentatul a fost comis de membri ai organizatiei teroriste Jihadul Islamic, care isi are bazele in Siria.

Vladimir Voronin: retragerea trupelor ruseşti ar duce la soluţionarea crizei transnistrene

Presedintele moldovean Vladimir Voronin a respins categoric ideea federalizarii Republicii Moldova declarînd ca nu exista premise obiective pentru federalizare cu Transnistria.

Ştirea zilei

Intr-un interviu in direct la postul de radio "Eho Moscvi", Voronin a pledat pentru largirea formatului pentagonal de negocieri si includerea UE si SUA. Solutia problemei transnistrene, consta, in opinia sefului statului, intr-o decizie politica a presedintelui rus de "a pleca frumos din Transnistria".

Voronin a precizat ca trupele ruse din Transnistria nu au nici un statut legal. Dupa expirarea termenului de retragere de doi ani, acordat de OSCE la summitul din 1999, ele pot fi calificate cu orice termen, inclusiv trupe de ocupatie.

In alt context, presedintele Voronin a declarat ca nu exista tensiuni in relatiile cu Rusia, ci "o situatie preelectorala" si singura problema ce umbreste relatiile dintre Chisinau si Moscova este cea transnistreana.

Prosecutor-General Ilie Botos and Justice Minister Monica Macovei run at cross-purposes

In a complaint filed with President Traian Basescu's office, Romanian Prosecutor-General Ilie Botos accused Justice Minister Monica Macovei of meddling in the work of the Prosecutor's Office. Macovei denied the charges. Macovei had ordered a legal investigation against two prosecutors involved in a probe into the drugs case of the son of the wealthy and influential businessman Ion Tiriac. Macovei's move was triggered by reports that evidence had been removed from the files following political pressure from the previous government.

Lobby in Berlin for Romanian involvement in resolving the Transdniester conflict

Romanian Foreign Minister Mihai Razvan Ungureanu held talks with German politicians and government officials in Berlin on 24 February. The talks focused on Romania's desire to help resolve the Transdniester conflict in Moldova. Markus Meckel of the governing Social Democratic Party (SPD) told RFE/RL's Romanian Service that the democratic forces in Moldova must be supported and the Moldovan government should be pressed to implement its pro-European declarations.

Why pay to modernize a part of the border that was originally to be financed by Phare funds?

Speaking at a conference on the relations between Romania and its eastern neighbors Moldova and Ukraine, Foreign Minister Razvan Ungureanu said Romania would be the first barrier against organized crime from Central Asia, Ukraine, and Moldova. Ungureanu pledged that Romania's security system would be adapted to the systems of the other EU member states.

In related news, a government spokeswoman said the former government would have to explain why it paid the European defense EADS from the state budget to modernize a part of the border that was originally to be financed by Phare funds, whereas the most difficult border section with Ukraine was not covered.

European Commission has "favorable opinion" on the accession of Bulgaria and Romania

On 22 February the European Commission adopted a "favorable opinion" on the accession of Bulgaria and Romania, expressing its confidence that the two countries will "pursue the reforms that need to be carried out in view of their accession".

The EU's official website quoted Enlargement Commissioner Olli Rehn that the decision is "another milestone in our relations and a clear signal that the commission welcomes Bulgaria and Romania in the European family. However, the authorities in the countries can not lie back and relax: a lot of hard work will be needed to progress on reforms in order to fully and timely meet all conditions for membership."

Curtea de Apel suspendă o decizie a primăriei Chişinău

Curtea de Apel a suspendat decizia primariei din Chisinau, prin care fusese aprobata cererea Partidului Popular Crestin-Democrat de a organiza asa-numite intilniri cu alegatorii in Piata Marii Adunari Nationale.

Ştirea zilei

Seria manifestatiilor urma sa incepa imediat dupa alegerile generale intre 7 martie si 22 martie. Aprobarea data de primariei fusese contestata de Procuratura generala, care sustine ca prin decizia luata de catre vice-primarul Gheorghe Susarenco (PPCD) ar fi fost incalcate o serie de proceduri.

PPCD a anuntat ca va contesta decizia Curtii de Apel si ca, indifernt de situatia juridica, va organiza manifestatiile din centrul Chisinaului.

Partidul Popular Democrat de guvernămînt favorit la alegerile din Tadjikistan

In Tadjikistan au loc alegeri parlamentare, al doilea vot de acest fel dupa razboiul civil din anii ’90. Expertii se asteapta ca scrutinul sa fie cistigat din nou – si cu majoritate larga – de Partidul Popular Democrat al presedintelui Rakhmanov. In fostul parlament era reprezentat un singur partid de opozitie, Partidul Renasterii Islamice cu numai doua locuri. Circa 230 de candidati au concurat pentru 63 de locuri in camera inferioara a parlamentului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG