Linkuri accesibilitate

Ştiri

Moscova: Curtea Supremă respinge cerea opoziţiei de anulare a alegerilor parlamentare din 2003

Curtea Supremă de la Moscova a respins cererea mai multor reprezentanţi ai opoziţiei de anulare a alegerilor parlamentare din 2003. Instanţa de apel a Curţii a menţinut respingerea procesului intentat de un grup format din parlamentari comunişti şi liberali, care susţineau că rezultatul scrutinului din 2003 a fost influenţat prin relatări de presă părtinitoare în favoarea partidului Rusia Unită, sprijinit de către Kremlin.

Reclamanţii au suţinut că posturile de televiziune au difuzat doar materiale pozitive despre Rusia Unită, ridiculizîndu-i sau ignorîndu-i pe contracandidaţi.

Rusia Unită a obţinut 300 de mandate din cele 450 ale Dumei de Stat, prezenţa comuniştilor în camera inferioară a parlamentului moscovit s-a redus considerabil, iar două din principale partide cu orientare liberală, între care şi Yabloko, nu au reuşit să treacă pragul de 5 la sută necesar pentru intrarea în parlament.

Observatorii occidentali au criticat felul cum s-a desfăşurat scrutinul spunînd că alegerile din 2003 nu au fost corecte, fiind un pas înapoi pentru democraţie.

George Bush impresionat de noul climat al relaţiilor israelo-palesiniene

Preşedintele Statelor Unite George Bush s-a declarat impresionat de eforturile recente ale palestinienilor şi Israelului de a crea o atmosferă constructivă.

Ştirea zilei

Vorbind reporterilor la Casa Albă, Bush l-a elogiat pe preşedintele autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas pentru măsurile întreprinse în combaterea terorismului. Şeful administraţiei americane a avut cuvinte de laudă şi la adresa Israelului pentru ajutorul acordat la organizarea alegerilor palestiniene. George Bush a mai spus că acum în Orientul Mijlociu are loc un proces al încrederii.

Remarcile preşedintelui Statelor Unite vin după ce secretarul de stat american Condoleeza Rice a anunţat la încheierea turneului său în Orientul Mijlociu că Ariel Sharon şi Mahmoud Abbas au acceptat invitaţia de a lua parte la convorbiri programate la Casa Albă în luna aprilie.

Traian Băsescu repinge afirmaţiile lui Cozmin Guşă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu este şantajat de Ion Iliescu cu vreun document, aşa cum a lăsat să se înţeleagă Cozmin Guşă într-un interviu publicat azi de cotidianul „Ziua”.

Ştirea zilei

Băsescu a făcut această declaraţie la ieşirea din sala în care s-a judecat recursul în procesul de calomnie pe care l-a deschis împotriva lui Mugur Ciuvică şi Max Bădin, pentru o afirmaţie a lui Ciuvică potrivit căreia actualul şef al statului ar fi colaborat cu fosta Securitate. Procesul va continua pentru că părţile nu au ajuns la o înţelegere.

Ariel Shamir şi Mahmoud Abbas aşteptaţi în aprilie la Washington

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a anunţat că premierul israelian Ariel Sharon şi preşedintele autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas au acceptat invitaţia de a veni la Casa Albă în aprilie pentru convorbiri.

Ştirea zilei

Şefa diplomaţiei americane a făcut acest anunţ la Tel Aviv la încheierea vizitei sale oficiale în Orientul Mijlociu. Ea a adăugat că 40 de milioane de dolari din ajutorul de 350 de milioane promis de America săptămîna trecută vor fi alocate în următoarele luni pentru crearea de locuri de muncă şi îmbunătăţirea infrastructurii palestiniene. Ariel Sharon şi Mahmoud Abbas se vor întîlni mîine în Egipt.

Două noi atentate sinucigaşe în Irak: 24 de victime

Gruparea condusă de teroristul iodanian Abu Musab al Zarqawi a revendicat două atacuri sinucigaşe în care au fost ucise cel puţin 24 de persoane (în majoritate ofiţeri de poliţie) în oraşele irakiene Mosul şi Baquba.

Ştirea zilei

O altă grupare militantă, autointitulată Jihadul Islamic, a anunţat că interoghează o jurnalistă italiană răpită vinerea trecută la Bagdad.

Islamabad: "Niciun fel de echipament nuclear furnizat ţărilor arabe"

Guvernul Pakistanului a respins relatările potrivit cărora un om de ştiinţă pakistanez ar fi vîndut echipament nuclear unor ţări arabe, între care şi Arabia Saudită. Ministrul pakistanez al informaţiilor Şeic Raşid Ahmed a declarat că informaţiile publicate în aceste sens de către săptămînalul „Time” sînt neîntemeiate. Raşid Ahmed a admis însă că e posibil ca omul de ştiinţă AQ Han să fi vîndut tehnologie nucleară mai multor ţări decăt s-a crezut iniţial.

Javier Solana: "Diferendul cu Iranul trebuie rezolvat pe căi diplomatice"

Coordonatoul politicii externe şi de securitate a Uniunii Europene Javier Solana a reiterat poziţia blocului european potrivit căreia diplomaţia rămîne cea mai bună cale de a face ca Iranul să nu construiască arme nucleare. Solana a declarat la Bruxelles că Uniunea e decisă să continue negocierile dintre Iran şi trei din cele mai importante state membre – Marea Britanie, Germania şi Franţa.

Madrid: nouă procedură de legalizare a imigranţilor ilegali

Spania a deschis o nouă procedură de legalizare a imigranţilor ilegali. Potrivit proiectului lansat de guvernul socialist dela Madrid, aproximativ 800 de mii de astfel de imigranţi vor putea face cerere pînă la 7 mai, iar cei care se vor califica vor primi drept de şedere şi muncă în Spania. Guvernul doreşte să reducă în acest mod exploatarea lucrătorilor, evaziunea fiscală şi să facă mai dificilă munca la negru în viitor.

Valentin Nicolau dispus să demisioneze după adoptarea unei noi legi a TVR

Directorul general al Televiziunii Române Valentin Nicolau a anunţat că îşi va depune demisia la Parlament, urmînd ca aceasta să intre în vigoare din momentul în care va fi promulgată noua lege de funcţionare a TVR.

Ştirea zilei

În opinia lui Valentin Nicolau principalele modificări care ar trebui aduse vechii legi se referă la modul în care este ales Consiliul de Administraţie şi la funcţia pe care o deţine el însuşi cum în TVR.

„Nu este normal ca aceeaşi persoană să fie în acelaşi timp director general al TVR şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al instituţiei” - a spus Nicolau, citat de Mediafax".

Donald Rumsfeld: "La Bagdad nu se va instala o teocraţie"

Ministrul american al apărării Donald Rumsfeld a declarat că nu întrevede posibilitatea instalării la Bagdad a unei teocraţii de tipul celei din Iran.

Ştirea zilei

Într-un interviu acordat televiziunii NBC, Rumsfeld a opinat că în Irak, ca şi în alte ţări musulmane, noua constituţie va conţine principii islamice, fără a preda puterea politică pe mîna mulahilor.

Cu ocazia aceluiaşi interviu, Şeful Pentagonului a făcut cunoscut că în timpul scandalului generat de maltratarea deţinuţilor de la închisoarea Abu Ghraib şi-a oferit demisia în două rînduri, demisie neacceptată însă de preşedintele Bush.

Teheranul sfidează ameninţările la adresa instalaţiilor sale nucleare

Secretarul general al Consiului Suprem de securitate naţională din Iran Hassan Rohani a declarat că Teheranul va riposta în cazul unui atac american sau israelian asupra instalaţiilor sale nucleare.

Într-un interviu acordat agenţiei Reuter, Rohani a afirmat că datorită capacităţii sale de a produce tehnologie nucleară, Iranul este invulnerabil la atacuri externe.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a declarat vineri la Berlin că un atac împotriva Iranului nu este pe agenda administraţiei Bush.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice la Ierusalim

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a sosit la Ierusalim unde sînt programate convorbiri cu premierul Ariel Sharon şi cu ministrul de externe Silvan Shalom.

Ştirea zilei

Luni, şeful diplomaţiei americane se va deplasa în Cisiodania pentru a conferi cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. Turneul în Orientul Apropiat al Condoleezzei Rice precede summitul israelo-palestinian de marţi la care Mahmoud Abbas şi Ariel Sharon au fost invitaţi de preşedintele egiptean Mubarak.

PSD pledează pentru anchetatea acuzaţiilor de fraudă electorală

Partidul Social Democrat va cere luni in parlament crearea unei comisii parlamentare care sa ancheteze acuzatiile de frauda, aduse de opozitia de la aceea data, in timpul alegerilor generale si prezidentiale de anul trecut. Purtatorul de cuvint al PSD a precizat ca partidul va cere infiinţarea unei comisii bicamerale.

Pledoarie în favoarea funcţiei de consilier pentru relaţiile româno-americane

Intr-un interviu televizat, presedintele Traian Basescu a anuntat ca va cere modificarea legii administratiei prezidentiale, pentru a se putea crea o functie nou, de consilier pentru relatiile romano-americane.

In prima jumatate a lunii martie, Basescu este asteptat la Washington. Cu aceasta ocazie presedintele intentioneaza sa vorbeasca despre posibila amplasare de baze militare americane in Romania si despre perspectivele, in timp, ale misiunilor militare din Irak si Afganistan.

Preşedintele Băsescu cere eficienţă în combaterea corupţiei

Sistemul juridic, procuraturile in primul rind, au sase luni pentru a-si demonstra eficienta in lupta impotriva coruptiei – a declarat presedintele Traian Basescu ...

Ştirea zilei

care a avertizat ca in caz contrar, va cere Parlamentului sa modifice legile pentru a permite inlocuirea intregului personal. Mai mult, potrivit agentiei Mediafax, presedintele a reamintit si guvernului ca este la putere datorita victoriei sale in alegerile prezidentiale, motiv pentru care are datoria de a indeplini si programul cu care presedintele a cistigat aceste alegeri.

Sergei Lavrov admite existenţa unor probleme în relaţiile cu Statele Unite

In relatiile dintre Statele Unite si Rusia sint probleme si divergente – a admis ministrul de externe rus Sergei Lavrov dupa intilnirea cu noul Secretar de stat american Condoleezza Rice.

Ştirea zilei

Ramin insa si probleme de interes comun, cum ar fi:combatera terorismului, a proliferarii armelor de distrugere in masa si a traficului de droguri - a adaugat Lavrov.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG