Linkuri accesibilitate

Ştiri

Peste 500 sute de mii de persoane demonstrează împotriva Siriei la Beirut

Peste 500 sute de mii de persoane s-au adunat în centrul capitalei libaneze Beirut pentru a cere retragerea forţelor militare siriene din Liban. Protestele de azi, ţinute la numai o zi după demonstraţia de amploare de duminică în sprijinul prezenţei militare siriene în liban, marchează o lună de la asasinarea fostului premier libanez Rafiq Hariri, numeroşi libanezi acuzând Siria de implicare în asasinat.

Acuzaţiile au fost dezminţite de Siria, care, confruntată cu presiuni internaţionale, a anunţat că îşi va retrage contingentul de aproximativ 14 mii de militari din Liban, dar nu a prezentat şi un calendar al retragerii.

Noi proteste de stradă ale opoziţiei kirghize

În Kîrgîzstan, mii de simpatizanţi ai opoziţiei au recurs la proteste de stradă în cel puţin 4 raioane ale ţării, după anunţul Comisiei Electorale Centrale că turul doi al alegerilor parlamentare de ieri a fost câştigat de candidaţii pro-guvernamentali.

Potrivit opoziţiei kirghize, alegerile au fost marcate de numeroase abuzuri, în timp ce autorităţile electorale susţin că scrutinul s-a desfăşurat în mod normal.

Misiunea OSCE de monitorizare a alegerilor a declarat că, faţă de primul tur de scrutin, de pe 27 februarie, la turul al doilea, s-au făcut unele îmbunătăţiri tehnice, dar au rămas deficienţe semnificative.

Întrevederea Kofi Annan - Mahmoud Abbas de la Ramallah

Secretarul General al Naţiunilor Unite Kofi Annan s-a întâlnit la Ramallah cu preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas, declarând ulterior că i-a dat asigurări că înfiinţarea unui stat palestinian care să ducă la pacificarea Orientului Mijlociu este sprijinită de comunitatea internaţională. Este prima vizită făcută de Annan în Orientul Mijlociu în ultimii patru ani. Duminică el s-a întâlnit cu premierul israelian Ariel Sharon.

Bilanţ deplorabil al Comisiei ONU pentru Drepturile Omului

Înaltul comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului Louise Arbour a declarat la Geneva în debutul sesiunii anuale de şase săptămâni a Comisiei că cele 53 de state membre nu au reuşit să asigure respectarea standardelor ONU în domeniul drepturilor omului.

Deteriorarea condiţiilor de activitate ale jurnaliştilor din spaţiul CSI

Organizaţia internaţională de presă Comitetul pentru Apărarea Jurnaliştilor, într-un raport dat publicităţii astăzi, a identificat Rusia şi întreg spaţiul CSI, drept regiuni în care condiţiile de activitate ale jurnaliştilor se înrăutăţesc.

În cazul Rusiei, raportul vorbeşte despre epurări de cadre la posturile de televiziune şi de controlul exercitat de autorităţi asupra ştirilor difuzate în timpul luării de ostateci la Beslan anul trecut. În alte ţări din CSI, se spune în raport, controlul asupra presei este acum mai puternic decât oricând după căderea Uniunii Sovietice.

Nou contingent de militari români dislocat în Irak

100 de militari români din batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab din Craiova au plecat azi în Irak, într-o misiune de 6 luni în cadrul Forţei de protecţie a reprezentanţei Naţiunilor Unite în Irak, subordonată Comandamentului Forţei Multinaţionale. Militarii craioveni au mai participat la misiuni în Angola, Albania, Kosovo, Afganistan şi Irak. La operaţiuni în Irak participă în total aproximativ 800 de militari români.

Guvernul de la Zagreb a ratat începerea negocierilor cu UE

Autorităţile croate au îngheţat conturile generalului Ante Gotovina căutat de Tribunalul de la Haga pentru crime de război – o măsură luată sub presiunea Uniunii Europene. Bruxelles-ul avertizase că negocierile de aderare cu Croaţia, care urmau să înceapă săptămâna aceasta, vor fi amânate din cauză că autorităţile croate nu cooperează pe deplin cu Tribunalul de la Haga.

Adrian Videanu candidează pentru Primăria Capitalei

Vicepreşedintele PD Adrian Videanu şi-a depus candidatura pentru Primaria Bucureştiului ca reprezentant al Alianţei PNL-PD. El îşi va da demisia din funcţia de vicepremier vineri, pentru ca de sâmbăta să se poată angaja în campania electorală.

Prelungirea mandatului de arest emis pe numele lui Valeriu Pasat

La Chişinău, o judecătorie de sector a prelungit pe 10 zile mandatul de arest pe numele fostului ministru al Apărării şi director al Serviciului de Informaţii şi Securitate Valeriu Pasat, reţinut vineri de poliţia moldoveană pe aeroportul din Chişinău.

Demiterea conducerii poliţiei de frontieră din judeţul Arad

Ministrul de interne Vasile Blaga a destituit conducerea poliţiei de frontieră din judeţul Arad pe motiv că poliţiştii de frontieră au permis ieşirea din ţară a câtorva autocare care transportau cetăţeni români cu destinaţia Spania, fără a-i pune la curent cu noile condiţii impuse de autorităţile spaniole pentru muncitorii migranţi.

Ştirea zilei

Pasat, care a fost şi ambasador al Moldovei la Moscova, iar în prezent este consilier pentru relaţii externe al concernului rusesc de energie electrică RAO ES, este acuzat, între altele, de comercializarea ilicită a 21 de avioane MIG-29 în perioada când deţinea funcţia de ministru al Apărării.

În aşteptarea rezultatelor alegerilor locale din Macedonia

În Macedonia sînt aşteptate astăzi rezultatele alegerilor locale desfăşurate duminică în 85 de circumscripţii electorale. La Scopie, principalul partid de opoziţie susţine că a cîştigat scrutinul pentru postul de primar al capitalei. Partidul de guvernămînt recunoaşte că Trifun Kostovski, candidatul opoziţiei conduce în cursă, dar refuză să accepte deocamdată înfrîngerea. Participarea la vot s-a ridicat la circa 55% din alegători.

Secretarul general ONU Kofi Annan la Ramallah

Secretarul general ONU Kofi Annan este aşteptat astăzi la Ramallah unde va avea convorbiri cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. În cursul întrevederii de ieri de la Ierusalim cu premierul israelian Ariel Sharon, Annan şi-a exprimat speranţa că în curînd se vor înregistra progrese în aplicarea planului de pace susţinut de ONU, UE, Statele Unite şi Rusia. Kofi Annan va reveni marţi la Ierusalim, unde va participa la inaugurarea noului museu Yad Vashem.

Demonstraţii pro şi anti-siriene în Liban

La Beirut urmează să aibă loc o mare demonstraţie anti-siriană prilejuită de împlinirea unei luni de la asasinarea fostului premier libanez Rafiq Hariri. Duminică, mişcarea Hizbollah a organizat în sudul Libanului o demonstraţie pro-siriană la care au participat sute de mii de oameni. Regimul de la Damasc a anunţat întretimp că îşi va retrage trupele din Liban în conformitate cu rezoluţia ONU 1559.

Convorbiri israelo-palestiniene pentru transferul controlului în 5 oraşe din Cisiordania

Ministrul de interne palestinian Nasser Yousef are o întrevedere astăzi cu ministrul israelian al apărării Shaul Mofaz pentru a dezbate modalităţile de preluare de la israelieni a controlului asupra cinci oraşe din Cisiordania. Trasferul face parte din acordul încheiat luna trecută de premierul israelian Sharon şi preşedintele palestinian Abbas.

Preşedintele OSCE la Chişinău

Preşedintele în exerciţiu al OSCE, Dimitri Rupel va avea convorbiri astăzi la Chişinău cu preşedintele Vladimir Voronin. Pe agenda întrevederii se află conflictul transnistrean.

Ştirea zilei

Rupel, care deţine funcţia de ministru de externe la Lubliana, va conferi şi liderii partidelor reprezentate în parlament după alegerile de la 6 martie. OSCE a criticat inechitatea campaniei electorale, dar a a admis că scrutinul propriu zis a corespuns în linii mari standardelor internaţionale.

Comuniştii chinezi adoptă legea anti-secesionistă vizînd Taiwanul

La Beijing s-au încheiat lucrările sesiunii anuale a parlamentului chinez la care a fost adoptată o lege anti-secesionistă cu privire la Taiwan. Conform legii, guvernul are mandatul să autorizeze un atac militar în cazul în care Taiwanul va încerca să se desprindă de China.

Premierul chinez Wen Jiabao a afirmat că legea este un demers menit să avanseze cauza "unificării paşnice" a Chinei cu Taiwanul. Taiwanul dispune de facto de independenţă din 1949 cînd guvernul naţionalist chinez s-a refugiat la Taipeh în urma războiului civil cîştigat de comunişti.

Premierul ucrainean anunţă o campanie de combarere a evaziunii fiscale

Premierul ucrainean Yulia Timoshenko a declarat ca in rastimp de 3 sau 4 luni, fiecare familie din Ucraina va incepe sa simta ca i se imbunatateste viata. Pentru a reusi acest lucru, premierul de la Kiev a afirmat ca prioritatea sa in urmatoarea perioada va fi lupta impotriva evaziunii fiscale. Intr-o saptamina noul guvern urmeaza sa prezinte proiectul sau de buget in parlament.

Fostul şef al SIS în arest preventiv la Chişinău

Luni expira termenul de trei zile de arest preventiv al consilierului pentru relatii externe al Holdingului rus "RAO EAS," Valeriu Pasat, ex-ministru al apararii si fost sef al Serviciului de Informatii si Securitate din Republica Moldova.

Ştirea zilei

Valeriu Pasat a fost retinut vineri seara pe aeroportul din Chisinau. Potrivit procuraturii generale, ex-ministrul Apararii este anchetat in cazul comercializarii in 1997 a 21 de avioane MIG-29, in urma careia statul ar fi fost prejudiciat de zece milioane de dolari.

Presa rusa scrie ca Pasat sosise la Chisinau pentru a participa, sambata, la sedinta largita a activului Blocului "Moldova Democrata".

In anii 1994-1997 Valeriu Pasat a fost ambasador al Republicii Moldova in Rusia, din 97 si pina in 99 - ministru al Apararii, iar din 99 si pina in 2000 ministru al Securitatii Nationale. Ulterior, timp de doi ani Pasat a fost sef al Serviciului de Informatii si Securitate.

Emil Boc sceptic în privinţa metamorfozei PRM

Preşedintele interimar al PD, Emil Boc a calificat retragerea liderului PRM şi schimbarea numelui partidului în Partidul Popular România Mare drept gesturi "de faţadă" ...

Ştirea zilei

atît timp cît Corneliu Vadim Tudor va deţine în continuare "controlul" asupra formaţiunii. În opinia lui Boc citată de Mediafax, simpla schimbare a numelui unui partid nu transformă PRM într-o formaţiune populară sau democrată, pentru asta fiind nevoie de o schimbare de program, de atitudine şi de mentalitate.

Senatorul Corneliu Vadim Tudor şi-a anunţat, sîmbătă, retragerea din funcţia de preşedinte al PRM şi schimbarea denumirii partidului în Partidul Popular România Mare.

Adrian Năstase despre coabitarea la nivelul partidului său

Preşedintele PSD Adrian Năstase a declarat, într-o conferinţă de presă, că, dacă ar candida pentru un nou mandat şi ar cîştiga şefia partidului, Ion Iliescu fie s-ar retrage din PSD, fie "ar căuta o altă soluţie". Din acest motiv, Adrian Năstase s-a pronunţat pentru o formulă de compromis, declarîndu-se convins că partidul are "forţa necesară pentru a găsi formele de coabitare".

Senatorul PSD Ion Iliescu a declarat, la rindul sau, că, dacă cineva ar "îndrăzni" să-şi asume răspunderea unei "rupturi" în partid, acela s-ar sinucide politic.

Majorarea salariilor gestionarilor fondurilor comunitare nerambursabile

Salariile personalului cu atribuţii de gestionare a fondurilor comunitare nerambursabile vor fi majorate cu 75%. Măsura decisă la ultima şedinţă de guvern răspunde recomandărilor Comisiei Europene privind asigurarea motivării adecvate a personalului care gestionează fondurile comunitare - relatează Mediafax.

Miniştrii, secretarii de stat, personalul încadrat la cabinetele demnitarilor şi corpul consilierilor de integrare nu vor beneficia de majorare.

În procesul de preaderare la Uniunea Europeană, România beneficiază de asistenţă financiară comunitară prin programele Phare şi ISPA.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG