Linkuri accesibilitate

Ştiri

George Bush: Italia nu şi-a schimbat cursul în privinţa Irakului

Preşedintele american George Bush a declarat că a primit asigurări din partea premierului Italiei Silviu Berlusconi că politica Romei nu s-a schimbat, că orice retrageri de trupe vor fi făcute după consultări cu aliaţii şi vor depinde de capacitatea irakienilor de a se apăra ei înşişi."

Paul Wolfowicz candidează la funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale

Paul Wolfowicz, în prezent adjunct al ministrului american al apărării, a fost desemnat de preşedintele George Bush drept candidat pentru funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale. Cel de-al doilea mandat de cinci ani al actualului preşedinte al Băncii Mondiale James Wolfensohn, expiră în iunie.

Belgrad: 3000 de persoane dispărute în Kosovo în timpul războiului dintre 1998-1999

La prima întîlnire de anul acesta dintre reprezentanţi al albanezilor din Kosovo şi oficialităţile sîrbe, desfăşurată la Belgrad, partea sîrbă a admis o cifră estimativă de 2960 de persoane dispărute şi probabil ucise în cursul războiului din anii 1998-1999. Cifra a fost avansată de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii care militează pentru reconciliere în fosta provincie a Iugoslaviei.

Fostul preşedinte ucrainean Kutchma se consideră nevinovat în dosarul Gongaze

După audierea sa de către procuratură în cazul ziaristului ucrainean asasinat Giorgy Gongaze, fostul preşedinte al Ucrainei Leonid Kutchma a declarat că benzile pe care i se reproşează că ar fi înregistrată vocea sa ordonînd uciderea ziaristului, ar fi un fals. Kutchma a repetat că se consideră nevinovat, fapt dovedit de reîntoarcerea sa la Kiev din vacanţa petrecută în Cehia şi că nu a primit nici o promisiune de imunitate judiciară din partea noii administraţii Yuşcenko.

Preţ record al petrolului: 56 dolari barilul

Preţul petrolului a atins un nou record la New York, ajungînd la 56 de dolari barilul. Speculaţiile au continuat în ciuda unui acord al ţărilor producătoare de petrol de a pompa un supliment de jumătate de milion de barili zilnic, începînd de la 1 aprilie, într-o tentativă de a reechilibra preţul petrolului.

Prima şedinţă a Adunării Naţionale de la Bagdad

Noul parlament irakian s-a reunit în prima sa sesiune. Adunarea Naţională, compusă din 275 de deputaţi, are misiunea să elaboreze un proiect de constituţie ce urmează să fie adoptată printr-un referendum, programat pentru luna octombrie.

Atît liderul Uniunii Patriotice a Kurdistanului, Jalal Talabani,la Bagdad, cît şi preşedintele George Bush în comentarii ulterioare la o conferinţă de presă la Washington, s-au referit la necesitatea învingerii terorismului.

Franţa, Belgia şi Suedia sprijină calendarul aderării României la UE

Potrivit unui comunicat al guvernului, premierul Călin Popescu-Tăriceanu a primit asigurări, în urma întrevederilor de la Ierusalim cu omologii săi din Franţa, Belgia şi Suedia, Jean-Pierre Raffarin, Guy Verhofstadt şi respectiv Goran Persson, că aceste trei ţări sprijină demersurile româneşti de integrare europeană, inclusiv un vot pozitiv în Parlamentul european.

Cuvîntarea premierului Popescu Tăriceanu la Yad Vashem

Primul ministru Tăriceanu, care se află în Israel cu ocazia ceremoniilor de inaugurare a unei noi secţii a Muzeului Holocaustului la memorialul Yad Vashem, a pronunţat o alocuţiune la Conferinţa "Amintirea trecutului, modelarea viitorului".

"In manualul de istorie al umanităţii se află, din păcate - a spus premierul român în discursul său - o pagină sumbră referitoare la soarta tragică a evreilor de origine română care şi-au pierdut viaţa sau pe cei dragi în timpul celui de-al doilea război mondial în Basarabia, Bucovina, Transnistria, Bucureşti şi Iaşi, Dorohoi şi Fălticeni. Acest capitol îngrozitor din istoria noastră recentă nu poate fi uitat."

Tăriceanu a fost ulterior invitat la dejunul oferit de primul ministru israelian Ariel Sharon în onoarea şefilor de delegaţii prezenţi la ceremonii.

Adriaan Jacobowicz - reprezentant special al UE în Moldova

Miniştrii de externe UE l-au numit pe diplomatul olandez Adriaan Jacobowicz, drept reprezentant special al Uniunii în Moldova. Potrivit unei declaraţii emise de Javier Solana, responsabilul cu politica externă a Uniunii Europene, crearea noului post "ilustrează angajamentul crescînd al organizaţiei în această ţară importantă din vecinătatea noastră imediată."

Preşedintele Traian Băsescu aşteptat săptămîna viitoare la Berlin şi Roma

Administraţia prezidenţială a anunţat că preşedintele Traian Băsescu va efectua două vizite de lucru, în Germania şi Italia, în perioada 20-21, respectiv 23-24 martie. Liderii coaliţiei guvernamentale au decis să amîne pînă după data acestor vizite o preconizată întîlnire cu preşedintele, pentru discutarea problemei alegerilor anticipate.

Ştirea zilei

Jacobowicz, se mai spune în declaraţie, va căuta în mod special să contribuie la o reglementare paşnică a conflictului din Transnistria." In anii 2002-2003, diplomatul olandez a fost reprezentant personal al Biroului preşedintelui OSCE la Chişinău.

Uniunea Europeană amînă începerea negocierilor cu Croaţia

De la Bruxelles s-a anunţat decizia Uniunii Europene de amînare a începerii negocierilor de aderare a Croaţiei. Negocierile ar putea începe, se spune într-o declaraţie oficială, atunci cînd Croaţia va "coopera pe deplin" la arestarea fostului general Ante Gotovina, pus sub acuzare pentru crime de război în fosta Iugoslavie de către Tribunalul internaţional de la Haga.

Transparency International: raport privind situaţia din industria construcţiilor

La Londra a fost dat publicităţii ultimul raport al organizaţiei Transparency International axat pe situaţia din industria de construcţii, unul din sectoarele cele mai afectate de corupţie în întreaga lume. In raport se atrage atenţia că dacă nu se iau măsuri urgente, Irakul nu va deveni democraţia imaginată de adminstraţia Bush, ci scandalul cel mai proeminent de corupţie din istorie."

Raportul enumeră ceea ce numeşte "şase monumente de corupţie", între care un mare proiect energetic la frontiera dintre Argentina şi Paraguay, diguri suspecte pentru ecologişti construite în Malaesia, Uganda şi Lesotho, o centrală nucleară din Filipine neasigurată împotriva cutremurelor, şi o instalaţie de incinerare a gunoiului din Germania.

Moscova: forţelor armatei ruse le incubă şi combaterea terorismului

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, a adoptat un proiect de lege care permite folosirea forţelor armate ruse în operaţiunile de contraterorism. Potrivit preşedintelui Dumei Boris Grizlov, măsura ar fi necesară pentru a combate mai eficient terorismul internaţional. Pînă acum operaţiunile anti-teroriste erau de resortul exclusiv al Serviciului Federal de Securitate şi a Ministerului de Interne.

Bazele militare ruse din Georgia operaţionale pentru un "minimum" de trei ani

Adjunctul şefului marelui stat major al armatei ruse, generalul Alexandr Ruşkin a declarat că bazele militare din Georgia vor rămîne operaţionale pentru un "minimum" de trei ani. Săptămîna trecută parlamentul Georgiei a votat o rezoluţie care cere Rusiei să închidă bazele militare pînă la 1 ianuarie anul viitor, anunţînd o listă de sancţiuni în cazul în care Moscova nu cade de acord asupra calendarului retragerii, pînă la 1 mai.

Retragerea trupelor israeliene din Jericho

Israelul a predat în mod oficial controlul localităţii Jericho autorităţii palestiniene, retrăgîndu-şi forţele militare. Jericho este cel dintîi din cele cinci oraşe din care Israelul s-a angajat să-şi retragă trupele, după anunţarea de către liderul palestinian Mahmoud Abbas a încetării ostilităţilor luna trecută.

Consiliul Europei condamnă tentativa de asasinare a preşedintelui kosovar Rugova

Consiliul Europei a condamnta ceea ce pare sa fie un atentat la viata presedintelui provinciei Kosovo Ibrahim Rugova. Secretarul general al Consiliului Europei Terry Davies a catalogat atacul drept “un act terorist de neacceptat” si a cerut fortelor politice din provincie sa lucreze impreuna pentru a salva valorile de baza ale democratiei si ale drepturilor omului.

Marti dimineata, la Pristina a explodat o bomba in apropierea convoiului in care se afla Rugova, care se indrepta spre o intilnire cu Javier Solana, coordonatorul politicii externe a Uniunii Europene. Atacul a fost condamnat si de presedintele Serbiei Boris Tadici.

Intensificarea protestelor anti-guvernamentale din Kirghistan

In Kirghistan protestele iau amploare. In districtul Talas din nordul tarii protestatarii cer un nou scutin parlamentar pentru ca cel de duminica si cel din 27 fenruarie nu ar fi fost, in opinia lor, nici libere si nici corecte. Protestatarii au luat ostetec pe guvernatorul regiunii si pe un alt oficial local.

In fata cladirii guvernamentale s-au adunat citeva mii de persoane cerind repetarea scrutinului si demisia presedintelui. Proteste similare au avut loc si in alte 6 provincii ale tarii.

In urma scrutinului presedintele Askar Akaiev a dobindit o majoritate confortabila in parlamentul de la Biskek.

Convorbire telefonică Condoleezza Rice - Serghei Lavrov

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avut o convorbire telefonica cu Secretarul de stat american Condoleezza Rice. Potrivit ministerului rus de externe subiectele discutate au fost situatia din Liban si retragerea trupelor siriene, precum si Georgia unde se fac presiuni pentru inchiderea bazelor militare rusesti. Potrivit sursei citate, Condoleezza Rice a discutat cu Serghei Lavrov despre punerea in practica a intelegerilor convenite luna trecuta de presedintii Putin si Bush la Bratislava.

Inaugurarea unei noi aripi a muzeului Holocaustului de la Ierusalim

Presedintele Israelului Moshe Katav a inaugurat marti o noua aripa a muzeului Holocaustului de la Ierusalim, ceremonie la care au participat peste 30 de inalti demnitari din intreaga lume, intre care si premierul roman Calin Popescu Tariceanu. Prezent la ceremonie, Secretarul general ONU Kofi Annan a declarat: "Holocaustul nu este doar o experienta a evreilor. Este o experiemta pentru lumea intreaga si cu totii am tras invataminte. Lectia Holocaustului si a celui de-al doilea razboi mondial au dus la infiintarea Natiunilor Unite si sint parte a istoriei noastre".

Kiev: întrevedere a preşedintelui Iuşcenco cu oameni de afaceri din Rusia

Presedintele ucrainian Victor Iuşcenco i-a asigurat pe oamenii de afaceri rusi care viziteaza Ucraina ca investitiile lor sint binevenite si ca relatiile de afaceri intre Rusia si Ucraina sint benefice pentru tara sa. Vizita survine cu citeva zile inainte de vizita oficiala a presedinetlui Rusiei Vladimir Putin la Kiev, vizita programata sa aibe loc simbata 19 martie.

Ambasada Statelor Unite în Kirghistan: alegerile nu au întrunit standardele internaţionale

Ambasada Statelor Unite in Kirghistan a dat publicitatii o declaratie in care se arata ca sustine declaratia preliminara a OSCE referitoare la turul doi al alegerilor din Kirghistan, de duminica trecuta, potrivit careia procesul electoral nu a indeplinit standardele internationale pentru a fi considerate libere si corecte.

Opozitia kirghiza a dat publicitatii un apel cerind demisia presedintelui Akar Akayev si in mai multe localitati din tara au loc proteste cerind demisia presedintelui de la Buskek.

Premierul Tăriceanu: Guvernul nu va folosi banii publici pentru a controla presa

Intr-o declaratie politica facuta in plenul parlamentului de la Bucuresti, in calitate de deputat liberal, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca Romania are nevoie de un sistem transparent si controlabil pentru publicitatea de stat si ca actualul guvern are vointa politica de a nu folosi banii publici pentru a controla presa.

“Un guvern democratic, a spus premierul Tariceanu, nu se lupta cu societatea civila ci construieste impreuna cu ea. Potrivit datelor prezentate de Tariceanu in parlament, sumele cheltuite de ministere si institutii de stat pentru publicitate in perioada 2000 – 2004 reprezinta aproape 66 de milioane de euro, cea mai mare suma fiind cheltuita in anul 2004.

Corina Creţu intenţionează să candideze la funcţia de vicepreşedinte al PSD

Senatorul PSD Corina Creţu a declarat agenţiei MEDIAFAX că doreşte să se implice în competiţia pentru funcţiile de conducere în PSD, ea precizind că se gîndeşte să candideze pentru funcţia de vicepreşedinte al partidului.

Carla del Ponte: guvernul de la Zagreb nu cooperează suficient cu Tribunalul de la Haga

Carla del Ponte, procurorul general al Tribunalului Natiunilor Unite pentru fosta Iugoslavie a declarat ca autoritatile de la Zagreb nu coopereaza suficient cu tribunalul de la Haga. Carla del Ponte sustine ca membri ai guvernului de la Zagreb il ajuta pe fostul general Ante Gotovina, pus sub acuzare de Curtea de la Haga pentru crime de razboi, sa se ascunda in Croatia.

Premierul croat Ivo Sanader se afla la Bruxelles in incercarea de a convinge oficialitatile Uniunii Europene sa incepa negocierile de aderare cu Zagrebul, joi, asa cum era planificat.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG