Linkuri accesibilitate

Ştiri

Senat: PNA se va ocupa doar de marea corupţie

Senatul României a aprobat proiectul de lege care prevede că Parchetul Naţional Anticorupţie se va ocupa doar de cazurile care privesc marea corupţie – cazurile cu prejudicii mai mari de o sută de mii de euro, iar valoarea bunurilor care formeaza obiectul infractiunii ajunge la zece mii de euro.

Guvernul optimist în ceea ce priveşte votul Comisiei de Politică Externă a Parlamentului European

Într-un comunicat de presă al Guvernului de la şedinţa Comitetului Executiv pentru Integrare Europeana se spune, fără să se dea detalii, că membrii comitetului au fost informaţi în cursul şedinţei ca există o majoritate consistentă în favoarea Romaniei în Comisia de Politică Externă a Parlamentului European. Comisia urmează să se pronunţe pe 30 martie asupra tratatului de aderare cu România, iar plenul Parlamentului European – pe 13 aprilie. Semnarea tratatului este planificată pentru 25 aprilie la Luxembourg.

Guvernul dezbate ordonanţa pentru modificarea Codului Fiscal

Guvernul de la Bucureşti a discutat în prima lectură ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, prin care să fie definitivată reforma fiscală propusă de Alianţa PNL-PD introducându-se de la 1 aprilie noi taxe si impozite.

Condoleezza Rice la Kabul

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a declarat în cursul unei vizite în Afganistan că Statele Unite şi-au luat angajamente de lungă durată în această ţară după 11 septembrie 2001, învăţând din experienţă că a fost o greşeală să abandoneze Afganistanul în 1989, după retragerea trupelor sovietice.

Ştirea zilei

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că ordonanţa va fi aprobată de Guvern în forma sa definitivă probabil săptămîna viitoare.

Ştirea zilei

Într-o conferinţă de presă comună ţinută la Kabul de Condoleezza Rice şi preşedintele afgan Hamid Karzai, cei doi au anunţat că alegerile parlamentare în Afganistan amânate în repetate rânduri din cauza condiţiilor de securitate şi logistice, vor avea loc în luna septembrie.

Secretarului de Stat american se află într-un turneu diplomatic în şase ţări din Asia, înainte de Afganistan ea vizitând India şi Pakistanul. Urmează Japonia, Corea de Sud şi China.

Comisia Europeană nu manifestă entuziasm faţă de nominalizarea lui Paul Wolfowitz

Comisia Europeană s-a abţinut să comenteze nominalizarea lui Paul Wolfowitz, adjunctului ministrului american al Apărării şi unul din arhitecţii războiului din Irak, în funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale. Preşedintele Băncii este nominalizat tradiţional de Statele Unite, candidatura lui Wolfowitz fiind anunţată ieri de preşedintele George Bush. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că executivul Uniunii “a luat act” de această nominalizare. Guvernul japonez anunţase anterior că va sprijini nominalizarea lui Paul Wolfowitz, iar China s-a declarat dispusă să conlucreze cu Wolfowitz.

În comentarii separate, comisarul european pentru comerţ Peter Mandelson a declarat în Parlamentul European că, înainte de a se face aprecieri, trebuie să i se dea lui Wolfowitz şansa de a se afirma. În acelaşi timp, vicepreşedintele Partidului Social Democrat la guvernare în Germania, Michael Mueller a declarat că la Banca Mondială se va produce ceea ce el a numit “o militarizare a modului de gândire”, dacă Wolfowitz, considerat unul din arhitecţii războiului din Irak, va fi ales preşedinte.

Tentativă de asasinare a lui Anatoly Ciubais, unul din arhitecţii procesului de privatizare în Rusia

Şeful reţelelor electrice naţionale din Rusia Anatoly Ciubais, unul din principalii arhitecţi ai procesului de privatizare în Rusia, a supravieţuit unei tentative de asasinat într-o suburbie a Moscovei. O încărcătură explozivă a fost detonată pe traseul pe care se deplasau Ciubais şi gărzile sale de corp în două automobile blindate. Potrivit miliţiei din Moscova, două persoane înarmate au deschis foc asupra automobilului din arme automat şi s-au ascuns într-o pădure apropiată după ce gărzile de corp au ripostat.

Într-o declaraţie făcută după incident, Ciubais a afirmat: “Înţeleg destul de bine cine ar fi putut organiza atentatul de astăzi. Principalul lucru pe care-l pot spune astăzi este că voi continua cu un efort dublu tot ceea ce am făcut până acum – pentru reformarea sistemului energetic al ţării şi pentru unirea forţelor democratice”.

Varşovia: conferinţă a Consiliului Europei consacrată combaterii crimei organizate şi terorismului

Miniştrii de interne şi alte oficialităţi din peste 40 de ţări membre ale Consiliului Europei s-au întrunit la Varşovia pentru a discuta la o conferinţă de 2 zile despre combaterea crimei organizate şi a terorismului. Scopul conferinţei este examinarea unor proiecte de convenţii care urmăresc descurajarea acţiunilor criminale şi teroriste în faze incipiente.

Organizaţii militante palestiniene dispuse să respecte armistiţiul cu Israelul

Liderii celor mai importante 13 organizaţii militante palestiniene, întruniţi la Cairo, au convenit să respecte acordul de încetare a ostilităţilor cu Israelul, dacă forţele israeliene nu vor recurge la atacuri împotriva palestinienilor şi vor fi eliberaţi prizonierii palestinieni.

Reuniunea de azi la Cairo a avut loc are după ce liderul palestinian Mahmoud Abbas şi premierului Israelului Ariel Sharon au declarat încetarea focului la o reuniune ţinută în luna februarie.

Ofiţer sîrb implicat în dosarul Srebrenica se predă Tribunealului de la Haga

Drago Nikolic, fost locotenent al armatei sârbilor bosniaci, s-a predat Tribunalului de la Haga pentru crime de război în fosta Iugoslavie. El este acuzat de genocid, în legătură cu masacrarea în 1995 a aproximativ 8 mii de bărbaţi şi adolescenţi musulmani la Srebrenica. Nikolic este al şaptelea sârb care s-a predat Tribunalului de la Haga în ultimele 2 luni, la fel ca şi fostul comandant militar al musulmanilor bosniaci, Rasim Delic şi fostul premier al provinciei Kosovo albanezul Ramush Haradinaj.

Fostul lider social-democrat Sergiu Cunescu a încetat din viaţă

Fostul lider al PSDR Sergiu Cunescu a încetat din viaţă, miercuri, la Spitalul Fundeni din Bucureşti. Născut în 16 martie 1923 în Bucureşti şi absolvent al Facltăţii de Electromecanică a Institutului Politehnic din capitală, Sergiu Cunescu a fost preşedintele Partidului Social Democrat Român în perioada 1990-1999, deputat între anii 1992-2000, membru al Comisiilor de Politică Externă şi Integrare Europeană din Camera Deputaţilor. S-a retras din viaţa politică odată cu fuziunea PSDR-PDSR, în 2001.

George Bush: Italia nu şi-a schimbat cursul în privinţa Irakului

Preşedintele american George Bush a declarat că a primit asigurări din partea premierului Italiei Silviu Berlusconi că politica Romei nu s-a schimbat, că orice retrageri de trupe vor fi făcute după consultări cu aliaţii şi vor depinde de capacitatea irakienilor de a se apăra ei înşişi."

Paul Wolfowicz candidează la funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale

Paul Wolfowicz, în prezent adjunct al ministrului american al apărării, a fost desemnat de preşedintele George Bush drept candidat pentru funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale. Cel de-al doilea mandat de cinci ani al actualului preşedinte al Băncii Mondiale James Wolfensohn, expiră în iunie.

Belgrad: 3000 de persoane dispărute în Kosovo în timpul războiului dintre 1998-1999

La prima întîlnire de anul acesta dintre reprezentanţi al albanezilor din Kosovo şi oficialităţile sîrbe, desfăşurată la Belgrad, partea sîrbă a admis o cifră estimativă de 2960 de persoane dispărute şi probabil ucise în cursul războiului din anii 1998-1999. Cifra a fost avansată de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii care militează pentru reconciliere în fosta provincie a Iugoslaviei.

Fostul preşedinte ucrainean Kutchma se consideră nevinovat în dosarul Gongaze

După audierea sa de către procuratură în cazul ziaristului ucrainean asasinat Giorgy Gongaze, fostul preşedinte al Ucrainei Leonid Kutchma a declarat că benzile pe care i se reproşează că ar fi înregistrată vocea sa ordonînd uciderea ziaristului, ar fi un fals. Kutchma a repetat că se consideră nevinovat, fapt dovedit de reîntoarcerea sa la Kiev din vacanţa petrecută în Cehia şi că nu a primit nici o promisiune de imunitate judiciară din partea noii administraţii Yuşcenko.

Preţ record al petrolului: 56 dolari barilul

Preţul petrolului a atins un nou record la New York, ajungînd la 56 de dolari barilul. Speculaţiile au continuat în ciuda unui acord al ţărilor producătoare de petrol de a pompa un supliment de jumătate de milion de barili zilnic, începînd de la 1 aprilie, într-o tentativă de a reechilibra preţul petrolului.

Prima şedinţă a Adunării Naţionale de la Bagdad

Noul parlament irakian s-a reunit în prima sa sesiune. Adunarea Naţională, compusă din 275 de deputaţi, are misiunea să elaboreze un proiect de constituţie ce urmează să fie adoptată printr-un referendum, programat pentru luna octombrie.

Atît liderul Uniunii Patriotice a Kurdistanului, Jalal Talabani,la Bagdad, cît şi preşedintele George Bush în comentarii ulterioare la o conferinţă de presă la Washington, s-au referit la necesitatea învingerii terorismului.

Franţa, Belgia şi Suedia sprijină calendarul aderării României la UE

Potrivit unui comunicat al guvernului, premierul Călin Popescu-Tăriceanu a primit asigurări, în urma întrevederilor de la Ierusalim cu omologii săi din Franţa, Belgia şi Suedia, Jean-Pierre Raffarin, Guy Verhofstadt şi respectiv Goran Persson, că aceste trei ţări sprijină demersurile româneşti de integrare europeană, inclusiv un vot pozitiv în Parlamentul european.

Cuvîntarea premierului Popescu Tăriceanu la Yad Vashem

Primul ministru Tăriceanu, care se află în Israel cu ocazia ceremoniilor de inaugurare a unei noi secţii a Muzeului Holocaustului la memorialul Yad Vashem, a pronunţat o alocuţiune la Conferinţa "Amintirea trecutului, modelarea viitorului".

"In manualul de istorie al umanităţii se află, din păcate - a spus premierul român în discursul său - o pagină sumbră referitoare la soarta tragică a evreilor de origine română care şi-au pierdut viaţa sau pe cei dragi în timpul celui de-al doilea război mondial în Basarabia, Bucovina, Transnistria, Bucureşti şi Iaşi, Dorohoi şi Fălticeni. Acest capitol îngrozitor din istoria noastră recentă nu poate fi uitat."

Tăriceanu a fost ulterior invitat la dejunul oferit de primul ministru israelian Ariel Sharon în onoarea şefilor de delegaţii prezenţi la ceremonii.

Adriaan Jacobowicz - reprezentant special al UE în Moldova

Miniştrii de externe UE l-au numit pe diplomatul olandez Adriaan Jacobowicz, drept reprezentant special al Uniunii în Moldova. Potrivit unei declaraţii emise de Javier Solana, responsabilul cu politica externă a Uniunii Europene, crearea noului post "ilustrează angajamentul crescînd al organizaţiei în această ţară importantă din vecinătatea noastră imediată."

Preşedintele Traian Băsescu aşteptat săptămîna viitoare la Berlin şi Roma

Administraţia prezidenţială a anunţat că preşedintele Traian Băsescu va efectua două vizite de lucru, în Germania şi Italia, în perioada 20-21, respectiv 23-24 martie. Liderii coaliţiei guvernamentale au decis să amîne pînă după data acestor vizite o preconizată întîlnire cu preşedintele, pentru discutarea problemei alegerilor anticipate.

Ştirea zilei

Jacobowicz, se mai spune în declaraţie, va căuta în mod special să contribuie la o reglementare paşnică a conflictului din Transnistria." In anii 2002-2003, diplomatul olandez a fost reprezentant personal al Biroului preşedintelui OSCE la Chişinău.

Uniunea Europeană amînă începerea negocierilor cu Croaţia

De la Bruxelles s-a anunţat decizia Uniunii Europene de amînare a începerii negocierilor de aderare a Croaţiei. Negocierile ar putea începe, se spune într-o declaraţie oficială, atunci cînd Croaţia va "coopera pe deplin" la arestarea fostului general Ante Gotovina, pus sub acuzare pentru crime de război în fosta Iugoslavie de către Tribunalul internaţional de la Haga.

Transparency International: raport privind situaţia din industria construcţiilor

La Londra a fost dat publicităţii ultimul raport al organizaţiei Transparency International axat pe situaţia din industria de construcţii, unul din sectoarele cele mai afectate de corupţie în întreaga lume. In raport se atrage atenţia că dacă nu se iau măsuri urgente, Irakul nu va deveni democraţia imaginată de adminstraţia Bush, ci scandalul cel mai proeminent de corupţie din istorie."

Raportul enumeră ceea ce numeşte "şase monumente de corupţie", între care un mare proiect energetic la frontiera dintre Argentina şi Paraguay, diguri suspecte pentru ecologişti construite în Malaesia, Uganda şi Lesotho, o centrală nucleară din Filipine neasigurată împotriva cutremurelor, şi o instalaţie de incinerare a gunoiului din Germania.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG