Linkuri accesibilitate

Ştiri

Comisarul european Olli Rehn avertizează România şi Bulgaria

Comisarul european pentru Extindere Olli Rehn a avertizat Bulgaria şi România că dacă nu-şi respectă obligaţiile aderarea lor la Uniunea Euroepană ar putea fi amînată. Vorbind în faţa Parlamentului de la Sofia, Ollie Rehn a spus că acest lucru nu se va întîmpla decît dacă cele două ţări se dovedesc în mod clar nepregătite într-un număr important de domenii.

În acest caz, Comisia Europeană nu va ezita să aplice măsurile de corecţie pentru a apăra interesele ţărilor membre. Referindu-se la România, la adresa căreia au fost formulate cele mai multe critici, Rehn a scos în evidenţă progresul rapid înregistrat recent, în special după preluarea preşedinţiei Uniunii Europene de către Olanda, care a introdus clauza de siguranţă în textul tratatului de aderare.

„Dacă aceste eforturi continuă şi sunt sprijinite în parlamentul de la Bucureşti, atunci România are o şansă destul de bună să respecte criteriile şi să devină membră în 2007” - a spus la Sofia comisarul pentru extindere Ollie Rehn.

Alexandr Kwaşnievski despre combaterea terorismului şi libertăţile individuale

Preşedintele polonez Alexandr Kwaşnievski a atras atenţia ţărilor europene să nu aducă atingere libertăţilor personale în lupta împotriva crimei organizate şi a terorismului. Kwaşnievski a făcut acest apel la Varşovia, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de interne din statele membre ale Consiliului Europei, la care se discută chestiuni legate de combaterea crimei organizate şi a terorismului.

Gheorghe Ciuhandu pledează pentru un referendum privind Legea lustraţiei

Preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat Gheorghe Ciuhandu i-a cerut într-o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu organizarea unui referendum privind Legea lustraţiei, în cazul în care aceasta nu va avea susţinere parlamentară.

Într-un interviu pentru ziarul „Ziua”, Traian Băsescu s-a declarat dispus să ţină cont de dezbaterile publice privind lustraţia şi a spus că va susţine un astfel de proiect de lege, cu condiţia ca cineva să îl iniţieze.

Liderii Partidul Popular Creştin Democrat au anunţat că susţin proiectul de lege a lustraţiei, promovat de Societatea “Timişoara”.

Pachetul legilor proprietăţii prin asumarea răspunderii în parlament?

Guvernul român ia în calcul posibilitatea asumării răspunderii în Parlament pentru pachetul de legi ale proprietăţii pe care doreşte să-l promoveze - a anunţat premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Ştirea zilei

Pachetul legilor proprietăţii include acte normative privitoare la legile fondului funciar, la restituirea proprietăţilor imobiliare, cadastrul general, simplificarea procedurilor privind procesele funciare, încurajarea grupării proprietăţilor prin circulaţia juridică a terenurilor.

1 aprilie: majorări ale accizelor pentru tutun, alcool şi uleiuri minerale

Accizele pentru tutun, alcool şi uleiuri minerale vor fi majorate în România la 1 aprilie pînă la nivelul convenit iniţial cu Uniunea Europeană pentru luna iulie a acestui an, la care se adaugă o cotă suplimentară de creştere pentru recuperarea diferenţei provenite din deprecierea euro.

Agenţia Mediafax citează surse de la ministerul finanţelor publice cu declaraţia că modificările Codului Fiscal vor include, printre altele, majorarea accizelor pînă la un nivel care să permită recuperarea pierderilor provocate de diferenţele de curs valutar. Bugetul de stat pentru acest an a fost fundamentat la un curs previzionat de 42.550 lei pentru un euro, dar estimările actuale au în vedere un curs mediu de 37.500 lei/euro în 2005.

Secretarul de stat Condoleezza Rice în vizită la Tokio

Secretarul de stat Condoleezza Rice se află la Tokio, ultima etapă a turneului său în Asia. Se aşteaptă ca pe agenda discuţiilor cu liderii japonezi să figureze strategia de a convinge autorităţile comuniste de la Fenian să se reîntoarcă la convorbirile multipartite asupra opririi programului nuclear al Coreii de Nord.

Paris: convorbiri la nivel înalt franco-germano-hispano-ruse

Preşedintele rus Valdimir Putin se află la Paris unde va avea convorbiri cu liderii Franţei, Germaniei şi Spaniei asupra întăririi relaţiilor dintre Rusia şi Uniunea Europeană. Putin va avea pentru început convorbiri bilaterale cu omologul său francez Jacques Chirac, urmînd să li se alăture cancelarul german Gerhard Schroeder şi premierul german Jose Luis Zapatero.

Potrivit administraţiei prezidenţiale de la Paris, aceste convorbiri neoficiale sunt menite „să-i întindă o mînă preietenească lui Putin pentru a-l încuraja să ia măsuri de reformă politică şi economică”.

Primul loc în lume în privinţa deceselor cauzate de bolile cardiovasculare

Potrivit datelor publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de American Heart Association, România ocupă primul loc în lume în ceea ce priveşte rata deceselor cauzate de bolile cardiovasculare, cu o rată de 61 la sută, faţă de 37 la sută în Comunitatea Europeană şi 53 la sută în statele care au aderat la Uniunea Europeană.

Moscova ia în considerare sancţiuni economice împotriva Moldovei

Adjunctul ministrului rus al apărării Valery Loşkin a declarat în faţa Dumei de stat că mai multe ministere de la Moscova iau în considerare impunerea de sancţiuni economice împotriva republicii Moldova, în replică la ceea ce Loşkin a numit acţiuni neprietenoase din pareta Chişinăului.

Ştirea zilei

Ar putea fi vorba de oprirea importurilor de tutun şi alcool din Moldova, şi a exportului de gaze naturale ruseşti în Moldova la preţuri preferenţiale. Loşkin a mai spus că e posibilă şi limitarea călătorilor fără viză ale moldovenilor în Rusia. Luna trecută, Duma de stat a cerut guvernului rus să ia măsuri împotriva Moldovei, ca ripostă la ceea Duma consideră a fi blocada impusă regiunii transnistrene.

Gheorghe Seculici nominalizat pentru funcţia de viceprim-ministru coordonator al activităţilor economice

Ministrul de stat Adrian Videanu şi-a anunţat demisia, iar în locul lui a fost numit Gheorghe Seculici, preşedintele al Consiliului Judeţean Arad. Seculici a fost nominalizat de Biroul Permanent Naţional al Partidului Democrat pentru funcţia de viceprim-ministru coordonator al activităţilor economice, în locul lui Videanu, care candidează la funcţia de primar general al Bucureştiului.

Demonstraţie de protest a albanezilor din Tetovo

Câteva mii de etnici albanezi au protestat în oraşul macedonean Tetovo împotriva rezultatelor alegerilor locale din Macedonia de la sfârşitul săptămânii trecute. Observatorii internaţionali au semnalat numeroase deficienţe ale scrutinului. Vorbind azi la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer a chemat autorităţile şi populaţia din Macedonia să asigure alegeri pe deplin democratice în cadrul turului doi al scrutinului.

Ministrul georgian Georgy Khaindrava negociază la Moscova

Ministrul georgian pentru conflictele teritoriale, Georgy Khaindrava a dat asigurări autorităţilor ruse în timpul unei vizite la Moscova, că Georgia nu planifică să găzduiască trupe NATO după ce Rusia va retrage ultimele 2 baze militare care au rămas pe teritoriul georgian.

Kofi Annan se aşteaptă ca retragerea siriană din Liban să se încheie în luna mai

Secretarul general al Naţiunilor Unite Kofi Annan se aşteaptă ca retragerea deplină a contingentului de 14 mii de militari sirieni din Liban să aibă loc până la alegerile parlamentare libaneze din luna mai - se spune într-o declaraţie difuzată de oficial Secretarului general ONU. Declaraţia reaminteşte că evacuarea militarilor sirieni este prevăzută şi de o rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU.

Ariel Sharon salută disponibilitatea militanţilor palestinieni de a respecta acordul din februarie

Premierul israelian Ariel Sharon a salutat decizia liderilor militanţi palestinieni de a respecta condiţionat acordul din februarie de oprire a violenţelor în Orientul Mijlociu. Reuniţi azi la Cairo, liderii celor mai importante 13 organizaţii militante palestiniene au convenit să respecte acordul de încetare a ostilităţilor, dacă el va fi respectat de forţele israeliene, iar prizonierii palestinieni vor fi eliberaţi din detenţia Israelului.

România, Ungiara şi Austria semnează un acord în domeniul combaterii migraţiei ilegale

Ungaria, Austria şi România au semnat un acord la nivel de miniştri de Interne pentru a întăriri cooperarea în domeniile combaterii migraţiei ilegale, crimei organizate şi corupţiei. Potrivit Associated Press, Ungaria şi Austria au anunţat cu această ocazie că vor sprijini primirea României în Uniunea Europeană în 2007.

Preşedintele Băsescu va participa la manifestările de la Moscova consacrate celei de a 60-a aniversări a înfrîngerii Germaniei naziste

Un comunicat de presă al preşedinţiei de la Bucureşti anunţă că preşedintele român Traian Băsescu va participa la Moscova în perioada 8-9 mai la manifestările consacrate sărbătoririi a 60 de ani de la încheierea celul de-al doilea război mondial.

Senat: PNA se va ocupa doar de marea corupţie

Senatul României a aprobat proiectul de lege care prevede că Parchetul Naţional Anticorupţie se va ocupa doar de cazurile care privesc marea corupţie – cazurile cu prejudicii mai mari de o sută de mii de euro, iar valoarea bunurilor care formeaza obiectul infractiunii ajunge la zece mii de euro.

Guvernul optimist în ceea ce priveşte votul Comisiei de Politică Externă a Parlamentului European

Într-un comunicat de presă al Guvernului de la şedinţa Comitetului Executiv pentru Integrare Europeana se spune, fără să se dea detalii, că membrii comitetului au fost informaţi în cursul şedinţei ca există o majoritate consistentă în favoarea Romaniei în Comisia de Politică Externă a Parlamentului European. Comisia urmează să se pronunţe pe 30 martie asupra tratatului de aderare cu România, iar plenul Parlamentului European – pe 13 aprilie. Semnarea tratatului este planificată pentru 25 aprilie la Luxembourg.

Guvernul dezbate ordonanţa pentru modificarea Codului Fiscal

Guvernul de la Bucureşti a discutat în prima lectură ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, prin care să fie definitivată reforma fiscală propusă de Alianţa PNL-PD introducându-se de la 1 aprilie noi taxe si impozite.

Condoleezza Rice la Kabul

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a declarat în cursul unei vizite în Afganistan că Statele Unite şi-au luat angajamente de lungă durată în această ţară după 11 septembrie 2001, învăţând din experienţă că a fost o greşeală să abandoneze Afganistanul în 1989, după retragerea trupelor sovietice.

Ştirea zilei

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că ordonanţa va fi aprobată de Guvern în forma sa definitivă probabil săptămîna viitoare.

Ştirea zilei

Într-o conferinţă de presă comună ţinută la Kabul de Condoleezza Rice şi preşedintele afgan Hamid Karzai, cei doi au anunţat că alegerile parlamentare în Afganistan amânate în repetate rânduri din cauza condiţiilor de securitate şi logistice, vor avea loc în luna septembrie.

Secretarului de Stat american se află într-un turneu diplomatic în şase ţări din Asia, înainte de Afganistan ea vizitând India şi Pakistanul. Urmează Japonia, Corea de Sud şi China.

Comisia Europeană nu manifestă entuziasm faţă de nominalizarea lui Paul Wolfowitz

Comisia Europeană s-a abţinut să comenteze nominalizarea lui Paul Wolfowitz, adjunctului ministrului american al Apărării şi unul din arhitecţii războiului din Irak, în funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale. Preşedintele Băncii este nominalizat tradiţional de Statele Unite, candidatura lui Wolfowitz fiind anunţată ieri de preşedintele George Bush. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că executivul Uniunii “a luat act” de această nominalizare. Guvernul japonez anunţase anterior că va sprijini nominalizarea lui Paul Wolfowitz, iar China s-a declarat dispusă să conlucreze cu Wolfowitz.

În comentarii separate, comisarul european pentru comerţ Peter Mandelson a declarat în Parlamentul European că, înainte de a se face aprecieri, trebuie să i se dea lui Wolfowitz şansa de a se afirma. În acelaşi timp, vicepreşedintele Partidului Social Democrat la guvernare în Germania, Michael Mueller a declarat că la Banca Mondială se va produce ceea ce el a numit “o militarizare a modului de gândire”, dacă Wolfowitz, considerat unul din arhitecţii războiului din Irak, va fi ales preşedinte.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG