Linkuri accesibilitate

Ştiri

George Bush despre rezultatele intervenţiei americane în Irak

Preşedintele american George Bush a declarat că decizia sa de acum doi ani de interveni militar în Irak a dus la dezarmarea unui regim brutal, la eliberarea poporului irakian şi a scăpat întreaga lume de o primejdie iminentă.

Ştirea zilei

În cuvîntarea sa săptămînală radiodifuzată, şeful executivului american a afirmat că în urma intervenţiei trupelor coaliţiei poporul irakian este acum în măsură să-şi decidă singur soarta, iar căderea regimului Saddam Hussein a avut darul să inspire schimbări de amploare în Orientul Mijlociu extins.

George Bush a amintit în acest context faptul că femeile afgane îşi pot exercita acum dreptul la vot, în teritoriile palestiniene oamenii par dispuşi să renunţe la actele de violenţă, iar în Liban populaţia revendică suveranitatea ţării şi drepturi democratice.

Preşedintele Bush a adus totodată un omagiu celor peste 1500 de militari americani care şi-au pierdut viaţa în Irak în lupta lor pentru libertatea lumii şi securitatea Statelor Unite.

Acţiunile Moldovei în domeniul integrării europene consemnate într-un buletin electronic

La Chisinau a fost lansat primul buletin despre actiunile Republicii Moldova in domeniul integrarii europene. Buletinul va aparea de doua ori pe luna in forma electronica. Brosura cuprinde relatari despre relatiile Moldovei cu Uniunea Europeana, precum si cu o serie de organisme regionale, "care servesc apropierii Republicii Moldova de rigorile comunitare".

R. Moldova trece la ora de vară la 27 martie

Moldova va trece pe 27 martie, impreuna cu celelalte state europene, la "ora de vara", potrivit unei dispozitii a Guvernului. Trecerea se va face la ora 2.00, cand acele ceasurilor vor fi mutate cu o ora inainte.

Concert de caritate la Chişinău

La Chisinau va avea loc, saptamina viitoare, un concert de caritate pentru a sensibiliza opinia publica fata de problemele cu care se confrunta persoanele bolnave de cancer. Banii obtinuti din vanzarea biletelor, pretul carora variaza intre 35 si 150 de lei vor fi transferati pentru constructia unui spital destinat persoanelor bolnave de cancer.

Bilanţ al poliţiştilor de frontieră

In urma masurilor luate la punctelor de trecere a frontierei si a intensificarii colaborarii interne si internationale, in ultima saptamina politistii de frontiera nu au permis iesirea din tara a 20.730 de cetateni romani, care nu îndeplineau conditiile prevazute de lege pentru efectuarea unei calatorii în strainatate. Dintre romanii intorsi, 14.243 nu detineau sumele de bani prevazute in reglementarile legale pentru efectuarea unei calatorii in strainatate. De asemenea, 2.546 nu aveau asigurare medicala pe intreaga durata a sejurului, iar 1.655 nu posedau bilet de calatorie dus-intors ori carte verde pentru autoturismul pe care îl conduceau.

Convorbiri Iuşcenco - Putin la Kiev

Presedintele Rusiei Vladimir Putin are discutii la Kiev cu omologul sau ucrainian Victor Iuscenco. Este prima vizita a presedintelui rus in Ucraina dupa revolutia portocalie, care l-a adus la putere pe noul presedinte reformist Victor Iuscenco.

Ştirea zilei

La sosire la Kiev, Putin a calificat aceasta vizita drept - foarte importanta - deoarece schimburile comerciale dintre cele doua tari au ajuns la cel mai inalt nivel de la independenta Ucrainei si pentru ca de aceasta vizita si de concluziile ei depinde "viata si buna starea a milioane de rusi care traiesc in Ucraina".

In fruntea agendei de discutii se afla dorinta Rusiei ca Ucraina sa adere la uniunea economica Belarus, Kazahstan, Rusia. Presedintele Yuschenko a spus ca nu va fi de acord cu un astfel de acord, daca el va pune in pericol sansele Ucrainei de aderare la Uniunea Eurpeana.

Protestele opoziţiei kirghize

In Kirghistan, congresul opozitiei a infiintat un consiliu popular in localitatea Osh, din sudul tarii, intr-o incercare de a schimba actuala administratie regionala. Doua initiative similare au avut loc si in orasul Jalalabad si in capitala Bishkek. La Osh au continuat si astazi protestele, demonstrantii cerind demisia presedintelui Akaiev pe care il considera responsabil de manipularea recentelor alegeri legislative.

Ioan Amarie: un procuror utilitarist

Procurorul general al Parchetului National Anticoruptie Ion Amarie a afirmat ca ministrul Justitiei Monica Macovei cauta sa creeze "tensiuni inutile" in cadrul Justitiei. Comentind recentul raport Freedom House, Monica Macovei declarase ieri ...

Ştirea zilei

intr-o emisiune televizata, ca Procurorul general este vinovat de esecul Parchetului National Anticoruptie si ca prefera sa se ascunda in spatele Consiliului Superior al Magistraturii, in loc sa iasa public si sa raspunda acuzatiilor din raport. Raportul Freedom House critica PNA pentru ca ar fi subordonat unor interese politice si recomanda ca institutia sa fie reorganizata.

Condoleezza Rice la Seul

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a ajuns in Coreea de Sud, in cadrul turneului sau in Asia. Se asteapta ca sefa diplomatiei americane sa abordeze cu oficialitatile de la Seul probleme legate de programul nuclear al Coreei de Nord.

Ştirea zilei

Anterior, Condoleezza Rice declarase la Tokio ca Fenianul trebuie sa revina imediat la masa negocierilor in format hexagonal, daca vrea intr-adevar sa avanseze pe calea dialogului. Coreea de Nord, care a declarat ca detine deja arme nucleare, a respins orice dialog pina cind Statele Unite nu isi vor cere scuze pentru declaratiile facute la inceputul anului tocmai de Secretarul de stat american Condoleezza Rice potrivit carora, Coreea de Nord este "un avanpost al tiraniei".

Plenara Partidului comuniştilor în condiţii de qvasiclandestinitate

La Chisinau a inceput plenara partidului comunistilor. Locul desfasurarii evenimentului si ordinea de zi este tinuta in mare secret. Unul dintre liderii formatiunii, Victor Stepaniuc afirma anterior ca la plenara vor fi analizate rezultatele scrutinului si probabil vor fi puse in discutie chestiuni privind inaintarea unor candidati din partea PCRM-ului la unele functiile cheie in stat.

Anterior, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele republicii, Vladimir Voronin, care este si presedinte al Partidului Comunistilor declarase ca in curind isi va incepe activitatea o comisie speciala de transformare a Partidului comunistilor "intr-un partid european de tip nou".

Benita Ferrero-Waldner: democratizarea republicii Belarus trebuie să se dezvolte din interior

Comisarul european pentru extindere Benita Ferrero-Waldner a declarat că democratizarea republicii Belarus nu trebuie impusă din afară. Vorbind în capitala lituaniană Vilnius la o conferinţă asupra promovării democraţiei în Belarus, Ferrero Waldner a spus că o democraţie reală şi de durată trebuie să se dezvolte din interior pentru a putea prinde rădăcini, şi a adăugat că Bruxelles-ul doreşte să acorde sprijin organizaţiilor de presă independente şi celor neguvernamentale, şi pentru întărirea instituţiilor democratice şi ale statului de drept.

Principala clădire guvernamentală din Osh ocupată de demonstranţi kirghizi

Cîteva sute de demonstranţi ai opoziţiei din Kirghistan au ocupat principala clădire guvernamentală din Osh, în semn de protest faţă de presuspuse iregularităţi în alegerile parlamentare care au avut loc recent. După ce protestatarii au ocupat cîteva sedii guvernamentale regionale la Jalalabat la 4 martie, astfel de evenimente şi proteste s-au înmulţit în capitala Bişkek şi în cel puţin alte 6 oraşe din Kirghistan. Opoziţia susţine că alegerile de duminica trecută au fost măsluite în favoarea guvernului şi cer organizarea de noi alegeri.

Convorbiri Chirac - Putin la Elysee - Interesante consideraţii filologice

Preşedintele rus Vladimri Putin s-a întîlnit la Paris cu omologul său francez Jacques Chirac, înainte de a avea convoribiri neoficiale cu cancelarul german Gerhard Schroeder şi premierul spaniol Jose Luis Zapatero asupra întăririi relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Rusia.

Chirac l-a primit pe Putin la palatul Elysee, unde cei doi şefi de stat s-au întîlnit cu scriitori ruşi prezenţi la Tîrgul internaţional de carte de la Paris. Cu această ocazie Putin a vorbit despre contribuţia Rusiei la cultura franceză:

„Cred că Rusia a avut o contribuţie destul de serioasă la dezvoltarea limbii franceze, la dezvoltarea culturii franceze prin promovarea acesteia pentru o lungă perioadă de timp, aproape 150 de ani, de la sfîrşitul secolului 17, pentru că în acest timp elita rusă a fost bilingvă, vorbind franceza la fel de bine ca rusa, uneori chiar mai bine”

Chirac şi Putin urmează să se întîlnească cu Schroder şi Zapatero, şi e posibil să discute o serie de chestiuni sensibile, cum ar fi reformele democratice din Rusia, situaţia din Cecenia, şi presupusul program de arme nucleare al Iranului.

Rezolvarea crizei ruso-georgiene pînă în luna iunie?

Autărităţile de la Tbilisi au anunţat că disputa cu Moscova legată de bazele militare din Georgia va fi rezolvată curînd. Declaraţia a fost făcută în capitala Rusiei de ministrul georgian pentru rezolvarea conflictelor Georgy Haindrava. Cele două părţi au convenit să poarte discuţii pe această temă înainte de încheierea lunii. Haindrava s-a declarat încrezător că o soluţie va fi găsită înainte de luna iunie. El a adăugat că limita de trei ani cerută de Moscova pentru desfiinţarea bazelor sale plasate în Georgia în era sovietică e rezonabilă.

Comisarul european Olli Rehn avertizează România şi Bulgaria

Comisarul european pentru Extindere Olli Rehn a avertizat Bulgaria şi România că dacă nu-şi respectă obligaţiile aderarea lor la Uniunea Euroepană ar putea fi amînată. Vorbind în faţa Parlamentului de la Sofia, Ollie Rehn a spus că acest lucru nu se va întîmpla decît dacă cele două ţări se dovedesc în mod clar nepregătite într-un număr important de domenii.

În acest caz, Comisia Europeană nu va ezita să aplice măsurile de corecţie pentru a apăra interesele ţărilor membre. Referindu-se la România, la adresa căreia au fost formulate cele mai multe critici, Rehn a scos în evidenţă progresul rapid înregistrat recent, în special după preluarea preşedinţiei Uniunii Europene de către Olanda, care a introdus clauza de siguranţă în textul tratatului de aderare.

„Dacă aceste eforturi continuă şi sunt sprijinite în parlamentul de la Bucureşti, atunci România are o şansă destul de bună să respecte criteriile şi să devină membră în 2007” - a spus la Sofia comisarul pentru extindere Ollie Rehn.

Alexandr Kwaşnievski despre combaterea terorismului şi libertăţile individuale

Preşedintele polonez Alexandr Kwaşnievski a atras atenţia ţărilor europene să nu aducă atingere libertăţilor personale în lupta împotriva crimei organizate şi a terorismului. Kwaşnievski a făcut acest apel la Varşovia, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de interne din statele membre ale Consiliului Europei, la care se discută chestiuni legate de combaterea crimei organizate şi a terorismului.

Gheorghe Ciuhandu pledează pentru un referendum privind Legea lustraţiei

Preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat Gheorghe Ciuhandu i-a cerut într-o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu organizarea unui referendum privind Legea lustraţiei, în cazul în care aceasta nu va avea susţinere parlamentară.

Într-un interviu pentru ziarul „Ziua”, Traian Băsescu s-a declarat dispus să ţină cont de dezbaterile publice privind lustraţia şi a spus că va susţine un astfel de proiect de lege, cu condiţia ca cineva să îl iniţieze.

Liderii Partidul Popular Creştin Democrat au anunţat că susţin proiectul de lege a lustraţiei, promovat de Societatea “Timişoara”.

Pachetul legilor proprietăţii prin asumarea răspunderii în parlament?

Guvernul român ia în calcul posibilitatea asumării răspunderii în Parlament pentru pachetul de legi ale proprietăţii pe care doreşte să-l promoveze - a anunţat premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Ştirea zilei

Pachetul legilor proprietăţii include acte normative privitoare la legile fondului funciar, la restituirea proprietăţilor imobiliare, cadastrul general, simplificarea procedurilor privind procesele funciare, încurajarea grupării proprietăţilor prin circulaţia juridică a terenurilor.

1 aprilie: majorări ale accizelor pentru tutun, alcool şi uleiuri minerale

Accizele pentru tutun, alcool şi uleiuri minerale vor fi majorate în România la 1 aprilie pînă la nivelul convenit iniţial cu Uniunea Europeană pentru luna iulie a acestui an, la care se adaugă o cotă suplimentară de creştere pentru recuperarea diferenţei provenite din deprecierea euro.

Agenţia Mediafax citează surse de la ministerul finanţelor publice cu declaraţia că modificările Codului Fiscal vor include, printre altele, majorarea accizelor pînă la un nivel care să permită recuperarea pierderilor provocate de diferenţele de curs valutar. Bugetul de stat pentru acest an a fost fundamentat la un curs previzionat de 42.550 lei pentru un euro, dar estimările actuale au în vedere un curs mediu de 37.500 lei/euro în 2005.

Secretarul de stat Condoleezza Rice în vizită la Tokio

Secretarul de stat Condoleezza Rice se află la Tokio, ultima etapă a turneului său în Asia. Se aşteaptă ca pe agenda discuţiilor cu liderii japonezi să figureze strategia de a convinge autorităţile comuniste de la Fenian să se reîntoarcă la convorbirile multipartite asupra opririi programului nuclear al Coreii de Nord.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG