Linkuri accesibilitate

Ştiri

Predarea parţială a arhivei Securităţii începe la 10 martie

Conducerile SRI şi CNSAS au decis ca predarea arhivei fostei Securităţi care nu priveşte siguranţa naţională să înceapă în 10 martie cu dosarele foştilor informatori aflate în arhivele SRI din Bucureşti şi din ţară, după care vor fi preluate dosarele celor urmăriţi de Securitate.

Ştirea zilei

Mircea Dinescu, membru în Colegiul CNSAS, a acuzat SRI că a selectat, fără reprezentanţii CNSAS, dosarele care urmează să fie transferate. "Pe noi nu ne interesează 12 kilometri liniari de arhivă în care nu vom găsi nimic. Să ne dea magazia cu totul, nu doar nişte dosare periate de foşti securişti" - a subliniat Dinescu, potrivit MEDIAFAX.

Mircea Geoană consideră "brutală" schimbarea strategiei de siguranţă naţională

Fostul ministru de Externe, senatorul PSD Mircea Geoană a declarat că, în opinia lui, schimbarea strategiei de siguranţă naţională nu trebuie făcută "atît de brutal" cum intenţionează actuala putere.

"Am primit cu perplexitate anunţul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii privind acţiunea preventivă, ca strategie de siguranţă naţională. Este o schimbare atît de radicală şi brutală în problema siguranţei naţională, încît am decis să cerem audieri la Parlament, a celor responsabili în această privinţă" - a declarat Geoană.

Europarlamentarul olandez Joost Lagendijk are o opinie proastă despre guvernul Năstase

Europarlamentarul olandez Joost Lagendijk, membru al Grupului Verzilor Europeni şi membru al Comisiei de politică externă a PE, a declarat la Bucuresti că dacă alegerile ar fi fost cîştigate de fosta guvernare, ar fi votat împotriva Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeana în luna aprilie.

“Situaţia este acum diferită, pentru că există un nou Guvern şi mă aflu aici pentru a vedea dacă noul Executiv face doar promisiuni sau este capabil să le îndeplinească, să demonstreze că este diferit faţă de Guvernul anterior” - a afirmat Joost Lagendijk, după întîlnirea cu ministrul de Externe român Mihai Răzvan Ungureanu.

Teodor Atanasiu: posibilitatea reducerii numărului de ministere de la 26 la 15

Ministrul Apărării Naţionale Teodor Atanasiu a declarat într-o conferinţă de presă la sediul PNL din Bistriţa că Guvernul ar putea lua în calcul, pînă în vară, posibilitatea reducerii numărului de ministere de la 26 la 15 - transmite MEDIAFAX.

Ministrul a precizat ca nu s-a discutat despre o remaniere, ci s-a pus problema unei structuri guvernamentale care să fie mai eficiente.

Doi colonei de poliţie acuzaţi de asasinarea ziaristului ucrainian Heorhiy Gongadze

Procurorul general al Ucrainei Sviatoslav Piskun a anuntat ca cei doi suspecti arestati in cazul decapitarii jurnalistului Heorhiy Gongadze in 2000, sunt doi colonei de politie.

Presedintele ucrainean, Viktor Yuscenko anuntase ieri ca autoritatile au solutionat dosarul si a acuzat fostul regim al presedintelui Leonid Kucima ca ar fi musamalizat cazul.

Moartea lui Gongadze, care a scris despre coruptia la nivel inalt in Ucraina, a provocat proteste masive la Kiev, fostul presedinte Leonid Kucima fiind acuzat ca a comandat asasinatul. Kucima a negat aceste acuzatii.

Material radioactiv confiscat pe aeroportul Borisopol din Kiev

Serviciul ucrainean de securitate a arestat pe aeroportul Borisopol din Kiev, un barbat care transporta in masina sa uranium – 238, o substanta radioactiva.

Potrivitit Ministerului situatiilor exceptionale, arestatul avea asupra sa 582 de grame de uraniu 238 – care, teoretic, poate fi utilizat in fabricarea asa numitelor bombe murdare. In mod normal aceasta substanta este folosita in munitie militara si in blindaje, pentru ca are o densitate ridicata.

Salome Zurabishvili: UE ar putea contribui la monitorizarea frontierei georgiene

Ministrul de Externe al Georgiei, Salome Zurabishvili a sugerat ca UE ar putea contribui la monitorizarea frontierei georgiene, dupa ce Rusia a refuzat sa prelungeasca mandatul misiunii OSCE de monitorizare a frontierei.

Aflata la Bruxelles Zurabishvili a declarat Europei Libere ca implicarea UE ar fi ideala, pentru ca Rusia nu ar putea pune veto pe actiunile Uniunii.

Zurabishvili s-a intalnit la Bruxeles cu Javier Solana, coordonatorul pentru politica externa comuna a UE si a semnat un acord de cooperare cu NATO.

Rebeli ceceni atacă o secţie de poliţie de lîngă Groznîi

Oficialitati ruse au anuntat ca rebeli ceceni au atacat o sectie de politie impuscand un ofiter si ranind 18. Purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne de la Moscova a anuntat ca 5 rebeli au fost ucisi in atacul din localitatea Sernovodskaya, la 35 de kilometri vest de capitala Groznai.

Asasinarea unui judecător al tribunalului special de la Bagdad

Potrivit Ministerului de interne de la Bagdad judecatorul Barwez Mohammed Mahmoud si fiul sau, un avocat al aceluiasi tribunal special, au fost impuscati marti, dupa ce alti cinci membri ai fostului regim Husein au fost deferiti tribunalului.

Cel putin 10 militari irakieni au fost ucisi si 25 raniti in doua explozii separate in Irak.

Ştirea zilei

Sanders a acuzat Iranul de manipulare cinica a acordului de non-proliferare nucleara cautand sa obtina arme nucleare.

Iranul a negat acuzatiile Statelor Unite si sustine ca are dreptul sa produca energie atomica in scopuri pasnice.

Franta, Germania si Marea Britanie au difuzat astazi o declaratie exprimandu-si ingrijorarea in legatura cu violarea de catre Teheran a interdictiei de imbogatire a uraniului.

SUA cer AIEA să solicite sancţiuni împotriva Iranului

Statele Unite au declarat ca Agentia Natiunilor Unite pentru Energie Atomica este datoare sa ceara Consiliului de securitate ONU posibile sanctiuni impotriva Iranului. Declaratia a fost facuta de ambasadoarea americana Jackie Sanders la Consiliul Agentiei cu sediul la Viena.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la Bruxelles

Presedintele autoritatii palestiniene, Mahmoud Abbas a declarat la o intalnire cu liderii Uniunii Europene ca doreste crearea unui stat palestinian cat de repede posibil. La rindul sau, coordonatorul politicii externe a UE Javier Solana a declarat ca cu cat mai repede va fi creat un stat palestinian, cu atat mai bine.

Ştirea zilei

Vizita lui Abbas la Bruxelles are loc a doua zi dupa o conferinta internationala de la Londra pentru sustinerea reformelor in teritoriile palestiniene. UE va coordona asistenta si fondurile internationale destinate reformarii institutiilor palestiniene.

Premierul Serbiei Kostunica respinge ideea independenţei provinciei Kosovo

Provincia sarba Kosovo ar trebui sa obtina o autonomie larga si nu independenta teritoriala - a declarat premierul Serbiei Vojislav Kostunica. Kostunica este citat de ziarul "Blic" cu declaratia ca provincia Kosovo ar trebui sa fie autonoma, dar sa ramana in granitele Serbiei si Muntenegru.

Kosovo face parte din Serbia dar se afla sub protectoratul Natiunilor Unite, dupa interventia NATO din 1999 pentru a opri violentele impotriva separatistilor albanezi.

Trupe NATO redislocate în vestul Afganistanului

NATO a inceput redislocarea fortelor sale spre partea de vest a Afganistanului pentru a participa la eforturile de reconstructie a tarii. Trupe italiene, parte a Fortei Internationale de asistenta in domeniul securitatii cu un efectiv de 8500 de soldati, au inceput sa soseasca in localitatea Herat. Acestora li se vor alatura trupe spaniole, grecesti si lituaniene.

Autorităţile de la Taşkent contramandează vizita unui ministru britanic

Autoritatile uzbece au contramandat vizita unei oficialitati britanice, care anuntase ca va face presiuni pentru respectarea drepturilor omului. Ministerul de externe de la Londra a confirmat anularea vizitei ministrului Bill Rammell, care intentiona sa abordeze chestiunea drepturilor omului la Taskent.

Mahmoud Abbas: administraţia de la Ramallah va duce la capăt reformele

La sfîrşitul reuniunii internaţionale asupra conflictului din Orientul Mijlociu care a avut loc la Londra, liderul palestinian Mahmoud Abbas şi-a exprimat speranţa într-o reîntoarcere a spiritului de reconcilere cu Israelul

Ştirea zilei

şi a promis că adminstraţia palestiniană îşi va duce la capăt plănuitele reforme politice, economice şi în domeniul forţelor de securitate.

Comunitatea internaţională, a spus gazda reuniunii, premierul Tony Blair, a căzut de acord asupra etapelor concrete necesare pentru crearea unui stat palestinian.

Premierul Abhaziei - ţinta unei tentative de asasinat

Premierul republicii separatiste georgiene Abhazia Alexandr Ankvab a supravieţuit noaptea trecută unei tentative de asasinat. Autorităţile locale cred că acest atac ar putea fi legat de recentele promisiuni ale lui Ankvab că va combate crima organizată.

Borrell Fontelles: nominalizarea corupţilor din România e problema Justiţiei române

Potrivit unui comunicat al departamentului de comunicare de la Palatul Cotroceni, în cadrul discuţiilor purtate azi la Bucureşti de preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele Parlamentul European Josep Borrell Fontelles, şeful statului român a scos în evidenţă progresele făcute de România în ultimele două luni, referindu-se la hotărîrea noii puteri de la Bucureşti de a respecta angajamentele asumate în procesul de integrare.

După ce a spus în faţa camerelor reunite ale Parlamentului că e de acord cu preşedintele Băsescu că termenul corupţie nu trebuie folosit într-un mod generalizant, Josep Borrell a afirmat la o conferinţă de presă mai tîrziu că Parlamentul European nu este agenţie de detectivi privată, şi nici poliţie, că această instituţie foloseşte cuvîntul "corupţie" în sensul de "practici administrative care nu respectă normele statului de drept" şi că nominalizarea corupţilor din România e problema Justiţiei române.

Rezultatele alegerilor din Tadjikistan şi Kirghistan: victorie controversată a forţelor de la putere

Potrivit rezultatelor preliminare date publicităţii de Comisia electorală din Tadjikistan, Partidul Democratic al Poporului a obţinut victoria în alegerile de duminică.

În trei oraşe din Kirghistan continuă demonstraţiile împotriva rezultatelor alegerilor care au avut loc tot duminică, şi potrivit cărora scrutinul a fost cîştigat de candidaţi proguvernamentali. OSCE a criticat alegerile din ambele ţări, spunînd că nu au respectat standardele democratice.

CNSAS insistă ca SRI să predea întreaga arhivă a Securităţii

Membrii Colegiului CNSAS vor ca SRI să predea întreaga arhivă a fostei Securităţi şi declară că vor aborda această problemă la întîlnirea pe care o vor avea la 15 martie cu preşedintele Traian Băsescu.

Ştirea zilei

"Am fi preferat să ni se dea întreaga arhivă, adică 25 şi nu doar 12 kilometri liniari de dosare, cu tot cu spaţiul de depozitare” – a declarat preşedintele CNSAS, Georghe Onişoru, citat de Mediafax.

Un alt membru al colegiului, Mircea Dinescu a acuzat SRI că a selectat, fără reprezentanţii CNSAS, dosarele care urmează să fie transferate.

"Pe noi nu ne interesează 12 kilometri liniari de arhivă în care nu vom găsi nimic. Să ne dea magazia cu totul, nu doar nişte dosare periate de foşti securişti" - a mai spus Dinescu.

Ollie Rehn: UE se lasă convinsă numai de fapte concrete

Respectul legii, reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei trebuie să fie priorităţile României în cele 22 de luni care au rămas pînă la 1 ianuarie 2007 - a declarat la Bucureşti Comisarul european pentru extindere Ollie Rehn.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG