Linkuri accesibilitate

Ştiri

Suveranul Pontif binecuvîntează credincioşii adunaţi în Piaţa Sfîntul Petru

Papa Ioan Paul al doilea i-a binecuvintat pe credinciosii adunati in Piata Sfintu Petru de la Vatican pentru liturghia de Pasti. Mesajul de Paste al Suveranului Pontif a fost citit de arhiepiscopul Leonardo Sandri.

Parlamente paralele la Bişkek?

Parlamentul kirghiz ales in urma scrutinului din februarie s-a reunit astazi, desi Curtea Suprema de la Biskek a anulat alegerile, contestind astfel legitimitatea noului legislativ. In baza deciziei Curtii Spreme, vechiul parlament a numit deja un presedinte interimar.

Ştirea zilei

Legitimitatea noului parlament este sustinuta de Comisia Electorala Centrala si de una din cele mai puternice figuri ale opozitiei, Felisk Kulov. Kulov a cerut deasemeni ca presedintele Askar Akayev sa se intoarca la Bishkek pentru a-si da oficial demisia. De joi, cind protestatari au ocupat sediul presedintiei, Akayev nu a mai aparut in public. Rusia a anuntat ca i-a aprobat cererea de azil.

Secretarul General OSCE aşteptat luni la Bişkek

Organizatia pentru securitate si cooperare in Europa a anuntat ca este dispusa sa colaboreze strins cu noile autoritati kirghize pentru a asigura restabilirea ordinei si respectarea constitutiei. OSCE a trimis deja un emisar special in Kirghistan, urmind ca luni, la Biskek sa soseasca si secretarul general al OSCE, Jan Kubis, expert in zona Asiei Centrale.

Grup ministerial pentru ameliorarea legislaţiei privind retrocedarea imobilelor

Guvernul a decis constituirea unui grup interministerial care va coordona procesul de elaborare, perfecţionare şi aplicare a legislaţiei în domeniul restituirii proprietăţii imobiliare preluate abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.

Ştirea zilei

Grupul nou constituit va fi condus de ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul Bogdan Olteanu şi va avea ca principale atribuţii modificarea şi completarea Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, precum şi a Ordonanţei de Urgenţă 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România.

O altă atribuţie a grupului este elaborarea legislaţiei privind stabilirea şi acordarea despăgubirilor în echivalent, astfel încît să se asigure reglementarea justă şi echitabilă a cazurilor în care retrocedarea în natură a proprietăţilor nu este posibilă.

Ministrul israelian al apărării aşteptat la Washington

Ministrul israelian al apărării Shaul Mofaz pleacă astăzi în Statele Unite. La Washington Mofaz va avea convorbiri cu omologul său american Donald Rumsfeld şi cu vice-preşedintele Dick Cheney.

Condoleezza Rice îngrijorată de planul israelian de a extinde o colonie din Cisiordania

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a declarat că Statele Unite sprijină planul Israelului de a menţine citeva colonii evreiesti din Cisiordania în baza unui viitor acord final de pace. Într-un interviu acordat unui post de radio israelian, Rice şi-a exprimat însă îngrijorarea în legătură cu intenţia guvernului Sharon de a extinde o aşezare israeliană din apropiere de Ierusalim, intenţie criticată de palestinieni care susţin că ea le va tăia accesul la acea parte din Ierusalim pe care speră în viitor să o declare capitală a statului lor. Planul de pace susţinut de Statele Unite prevede o îngheţare a colonizării de către israelieni a teritoriilor ocupate.

Papa Ioan Paul al doilea nu oficiază slujba de Paşte

Catolicii si protestantii din lumea intreaga sarbatoresc astazi Pastele. Pentru prima data in pontificatul sau de 26 de ani, Papa Ioan Paul al doilea nu oficiaza slujba din catedrala Sfintul Petru de la Roma. Mesajul de Paste "Urbi et Orbi" va fi citit de arhiepiscopul Leonardo Sardi.

Al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din Macedonia

In Macedonia are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor locale – scrutin care reprezinta ultima faza in aplicarea acordului de pace incheiat in 2001. Acordul de pace a pus capat confruntarilor dintre gherilele albaneze si militiile macedonene.

Atentatele din Liban condamnate de Washington

Departamentul de stat american a dat publicităţii o declaraţie în care condamnă atentatele recente de la Beirut. În declaraţie se atrage atenţia asupra responsabilităţii autorităţilor libaneze de a asigura securitatea propriilor cetăţeni şi se reiterează poziţia Washingtonului potrivit căreia trupele siriene staţionate în Liban sînt o sursă de instabilitate.

Preşedintele libanez Lahoud acceptă ideea unei anchete internaţionale în cazul Rafiq Hariri

Preşedintele libanez Emile Lahoud a declarat că guvernul de la Beirut va coopera cu Naţiunile Unite pentru a identifica şi pedepsi asasinii fostului premier Rafiq Hariri. Într-un raport ONU publicat joi, se critica modul neglijent în care forţele de securitate libaneze au investigat circumstanţele atentatului şi se cerea instituirea unui comisii internaţionale de anchetă. Opoziţia libaneză a acuzat Siria şi regimul preşedintelui Lahoud de asasinarea la 14 februarie a lui Rafiq Hariri.

Viitorul preşedinte kirghiz va fi ales la 26 iunie

Parlamentul în execiţiu de la Bişkek a decis ca la 26 iunie să aibă loc alegeri prezidenţiale anticipate şi şi-a prelungit propriul mandat pînă la aceeaşi dată. Cele două hotărîri au fost luate după ce Curtea Supremă de Justiţie a invalidat alegerile parlamentare de luna trecută, decizie criticată de deputaţii noi aleşi.

Ştirea zilei

Preşedintele interimar Kurmanbek Baliev şi-a anunţat candidatura la viitorul scrutin şi a declarat că fostul şef al statului Askar Akayev se poate întoarce în Kirghistan dispunînd în continuare de imunitate.

Kremlinul a anunţat ieri că a acordat azil politic fostului preşedinte kirghiz la cerea acestuia. Askar Akayev nu a mai fost văzut în public de joi cînd a fost înlăturat de la putere de o revoltă populară.

Un al treilea atentat comis într-o zonă creştină din Liban

În zona creştină a capitalei libaneze s-a produs sîmbătă seară o explozie soldată cu incendierea mai multor imobile. Potrivit posturilor de televiziune Al-Arabiya şi Al-Jazeera explozia unui automobil capcană a avut loc în imediata apropiere a unui depozit cu produse inflamabile. A fost cel de al treilea atentat cu bombă din ultima săptămînă comis în zone locuite de creştini libanezi.

Washington: raport în legătură cu moartea în detenţie a unor prizonieri din Irak şi Afganistan

Armata americană a dat publicităţii un raport în legătură cu moartea în detenţie a 27 de prizonieri din Irak şi Afganistan în perioada august 2002 – noiembrie 2004. Potrivit raportului care cuprinde peste 1200 de pagini, practica maltratării deţinuţilor din Irak nu s-a restrîns doar la închisoarea de tristă reputaţie Abu Ghraib.

Agenţiile de presă citează cazul unui deţinut de la Mosul care pare să fi decedat în urma unui infarct suferit după ce fusese silit să facă genuflecţiuni în ritm alert. Se relatează deasemeni că procurorii militari au decis să nu pună sub acuzare un grup de 17 soldaţi americani implicaţi în moartea a trei deţinuţi din Irak şi Afganistan.

Decizia a fost justificată prin faptul că în anumite cazuri soldaţii au recurs la forţă în mod legal sau fără să fi înţeles pe deplin directivele armatei, iar în alte cazuri nu există dovezi suficiente pentru a declanşa un proces.

Kerbala: raid al trupelor guvernamentale împotriva insurgenţilor

Trupe irakiene au luat prizonieri cel puţin 120 de insurgenţi în cursul unui raid întreprins sîmbătă în apropierea oraşului sfînt şiit Kerbala. Operaţiunea s-a soldat şi cu capturarea de material exploziv şi a unui depozit de grenade auto-propulsate.

Ministrul irakian al apărării Hazim al-Shaalan şi-a exprimat opinia că insurgenţii plănuiau un atac la Kerbala unde săptămîna viitoare sînt aşteptaţi sute de mii de pelerini cu ocazia unei importante sărbători religioase şiite.

Tentativă de evadare dintr-un centru de detenţie din Irak

Autorităţile militare americane au descoperit un tunel lung de 180 de metri săpat sub principalul centru de detenţie din Irak situat în apropierea oraşului Umm Qasr. Potrivit unui purtător de cuvînt al armatei, deşi tunelul depăşise perimentrul penitenciarului, nu s-a semnalat nici o evadare în rîndul celor peste 6000 de deţinuţi irakieni.

Al doilea tur al alegerilor locale din Macedonia

In Macedonia are loc duminica al doilea tur al alegerilor locale. Unul din candidatii independenti la functia de primar al capitalei Skopje a declarat, la ultimul sau miting electoral, ca alegerile din 13 martie au fost fraudate. OSCE a remarcat foarte multe neregularitati, dar nu a recomandat invalidarea alegerilor.

Bişkek: alegeri prezidenţiale la 26 iunie

În Kirghistan urmează să aibă loc alegeri prezidenţiale la 26 iunie. Prerogativele actualului parlament (care este vechiul parlament) au fost prelungite pina la viitoarele alegeri. Se asteapta ca acestea sa fie programate dupa alegerile prezidentiale.

Taipeh: sute de mii de demonstranţi împotriva legii anti-secesiune adoptate la Beijing

Sute de mii de taiwanezi au demonstrat impotriva legii anti-secesiune adoptate recent de Beijing – protest la care a participat si presedintele tarii Chen Shui-Bian. Legea respectiva proclama dreptul Chinei de a recurge la forta daca Taiwanul intreprinde actiuni spre a-si declara oficial independenta.

Reformarea justiţiei pe agenda şedinţei guvernului

Guvernul a dezbatut in sedinta de sîmbătă strategia de combatere a coruptiei si masurile vizind reformarea justitiei. Reforma va avea ca obiective asigurarea independenţei procurorilor ...

Ştirea zilei

în relaţia cu persoanele ierarhic superioare, reducerea duratei procedurilor de judecată şi restructurarea Parchetului ICCJ. Intre altele s-a decis adoptarea in termen de trei luni a unei legi care sa reglementeze acordarea de contracte finantate din fonduri publice si a publictatii finantate din aceleasi fonduri.

Pina la sfirsitul anului va fi revizuita si legea asupra finantarii partidelor – ulterior, partidele vor publica anual starea finantelor lor.

Cu ocazia sedintei de guvern, premierul Calin Popescu Tariceanu a reafirmat necesitatea ca lupta impotriva coruptiei – mai ales activitatea Parchetului National Anticoruptie – sa devina eficienta. Totodata, premierul si-a exprimat din nou sprijinul pentru ministrul Justitiei Monica Macovei.

Monica Macovei: preşedintele PNA ar trebui să demisioneze

Ministrul Justiţiei Monica Macovei a lasat din nou de inteles ca presedintele PNA ar trebui sa demisioneze – dupa ce activitatea institutiei pe care o conduce a fost criticata in repetate rinduri drept ineficienta de Comisia Europeana, Consiliul European si organizatia neguvernamentala Freedom House.

Ion Iliescu: îngrijorat de soarta demnitarilor locali PSD

Fostul şef al statului, actualul senator PSD Ion Iliescu a acuzat actuala putere de agresivitate şi de comportament nedemocratic. Potrivit agentiei Mediafax, el s-a referit la atitudinea noii puteri faţă de preşedinţii de consilii judeţene şi de primarii PSD.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG