Linkuri accesibilitate

Ştiri

Premierul Tăriceanu: "răpirea ziariştilor români neconfirmată"

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu poate confirma răpirea celor trei ziarişti romani în Irak şi că, în momentul de faţă, nu există date care să poată confirma această ipoteză. “Nu există nici un fel de poziţie oficială care să afirme sau confirme aşa ceva” - a declarat Tăriceanu.

Celulă de criză la preşedinţie legată de jurnaliştii români din Irak

La Preşedinţia României va acţiona în permanenţă un grup de specialişti care va asigura colectarea şi gestionarea informaţiilor de ultimă oră, pe toată durata desfăşurării operaţiunilor de recuperare a celor 3 dispăruţi în Irak.

Este vorba de reporterii Marie Jeamme Ion de la Prima TV si Ovidiu Ohanesian de la Romania Libera si de cameramanul Sorin Mişcoci. Grupul a fost creat de şefii principalelor servicii române de informatii - în urma unei noi întîlniri cu preşedintele Traian Băsescu.

Nici o grupare nu şi-a asumat responsabilitatea pentru dispariţia celor trei – care luni seară au reuşit sa informeze că au fost răpiţi. Nu se cunosc nici eventuale revendicări pentru eliberarea celor trei.

Strasbourg: comisia de politică externă votează miercuri asupra raportului privind România

Comisia de politica externa a Parlamentului european voteză miercuri asupra rapoartelor privind Romania si Bulgaria, urmînd ca plenul parlamentului, care doreste să-şi mărească puterea de a influenţa procesul de extindere al Uniunii Europene, să voteze pe 13 aprilie.

Comisarul european pentru extindere Ollie Rehn i-a îndemnat pe parlamentari sa nu sancţioneze România in acest moment, în pofida îngrijorărilor crescinde. “Nu se stie din ce motiv ni se cere sa dam un cec in alb cu 20 de luni inainte de data propusei admiteri – in chiar momentul cind Romania intimpina greutati mari in aplicarea reformelor” – a replicat deputatul german conservator Bernd Posselt.

Începerea lucrărilor Comisiei pentru anchetarea activităţii posturilor publice de radio şi tv

Comisia pentru anchetarea activitătii posturilor publice de radio si televiziune din România si-a inceput activitatea. În prima zi, dezbaterile s-au caracterizat prin schimburile dure de replici între membri comisiei parlamentare. Ancheta se va axa atit pe activitatea jurnalistica cît si pe situatia financiară a radio-televiziunii publice.

Ferrero Waldner: Ucraina trebuie să coopereze în criza trans-nistreană

Comisarul European pentru afaceri externe Benita Ferrero Waldner a declarat ca Uniunea Europeana va cere Ucrainei sa coopereze mai mult, pentru rezolvarea crizei transnistriene.

Ştirea zilei

Problema transnistriana - a anuntat Ferrero Waldner - va fi discutata miercuri la Kiev, in cursul intilnirilor cu noile autoritati ucrainiene. Benita Ferrero Waldner va fi insotita de Javier Solana, coordonatorul de politica externa a Uniunii Europene si de ministrul de externe al Luxemburgului Jean Asselborn.

Askar Akayev: guvernul interimar de la Bişkek este ilegal

Fostul presedinte kirgiz Askar Akayev, aflat in Rusia, a declarat intr-un interviu acordat postului de radio “Ecoul Moscovei” ca nu va demisiona. Totodata el a sustinut ca singurul parlament legitim este cel ales in februarie - motiv pentru care noul guvern interimar este ilegal, in opinia sa.

Procuratura cere condamnarea la 10 ani muncă silnică în dosarul Mihail Hodorkovsky

La Moscova, procuratura a cerut condamnarea la 10 ani munca silnica pentru Mihail Hodorkovsky, fondatorul companiei petroliere YUKOS, care este acuzat de evaziune fiscala.

Hordorkovsky a respins acuzatiile. Unii experti sint de parere ca acuzatiile sint fabricate de Kremlin, care ar vrea sa-l pedepseasca pentru ambitiile sale politice. Hodorkovsky a fost unul din cei mai bogati oameni din Rusia pina cind a fost arestat in octombrie 2003.

Concomitent cu ancheta impotriva lui Hodorkovsky, ministerul de finante a acuzat compania Yukos de evaziune fiscala (este vorba de peste 27 de miliarde de dolari). In baza acestei datorii, principala firma din conglomeratul Yukos – Yugansneftegaz a fost vinduta firmei de stat Rosneft, printr-o licitatie controversata.

Asistentă financiară americană pentru combaterea SIDEI în Uzbekistan

Statele Unite au anuntat ca vor oferi 13 milioane de dolari pentru lupta impotriva epidemiei SIDA, in Uzbekistan. Este vorba de un proiect de cinci ani.

Cutremurul din Indonezia: 1000 de posibile victime

Peste o mie de persoane si-au pierdut viata, se pare, in urma cutremurului din Indonesia. Oina acum, numai 330 de cadavre au fost descoperite. Presedintele Statelor Unite George Bush a anuntat ca administratia sa este gata sa sprijine guvernul indonesian in eforturile de refacere a zonei afectate de cutremur.

Va participa Vladimir Voronin la ceremoniile din mai de la Moscova?

Din liderii a 58 de tari, invitati la Moscova la ceremoniile marcind 60 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste – 49 si-au confirmat paticiparea - a anuntat adjunctul ministrului de externe rus Alexander Loshinin. Lituania si Estonia nu vor participa – a precizat demnitarul rus, adaugind – "mai asteptam raspunsuri din partea presedintilor Georgiei si Moldovei, a Coreei de Nord si din partea premierilor Japoniei si Marii Britanii”.

Dispariţia în Irak a trei jurnalişti români

Ministerul de externe a confirmat disparitia, luni seara, in Irak a trei jurnalisti romani. Este vorba de reporterul Marie Jeanne Ion şi cameramanul Sorin Dumitru Mişcoci, de la Prima TV, precum şi reporterul Ovidiu Ohanesian, de la cotidianul "România Liberă".

Ştirea zilei

Directorul Departamentului Ştiri de la Prima TV Dan Dumitru a precizat ca cei trei erau fost însoţiţi de un om de afaceri irakiano-american care are afaceri în România. Acesta a suportat o parte din costurile deplasării jurnaliştilor şi a facilitat întîlnirile cu oficialii irakieni.

Preşedintele Traian Băsescu a convocat o şedinţă operativă la Palatul Cotroceni, cu scopul de a ţine sub control, observaţie şi analiză acţiunea de recuperare a celor trei ziarişti români dispăruţi la Baghdad.

Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale au fost prezente serviciile secrete româneşti SRI, SIE şi DIA, ministrul de Externe şi consilierii prezidenţiali pe politică externă şi internă.

Activitatea grupului operativ, coordonat de preşedintele Traian Băsescu, va fi permamentă, pe toată durata desfăşurării procesului de investigare, analiză şi acţiune directă pentru găsirea cît mai rapidă şi în bune condiţii a ziariştilor dispăruţi, precizează Administraţia Prezidenţială.

Dinu Patriciu pus sub acuzare de către Parchetul instanţei supreme în cazul Petromidia

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Rompetrol, Dinu Patriciu a fost pus oficial sub acuzare de către procurorii Parchetului instanţei supreme, în cazul Petromidia, omul de afaceri susţinînd că acuzaţiile care i-au fost aduse sînt nefondate şi tendenţioase.

Tot marţi dimineaţă, trei persoane din conducerea rafinăriei Petromidia s-au prezentat la Parchetul instanţei supreme, pentru a li se prezenta acuzaţiile ce li se aduc şi pentru a li se solicita lămuriri.

Dosarul privind activitatea SC Rompetrol - Rafinăria Petromidia SA este cercetat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Guvernatorul Deltei Dunării Virgil Munteanu va fi înlocuit din funcţie

Guvernatorul Deltei Dunării, şeful Administraţiei Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" (ARBDD) Virgil Munteanu va fi înlocuit din funcţie, în cîteva zile - a declarat ministrul Mediului şi Apelor Sulfina Barbu.

Guvernatorul Deltei Dunării Virgil Munteanu consideră că decizia ministrului este una politică şi nu motivată de modul în care a fost administrată rezervaţia.

Rezilierea contractelor de concesiune avînd ca obiect porţiuni de plajă de la Marea Neagră

Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor a dispus rezilierea unilaterală a tuturor contractelor de concesiune avînd ca obiect porţiuni de plajă de la Marea Neagră, urmînd ca Administraţia Naţională "Apele Române" să înfiinţeze o firmă care să se ocupe, unitar, de curăţenie pe întreg litoralul.

Sulfina Barbu a explicat că măsura luată de autorităţile române este inspirată din "modelele de succes din Europa" în ceea ce priveşte turismul.

Preşedintele Băsescu la Kabul - convorbiri cu Hamid Karzai

Preşedintele Traian Băsescu s-a aflat luni în Afganistan, după o vizită surpriză efectuată duminică în Irak, unde s-a întîlnit cu militarii români din forţele de stabilizare şi cu înalţi ofiţeri ai armatei americane, poloneze şi italiene, din conducerea Forţei Multilaterale pentru Irak.

Ştirea zilei

In Afganistan, preşedintele s-a întîlnit cu militarii români, cu guvernatorul provinciei Kandachar şi, în final, la Kabul, cu preşedintele Hamid Karzai. O declaraţie de presă a autorităţilor afgane, citată de agenţiile internaţionale, afirmă că liderul român a promis suplimentarea contingentului afgan cu alţi 400 de militari şi deschiderea unei ambasade a României la Kabul.

Bulgaria livrează Irakului armament uşor

Potrivit unui membru al Comitetului de apărare şi securitate din Parlamentul de la Sofia, Bulgaria a semnat cu guvernul de la Bagdad un contract de livrare de armament uşor, pistoale şi puşti automate, produse la uzinele de la Sopot şi Kazanlak. Agenţia BTA, care a transmis informaţia, nu precizează valoarea contractului. Bulgaria este parte a coaliţiei conduse de Statele Unite în Irak, efectivele trupelor ei de stabilizare ridicîndu-se la 462 de militari. Ministerul apărării a anunţat între timp planuri de reducere a contingentului în luna iunie şi o posibilă retragere totală pînă la sfîrşitul anului.

Raportul anual american privind promovarea drepturilor omului

La Washington, în prezenţa Secretarului de stat Condoleezza Rice, a fost dat publicităţii raportul anual despre rolul jucat de guvernul american în promovarea drepturilor omului în lume.

Ştirea zilei

Intitulat "In sprijinul drepturilor omului şi a democraţiei", raportul pune în evidenţă o înrăutăţire a situaţiei drepturilor omului în Rusia, insistind pe reducerea libertăţii de expresie şi dînd glas îngrijorărilor despre posibile abuzuri ale guvernului preşedintelui Vladimir Putin.

Între acestea sînt menţionate arestarea omului de afaceri Mihail Hodorkovsky şi scoaterea la licitaţie a unei firme subsidiare a companiei gigant Yukos. Potrivit raportului american, preşedintele George Bush şi-a expus îngrijorările în cursul unei recente întrevederi cu Vladimir Putin la Bratislava.

Pedepse cu închisoare pentru demonstranţii anti-Lukaşenka de la Minsk

Un tribunal de la Minsk a condamnat la închisoare, pe termene de la trei la 15 zile, peste 20 de participanţi la demonstraţia anti-prezidenţială, desfăşurată vinerea trecută şi inspirată de evenimentele din Kirghistan. La demonstraţia neautorizată au participat circa 1000 de persoane, care au cerut demisia preşedintelui Alexandre Lukaşenka. Forţe speciale de poliţie au dispersat demonstranţii şi arestat circa 30 de persoane.

Autodizolvarea vechiului parlamament de la Bişkek

In Kirghistan, vechiul parlament a decis să se auto-dizolve, suspendîndu-şi lucrările, pentru a ceda locul noilor aleşi în scrutinul de la 13 martie. Vorbind în camera superioară a parlamentului, Kurmanbek Bakiev, confirmat în cursul dimineţii în funcţia de preşedinte interimar şi prim ministru al republicii, a declarat că guvernul său se bucură de sprijinul liderilor Rusiei, Kazahstanului şi Uzbekistanului.

Sumatra: cutremur cu o intensitate de 8,5 grade Richter

Un puternic cutremur, a cărui intensitate a fost estimată la 8,5 pe scara Richer, potrivit centrului american de supraveghere geologică, s-a produs la orele serii în nordul insulei indoneziene Sumatra.

RAFO: 30 de zile arest preventiv în cazul Iacubov şi Găurean

Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia procurorilor în cazul Iacubov şi Găurean, împotriva deciziei Tribunalului Capitalei de a-i elibera din arestul preventiv. În consecinţă, mandatele de arestare au fost prelungite cu alte 30 de zile.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG