Linkuri accesibilitate

Ştiri

Studenţii moldoveni din Timişoara se organizează

Cu doua zile inainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova, peste 100 de studenti moldoveni din Timisoara au anuntat ca se vor deplasa organizat la Bucuresti pentru a-si exprima votul. Singura sectie de votare pentru cetatenii moldoveni din Romania va fi deschisa la ambasada Moldovei din Bucureşti.

Sinucidere? Moartea suspectă a fostului ministru de interne ucrainean Kravchenko

Fostul ministru de Interne ucrainean, Yury Kravchenko a fost gasit mort in vila sa din apropierea Kievului. Kravcenko urma sa depuna astazi marturie in cazul asasinarii in anul 2000 a jurnalistului de investigatie Heorhy Gongadze.

Ştirea zilei

Presedintele Victor Yuscenko, a sugerat ca fostul ministru ar fi fost implicat in asasinarea jurnalistului: “Fiecare are de ales: sau coopereaza cu ancheta, depune marturie si isi apara drepturile si onoarea intr-un proces public, sau isi face singur dreptate.”

Moartea lui Kravcenko survine la doua zile dupa anuntul Procuraturii privind indentificarea a 4 persoane implicate in asasinat si citatia adresata lui Kravcenko, ministru de Interne in perioada 1995- 2001.

Procurorul general si ministrul de Interne vor fi responsabili personal pentru investigarea circumstantelor mortii lui Kravcenko - a declarat presedintele Yuscenko.

Baku: mii de oameni participă la funeraliile ziaristului Elmar Huseinov

In Azerbaijan, in jur de 10 mii de persoane au participat la inmormantarea jurnalistului Elmar Huseinov. Redactor al revistei “Monitor”, critice fata de guvernarea de la Baku, Huseinov a fost impuscat cu doua zile in urma, iar opozitia sustine ca jurnalistul a fost asasinat din cauza activitatii sale profesionale.

Rudele jurnalistului nu au permis autoritatilor sa tina discursuri la ceremonia funerara, iar participantii la manifestari au refuzat sa urce in autobuzele puse la dispozitie de guvern.

Liderul Partidului de opozitie Frontul popular, Ali Kerimli: "Glontele a fost indreptat impotriva poporului azer. Elmar nu ne-a parasit din cauza unei boli sau accident. El a devenit victima teroarei politice. Astazi, trebuie sa dam un raspuns acestor teroristi. "

Presedintele Azerbaijanului a calificat moartea jurnalistului drept o lovitura data democratiei si a ordonat o efectuarea unei anchete rapide.

Uniunea Europeană: alegerile din Tadjikistan nu au corespuns standardelor internaţionale

Uniunea Europeana s-a alaturat constatarilor observatorilor OSCE, potrivit carora alegerile parlamentare de duminica din Tajikistan nu au corespuns standardelor democratice internationale.

Reprezentanti ai Uniunii Europene au declarat ca, desi alegerile au decurs pasnic, au fost inregistrate multiple incalcari, o lipsa de echilibru politic in comisiile electorale regionale, iar unii candidati ai opozitiei au fost eliminati de pe listele electorale. UE a criticat si lipsa accesului opozitiei la mass media si piedicile puse presei independente.

Patru partide de opozitie din Tajikistan au depus liste cu contestatii cerand Comisiei Electorale sa invalideze alegerile si sa organizeze un nou scrutin.

Proteste ale opoziţiei kirghize împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare

In Kirghizstan continua protestele opozitiei impotriva rezultatelor alegerilor de duminica, protestatarii cerand demisia presedintelui Askar Akayev. In localitatea sudica Jalalabad circa 3000 de persoane au participat la proteste, iar in capitala Biskek circa o mie de persoane au protestat in fata Curtii supreme, cerand ca unui candidat al opozitiei sa i se permita sa participe la turul doi al alegerilor parlamentare, care va avea loc la 13 martie.

OSCE a criticat primul tur al scrutinului din Kirgizstan, ca neconform standardelor democratice internationale.

Procuratura rusă anunţă arestări în dosarul Beslan

Autoritatile ruse au anuntat ca in cursul unei operatiuni a forţelor armate 5 persoane au fost ucise si patru arestate, fiind suspectate de acordarea de sprijin in atacul asupra scolii din Beslan in septemrbie anul trecut.

Adjunctul procurorului general din Rusia, Nikolai Shepel nu a precizat cand si unde a avut loc operatiunea. Shepel a declarat ca cei arestaţi sunt acuzati si de atacul asupra unei sectii de politie in Ingusetia, in iunie anul trecut, in care 90 de persoane au fost ucise.

Ministrul adjunct de externe sirian aşteptat la Moscova

Presedintele sirian urmeaza sa tina un discurs in fata parlamentului privind situatia politica actuala. Anuntul vine dupa sporirea presiunilor internationale asupra Siriei sa-si retraga trupele din Liban, unde a dislocat circa 14 mii de militari.

Ministrul adjunct de externe de la Damasc urmeaza sa se intalneasca la Moscova cu seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, dupa ce acesta din urma s-a alaturat cererii Statelor Unite, Frantei, Marii Britanii si unor tari arabe ca Siria sa-si retraga trupele din Liban.

Parlamentul taiwanez îngrijorat d legea anti-secesiune anunţată de Beijing

Parlamentul taiwanez s-a aratat ingrijorat ca legea anti-secesiune anuntata de China reprezinta o amenintare pentru suveranitatea Taiwanului. Presedintelele parlamentului a anuntat ca deputatii vor adopta martea viitoare o declaratie de protest impotriva legii.

Oficialitati taiwaneze sunt ingrijorate ca, daca legea va fi adoptata la 14 martie de legislativul chinez, Beijingul ar putea recurge la forta pentru reunificarea insulei cu statul comunist chinez.

Papa Ioan Paul al doilea continuă să rămînă internat la Roma

Papa Ioan Paul al II este asteptat sa dea traditionala binecuvantare de duminica de la geamul spitalului in care este internat. Un purtator de cuvant al Vaticanului a spus ca Papa va fi ajutat de un asistent si ca aproape sigur, nu va putea vorbi.

Medicii nu au decis deocamdata cand Suveranul Pontif va fi externat din spitalul Gemelli din Roma, unde a fost supus unei operatii de traheotomie pentru a i se usura respiratia.

convorbiri americano-ruse consacrate problemei transnistrene

Ambasadorul cu misiuni speciale al Departamentului de stat, Stephen Mann si ambasadorul Statelor Unite la Moscova, Alexandr Vershbow au discutat vineri situatia din Moldova si din Transnistria, impreuna cu ambasadorii cu misiuni speciale Igor Savolski si Valeri Nesteruskin - se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului rus de Externe.

Potrivit sursei citate, partile au convenit sa continue schimbul de opinii la nivel de experti "in cautarea unor forme de deblocare a negocierilor si de elaborare a unei solutii exhaustive a problemei transnistrene".

Secretarii consiliilor de securitate de la Kiev si Moscova, Pyotr Poroshenko, si Igor Ivanov, au discutat la rindul lor despre situatia din Transnistria - transmite Itar-Tass.

O nouă declaraţie de avere pentru demnitari

Guvernul Romaniei a adopatat, printr-o ordonanta de urgenta, una din cele mai detailate variante de declaratie de avere pentru demnitari: „ mai detailata decit in majoritatea tarilor europene” – a tinut sa precizeze noul ministru al justitiei Monica Macovei. Noile declaratii trebuie completate de demnitari, aleşii locali şi funcţionarii publici la preluarea şi încetarea funcţiei.

Ştirea zilei

"Am aprobat noile formulate pentru a înlătura premisele unor acte de corupţie şi sper ca documentele să sufere doar minime modificări în Parlament" - a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Noile declaraţii de avere şi de interese vor trebui depuse în termen de 60 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

Prioritatea restituirii imobilelor şi terenurilor naţionalizate de regimul comunist

Premierul roman Calin Popescu Tariceanu a reafirmat ca una din prioritatile guvernului sau este restituirea imobilelor si terenurilor nationalizate de regimul comunist. Intr-o declaratie a guvernului se precizeaza ca va fi preferata restituirea in natura in fata despagubirilor.

Cind restituirea nu va fi posibila, despagubirea se va face la valoarea reala a imobilului si in bani, nu in natura. Ministerul jusititie si cel al agriculturii pregatesc pachete de legi privind retrocedarea.

Precizarile au fost facute in cadrul unui raspuns oficial dat de guvern mai multor organizatii evreiesti din tara si strainatate, care au deplins ritmul lent al restituirii bunurilor comunitare.

Omul de afaceri Corneliu Iacobov reţinut în dosarul Rafo Oneşti

Omul de afaceri Corneliu Iacobov a fost reţinut în dosarul Rafo Oneşti, aceeaşi măsură fiind luată de procurorii instanţei supreme şi în cazul fostului director general al rafinăriei, Toader Găureanu. Potrivit agentiei Mediafax, care citeaza surse juridice, procurori au emis pe numele celor doi o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, urmînd a fi prezentaţi, vineri, instanţei Tribunalului Bucureşti, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Rafo-Onesti este considerat in acest moment cel mai mare dosar de evaziune fiscală instrumentat pînă acum de procurorii din Romania.

Baku: Apel la demonstraţii în urma asasinării unui ziarist incomod puterii

Opozitia din Azerbaidjan a chemat la mari demonstratii de protest, ca urmare a uciderii unui renumit journalist – cunoscut pentru articolele sale extreme de critice la adresa puterii. Totodata, opozitia a avertizat ca ar putea izbucni o adevarata revolta impotriva presedintelui Ilham Aliyev.

Elmar Husseinov – redactor sef al revistei Monitor – a fost impuscat ieri seara in apartamentul sau din Baku. Liderul Forntului popular de opozitie a declarat ca funerariile de miine vor fi organizate in asa fel incit sa demonstreze nemultumirea profunda a societatii fata de actuala putere.

Referendum asupra retragerii israeliene din Gaza?

O partea a partidului Likud din Israel, partid al premierului Ariel Sharon, a decis sa ceara in parlament organizarea unui referendum asupra planului lui Sharon de evacuarea a coloniilor evreiesti din Gaza si o parte din Cisiordania. Sansele ca propunerea sa fie aprobata de parlament sint minime. In acest moment in Israel nu exista institutia referendumului.

Arabia Saudită cere retragerea totală a trupelor siriene din Liban

Arabia Saudita a cerut Siriei sa inceapa “cit mai repede” retragerea totala a trupelor din Liban. Potrivit unor agentii de presü, persedintele sirian Assad ar fi declarat ca va incera sa inceapa o retragere partiala inainte de reuniunea la virf a lumii arabe, de la sfirsitul lunii martie.

Preşedintele Băsescu despre vocaţia României în bazinul Mării Negre

Într-un interviu acordat cotidianului Le Monde, preşedintele Traian Băsescu repetă priorităţile de politică externă ale administraţiei sale, semnalînd alături de integrarea României în Uniunea Europeană, că Bucureştiul "trebuie să-şi consolideze legăturile cu ţări ca Ucraina, Georgia şi Moldova."

Ştirea zilei

Întrebat ce rol ar urma să joace România, într-un al doilea val de tranziţii după căderea zidului Berlinului, preşedinte Băsescu declară că "România înţelege să-şi consolideze relaţiile cu Moldova, Ucraina şi Georgia. Relaţii bune între o ţară membră a Nato şi a Uniunii Europene cu aceste ţări semnifică un plus de securitate pentru sistemul euro-atlantic în ansamblul său."

Traian Băsescu a adăugat: "În acest moment, această zonă este teatrul a mai multe conflicte îngheţate, la frontierele orientale ale Uniunii Europene şi Alianţei Nord Atlantice: Transnistria, Osetia şi Nagorno-Karabach. Mai devreme sau mai tîrziu, aceste conflicte vor trebui reglementate pe cale diplomatică, dublată, la nevoie, de mijloace de intervenţie. Nu trebuie să ne amăgim şi să gîndim că ele vor rămîne la infinit îngheţate, fiindcă pot reizbucni în orice clipă. E mai bine ca procesul acesta să fie prevenit şi să se evite surprizele. Or, România are vocaţia de a fi extrem de activă în această zonă."

Uniunea Europeană nu sprijină construirea Canalului Bîstroe

Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti precizează într-un comunicat că Planul de Acţiune semnat cu Ucraina nu semnifică faptul că UE sprijină construirea Canalului Bîstroe. Potrivit comunicatului, Planul de Acţiune prevede doar participarea activă la “promovarea Dunării cu scopul utilizării depline a potenţialului acestui fluviu, ca una din coloanele vertebrale ale transportului pe căile navigabile interioare europene”.

Vlad Cubreacov (PPCD): "Dacă scrutinul va fi masiv fraudat, străzile vor fi pline"

Cu citeva zile inainte de alegerile generale de duminica 6 martie, Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD) din Moldova si-a mai nuantat pozitia privind neregulile comise in desfasurarea campaniei electorale si preotestele care ar putea urma scrutinului.

Vice-presedintele partidului Vlad Cubreacov si-a exprimat speranta ca scrutinul din 6 martie va fi unul liber si corect, chiar daca au existat unele momente care au incetatenit ideea ca, partial, alegerile au fost fraudate deja. "In cazul in care frauda va fi masiva - strazile vor fi pline" - a avertizat insa vicepresedintele PPCD.

Chişinău: exit poll pentru prima dată la alegerile de duminică

Pentru prima data in Moldova va fi facut un sondaj la iesirea din centrele de votare – un asa-numit exit-poll. Sondajul va fi realizat de trei companiil de sondare a opiniei publice IMAS-INC Chisinau, CIVIS si CBS-AXA . El este coordonat de Institutul de Politici Publice.

Rezultatele vor fi transmise dumincia, 6 martie, imediat dupa ora 21 de televiziunile ProTV Chisinau si NIT – doi dintre finantatorii acestui sondaj.

Moldova ca şi România în grupul ţărilor cu cel mai scăzut nivel al salariului pe oră

Republica Moldova se situeaza pe ultimul loc in functie de salariul pe ora de munca, respectiv 0,3 euro, intr-un clasament care cuprinde 48 de tari europene, intocmit de Federatia Angajatorilor Europeni(FedEE).

Moldova este inclusa in grupul tarilor cu cel mai scazut nivel al salariului pe ora de munca, in care au mai fost plasate Romania, Ucraina, Albania, Serbia, Belarus, Bulgaria, Federatia Rusa, Letonia, Macedonia, Lituania si Bosnia-Hertegovina.

Le Monde consemnează opinii pro şi contra amînării aderării României la UE

Cotidianul "Le Monde" consacră o mare parte a paginei sale europene României, în ediţia sa din 3 martie, publicînd un interviu cu preşedintele Traian Băsescu şi opinii ale unor parlamentari de la Bruxelles despre stadiul admiterii României în Uniunea Europeană. Corespondentul la Bruxelles al cotidianului francez citează opinia euro-deputatului german Markus Felber, şef al creştin-socialilor bavarezi, potrivit căruia ar fi "prea devreme ca Parlamentul să dea lumină verde României, cînd ea nu respectă încă criteriile de la Copenhaga".

Ziaristul dela "Le Monde" îi contrapune lui Ferber, spusele deputatului olandez Joost Lagendijk, intervievat prin telefon de la Bucureşti şi potrivit căruia "dacă spunem nu, vechiul guvern socialist riscă să exploateze faptul pentru a împiedica reformele."

Intervievat de "Le Monde" Pierre Moscovici, raportorul pentru România, este citat cu afirmaţia că "în România nu s-a petrecut nimic din decembrie încoace, care să justifice o schimbare de atitudine (a Parlamentului european), ba dimpotrivă!".

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG