Linkuri accesibilitate

Ştiri

Kiev: indicii că fostul ministru de interne s-a sinucis

Seful serviciului de securitate al Ucrainei a declarat ca, potrivit unei anchete preliminare, fostul ministru de interne Iuri Kravcenko s-ar fi sinucis, impuscindu-se in timpla stinga. Fostul presedinte al Ucrainei, Leonid Kuchma a anuntat ca se intoarce astazi in Ukraina de la Karlovy Vary dupa ce ieri Iuri Kravcenko a fost gasit mort in locuinta sa.

Kravecenko urma sa depuna vineri marturie in cazul jurnalistului de investigatie Horhi Gongadze, ucis in anul 2000 de persoane ramase neindentificate.

Exista suspiciuni ca in aceasta crima ar fi fost implicat si fostul presedinte Leonid Kuchma. Cazul Gongadze a fost redeschis dupa victoria in alegeri a presedintelui reformist Viktor Yuschenko.

Bagdad: incident armat tragic umbreşte eliberarea Giulianei Sgrena

Într-o declaraţie a Casei Albe se exprimă regretul pentru incidentul armat produs la Bagdad şi soldat cu moartea unui agent de securitate italian care o însoţea pe ziarista Giuliana Sgrena, eliberată vineri după ce fusese ţinută ostatec mai bine de o lună de zile de o grupare insurgentă.

Ştirea zilei

Autorităţile americane care au început o investigaţie, au anunţat că trupele au deschis focul după ce automobilul care îi transporta pe Sgrena şi pe agentul de securitate implicat în negocierile de eliberare a jurnalistei, s-a apropiat în mare viteză de un punct de control, părînd să ignore semnalele de avertisment care îi cereau să oprească.

Agentul italian, care a protejat-o cu trupul său pe Giuliana Sgrena, a decedat în urma rănilor produse de tirul soldaţilor americani. Rănită la umăr, jurnalista italiană a fost transportată la un spital american şi urmează să se întoarcă astăzi la Roma.

Premierul italian Berlusconi l-a convocat pe ambasadorul american pentru a-i cere o explicaţie în legătură cu încidentul mortal de la Bagdad. Într-o conferinţă de presă ulterioară, Berlusconi a deplîns faptul că bucuria resimţită de toţi compatrioţii săi la anunţul eliberării Giulianei Sgrena a trebuit să se transforme într-o durere adîncă pentru moartea unui italian de un curaj şi un spirit de sacrificiu exemplare.

Cînd va retrage Bashar al-Assad trupele siriene din Liban?

Preşedintele sirian Bashar al-Assad va ţine astăzi o cuvîntare în parlamentul de la Damasc în care va expune planurile administraţiei sale privind retragerea trupelor dislocate în Liban.

Preşedintele Statelor Unite George Bush a declarat vineri că doar o retragere parţială ar fi inacceptabilă şi a cerut regimului de la Damasc să-şi retraga acum cei 15 mii de soldaţi staţionaţi în Liban împreună cu toţi agenţii secreţi infiltraţi în societate libaneză.

După o întrevedere la Moscova cu vice-ministrul de externe sirian Walid al-Muallim, şeful diplomaţiei ruse Sergei Lavrov a declarat că a primit asigurări privind intenţia Damascului de a se retrage din Liban conform acordurilor care au pus capăt războiului civil libanez dintre 1976 şi 1990. Lavrov nu a menţionat însă un calendar al retragerii trupelor siriene.

Leonid Kuchma dispus să răspundă anchetatorilor în dosarul Gongadze

Fostul preşedinte ucrainian Leonid Kuchma, aflat la Karlovy Vary, a declarat că se întoarce la Kiev după anunţul morţii fostului ministru de interne Yuri Kravcenko care după toate aparenţele s-a sinucis înainte de a fi anchetat în legătură cu asasinarea ziaristului Heorhiy Gongadze.

Vorbind în cadrul unei conferinţe de presă, Kuchma a afirmat din nou că nu este implicat în cazul ziaristului de investigaţie răpit şi asasinat în anul 2000. El şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu anchetatorii. Fostul ministru de interne Kravcenko s-a sinucis doar cu cîteva ore înainte de a fi interogat de procuratură în dosarul Gongadze.

Calendarul alegerilor locale parţiale din 19 unităţi teritorial-administrative

Guvernul a stabilit calendarul alegerilor locale parţiale din data de 3 aprilie, campania electorală urmînd să înceapă în data de 18 martie şi să se încheie în 2 aprilie. Potrivit Hotărîrii de Guvern, se vor organiza alegeri în 19 unităţi teritorial-administrative. În nouă localităţi vor fi alegeri pentru primari şi Consilii locale, în şapte - doar pentru primari, aici fiind inclus şi edilul-şef al Capitalei, iar în două localităţi vor fi alegeri numai pentru Consiliile locale.

Pregătirea scrutinului va începe încă din această săptămînă, cu organizarea circumscripţiilor şi a birourilor electorale.

PNŢCD va deveni Partidul Popular Creştin Democrat

Conform deciziei adoptate în februarie, PNŢCD va adopta la congresul convocat astăzi o rezoluţie de constituire în Partidul Popular Creştin Democrat. Duminică delegaţii urmează să ratifice protocolul de comasare prin absorbţie a URR de către PNŢCD, realizîndu-se astfel o unificare a mişcării creştin-democrate în cadrul noii formaţiuni PPCD. De asemenea, participanţii se vor pronunţa asupra intrării în PPCD a diverse organizaţii şi persoane care provin din alte partide, respectiv din AP, PUR şi PNG.

Înţelegerile PSD - PUR la nivel local pe agenda şedinţei Consiliului Naţional al coaliţiei guvernamentale

Consiliul Naţional al coaliţiei guvernamentale se va întruni, săptămîna viitoare, într-o sedinţă pentru a aborda problema înţelegerilor care mai există încă, la nivel local, între PUR şi PSD. Liderul interimar PD Emil Boc a declarat, potrivit agenţiei Mediafax, că se urmăreşte lămurirea existenţei unui eventual protocol PUR - PSD. Emil Boc a precizat că va fi dezbătută şi problema "persoanelor dedublate" - foşti membri PSD care au trecut la PUR şi au obţinut funcţii de conducere în structurile locale.

Preşedintele OSCE abordează conflictele îngheţate în Consiliul de Securitate ONU

Presedintele in exercitiu al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, ministrul sloven de Externe, Dmitrij Rupel a cerut tarilor membre ale Consiliului de securitate al Natiunilor Unite sa faca uz de influenta lor pentru a solutiona “conflictele inghetate” din zona OSCE.

Adresandu-se Consiliului de securitate la New-York, Rupel a declarat ca acele conflicte numite inghetate, din Moldova, Georgia si Nagorno Karabah au inceput sa se dezghete. Pe de alta parte, OSCE si-ar putea asuma unele din sarcinile ONU in regiunea sa de responsabilitate, in particular, OSCE ar putea contribui la mentinerea domniei legii contracarind noile amenintari de securitate - a adaugat presedintele in exercitiu al OSCE Dmitrij Rupel.

Ministrul adjunct de Externe al Siriei la Moscova

Ministrul adjunct de Externe al Siriei Walid al-Muallim a declarat la Moscova ca Damascul va face public in curand un plan de retragere a trupelor sale din Liban. Walid al-Muallim a declarat dupa intalnirea cu seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, ca Beirutul a aprobat planul de retragere. Lavrov s-a aratat satisfacut de anunt.

Presedintele Statelor Unite, George Bush a cerut insa retragerea completa a Siriei din Liban.

Presiunile asupra Siriei au sporit dupa asasinarea fostului premier libian Rafik Hariri, Siria fiind acuzata de organizarea asasinatului.

Pro Democraţia coordonează observatorii români la alegeri

Circa 150 de reprezentanţi ai societăţii civile româneşti vor participa, ca observatori, la alegerile din Republica Moldova, ei urmînd să monitorizeze scrutinul în şapte regiuni ale ţării, sub coordonarea Asociaţiei Pro Democraţia (APD).

Ştirea zilei

Potrivit unui comunicat al APD, reprezentanţii societăţii civile din România vor fi prezenţi în zonele din jurul oraşelor Chişinău, Bălţi, Soroca, Căuşeni, Comrat şi Cahul.Observatorii vor vizita un număr de aproximativ 1.500 de secţii de votare, dintr-un total de aproape 2.000.

Bagdad: eliberarea jurnalistei italiene Giuliana Sgrena

Jurnalista italiana Giuliana Sgrena, de la ziarul Il Manifesto, a fost eliberata in Irak. Jurnalista a fost rapita de o grupare militanta cu o luna in urma. Eliberarea jurnalistei a fost confirmata de presedintele Italiei, Carlo Azeglio Ciampi.

PNŢCD şi AP contestă modificarea Legii alegerilor locale

PNŢCD şi Acţiunea Populară contestă decizia Guvernului de a modifica Legea alegerilor locale, în sensul excluderii reprezentanţilor partidelor neparlamentare din birourile electorale.

Actul normativ la care se referă reprezentanţii celor două partide este Ordonanţa de Urgenţă din 24 februarie 2005, privind modificarea şi completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Stipe Mesic pledează pentru începerea negocierilor de aderarea a Croaţiei la UE

Presedintele Croatiei, Stipe Mesic a declarat ca orice amanare a deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeana va opri dezvoltarea democratica a tarii sale.

Negocierile urmau sa inceapa la 17 martie, insa recent UE a anuntat ca ele ar putea fi amanate daca Croatia nu-l va preda Tirbunalului de la Haga pentru crime de razboi pe generalul Ante Gotovina.

Guvernul croat sustine insa ca acesta nu se afla in tara. Procurorul general al Natiunilor Unite, Carla Del Ponte a acuzat insa Guvernul croat ca l-ar ajuta pe Gotovina sa se ascunda in Croatia.

Premierul Serbiei, Vojislav Kostunica a declarat pe de alta parte, ca politica guvernului sau de a incuraja predarea voluntara a criminalilor de razboi ar trebui sa fie sufiecienta pentru a obtine un calificativ bun din partea Uniunii Europene.

Vicepreşedintele Internaţionalei Liberale: o fuziune PNL - PD ar fi nefirească

Vicepreşedintele Internaţionalei Liberale, deputatul ungar Eorsi Matyas a calificat drept "nefirească" o eventuală fuziune între PNL şi PD. Vorbind într-o conferinţă de presă la Cluj, Eorsi, care face parte din Uniunea Democraţilor Liberali din Ungaria, precizat că o fuziune între un partid din Internaţionala Socialistă şi unul liberal, ar fi şi mai nefirească dacă viitoarea formaţiune ar adera la Partidul Popular European.

Potrivit agenţiei Mediafax, Eorsi Matyas s-a aflat, vineri, la Cluj-Napoca, la invitaţia Cercului Liberal din UDMR, condus de senatorul Eckstein Kovacs Peter şi a susţinut o conferinţă la Facultatea de Ştiinţe Politice, în privinţa referendumului desfăşurat în Ungaria la sfîrşitului anului trecut privind dubla cetăţenie.

Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului în vizită în România

Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, a sosit vineri în România, pentru a participa la festivităţile organizate de Patriarhia Română la împlinirea a 120 de ani de la recunoaşterea autocefaliei şi 80 de ani de la ridicarea la rang de Patriarhat.

Marko Bela se opune ideii unor alegeri anticipate în această perioadă

Vicepremierul Marko Bela, lider al UDMR, şi-a criticat colegii de coaliţie "care lansează periodic subiectul alegerilor anticipate". Vorbind la un forum economic desfăşurat la Tîrgu Mureş, Marko Bela a declarat că lansarea acestui subiect în această perioadă extrem de grea este de natură să transmită "mesaje de incertitudine” Uniunii Europene.

Protestatari ocupă o clădire guvernamentală din oraşul kirghiz Jalalabad

In Kirghizstan, 500 de persoane au ocupat o cladire guvernamentala in localitatea Jalalabad. Protestatarii contesta rezultatele alegerilor de duminica si cer demisia presedintului Askar Akayev.

OSCE a criticat primul tur al scrutinului din Kirgizstan, ca neconform standardelor democratice internationale.

Studenţii moldoveni din Timişoara se organizează

Cu doua zile inainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova, peste 100 de studenti moldoveni din Timisoara au anuntat ca se vor deplasa organizat la Bucuresti pentru a-si exprima votul. Singura sectie de votare pentru cetatenii moldoveni din Romania va fi deschisa la ambasada Moldovei din Bucureşti.

Sinucidere? Moartea suspectă a fostului ministru de interne ucrainean Kravchenko

Fostul ministru de Interne ucrainean, Yury Kravchenko a fost gasit mort in vila sa din apropierea Kievului. Kravcenko urma sa depuna astazi marturie in cazul asasinarii in anul 2000 a jurnalistului de investigatie Heorhy Gongadze.

Ştirea zilei

Presedintele Victor Yuscenko, a sugerat ca fostul ministru ar fi fost implicat in asasinarea jurnalistului: “Fiecare are de ales: sau coopereaza cu ancheta, depune marturie si isi apara drepturile si onoarea intr-un proces public, sau isi face singur dreptate.”

Moartea lui Kravcenko survine la doua zile dupa anuntul Procuraturii privind indentificarea a 4 persoane implicate in asasinat si citatia adresata lui Kravcenko, ministru de Interne in perioada 1995- 2001.

Procurorul general si ministrul de Interne vor fi responsabili personal pentru investigarea circumstantelor mortii lui Kravcenko - a declarat presedintele Yuscenko.

Baku: mii de oameni participă la funeraliile ziaristului Elmar Huseinov

In Azerbaijan, in jur de 10 mii de persoane au participat la inmormantarea jurnalistului Elmar Huseinov. Redactor al revistei “Monitor”, critice fata de guvernarea de la Baku, Huseinov a fost impuscat cu doua zile in urma, iar opozitia sustine ca jurnalistul a fost asasinat din cauza activitatii sale profesionale.

Rudele jurnalistului nu au permis autoritatilor sa tina discursuri la ceremonia funerara, iar participantii la manifestari au refuzat sa urce in autobuzele puse la dispozitie de guvern.

Liderul Partidului de opozitie Frontul popular, Ali Kerimli: "Glontele a fost indreptat impotriva poporului azer. Elmar nu ne-a parasit din cauza unei boli sau accident. El a devenit victima teroarei politice. Astazi, trebuie sa dam un raspuns acestor teroristi. "

Presedintele Azerbaijanului a calificat moartea jurnalistului drept o lovitura data democratiei si a ordonat o efectuarea unei anchete rapide.

Uniunea Europeană: alegerile din Tadjikistan nu au corespuns standardelor internaţionale

Uniunea Europeana s-a alaturat constatarilor observatorilor OSCE, potrivit carora alegerile parlamentare de duminica din Tajikistan nu au corespuns standardelor democratice internationale.

Reprezentanti ai Uniunii Europene au declarat ca, desi alegerile au decurs pasnic, au fost inregistrate multiple incalcari, o lipsa de echilibru politic in comisiile electorale regionale, iar unii candidati ai opozitiei au fost eliminati de pe listele electorale. UE a criticat si lipsa accesului opozitiei la mass media si piedicile puse presei independente.

Patru partide de opozitie din Tajikistan au depus liste cu contestatii cerand Comisiei Electorale sa invalideze alegerile si sa organizeze un nou scrutin.

Proteste ale opoziţiei kirghize împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare

In Kirghizstan continua protestele opozitiei impotriva rezultatelor alegerilor de duminica, protestatarii cerand demisia presedintelui Askar Akayev. In localitatea sudica Jalalabad circa 3000 de persoane au participat la proteste, iar in capitala Biskek circa o mie de persoane au protestat in fata Curtii supreme, cerand ca unui candidat al opozitiei sa i se permita sa participe la turul doi al alegerilor parlamentare, care va avea loc la 13 martie.

OSCE a criticat primul tur al scrutinului din Kirgizstan, ca neconform standardelor democratice internationale.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG