Linkuri accesibilitate

Ştiri

AI critică autorităţile din Rusia, Belarus, Turcia şi Turkmenistan

Organizaţia Amnesty International a criticat încălcarea drepturilor omului în mai multe ţări din Europa şi Asia Centrală, printre care Rusia, Belarus, Turcia şi Turkmenistan. Într-un comunicat de presă este exprimată îngrijorarea în legătură cu hărţuirea, arestarea şi torturarea militanţilor pentru drepturile omului fără ca aceia care se dedau la astfel de acţiuni să se teamă de repercusiuni.

Noul guvern irakian depune jurămîntul la Bagdad

La Bagdad a avut loc ceremonia depunerii jurămîntului primului guvern irakian ales în mod democratic. Noul guvern al premierului Ibrahim Jaafari înlocuieşte administraţia lui Iyad Allawi, numită de Statele Unite.

Ştirea zilei

Sunt încă vacante locurile a cinci miniştri şi doi vice-premieri. 15 miniştri au fost numiţi din rîndul coaliţiei musulmane şiite care a cîştigat scrutinul din ianuarie curent, şapte miniştri sunt kuzi, patru - suniţi şi unul - creştin.

Ion Iliescu rămîne pentru moment liderul grupului senatorilor PSD

Ion Iliescu a anunţat că rămîne „deocamdată” lider al grupului PSD din Senat şi că nu doreşte să ocupe vreo funcţie onorifică sau executivă în partid.

El a precizat că nu doreşte să facă parte din Biroul Permanent Naţional al partidului. Iliescu a menţionat posibilitatea desemnării unui alt lider de grup sau a altcuiva, din partea grupului, care să participe la lucrări.

Teheranul reia parţial programul său nuclear

Iranul va relua în scurt timp o parte din programul său nuclear suspendat în virtutea unui acord cu Uniunea Europeană. Un purtător de cuvînt al ministerului de externe de la Teheran a precizat ...

Ştirea zilei

"atîta timp cît vor continua negocierile cu Europa, va rămîne în vigoare suspendarea îmbogăţirii uraniului urmînd să fie reluate alte activităţi pe care le vom face cunoscute".

Anul trecut Iranul a acceptat să suspende îmbogăţirea uraniului pe fondul temerilor internaţionale că ar intenţiona să fabrice bomba atomică.

Raportul organizaţiei Reporteri fără frontieră

Conform raportului dat astăzi publicităţii de organizaţia Reporteri fără Frontiere, cu sediul la Paris, Irakul continuă să fie cea mai periculoasă ţară pentru jurnalişti, iar Iranul - cea mai mare închisoare de jurnalişti din întreg Orientul Mijlociu.

In raport se mai afirmă, printre altele, că liderii din Rusia, Belarus, Kazahstan, Turkmenistan şi Uzbekistan sunt direct răspunzători de violarea libertăţii mijloacelor de informare.

Demisia lui Andrei Pleşu din funcţia de consilier prezidenţial

Consilierul prezidenţial Andrei Pleşu a demisionat din funcţie. Decretul în acest sens a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu - informează un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Ştirea zilei

Conform comunicatului, pînă la numirea unui nou consilier prezidenţial, activitatea Departamentului de Politică Externă din cadrul Preşedinţiei va fi coordonată de consilierul de stat Anca Ilinoiu.

Andrei Pleşu a fost numit consilier prezidenţial în decembrie 2004, cînd preşedintele Traian Băsescu a preluat mandatul de şef al statului.

Bratislava: cuvinte de laudă pentru Regele Mihai

Preşedintele Slovaciei, Ivan Gasparovic l-a elogiat pe Regele Mihai pentru rolul său în cel de al doilea război mondial. Gasparovic a mulţumit totodată armatei române care a contribuit la eliberarea Slovaciei.

Împreună cu soţia sa, Regele Mihai a început astăzi o călătorie pe urmele soldaţilor români căzuţi în al doilea război mondial urmând să se întîlnească şi cu preşedinţii Cehiei şi Federaţiei Ruse.

Cancelarul german pledează pentru un tratat de asociere Bosnia - UE

Aflat la Sarajevo, cancelarul german, Gerhard Schroeder s-a pronunţat în favoarea aderării Bosniei la Uniunea Europeană cît mai curînd posibil. "După părerea mea, Comisia Europeană trebuie să înceapă negocieri cu Bosnia asupra stabilizării şi a asocierii cu Uniunea Europeană" - a declarat cancelarul Schroeder, care se va afla deasemeni la Ankara şi apoi la Istanbul, unde va avea loc mîine o conferinţă germano-turcă a oamenilor de afaceri.

Trupe siriene staţionate încă într-o zonă de graniţă din Liban?

O comisie mixtă siriano-libaneză va verifica cele susţinute de premierul libanez Nagib Miqati şi anume că în Liban ar fi încă staţionate trupe siriene într-o zonă în care graniţa este prost trasată. La 29 aprilie Siria anunţase că şi-a retras toate forţele militare care fuseseră staţionate în Liban timp de aproape trei decenii.

Dushanbe: conferinţă consacrată libertăţii mijloacelor de informare

În capitala tadjică Dushanbe are loc o conferinţă internaţională pe tema: libertatea mijloacelor de informare în Tadjikistan. Participanţii includ reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, ai Institutului Britanic pentru Pace şi Război şi ai ambasadei Statelor Unite la Dushanbe. Mijloacelor de informare tadjice li se reproşează că îngrădesc accesul la informaţii şi difuzarea acestora.

Bilanţ provizoriu al inundaţiilor din Timiş

Peste o mie de persoane din judeţul Timiş sînt în continuare izolate din cauza apelor, peste 1.500 de case sînt inundate, iar şapte sute au fost distruse - se arată în bilanţul dat publicităţii de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat. Prefectul Ovidiu Drăgănescu a declarat că depozitele pentru ajutoare sînt pline şi nu mai este nevoie de haine. Prefectura face apel ca cei care donează bani să îi trimită direct în conturile deschise de instituţie şi nu la alte organizaţii sau partide, pentru ca sumele să poată fi gestionate cît mai bine.

Vizita în Statele Unite a ministrului de externe Ungureanu

Şeful diplomaţiei române, Mihai Răzvan Ungureanu se va întîlni la Washington cu Secretarul de stat american Condoleezza Rice, în cursul vizitei de trei zile pe care o începe astăzi în Statele Unite. Convorbirile se vor referi la relaţiile bilaterale în contextul parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite.

La New York, Mihai Răzvan Ungureanu va conferi cu Secretarul general al ONU Kofi Annan, cu care va discuta printre altele despre rolul pe care l-ar purtea prelua România în cadrul procesului de reformare a Naţiunilor Unite, ca membru ne-permanent în Consiliul de Securitate.

Protest împotriva încălcării drepturilor omului în Uzbekistan

În faţa ambasadei americane din Tashkent circa o sută de persoane au protestat împotriva abuzurilor comise de autorităţile uzbece în domeniul drepturilor omului. Mulţi dintre protestatari sunt rudele unui ţăran căruia autorităţile i-au confiscat proprietăţile în 1999 şi care a fost arestat de cîteva ori pentru că protestase, pînă cînd a primit azil politic în Statele Unite. Protestatarii sunt hotărîţi să rămînă în faţa ambasadei americane pînă cînd vor fi retrocedate proprietăţile confiscate sau li se va acorda azil politic în Statele Unite.

Doi ani de la semnarea Chartei Adriatice

La o ceremonie marcînd cea de a doua aniversare a semnării Chartei Adriatice, miniştrii de externe din Albania, Croaţia şi Macedonia şi-au exprimat speranţa ca ţările lor să fie invitate să se alăture Alianţei Nord-Atlantice la viitorul summit NATO. În virtutea Chartei Adriatice, cele trei ţări menţionate colaborează în domeniul militar-strategic şi promovează cooperarea regională în vederea aderării la NATO.

Raportul Comitetului pentru Apărarea Jurnaliştilor

Într-un studiu efectuat de Comitetul pentru Apărarea Jurnaliştilor, cu sediul în Statele Unite, se face cunoscut că asasinatele sunt principala cauză a deceselor în rîndul jurnaliştilor. Raportul precizează că cele mai multe asasinate sunt comise în Filipine, urmate de Irak, Columbia, Bangladesh şi Rusia.

Vuk Draskovic: pledoarie pentru admiterea Serbiei-Muntenegru în parteneriatul pentru pace

Ministrul de externe al Uniunii Serbia-Muntenegru Vuk Draskovic a cerut Alianţei Nord-Atlantice să accepte imediat si necondiţionat ca Serbia-Muntenegru să facă parte din Parteneriatul NATO pentru Pace. Draskovic a cerut deasemeni Alianţei Nord-Atlantice si Uniunii Europene să sprijine reformarea serviciilor de informaţii din Serbia şi Muntenegru în vederea unei mai bune cooperări cu Tribunalul ONU de la Haga.

"Rusia trebuie să admită răul comis de sovietici în ţările baltice"

Vice-preşedintele Comisiei Europene Guenter Verheugen a declarat la Tallin că Rusia trebuie să recunoască răul pe care l-au provocat cei 50 de ani de ocupaţie sovietică în ţările baltice dacă doreşte relaţii de bună vecinătate cu Uniunea Europeană.

Ştirea zilei

Un mesaj asemănător vizînd statele baltice, a spus Verheugen, va fi adresat Rusiei de preşedintele american George Bush cînd se va afla la Moscova, la 9 mai, cu prilejul celei de a 60-a aniversări a sfîrşitului celui de al doilea război mondial.

Explozie devastatoare în nordul Afganistanului

O explozie puternică la un depozit de muniţii din partea de nord a Afganistanului a ucis cel puţin 28 de persoane şi a rănit alte cîteva zeci. Victimele includ femei şi copii

Ştirea zilei

Un purtător de cuvînt al ministerului de interne de la Kabul a precizat că depozitul de muniţii aparţinuse unui comandant al miliţiilor locale.

Summit UE - Japonia la Luxemburg: Coreea de Nord pe agendă

Japonia şi Uniunea Europeană au cerut Coreei de Nord să respecte drepturile omului şi să revină la negocierile vizînd programul său nuclear. O declaraţie în acest sens a fost dată publicităţii la reuniunea la vîrf UE-Japonia din Luxemburg.

Preşedintele Băsescu: Ostatecii sînt în viaţă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că jurnaliştii români răpiţi în Irak sînt "cu certitudine în viaţă" şi că se fac toate eforturile posibile ca aceştia să se întoarcă acasă "teferi".

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG