Linkuri accesibilitate

Ştiri

Debutul campaniei electorale pentru alegerile legislative din Albania

În Albania a început campania electorală dinaintea alegerilor de luna viitoare. Partidul Socialiştilor, de guvernămînt, condus de premierul Fatos Nano, va încerca să obţină un al treilea mandat consecutiv. Rivalul său este Partidul Democrat al preşedintelui Sali Berisha, care promite electoratului să apropie Albania de Uniunea Europeană.

Baku: opoziţia azeră organizează sîmbătă o demonstraţie

Autorităţile azere au autorizat desfăşurarea, sîmbătă, în capitala Baku, a unui marş anti-guvernamental. Partidul Musavat din opoziţie face, însă, cunoscut că pe principalele şosele care duc spre Baku au fost plasate bariere pentru a se împiedica astfel participarea la marş. Acum două săptămîni a avut loc deasemeni un marş în sprijinul cererii pentru alegeri parlamentare libere în noiembrie curent.

Va adera Kirghizstanul la GUAM?

Premierul georgian, Zurab Noghaideli a lăsat să se înţeleagă că Kirghizstanul ar putea face parte în curînd din GUAM. Adresîndu-se reporterilor la sfîrşitul reuniunii premierilor din CSI, Noghaideli a afirmat că participarea Kirghizstanului ar fi în avantajul GUAM.

Autorităţile de la Tashkent refuză că confere cu reprezentantul lui Javier Solana

Comisarul pentru politică externă al Uniunii Europene, Javier Solana a criticat refuzul autorităţilor din Uzbekistan de a avea convorbiri cu reprezentantul său, emisarul pentru drepturile omului, Michael Matthiessen. Acesta urma să se deplaseze luni la Andijan, scena recentelor ciocniri violente dintre protestatari şi forţele guvernamentale.

Înregistrări-video confiirmînd teza ONU privind masacrul de la Srebrenica

Luna viitoare se împlinesc 10 ani de la masacrul de la Srebrenica, unde forţele paramilitare ale sîrbilor bosniaci au masacrat 7 mii de bărbaţi şi băieţi musulmani, cu cîteva luni înainte de încheierea războiului bosniac. Masacrul de la Srebrenica fusese tot timpul negat de majoritatea sîrbilor, însă de cîteva zile autorităţile sîrbe sunt în posesia unei înregistrări-video care arată cum sîrbii ucid şi torturează bărbaţi musulmani la Srebrenica, în iulie 1995.

Raportul Departamentului de Stat referitor la traficul cu fiinţe umane

Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice a făcut public cel de al cincilea raport anual al Departamentului de Stat referitor la traficul cu fiinţe umane. Raportul enumeră patru state din regiunea Golfului Persic care constituie principalele destinaţii ale victimelor traficanţilor de fiinţe umane.

Ştirea zilei

Este vorba de: Arabia Saudită, Kuweit, Qatar şi Emiratele Arabe Unite, unde se face trafic mai ales cu femei şi copii din ţări ca Iranul, Afganistanul şi republici ex-sovietice.

Referitor la România, raportul menţionează că s-au făcut progrese în ce priveşte construirea de adăposturi pentru victime, condamnarea traficanţilor şi eforturile pentru combaterea corupţiei. Raportul critică, însă, corupţia şi vulnerabilitatea copiilor străzii din România la exploatare şi trafic cu fiinţe umane.

Referindu-se la raportul Departamentului de Stat, Condoleezza Rice a declarat: " avem convingerea că raportrul de anul acesta va atrage atenţia opiniei publice internaţionale asupra traficului cu fiinţe umane şi va determina guvernele din întreaga lume să ia măsuri ferme pentru a-l combate. Toate ţările trebuie să conlucreze pentru a bloca rutele traficului cu fiinţe umane, pentru a-i traduce în faţa justiţiei şi condamna pe vinovaţi, pentru a proteja şi reintegra victimele în cadrul societăţii".

"Biserica greco-catolică a fost nedreptăţită în chestiunea restituirii proprietăţilor"

Ministrul Justiţiei Monica Macovei consideră că proprietăţile Bisericii greco-catolice trebuiau restituite "de la început". Monica Macovei a explicat că, după 50 de ani, abia acum aceste proprietăţi pot fi cerute în instanţă, proces ce va dura alţi 3-4 ani, ceea ce, a spus ministrul justiţiei, este "nedrept".

Tbilisi: reuniune a primilor miniştri din ţările CSI

Premierii din ţările CSI au semnat la Tbilisi un protocol în virtutea căruia vor fi ridicate treptat restricţiile comerciale între statele membre. "Încercăm să înlăturăm problemele şi restricţiile în relaţiile comerciale dintre ţările CSI. Există încă astfel de obstacole în raporturile bilaterale, aproape cu fiecare ţară membră"- a precizat premierul rus Mihail Fradkov, adăugînd că recentele schimbări de conducere în Georgia, Ucraina şi Kirghizstan nu au afectat dezvoltarea CSI.

OSCE critică ultimul decret al preşedintelui Lukashenka "din Belarus"

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a criticat autorităţile din Belarus pentru a fi interzis folosirea cuvîntelor "naţional" şi "din Belarus" de către organizaţii neguvernamentale şi mijloacele de informare. Decretul în acest sens a fost emis de preşedintele Alyaksandr Lukashenka la începutul acestei săptămîni.

Consiliul Europei: rechizitoriu al încălcării drepturilor omului de către Rusia

Consiliul Europei a criticat situaţia drepturilor omului în Rusia şi a îndemnat guvernul de la Moscova să-şi onoreze obligaţiile de membru în organizaţie. Consiliul Europei a dat publicităţii un nou raport în care se subliniază că Rusia a făcut doar foarte puţine progrese în ce priveşte angajamentele asumate ...

Ştirea zilei

printre altele de a aboli execuţiile, de a-şi retrage forţele din Transnistria şi de a-i traduce în faţa justiţiei pe cei care încalcă drepturile omului, în special în Cecenia. Raportul subliniază că în Rusia democraţia este ameninţată de conflictele din Caucazul de nord, de corupţie şi de tranzacţii dubioase de privatizare.

Jonathan Scheele: cheltuirea fondurilor UE trebuie controlată de societatea civilă

Societatea română trebuie să controleze cheltuirea fondurilor europene - a declarat şeful delegaţiei Comisiei Europene în România Jonathan Scheele, care a participat la conferinţa de lansare a proiectului "Transparenţa Fondurilor Europene în România".

Ştirea zilei

Întrebat dacă există cazuri de fraudări ale fondurilor europene, şeful Delegaţiei Comisiei Europene a precizat că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, nu există cazuri deosebite, iar, "această iniţiativă nu rezultă dintr-un caz specific sau curent; este ceva normal", care se circumscrie principiilor statului de drept.

Berlin: a doua zi a vizitei premierului Tăriceanu

Premierul Tăriceanu a conferit la Berlin cu personalităţi germane din viaţa politică, economică şi culturală, cărora le-a prezentat măsurile luate până în prezent de autorităţile române în cadrul procesului de integrare europeană şi a răspuns la întrebări legate de politica externă a României.

Primul ministru le-a explicat că Executivul de la Bucureşti este hotărât să adopte, conform calendarului, măsurile convenite în negocierile cu Uniunea Europeană, bazându-se şi pe voinţa liderilor europeni de extindere a Uniunii prin includerea României şi a Bulgariei.

Avertisment privind atentate asupra unor obiective maritime din sud-estul Asiei

Şeful guvernului din Singapore, Lee Hsien Loong a declarat la conferinţa anuală a miniştrilor apărării din peste 20 de ţări că teroriştii pregătesc atacuri asupra unor obiective maritime din sud-estul Asiei şi a menţionat în acest context gruparea Jemaah Islamiah, care are lagături cu reţeaua teroristă Al Qaida. După cum a afirmat Lee, recentele atacuri de piraterie din Strîmtoarea Malacca reflectă cît de vulnerabilă a devenit Asia de sud-est la acţiunile teroriste.

CNCAN respinge zvonurile privind un nou accident la Cernobâl

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare a calificat drept nefondate zvonurile privind o situaţie de urgenţă la centrala nucleară de la Cernobâl. Ca urmare a ştirilor apărute în ultimele zile în media şi pe Internet cu privire la producerea unui accident radiologic la Cernobâl, comisia amintită precizează că nu exista nici un temei pentru astfel de informaţii şi că la Cernobâl nu s-a produs nici un accident recent, situaţie confirmată de autoritatea competentă din Ucraina.

Şi autorităţile moldovene au negat informaţiile apărute săptămâna trecută, în presă, referitoare la producerea un astfel de accident la Cernobîl.

Tbilisi: anularea obligativităţii vizei pentru cetăţeni occidentali

Parlamentul Georgiei a anulat obligativitatea vizelor pentru cetăţenii din Uniunea Europeană şi din Statele Unite, Canada, Japonia, Israel, Eleveţia şi Norvegia. Cetăţenii acestor state se vor putea afla fără viză pe teritoriul Georgiei o perioadă de maximum 90 de zile.

Tentative de soluţionare a conflictului din Kashmir

O delegaţie alcătuită din nouă lideri separatişti moderaţi din Kashmirul controlat de India se află de partea pakistaneză a regiunii divizate. Este prima astfel de vizită de la divizarea Kashmir-ului cu şase decenii în urmă. Liderii separatişti vor avea convorbiri cu oficialităţi pakistaneze şi cu reprezentanţi ai separatiştilor care se opun guvernării indiene în teritoriul predominant musulman, scopul discuţiilor fiind continuarea recentelor eforturi de pace.

Manifestaţii de protest organizate la Bucureşti de Federaţia Agrostar

Manifestaţiile de protest organizate în capitală de Federaţia Agrostar s-au încheiat fără incidente, după ce liderii fermierilor şi lucrătorilor din societăţile agricole au lăsat la sediul Ministerului Agriculturii o listă de revendicări.

Liderul federaţiei, Ştefan Nicolae a precizat că a refuzat să poarte un dialog cu secretarul de stat Nicolae Lazin şi că principalele revendicări sindicale nu vor fi discutate decît cu ministrul Gheorghe Flutur, care este însă plecat într-o delegaţie în Japonia.

Letonia ratifică Constituţia UE spre deosebire de electoratul olandez

Cancelarul Germaniei Gerhard Schroeder are convorbiri la Luxemburg cu preşedintele în exerciţiu al UE Jean-Claude Juncker ca urmare a respingerii noii Constituţii europene de către electoratul francez şi cel din Olanda. Procesul de ratificare a constituţiei trebuie să continue şi nu trebuie să se transforme într-o criză a Europei - a susţinut Schroeder.

Ştirea zilei

Parlamentul Letoniei a ratificat astăzi Constituţia UE, ceea ce, consideră şeful diplomaţiei letone Artis Pabrikas, ar putea frîna consecinţele negative declanşate de rezultatele din Franţa şi Olanda: "Letoniei i-a fost oferită şansa unică de a opri un proces de decădere, de a arăta că există suficiente state care doresc să consolideze Uniunea Europeană".

Autorităţile israeliene eliberează 400 de deţinuţi palestinieni

Autorităţile israeliene au început punerea în libertate a 400 de deţinuţi palestinieni. În virtutea încetării focului, asupra căreia Israelul şi palestinienii au căzut de acord în februarie, autorităţile israeliene s-au angajat să elibereze circa 900 de palestinieni, ca gest de bunăvoinţă faţă de conducerea palestiniană care încearcă să-i convingă pe militanţi să respecte armistiţiul.

Val de violenţe în Irak: cel puţin 25 de morţi

În Irak valul de violenţă continuă. O serie de atacuri cu bombe comise astăzi s-a soldat cu cel puţin 25 de morţi şi zeci de răniţi. Atentatorii au folosit motociclete şi automobile încărcate cu explozibile şi parcate în zone aglomerate. Responsabilitatea pentru unele atacuri a fost asumată de grupări islamiste.

Iminentă scrisoare de avertizare privind ritmul insuficient al reformelor de pre-aderare

Comisia Europeană va trimite României şi Bulgariei scrisori de avertizare cu privire la ritmul insuficient al reformelor de pre-aderare - a declarat Comisarul european pentru Extindere Olli Rehn. "Scrisorile de avertizare se vor concentra asupra actualelor deficienţe evidente în privinţa reformelor din ambele ţări" - a precizat Rehn.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG