Linkuri accesibilitate

Ştiri

OSCE Chairman Karel De Gucht calls solving frozen conflicts a priority for 2006

New OSCE Chairman-in-Office, Belgian Foreign Minister Karel De Gucht said solving frozen conflicts in former Soviet states and tackling organized crime were among the main priorities of the organization in the year ahead.

Addressing the OSCE Permanent Council, Karel De Gucht said he hoped the "positive developments" on the question of South Ossetia in Georgia, would serve as examples of progress for other regions including Moldova and the issue of Transnistria, where the resumption of negotiations under a new format was urgently needed.

Bruxelles appeals to Chisinau and Moscow to resume talks on price of Russian gas supplies

Austria, which currently holds the EU presidency, called on Russia and Moldova to resume the negociations on the price of Russian natural gas supplies. In a statement released on 10 January, the EU called on both Moscow and Chisinau to work toward a fair and mutually acceptable solution.

Gazprom spokesman Sergei Kupriyanov said Russia's state-run natural-gas monopoly expected to sign a contract on gas supplies with Moldova soon.

Moldova threatens to raise transit costs for Russian gas

Moldova Gaz CEO Gennadii Abashkin said on 6 January that Chisinau planed to insist on a gradual price increase for natural gas in its negotiations with Gazprom. Abashkin also said that Moldova would raise transit costs for gas if Gazprom insisted on the higher price.

Ştirea zilei

Numărul victimelor accidentului produs la mina din Anina s-a ridicat la şapte. Alţi cinci mineri au fost răniţi, dintre care doi grav. Aceştia din urmă au fost transportaţi la Clinica de Arşi, Chirurgie Plastică şi Reparatorie a Spitalului Judeţean din Timişoara. Situaţia lor este stabilă, dar critică.

11 militanţi pentru drepturile omului arestaţi la Minsk

Politia din Minsk a arestat 9 cetateni rusi si doi belarusi, activisti pentru drepturile omului ai organizatiei NOI sub acuzatia de a fi desenat grafitti ale opozitiei pe pereti. Cei 11 militanti pentru apararea drepturilor omului sint pasibili de o condamnare la inchisoare de pina la 5 ani.

Ankara: un nou deces datorat virului H5N1

Oficialitati turce din domeniiul sanatatii au anuntat un nou deces in localitatea Van din estul Turciei. Se crede ca moartea unei fetite de 12 ani ar fi fost cauzata de virusul H5N1 al gripei aviare. Potrivit medicului din localitate si fratele fetei decedate este suspectat de gripa aviara.

Pe de alta parte, un baiat de 5 ani din vestul Turciei a fost testat pozitiv la virusul gripei aviare, ceea ce ridica numarul persoanelor afectate de virus in Turcia la 19.

Islamabad: protest împotriva unui raid întreprins asupra unui sat de la graniţa cu Afganistanul

In Pakistan mii de persoane au protestat impotriva unui raid de aviatie intreprins de vineri intr-un sat de la granita cu Afganistanul in urma caruia 18 persoane au decedat. La Karaci aproximativ 10 mii de oameni au scandat slogane precum “opriti bombardamentele impotriva oamenilor nevonovati”. Potrivit agentiilor internationale de presa, tinta raidului a fost numarul doi al retelei Al Qaida, Ayman Al Zawahiri. Oficialitati pakistaneze care au dorit sa isi pastreze anonimatul au afirmat ca liderul Al Qaida nu se afla printre morti. Pakistanul a protestat oficial la ambasada Statelor Unite ale Americii. Pentagonul a negat orice implicare in acest atac.

Vladimir Putin acuză Uniunea Europeană de imperialism în "fotbal"

Presedintele rus Vladimir Putin, intr-o intilnire cu presedintele FIFA Joseph Blatter, a spus ca influenta Uniunii Europene in turneele internationale de fotbal este – "imperialism in fotbal”.

Preşedintele Voronin depune flori la bustul lui Mihai Eminescu din Chişinău

Cu prilejul aniversarii a 156 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu, Presedintele moldovean Vladimir Voronin a depus flori la bustul poetului, situat in Gradina publica "Stefan cel Mare" din Chisinau.

Ştirea zilei

Etnicii albanezi din valea Presevo din sudul Serbiei au solicitat din nou autonomie politica si teritoriala fata de Belgrad. Etnicii albanezi din consiliile locale din Presevo, Medvedia si Buianovici au adoptat o platforma cerind guvernare complet albaneza in provincie, inclusiv control asupra politiei, justitiei, serviciilor de sanatate, de invatamint si economice. In 2001 insurgenta din valea Presevo a dus la negocierea unui acord de pace mediat de comunitatea internationala. In prezent se desfasoara negocieri internationale, sub egida Natiunilor Unite, in legatura cu statutul final al provonciei Kosovo. Legal, desi se afla sub administratie ONU si NATO, provincia Kosovo este parte a Federatiei Serbia-Muntenegru.

Teheran: parlamentul ameninţă cu sistarea colaborării cu AIEA

Parlamentul iranian sprijina avertismentele formulate de presedintele Mahmud Admadinejad de a opri inspectiile Agentiei Natiunilor Unite pentru energie atomica daca dosarul nuclear iranian va fi adus in fata Consiliului de Securitate ONU. Anterior purtatorul de cuvint al ministerului iranian de externe a afirmat ca Teheranul considera ca controversa poate fi solutioanta pe cai diplomatice, dar ca Iranul nu se teme de Consiliul de Securitate ONU.

Bagdad: demisia judecătorului în procesul intentat lui Saddam Hussein

Judecatorul care conduce procesului intentat lui Saddam Hussein, Rizgar Mohamed Amin si-a inaintat demisia, dar nu este limpede daca ea a fost acceptata. Oficialitati ale tribunalului cauta sa il convinga pe judecator sa renunte la decizia sa. Observatori politici internationali considera ca demisia judecatorului sef ar putea afecta credibilitatea instantei si a procesului lui Saddam Hussein. Procesul urmeaza sa fie reluat pe 24 ianuarie.

Santiago de Chile: alegeri prezidenţiale - perspectiva unei victorii a candidatei de centru stînga

Chilienii sint chemati la urne pentru a desemna viitorul presedinte al tarii. Cele mai mari sanse le are, potrivit sondajele de opinie, Michelle Bachelet, care reprezinta coalitia de centru stinga. Daca va fi aleasa, Michelle Bachelet va fi prima femeie presedinta a acestei tari.

Alegeri prezidenţiale în Finlanda - un nou mandat pentru Taria Halonen?

In Finlanda se desfasoara alegeri prezidentiale si se asteapta ca actuala presedinta Taria Halonen sa obtina un nou mandat. Taria Halonen a fost prima presedinta femeie a Finalandei si reprezinta Partidul Social Democrat. Mandatul de presedinte este de 6 ani. Contracandidatii Tariei Halonen sint conservatorul Sauli Ninistoe si premierul de centru Matti Venhanen

Ştirea zilei

De luni cateva zeci de blocuri de locuinte din Chisinau vor ramine fara caldura, din cauza datoriilor. Principalul furnizor de energie termica din Chisinau, societatea pe actiuni „Termocom” si-a reluat avertizarile, responsabilii acesteia afirmand ca sunt decisi sa faca acest lucru, indiferent de temperatura care se va inregistra afara.

Administratorul prinicipal al Societăţii Termocom, Dionisie Antocel, a declarat postului nostru de radio ca pina astazi locatarii din blocurile avertizate au reusit sa-si plateasca doar 15 la suta din datorii. Cele mai multe blocuri de locuite cu datorii pentru caldura si apa calda sunt in sectoarele Botanica, Rascani si Buiucani.

Datoriilor consumatorilor pentru caldura si agent termic, inclusiv cele istorice, se ridica in prezent la peste 440 de milioane de lei. Dintre aceste in jur de 380 de milioane sunt datorii ale consumatorilor casnici.

In luna decembrie anul trecut, Termocom a deconectat 4 blocuri de locuit din cauza datoriilor de peste un milion de lei pentru caldura.

Guvernul de la Islamabad condamnă raidul american dintr-un sat situat la graniţa cu Afganistanul

Pakistanul a condamnat atacul american dintr-un sat de la granita cu Afganistanul, atac soldat cu moartea a 18 persoane. Autoritatile pakiestaneze au precizat că printre victime nu se afla numarul 2 al retelei Al Qaida, Aiman Al Zawahiri, cum se relatase anterior. Ministrul pakistanez al informatiilor a declarat ca la ministerul de externe va fi convocat pentru explicatii ambasadorul american la Islamabad.

Ştirea zilei

Presedintele Iranului Mahmud Admadinejad a declarat ca amenintarile Occidentului la adresa tarii sale pun in pericol securitatea internationala. In cadrul unei conferinte de presa la Teheran, Ahmadinejad a criticat intentia Statelor Unite ale Americii si a unor tari din Uniunea Europeana de a aduce dosarul nuclear iranian in fata Consiliului de Securitate ONU.

Ştirea zilei

Cinci mineri au murit, doi au fost daţi dispăruţi, iar alţi cinci au fost răniţi, dintre care doi grav, în urma unei explozii produse, sâmbătă dimineaţă, la mina Anina din judeţul Caraş-Severin. Preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu s-au deplasat sîmbătă la locul accidentului.

Procurorul general Ilie Botoş, a dispus ca două echipe de procurori din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să plece la mina Anina, pentru a invetiga cauzele accidentului.

Ministerul Economiei şi Comerţului a făcut cunoscut că în momentul accidentului în mină se aflau 68 de mineri, şi nu 200, după cum fusese anunţat iniţial.

Spitalizarea în Belgia a unei persoane cu simptome de gripă aviară

Autoritatile belgiene au anuntat spitalizarea unei persoane suspectate de gripa aviara. Persoana – un jurnalist – s-a intors recent din Turcia unde a vizitat si zona in care exista focare de grpa aviara. Trei oameni au murit si alti 15 sint tratati in Turcia de gripa aviara.

Ştirea zilei

Pakistanul investigheaza daca numarul 2 al retelei Al Qaida, Aiman AL Zawahiri ar fi putut fi ucis in cursul unui raid al aviatiei americane asupra unui sat din apropierea granitei cu Afganistantul. Agentiile americane de presa citeaza surse militare americane si pakistaneze potrivit carora raidul a fost organizat de Agentia Centrala de Informatii a Statelor Unite - CIA – si a tintit un grup de militanti ai retelei Al Qaida, posibil si numarul doi al organizatiei. Potrivit relatarilor 18 persoane au murit in urma raidului. Lideri de triburi si clerici musulmani din regiunea Bajur, din nord vestul Pakistanului au protestat impotriva atacului considerat drept o actiune indreptata impotriva unor civili nevinovati.

Ankara: ajutoare de 3 miliarde de dolari destinate sectorului avicol

Guvernul Turciei ia in considerare acordarea unui ajutor financiar de 3 miliarde de dolari sectorului avicol dupa declansarea gripei aviare. O declaratie in acest sens a fost facuta de adjunctul primului ministru Sener. Ziarele din Turcia scriu astazi ca guvernul a oferit compensatii in valoare de 6 milioane de dolari fermelor care au suferit pierderi.

Fonduri UE pentru stăvilirea migraţiei ilegale din Ucraina, Belarusu şi Moldova

Uniunea Europeana a decis ca va ajuta Tanzania sa plaseze refugiatii pe care ii adaposteste si sa ii mute in alte tari africane, intr-un efort de a stavili fluxul de imigranti ilegali catre tarile UE. Uniunea Europeana intentioneaza sa acorde un sprijin financiar similar Ucrainei, Belarusului si Republicii Moldova. Numarul cetatenilor acestor tari aflati ilegal in spatiul Uniunii Europene este foarte mare. La intilnirea de ieri de la Viena a ministrilor de interne UE s-a cazut de acord asupra unui sistem de date unic privind solicitantii de azil, ca prim pas in stoparea migrarii acestora dintr-o tara in alta. Ministrul francez de interne Nicolas Sarkosy si Comisarul Uniunii Europene pentru afaceri interne Franco Fratini au cerut intocmirea unei liste comune de tari considerate “sigure” ai caror resortisanti sa nu mai aiba dreptul de a solicita azil.

Madrid: viză de intrare în Spania pentru căutarea unui loc de muncă

Spania a introdus recent un nou tip de viza - viza pentru cautarea de munca - informeaza agentia de stiri ROMPRES. Potrivit sursei citate, dupa analizarea nevoilor pietei spaniole a fortei de munca, in tarile carora li s-au atribuit contingente se vor organiza concursuri pentru eliberarea de vize pentru cautarea de lucru. Aceasta viza ii da strainului dreptul sa locuiasca in Spania timp de trei luni pentru a-si cauta de lucru in sfera de activitate strict delimitata in viza, de exemplu in sectorul alimentatiei publice, in cel hotelier, ca menajera in casa etc.

Human Rights Watch cere cancelarei Merkel să critice la Moscova situaţia drepturilor omului în Rusia

Organizatia Internationala Human Rights Watch a cerut noului cancelar al Cermaniei Angela Merkel sa abordeze in mod critic in cursul discutiilor de luni de la Moscova cu presedintele Vladimir Putin problema respectarii drepturilor omului in Rusia. Directorul pentry Europa si Asia centrala al organizatiei Holly Cartner a cerut cancelarei Merkel sa exercite presiuni asupra Rusiei pentru respectarea drepturilor omului, contribuind astfel la stabilitatea Europei pe termen lung. Organizatia ii cere domanei Merkel sa aduca in discutie controversata lege asupra activitatii organizatiilor non guvernamentale si situatia din Cecenia.

Dick Marty (Consiliul Europei) acuză guverne europene de complicitate cu CIA

Senatorul elvetian Dick Marty care investigheaza, din partea Consiliului Europei, cazul presupuselor inchisori secrete americane din Europa, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca guvernele europene ar fi dat dovada de complicitate in activitatile ilegale ale Agentiei Centrale de Informatii – CIA – in razboiul antiterorist.

“Vreau sa fiu bine inteles – problema nu priveste doar Romania si Polonia. Ar fi prea simplu sa acuzam aceste tari. Cred ca intreaga Europa a acceptat sa pastreze tacerea, pentru ca, daca este adevarat ca ceva s-a intimplat in Romania si Polonia, atunci ceva s-a petrecut in mai multe alte tari, si multe dintre ele stiu ce se intimpla. Pentru mine, intr-o astfel de situatie, sa stii ce se intimpla si sa pastrezi tacerea este tot atit de grav cu a tolera astfel de actiuni pe teritoriul tarii” – a declarat Dick Marty.

Printre tarile europene mentionate in acest scandal se afla Polonia, Romania, Germania, Narea Britanie, Macedonia, Ucraina si provincia Kosovo. Statele Unite nici nu au confirmat si nici nu au negat existenta unor centre de detentie secrete americane in Europa.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG