Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ministerul de externe moldovean critică "referendumul" din Osetia de Sud

Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Moldova a dat o declaratie despre referendumul nerecunoscut din regiunea Osetia de Sud din Georgia, referendum ce va avea loc duminica. “Constatam, ca aceasta actiune unilaterala si contraproductiva a regimului din Osetia de Sud va avea drept efect doar tensiuni politice aditionale“ se arata in declaratie. Autoritatile moldovene califica "referendumul" din 12 noiembrie 2006 drept “un pas destabilizator si o manifestare expresa a separatismului, care urmeaza a fi condamnata cu fermitate de catre comunitatea internationala“. Ministerul afacerilor externe din Moldova se solidarizeaza cu pozitia Uniunii Europene si a Statelor Unite ale Americii privind caracterul anticonstitutional al pretinsului "referendum" si cheama statele si organizatiile internationale sa condamne aceasta actiune. Republica Moldova, de asemenea, nu recunoaste asa-numitele alegeri prezidentiale din Osetia de Sud care au loc in aceeasi zi. Si in incheierea declaratiei se arata ca “conflictele de pe teritoriul Georgiei pot fi solutionate doar prin intermediul unui dialog constructiv, in baza respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Georgiei.”

Jaap de Hoop Skeffer condamnă referendumul din Osetia de sud

Secretarul general NATO Jaap de Hoop Skeffer a condamnat referendumul din Osetia de sud, planificat pentru miine, spunind ca “astfel de actiuni nu au alt scop decit sa sporeasca tensiunile in regiunea sud caucaziana”.

Negocitorul iranian Ali Larijani conferă la Moscova cu preşedintele Vladimir Putin

Negociatorul Iranului in problema nucleara discuta pentru a doua zi consecutiv la Moscova cu autoritatile ruse. Agentiile ruse de presa relateaza ca Ali Larijani s-a intilnit cu presedintele Vladimir Putin, dar nu dau detalii despre continutul discutiilor. Dupa intilnirile de vineri, Larijani a insistat ca tara sa nu va pune capat programului sau nuclear si ca ar putea sa rupa legaturile cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica, daca vor fi impuse sanctiuni impotriva Iranului. Uniunea Europeana a propus Natiunilor Unite un proiect de rezolutie in acest sens. Pina acum Rusia a spus ca este in favoare unor masuri mai putin drastice.

Ştirea zilei

Un grup de diplomati din tarile OSCE se afla de vineri in R epublica Moldova pentru o vizita de informare despre situatia din tara si din regiunea transnistreana. Simbata diplomatii OSCE au intrevederi cu seful diplomatiei de la Chisinau Andrei Stratan, cu Marian Lupu, presedintele Parlamentului si cu reprezentantii fractiunilor parlamentare. Progamul vizitei prevede un pranz cu reprezentanti ai societatii civile. Ambasadorii vor fi primiti de premierul Vasile Tarlev, Vasilii Sova, ministrul Reintegrarii si Miron Gagauz, ministrul Transporturilor.

Moscova: consultari moldo-ruse asupra conflictului transnistrean

In ultimele doua zile la Moscova au avut loc consultari moldo-ruse in problema solutionarii diferendului transnistrean, informeaza agentia MOLDPRES. La consultari au participat, din partea Republicii Moldova, consilierul prezidential Marc Tkaciuk, ministrul Reintegrarii, Vasile Sova, si Ambasadorul Moldovei in Federatia Rusa, Vasile Sturza. Din partea Rusiei, la consultari au luat parte reprezentantul special al MAE al FR pentru probleme de relatii cu tarile CSI, ambasadorul cu misiuni speciale Valeri Keniaikin, si ambasadorul cu misiuni speciale Valeri Nesteruskin.

Ministrul georgian de externe Gela Bezhuashvili în vizită la Chişinău

La Chisinau este asteptat ministrul georgian de externe Gela Bezhuashvili. Seful diplomatiei georgiene va participa la consultarile interministeriale moldo-georgiene care se vor desfasura in urmatoarele 3 zile. Potrivit serviciului de presa al Ministerului Afacerilor Externe de la Chisinau la consultari vor fi abordate diverse aspecte ale situatiei social-politice si economice din ambele tari, colaborarea in cadrul unor organizatii internationale si regionale, procesul de reglementare a conflictelor inghetate.

Delegatia georgiana va fi primita de Vladimir Voronin, presedintele Republicii Moldova, Marian Lupu, presedintele Parlamentului , premierul Vasile Tarlev, de Andrei Stratan, seful diplomatiei moldovene.

Chişinău: contrabanda cu stupefiante ia amploare în 2006

In anul 2006 contrabanda cu stupefiante a luat amploare in Republica Moldova, transmite MOLDPRES, cu referire la centrul de presa al Serviciului Vamal. In zece luni ale anului curent ofiterii de urmarire penala din cadrul Serviciului Vamal au deschis 11 dosare penale, care vizeaza contrabanda cu stupefiante. Ei au depistat si retinut 4 kg 310 g de canabis, 238 g de paie de mac, 1,37 g de hasis.

Ştirea zilei

Autoritatile de la Varsovia nu vor impune restrictii pentru liberul acces al romanilor dupa 1 ianuarie 2007 pe piata poloneza a muncii, a declarat ministrul afacerilor externe al Romaniei, Mihai-Razvan Ungureanu, la finalul vizitei intreprinse vineri la Varsovia.

"Am primit toate asigurarile de la inaltii oficiali polonezi ca nu vor exista restrictii pentru muncitorii romani", a spus seful diplomatiei de la Bucuresti, care a fost primit de presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, de premierul Jaroslaw Kaczynski si a avut convorbiri cu maresalul Seimului, Marek Jurek, si ministrul de externe Anna Fotyga.

Washington: proces de revizuire a strategiei americane de combatere a terorismului internaţional

Generalul Peter Pace, seful statului major reunit al Statelor Unite a declarat in cadrul unui interviu televizat ca Pentagonul a inceput sa revada strategia americana din Irak. Potrivit cotidianului New York Times, este vorba de reviziunea intregii politici americane in lupta impotriva terorismului, inclusiv strategia din Afganistan.

Mesaj audio al reţelei teroriste Al Qaida din Irak

Reteaua terorista Al Qaida din Irak pretinde, intr-o inregistrare audio ca are 12 mii de luptatori mobilizati in Irak si a caracterizat infringerea republicanilor in alegerile pentru Congres de saptamina aceasta drept “ inteleapta”. Vocea din inregistrare se presupune ca ar fi a lui Abu Al Masri, liderul retelei Al Qaida din Irak. Inregistrarea a fost difuzata de siteul de internet al teroristilor.

Ştirea zilei

România şi Polonia vor ridica problematica Mării Negre la Consiliul European din decembrie, a anunţat la Varşovia ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu, după convorbiri cu preşedintele Lech Kaczynski şi cu premierul Jaroslaw Kaczynski. Pe agenda convorbirilor a figurat securitatea energetică, mai precis potenţialul zonei pontice care poate fi traversată de un traseu alternativ de transport de gaze şi petrol.

Şeful diplomaţiei române a discutat la Varşovia şi despre criza transnistreană, partea română şi cea poloneză subliniind necesitatea ca Uniunea Europeană să fie capabilă să preia responsabilităţi în formatul de mediere şi să elaboreze proiecte proprii de soluţionare a conflictului.

ONU va amîna luarea unei decizii în dosarul Kosovo pînă după alegerile din Serbia

Organizaţia Naţiunilor Unite va amîna luarea unei decizii asupra statului final al provinciei Kosovo pînă după alegerile care vor avea loc în Serbia la 21 ianuarie 2007. Anunţul a fost făcut de trimisul special al ONU Maarti Ahtisaari, care ar fi trebuie să-şi prezinte raportul pînă la sfîrşitul lui 2006. Majoritatea albaneză din Kosovo doreşte ca această provincie să fie independentă de Serbia.

Moscova: convorbiri Vladimir Putin - Aliaksandr Lukaşenka

Relaţiile dintre Rusia şi Belarus se dezvoltă cu succses, dar sînt probleme care trebuie rezolvate la nivel înalt, a spus preşedintele rus Vladimir Putin după convorbirile avute la Moscova cu omologul său belarus Aliaksandr Lukaşenka. Recent Rusia a ameninţat să mărescă preţul gazelor naturale livrate în Belraus de la 47 la 200 de dolari mia de metri cubi, dacă autorităţile de la Minsk nu dau Rusiei controlul asupra conductelor din această ţară.

Ştirea zilei

Preşedintele Statelor Unite George Bush a declarat că e dispus să coopereze cu Partidul Democrat după ce acesta a obţint conducerea ambelor camere ale Congresului american. Bush a spus că e pregătit dă primească sugestii şi idei de la democraţi care să ajute Statele Unite în a-i învinge pe teorişti.

Groznîi: referendum asupra amendării constituţiei?

Autorităţile din Cecenia iau în considerare organizarea unui referendum asupra modificării constituţiei acestei ţări.

Gigi Becali - suspendat şi amendat de Federaţia Română de Fotbal

Preşedintele şi proprietarul clubului Steaua Bucureşti Gigi Becali a fost suspendat pentru 18 luni şi obligat să plătească o amendă de 3800 de euro de Federaţia Română de Fotbal pentru atitudine injurioasă şi xenofobie. Becali a spus despre arbitrul Sorin Corpodean că e un hoţ şi l-a acuzat că a favorizat echipa Dinamo într-un mecci din prima divizie. Federaţia l-a acuzat pe patronul Stelei de xenofobie după ce acesta a afirmat „ar fi de rîsul lumii dacă ungurii de la CFR Cluj vor cîştiga campionatul”.

Buenos Aires: Hashemi Rafsanjani acuzat de implicare în atentatul din 1994

Un tribunal din Argentina a emis un mandat internaţional de arestare pe numele fostului preşedinte iranian Hashemi Rafsanjani şi al altor opt foste oficialităţi iraniene în legătură cu bombardarea unui centru evreiesc de la Buenos Aires în 1994. Autorităţile de la Teheran au respins demersul şi a cerut Interpolului să nu ia în seamă mandatul.

Londra: 1600 de persoane bănuite de activităţi teroriste

Eliza Manningham Buller, directoarea serviciului secret britanic MI5 a făcut cunoscut că MI5 supraveghează cel puţin 1600 de de persoane bănuite că sînt implicate în aproximativ 30 de posibile comploturi teroriste.

Ştirea zilei

Preşedintele PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat că fostul lider liberal Theodor Stolojan poate reveni în partid dacă respectă regulile acestuia, în ceea ce priveşte ideile, principiile şi hotărîrile luate de conducerea acestei formaţiuni. În replică, Theodor Stolojan a spus că va candida la şefia PNL cînd Călin Popescu Tăriceanu şi grupul din jurul acestuia vor fi îndepărtaţi de la şefia PNL.

Acord ruso-american asupra condiţiilor de intrare a Rusiei în OMC

Rusia şi Statele Unite au ajuns la un acord de principiu asupra condiţiilor de intrare a Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului.

Alice Bîtu, secretar de stat la finanţe, va conduce negocierile de aderarea la SEE

Negocierile pentru aderarea României la Spaţiul Economic European vor fi finalizate de Ministerul Finanţelor, atribuţiile negociatorului şef din partea României Leonard Orban urmînd să fie preluate de Alice Bîtu, secretar de stat la finanţe.

Taina Mărturisirii: metodă recomandată ierarhilor delatori

Sinodul Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, întrunit la Râmeţ (Alba), sub preşedinţia Mitropolitului Bartolomeu, a dezbătut problema dosarelor de securitate ale clerului. Potrivit unui comunicat al sinodului mitropolitan, ierarhii din cele patru eparhii ortodoxe consideră „din punct de vedere strict bisericesc, delaţiunea este un păcat, iar acesta se rezolvă, benevol şi integral, prin Taina Mărturisirii, efectul acesteia fiind recunoaşterea, căinţa, pocăinţa, îndreptarea şi, în final, purificarea morală; aceasta, fără a stingheri activitatea instituţiei anume create prin lege”.

Delegatie OSCE in vizita la Chisinau intre 10 si 13 noiembrie

Peste 30 de diplomaţi de rang înalt din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa se vor afla la Chişinău între 10 şi 13 noiembrie, la invitaţia preşedintelui Vladimir Voronin. Vizita va fi coordonată de misiunea OSCE în Moldova şi potrivit unui comunicat al biroului de presă al acestei organizaţii, ea va da posibilitaea diplomaţilor să se informeze de la sursă cu privire la situaţia din Moldova, şi la problemele legate de conflictul transnistrean. Se ia în calcul şi o întîlnire cu conducerea de la Tiraspol.

OCDE cere urgentarea reformelor in statele Europei de sud-est

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică - OCDE avertizează într-un raport că ţările din din Europa de Sud-Est, inclusiv Republica Moldova, trebuie să intensifice lupta împotriva corupţiei, să ia măsuri de întărire a cooperarea regionala, şi să încurajeze concurenţa, dacă vor să atragă mai multe investiţii străine directe. Potrivit OCDE dacă statele sud-est europene vor sa facă faţă economiilor mai avansate din Europa Centraă trebuie să grabească aplicarea reformelor

Inaugurarea noii Mari Sinagogi de la München - 68 de ani de la incendierea vechii sinagogi de catre nazisti

La 68 de ani după Noaptea de Cristal, dezlanţuită la 9 noiembre 1938 prin incendierea Marii Sinagogi din centrul oraşului München, în Piaţa Sf.Jacob din acest oraş a fost inaugurată Noua Mare Sinagogă, care e punctul central al Noului Centru Evreiesc, cel mai amplu proiect de acest gen din Europa. Noul Centru Evreiesc a fost conceput ca un loc al integrarii între evrei şi creştini, între evrei religioşi şi evrei laici. După terminarea construcţiei, oricine, indiferent de religie, va putea vizita sălile de concert, expoziţiile, muzeul, restaurantele, cafenelele, şi îşi va putea înscrie copiii la gradiniţa sau şcoala Centrului. Astăzi, circulaţia a fost închisă în centrul München-ului, pentru ca procesiunea transferarii Torei de la sinagoga Comunităţii Evreieşti la Noua Mare Sinagogă să poată înainta netulburată.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG