Linkuri accesibilitate

Ştiri

Controversa stîrnită de caricaturile cu Profetul Mahomed se extinde la Islamabad şi Jakarta

Preşedintele Pakistanului Pervez Musharaff a condamnat caricaturile cu profetul Mahomed apărute în mai multe ziare europene, iar parlamentul pakistanez le-a numit într-o rezoluţie adoptată vineri „vicioase, revoltătoare şi provocatoare”.

În capitala Indoneziei Jakarta, aproximativ 300 de musulmani au patruns cu forţa în clădirea care găzduieşte ambasada Danemarcei.

Regele Iordaniei Abdulah al Doilea a numit caricaturile o fărădelege nejustificată, adăugînd că nu va tolera insulte la adresa religiei musulmane.

Preşedintele Afganistanului Hamid Karzai a cerut ca desenele să nu mai fie republicate: „Libertatea presei nu înseamnă dreptul de insulta religii, credinţe şi culturi.” Preşedintele Karzai a adăugat că musulmanii trebuie să aibă curajul de a ierta.

Un ziar din Franţa şi cîteva din Belgia au republicat vineri caricaturile, apărute iniţial într-un ziar danez, spunînd că astfel îşi manifesta sprijinul pentru libertatea cuvîntului.

Ştirea zilei

China a promis să coopereze cu comunitatea internaţională pentru rezolvarea crizei declanşate de programul nuclear al Iranului, iar Moscova s-a oferit să ofere Teheranului material nuclear cu condiţia ca el să fie procesat în Federaţia Rusă.

Între timp preşedintele Iranului Mahmud Ahmadinejad a spus din nou că ţara sa are tot dreptul să-şi dezvolte capacităţile nucleare, iar la Viena Agenţia internaţională pentru energie atomică se pregăteşte să ia o decizie privind eventuala trimitere a aşa-numitului dosar nuclear iranian în faţa Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

Lucrările Consiliului Naţional PSD - Ion Iliescu critică restituirea integrală a proprietăţilor confiscate de comunişti

La Bucureşti au avut loc lucrările Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat. În luările lor de cuvînt, liderii partidului au vorbit despre necesitatea reformei interne şi au criticat greşelile pe care le-ar face actuala putere, mai ales în domeniul economiei.

Fostul preşedinte PSD Ion Iliescu a atacat unele măsuri luate nu doar de actuala guvernare, ci şi de cele anterioare, cum ar fi restituirea integrală a proprietăţilor confiscate de comunişti.

Vladimir Putin cere eradicarea practicii de şicanare a recruţilor în arma rusă

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a spus că în armata rusă trebuie să înceteze atît violenţele cît şi muşamalizarea lor. Ieri, Putin a propus ca în cadrul armatei să fie înfiinţată o poliţie militară care să acţioneze împotriva practicilor incorecte.

Declaraţiile vin pe fondul scandalului public provocat de şicanarea violentă a doi militari în termeni care în urma bătăilor primite au suferit amputări.

Scufundarea unui vas de pasageri egiptean în Marea Roşie

Un vapor de croazieră egiptean cu 1400 de persoane la bord s-a scufundat în Marea Roşie la circa 90 de kilometri de portul de destinaţie, Safaga Oficialităţile spun că au găsit aproximativ 100 de supravieţuitori şi un număr de cadavre.

Operaţiunile de salvare sunt îngreunate de vremea nefavorabilă, iar cauza scufundării navei Salaam 98 este încă neclară.

Ştirea zilei

Ministrul de externe Mihai Ungureanu a vorbit la telefon cu secretarul de stat american Condoleeza Rice despre cazul Teo Peter. Potrivit relatării Mediafax, Ungureanu şi-a exprimat regretul pentru achitarea militarului american care a provocat în 2004 accidentul soldat cu moartea muzicianului român.

Secretatul de stat american a spus că Washingtonul este dispus să discute în continuare pe această temă cu Bucureştiul, dar a aminit şi „limitele impuse de regulile justiţiei militare americane”.

Achitarea lui Cristopher VanGoethem a fost criticată ieri de preşedintele Traian Băsescu, care a spus că justiţia de peste ocean nu a ţinut seama de opinia poporului român.

Ştirea zilei

După o întrevedere la Kiev cu omologul său ucrainean Victor Iuşcenko, preşedintele Traian Băsescu a declarat că România sprijină intrarea Ucrainei în NATO.

La rîndul său, liderul de la Kiev a spus că problemei transistrene i-a fost acordată o atenţie deosebită în cursul discuţiilor. Cei doi preşedinţi au anunţat şi înfiinţarea unei comisii mixte la nivel înalt pentru rezolvarea disputei teritoriale româno-ucrainene de pe platoul continental al Mării Negre.

Ucraina, pentru prima dată de la ocuparea insulei Şerpilor în 1995, a acceptat ideea exploatării în comun cu România a resurselor de hidrocarburi din Marea Neagră.

Dinu Patriciu cere ICCJ să identifice cine şi din ce motiv i-a interceptat convorbirile telefonice

Preşedintele companiei Rompetrol Dinu Patriciu, cercetat penal pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi înşelăciune, susţine într-o cerere depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că i-au fost interceptate neautorizat convorbirile telefonice. Patriciu, politician liberal şi preşedinte al celei de-a doua ca mărime companii petroliere româneşti, cere instanţei să identifice cine i-a ascultat telefonul şi din ce motiv. Cererea a fost adresată instanţei la o zi după ce directorul Serviciului Român de Informaţii, Radu Timofte confirmase la audieri în parlament că telefoanele lui Patriciu au fost interceptate timp de un an din motive pe care însă nu le-a precizat.

Ministrul de Externe austriac se pronunţă pentru intensificarea cooperării UE - OSCE

Ministrul de Externe din Austria Ursula Plassnik s-a pronunţat la Consiliul permanent al OSCE pentru o cooperare mai strînsă între această organizaţie şi Uniunea Europeană. Vorbind în numele preşedinţiei austriece a Uniunii Europene, Ursula Plassnik a spus că obiectivele cooperării ar fi în primul rând lupta cu terorismul şi rezolvarea conflictelor îngheţate.

Jaap de Hoop Scheffer pledează pentru extinderea operaţiunilor NATO în Afganistan

Secretarul general NATO Jaap de Hoop Scheffer a declarat că Alianţa trebuie să-şi extindă operaţiunile în cele mai periculoase sectoare din Afganistan şi să ajute la lupta cu terorismul. O declaraţie făcută de Jaap de Hoop Scheffer pe fundalul dezbaterilor din parlamentul olandez, care urmează să decidă dacă măreşte sau nu efectivele în Afganistan cu 1400 de militari, pentru extinderea operaţiunilor NATO în sudul ţării.

Potrivit unor surse diplomatice, dacă Olanda refuză să trimită mai mulţi militari, NATO ar putea propune altor ţări, inclusiv României sau Ungariei, să compenseze dificitul.

Oficiul Comisiei Europene din Fîşia Gaza pichetat de protestatari palestinieni

Comisia Europeană a întărit securitatea la oficiul său din Făşia Gaza, pichetat joi, pentru scurt timp, de un grup de palestinieni înarmaţi, care a protestat faţă de publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed în ziare din numeroase ţări europene. Două grupări palestiniene au ameninţat să atace cetăţeni din ţările europene unde au fost publicate caricaturile, considerate ofensatoare în lumea islamică. Oficiul Comisarului europen pentru relaţii externe a reacţionat, purtătoarea de cuvânt Emma Udwin declarând: "Considerăm în continuare că libertatea de expresie este o valoare europeană fundamentală. Dar o altă valoare fundamentală este respectul pentru alte ţări şi ne opunem xenofobiei sub orice formă ar fi. Este bine de precizat că cei care folosesc libertatea de expresie în Europa, vorbesc în numele lor propriu, nu sunt controlaţi de guvernele lor şi punctul lor de vedere nu-l reflectă neapărat pe cel al întregii ţări”.

Ziare din cel puţin 7 ţări europene au republicat caricaturile profetului, în semn de solidaritate cu ziarul danez “Jyland Posten”, care le-a tipărit primul, provocând o amplă controversă mediatică şi diplomatică internaţională.

John Negroponte: Iranul are capacitatea de a deveni o putere nucleară

Washington-ul nu crede că Iranul ar avea deja arme nucleare, dar pericolul că le va obţine există - a declarat directorul serviciilor secrete americane, John Negroponte, în Comisia pentru Informaţii a Senatului american.

"Apreciem că probabil Teheranul încă nu are arma atomică şi probabil că nu a produs sau achiziţionat materiale radioactive. Cu toate acestea, pericolul că va obţine arma atomică există. Iranul are deja capacitatea să o instaleze pe rachete balistice şi acest lucru este deja un motiv nemijlocit de îngrijorare”, a declarat directorul serviciilor secrete din Statele Unite.

Bagdad: explozia a două maşini capcană se soldează cu 9 morţi

Cel puţin nouă oameni au fost ucişi când două maşini capcană au explodat la Bagdad. Potrivit autorităţilor irakiene, o deflagraţia s-a produs la o staţie de benzină, iar alta într-o piaţă.

Ştirea zilei

Ministrul de Externe Mihai Răzvan Ungureanu şi-a exprimat “nedumerirea” că Parlamentul francez nu ratifică mai repede Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană. “Sincer, speram mai mult entuziasm de la Franta" - a declarat Ungureanu într-o întâlnire cu jurnaliştii presei străine acreditaţi la Bucureşti. Ministrul de Externe consideră că “scepticii vor primi un răspuns pozitiv după ce va fi publicat raportul Comisiei Europene” şi crede că procedurile de ratificare a Tratatului de Aderare vor fi accelerate după ce raportul va fi dat publicităţii la 16 mai.

Comisia juridică a Camerei deputaţilor respinge 2 proiecte de depolitizare a Curţii Constituţionale

Comisia juridică a Camerei deputaţilor a respins două proiecte de lege pentru depolitizarea Curţii Constituţionale, propuse de parlamentari din coaliţia de guvernământ. Cu excepţia liberalilor, ceilalţi deputaţi au respins propunerile pe motiv că ar fi putut bloca activitatea Instanţei - a declarat preşedintele comisiei juridice, Sergiu Andon. Unul din proiectele respinse, interzice ca în funcţii de magistraţi la Curtea Constituţională să fie numite persoane care au făcut politică.

Amînarea cercetărilor comisiei ICCJ privind declaraţia de avere a lui Adrian Năstase

Cercetarea averii fostului premier social-democrat Adrian Năstase la comisia specială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, programată să înceapă astăzi, a fost amânată cu două săptămâni. Năstase nu s-a prezentat joi la audieri, solicitând amânarea lor ca să-şi poată pregăti apărarea. Fostul premier este bănuit că ar fi făcut declaraţii de avere false despre o moştenire primită de la o mătuşă.

Eliminarea funcţiei de preşedinte executiv pe agenda reuniunii Consiliului Naţional PSD

Comitetul Executiv al PSD dezbate modificări la statutul partidului, care prevăd, între altele, eliminarea funcţiei de preşedinte executiv, ocupată pănă nu demult de Adrian Nastase. El s-a auto-suspendat recent, spunând că nu doreşte ca imaginea negativă pe care i-a creat-o presa în cazul declaraţiei de avere să se răsfrângă asupra partidului. Părerile conducerii social democraţilor faţă de modificarea statutului sunt împărţite. Chestiunea urmează a fi decisă vineri la reuniunea Consiliului Naţional PSD.

Ştirea zilei

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică Mohamed ElBaradei a declarat că Iranul mai are încă şansa să recâştige încrederea comunităţii internaţionale în disputa privind programul său nuclear. Vorbind la şedinţa extraordinară a Agenţiei ONU, ţinută la insistenţa Statelor Unite şi Uniunii Europene ElBaradei a spus: "Este o etapă critică, dar nu este deloc o situaţie de criză. Este vorba de măsuri pentru sporirea încrederii şi este urgent nevoie ca Iranul să facă paşi în acestă direcţie, dar nu este vorba de un pericol imediat”.

Escaladarea controversei generate de publicarea unor caricaturi ale profetului Mahomed

Ia amploare controversa mediatică şi diplomatică internaţională, provocată de publicarea unor caricaturi care-l înfăţişează pe profetul Mahomed într-un ziar danez. Tot mai multe ziare europene (din Franţa, Norvegia, Germania, Italia şi Spania) au republicat caricaturile în semn de solidaritate cu ziarul danez “Jyland Posten”.

Un grup de palestinieni înarmaţi a pichetat oficiul Uniunii Europene în Gaza. Unul din participanţi a declarat cu această ocazie: "Insultele europene vor transforma în ţinte de atac toate instituţiile europene şi bisericile lor din Gaza”.

Comisarul European pentru Justiţie şi Afaceri Interne, Franco Frattini, a apărat, într-o declaraţie, libertatea presei, drept unul din principiile de bază ale Uniunii Europene, spunând în acelaşi timp că sunt de înţeles şi “sentimentele de indignare, frustrare şi tristeţe” ale comunităţilori musulmane.

Parlamentul olandez dezbate cererea de suplimentare a contingentului de soldaţi din Afganistan

Ministrul afgan de Externe Abdullah Abdullah şi-a exprimat speranţa că Parlamentul olandez va aproba mărirea efectivelor militare în Afganistan, în cadrul extinderii misiunii de stabilizare NATO în sudul ţării. Abdullah Abdullah a făcut o declaraţie în ascest sens după o vizită întreprinsă în Europa. Parlamentul olandez dezbate mărirea numărul militarilor în Afganistan cu 1400 de oameni şi un eventual refuz ar face mai dificile operaţiunile Alianţei Nord Atlantice. Potrivit unor surse diplomatice, în acest caz NATO ar putea propune altor ţări, inclusiv României sau Ungariei, să compenseze dificitul de militari.

Mihail Saakaşvili consideră că numai întrînd în NATO Georgia va scăpa de plaga separatismului

Preşedintele Georgiei Mihail Saakaşvili a declarat la Berlin că aderarea la Alianţa Nord Atlantică este singura şansă pentru ţara sa pentru a-şi rezolva disputele cu Rusia în chestiunea conflictelor separatiste din Abhazia şi Osetia de Sud. Aceste conflicte nu vor fi niciodată rezolvate, dacă NATO nu va admite Gerogia cu tot cu aceste conflicte, a spus Saakaşvili.

Premierul ucrainean anunţă încheierea negocierilor pentru înfiinţarea companiei RosUkrEnergo

Premierul de la Kiev Yuriy Yekhanurov a declarat că s-au încheiat negocierile pentru infiinţarea companiei mixte RosUkrEnergo, care va furniza Ucrainei gaze naturale din Rusia şi Asia Centrală. Acordul între compania de stat ucraineană Naftogaz şi gigantul rus Gazprom ar putea fi anunţat în cursul serii. Înfiinţarea noii companii intermediare pune capăt, cel puţin pentru moment, disputei între Moscova şi Kiev privind preţul gazelor. Dar acordul este criticat în Ucraina, pe motiv că a fost negociat în condiţii netransparente.

Saddam Hussein boicotează lucrările procesului preotestînd împotriva numirii unui nou judecător

Judecătorii lui Saddam Hussein au audiat încă doi martori ai acuzării, dar audierile au avut loc în absenţa fostului lider irakian şi celorlalţi şapte acuzaţi. Ei boicotează şedinţele de judecată de duminică 29 ianuarie, protestând faţă de noul magistrat-şef, Raouf Abdel-Rahman, pe care îl acuză de părtinire. O nouă şedinţă a instanţei a fost programată pentru 13 februarie.

Lupte între forţele americane şi miliţii şiite la Sadr City

Alţi cinci militari americani au fost ucişi miercuri în incidente separate la sud de Bagdad şi în oraşul Fallujah, a anunţat armata americană. În cursul zilei de astăzi au fost semnalate lupte între forţele amricane şi miliţiile şiite în cartierul Sadr City din Bagdad.

Incendiu într-o închisoare de lîngă Sankt Petersburg

Doi oameni au murit într-un incediu la o închisoare din apropierea oraşului Saint Petersburg din Russia. Potrivit Ministerului Situaţiei Excepţionale, pompierii care au stins incendiul, izbucnit din cauze necunoscute deocammdată, au găsit două corpuri arse. Nu este clar dacă victimile au fost deţinuţi sau gardieni.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG