Linkuri accesibilitate

Ştiri

1.500 de persoane traficate returnate în România în ultimul an

Circa 1.500 de persoane traficate au fost returnate în România, în perioada aprilie 2005 - martie 2006 - a făcut cunoscut preşedintele Agenţiei Naţionale de Prevenire a Traficului de Persoane Dumitru Licsandru. Din cele 1.500 de persoane returnate în ţară ca victime ale traficului, 225 sunt copii, iar 14 persoane cu handicap. Potrivit aceleaşi surse, România nu are, în acest moment, capacitatea de a identifica toate persoanele traficate, atât cele folosite pentru prostituţie, cât şi copiii, şi persoanele cu handicap folosite de reţele criminale la cerşetorie.

Preşedintele PD Emil Boc critică PNL şi UDMR

Liderul PD Emil Boc a lansat, sâmbătă, un apel către liberali să se îndrepte spre adevăratele probleme ale românilor şi să lase demagogia şi a acuzat PNL de acţiuni duplicitare. Potrivit agenţiei Mediafax, preşedintele PD a criticat, la Conferinţa judeţeană pentru alegeri în organizaţia PD Mureş, comportamentul politic al colegilor de Alianţă, referindu-se la reuniunea liberalilor de la Timişoara, unde Mircea Dinescu a citit un pamflet îndreptat împotriva preşedintelui Băsescu.

Pe de altăparte, liderul PD a declarat că excesele UDMR şi ale unor lideri ai acestei formaţiuni nu pot fi tolerate. Boc s-a delîns "presiunile şi lobby-ul extern" cu care, în opinia sa, UDMR încearcă să obţină, prin mijloace externe, ceea ce nu obţine pe plan intern, referindu-se la Legea privind Statutul minorităţilor naţionale.

În altă ordine de idei, Emil Boc, a declarat că, prin protocolul pe care îl va încheia cu PRM, PSD "încurajează forţele extremiste, pe care le legitimează". Boc a acuzat PSD de "duplicitate”, arătând că, după ce a condamnat vehement orice ocazie cu care PRM a votat alături de partidele din coaliţia de guvernare, Partidul Social Democrat va semna un protocol de colaborare parlamentară cu acest partid.

Ştirea zilei

Ministrul de Externe Mihai Ungureanu i-a cerut preşedintelui CNSAS Claudiu Secaşiu accelerarea verificării diplomaţilor români, pentru a identifica dacă aceştia au fost agenţi sau colaboratori ai fostei Securităţi sau dacă au desfăşurat activitate de poliţie politică.

Potrivit agenţiei Mediafax, Ungureanu şi Secaşiu au avut, vineri, o întrevedere legată de solicitarea adresată de către şeful diplomaţiei române, la 20 aprilie, privind demararea procedurilor de verificare a informaţiilor disponibile referitoare la şefii misiunilor diplomatice ale României şi la salariaţii ministerului care deţin funcţii de conducere, până la nivel de director adjunct.

Numărul evacuaţilor din zonele inundate scade la 12 mii

Ministerul Administraţiei şi Internelor a făcut cunoscut că numărul persoanelor evacuate din zonele afectate de inundaţii a scăzut, până sâmbătă dimineaţă, la 12.000, faţă de ziua precedentă când erau circa 14.000 de evacuaţi.

Sâmbătă dimineaţă erau în continuare afectate 157 de localităţi din 12 judeţe riverane Dunării, înregistrându-se un număr de 3.071 de case inundate, 1.071 distruse, iar altele 122 în pericol de prăbuşire.

FMI aprobă acordul cu Moldova în valoare de 118 milioane de dolari

Consiliul Executiv al FMI a aprobat, vineri, acordul cu Republica Moldova, in valoare de circa 118,2 milioane dolari. FMI reia astfel, dupa 4 ani, finantarea Republicii Moldova. "Aprobarea acordului permite Republicii Moldova sa solicite imediat o prima transa de circa 17 milioane de dolari” - a declarat recent Johan Mathisen,, reprezentantul permanent al FMI in Moldova.

Deficitul comercial al Moldovei se ridică la aproape 300 de milioane de dolari

Deficitul comercial al Republicii Moldova a ajuns, dupa primul trimestru al anului, la aproape 300 de milioane de dolari, o crestere de 1,5 ori fata de perioada similara a anului trecut. Potrivit Biroului National de Statistici, cel mai mare deficit este consemnat in comertul Republicii Moldova cu tarile CSI, respectiv de 134 milioane dolari.

Curtea de Apel va examina pe 15 mai cererea de eliberare din închisoare a lui Valeriu Pasat

Curtea de Apel va examina pe 15 mai cererea de eliberare din inchisoare a fostului ministru al apararii Valeriu Pasat, cerere inaintata de avoatul acestui pe motiv ca tarea sanatatii lui Pasat se deterioreaza.Pasat a fost condamant la 10 ani inchisoare pentru vinzarea, in detrimental statului, a unor avioane Mig 29 Statelor Unite. Intre timp, procuratura a instrumentat un nou dosar impotriva lui Valeriu Pasat acuzindu-l de tentativă de omor si uzurpare a puterii de stat.

Ministrul rus de externe respinge criticile formulate de vice-preşedintele american Dick Cheney

Ministrul rus de externe Sergei Lavrov a respins drept nefondate criticile formulate recent de vice-presedintele american Dick Cheney care a reprosat Moscovei ca renunta treptat la principiile democratiei si foloseste energia ca arma pentru a-si santaja vecinii.

Moscova cere revizuirea proictului de rezoluţie ONU privind dosarul nuclear iranian

Adjunctul ministrului rus de externe Sergei Kislyak sustine ca proiectul de declaratie ONU privind programul nuclear iranian trebuie modificat in mod esential. In dezbaterea Consiliului de securitate ONU se afla un proiect inaintat de Marea Britanie si Franta, care cere Iranului sa renunte la programul de imbogatire a uraniului.

Rezolutia, in forma actuala, se incadreaza in articolul 7 al Chartei Natiunilor Unite, ceea ce deschide calea impunerii de sanctiuni impotriva Iranului. Ambasadorul Statelor Unite la ONU a declarat ca Washingtonul este dispus sa asculte propunerile Chinei si Rusiei privind revizuirea proiectului de rezolutie.

ONU negociază separat cu Belgradul şi Pristina

Echipa de mediatori ONU urmează să se întîlnească separat cu negociatorii sîrbi şi albanezi după ce discuţiile faţă în faţă dintre aceştia cu privire la viitorul provinciei Kosovo nu au dus la nici un rezultat. Albert Rohan, adjunctul emisarului ONU Marti Ahtissari, se va duce la Belgrad şi Pristina luna aceasta, iar discuţiile directe vor continua la Viena. Discuţiile legate de statutul provinciei Kosovo, administrată de ONU, au început la Viena în luna februarie.

Raid al aviaţiei israeliene în Zona Gaza

Din Gaza se relatează că cel puţin patru palestinieni au fost ucişi într-un raid al aviaţiei israeliene. Potrivit surselor palestiniene, atacul a avut ca aţintă un teren de antrenament folosit de Comitetele de Rezistenţă Populară – o organizaţie umbrelă a mai multor grupări care lansează deseori atacuri cu rachete împotriva Israelului. Armata israeliană a confirmat atacul.

Acord vizînd un spaţiu aerian comun între UE şi 7 ţări sudest europene

Uniunea Europeană a semnat un acord cu nouă ţări şi cu administraţia ONU din Kosovo pentru crearea unui spaţiu aerian comun. Acordul prevede uşurarea traficului aerian din ce în ce mai intens dintre Uniunea European şi sudestul continentului. Acordul a fost semnat de Albania, Bosnia Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, România, Serbia Muntenegru, şi de Islanda şi Norvegia.

Remaniere a guvernului de la Minsk

Preşedintele Republicii Belarus Lukaşenka a remaniat cabinetul pe care îl conduce, eliberînd din funcţie cinci miniştri şi numind un nou vicepremier. Cei demişi sînt deţinătorii portofoliilor energiei, comunicaţiilor, arhitecturii şi construcţiilor, muncii şi săntăţii.

Donald Rumsfeld respinge acuzatia ca ar fi mintit in legatura cu arsenalele regimului Saddam Hussein

Ministrul american al apărării Donald Rumsfeld a respins acuzaţia că a minţit în legătură cu presupusele arme de distrugere în masă ale regimului Saddam Hussein din Irak. Mai mulţi protestari antirăzboi au întrerupt de cîteva ori discursul pe care Rumsfeld l-a rostit la Atlanta, iar un fost analist de la CIA l-a acuzat pe Rumsfeld că a minţit în legătură cu informaţiile secrete de dinainte de invadarea Irakului.

Mahmmud Ahmadinejad: Iranul este decis sa-si continue programul nuclear

Preşedintele iranian Mahmmud Ahmadinejad a repetat că Iranul este decis să-şi continue programul nuclear. Vorbind la un summit regional în Baku, liderul iranian a spus că Teheranul intenţionază să-şi continue activităţile în domeniul nuclear, în baza legislaţiei internaţionale şi sub controlul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Populatia chineza somata de Beijing sa respecte bunele maniere

Autorităţile de la Beijing îi avertizează pe cetăţenii chinezi care călătoresc în străinătate să nu scuipe pe jos, să nu se bage în faţă la coadă, şi să nu soarbă supa zgomotos - spunîndu-le că ceea ce deseori în China e un lucru obişnuit, în străinătate ar putea părea ofensator - anunţă agenţia oficială de ştiri a Chinei Xinhua. Recent, guvernul chinez a lansat o campanie de „civilizare” a chinezilor, în perspectiva jocurilor olimpice din 2008 de la Beijing.

Ştirea zilei

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a respins ideea unui acord între Partidul Democrat, membru al „Alianţei Dreptate Adevăr” şi Partidul Social Democrat

Un punct de vedere împărtăşit de reprezentantul Uniunii Democrate Maghiare din România în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor Kelemen Hunor, care a declarat că nici Uniunea şi nici celelalte partide din coaliţia de guvernare nu vor accepta un astfel de acord.

Ceva mai devreme s-a anunţat că funcţia de Avocat al Poporului ar fi urmat să fie ocupată de o persoană nominalizată de Partidul Social Democrat, potrivit unei înţelegeri convenite cu PD în cadrul unui acord parlamentar.

Remanierea guvernului condus de Tony Blair

Ministrul britanic de externe Jack Straw şi-a pierdut postul după ce de premierul Tony Blair şi-a remaniat cabinetul, în urma unor rezultate dezastroase în cadrul unor alegeri locale de către Partidul Laburist. Se relatează că şi ministrul de interne Charles Clarke va pleca din guvern. Portofoliul externelor va fi împărţit între două persoane, una pentru Europa, alta pentru restul lumii, şi se relatază că această din urmă funcţie va fi ocupată de Margaret Beckett.

Statele Unite resping acuzatiile de tortura emise de organizatii pentru apararea drepturilor omului

Statele Unite şi-au apărat vineri cauza în faţa Comisiei ONU împotriva torturii, care a început o anchetă publică asupra acuzaţilor că America practică tortura. Mai multe organizaţii care militează pentru apărarea drepturilor omului susţin că, după 11 septembrie 2001, militari şi agenţi americani au comis abuzuri împotriva persoanelor suspectate de terorism deţinute în afara Statelor Unite. Washingtonul susţine că cei care au comis abuzuri au fost pedepsiţi.

Avocatul departamentului de stat John Bellinger a declarat în faţa Comisiei că ţara sa apără drepturile fudnamentale ale omului şi nu acceptă practicarea torturii: „Vreau să repet de la bun început că guvernul Statelor Unite este angajat pe de-a-ntregul în respectarea obligaţiilor noastre naţionale şi internaţionale privind eradicarea torturii şi prevenirea în întreaga lume a tratamentelor sau pedepselor crude, inumane, sau degradante”

Ştirea zilei

Republica Moldova şi autoritatile secesioniste din Transnistria au convenit să soluţioneze în instanţă incidentul de la Varniţa. Decizia a fost luată la o reuniune de urgenţă a Comisiei Unificată de Control, care gestionează operaţiunile de menţinene a păcii din regiune. Potrivit corespondenţilor Europei Libere la Chişinău, părţile au căzut de acord ca, înainte de a reglementa în instanţă disputa, controlul asupra terenului în cauză să fie exercitat de forţele ruse, moldovene şi transnistrene de menţinere a păcii.

La 21 aprilie, poliţia tranistreană a preluat, la Varniţa, controlul asupra unui teren închiriat de o firmă din Republcia Moldova pentru a exploata nisipurile din rîul Nistru. Autorităţile transnistrene au motivat operaţiunea prin existenţa unor nereguli privind drepturile de proprietate din zonă, însă Chişinăul insistă că zona se află sub jurisdicţie moldovenească.

Curtea de apel din Rusia anuleaza ordinul de expulzare a doi globetrotteri straini

Globetrotter-ul englez Karl Bushby şi camaradul său american Dimitri Kieffer vor putea să-şi continue turul lumii pe jos, după ce o Curte de apel din Rusia a anulat ordinul de expulzare emis pe numele celor doi sub acuzaţia că ar fi pătruns ilegal în Rusia. Curtea a decis că Bushby şi Kieffer nu au trecut graniţa cu intenţii rele. Ei au fost arestaţi pentru că nu avea viză de intrare în Rusia după ce au traversat pe jos o banchiză din Marea Barentz venind din Alaska.

Manuhekr Mottaki: Dosarul nuclear iranian nu trebuie politizat

Ministrul iranian de externe Manuhekr Mottaki a declarat că problema legată de programul nuclear al Iranului nu trebuie politizată. Vorbind în capitala Azerbaidjanului Baku, Mottaki a repetat că Teheranul nu se va supune presiunilor sau ameninţărilor, şi îşi va continua programul nuclear.

Gigi Becali acuzat de evaziune fiscala

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Daniel Morar a anunţat că Gigi Becali este acuzat de evaziune fiscală în legătură cu salariile fotbaliştilor plătite de Clubul Steaua, prejudiciul cauzat fiind mai mare de un milion de euro. Dosarul se află în faza actelor premergătoare urmăririi penale şi a fost trimis recent unui parchet de sector din Bucureşti.

Jonathan Scheele: Romania nu este inca pregatita sa adere la UE

Şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele a spus că România nu este pregătită "sută la sută" pentru integrarea în Uniunea Europeană, amintind că, în octombrie 2005, erau 14 domenii în care se înregistrau "probleme mari". Aflat la Craiova la lansarea Festivalului European de Film, Scheele a spus că România a făcut paşi importanţi la capitolul Justiţie şi în special în lupta împotriva corupţiei, adăugând însă că, în opinia sa, România nu este încă pregătită să adere la Uniunea Europeană.

Atentat sinucigas la un tribunal din Bagdad - noua morti

În Irak cele puţin 13 persoane au fost ucise în urma unui raid efectuat de aviaţia americană la vest de Bagdad. Ceva mai devreme, un atentator sinucigaş a detonat o bombă în faţa unui tribunal din Bagdad ucigînd cel puţin 9 civili şi rănind alţi 50.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG