Linkuri accesibilitate

Ştiri

Majoritatea refugiatilor uzbeci din Romania transferaţi in alte tari

Majoritatea celor 493 de refugiaţi uzbeci care au sosit în România anul trecut au fost transferaţi în alte ţări, a anunţat la Timişoara şefa filialei române a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţiune Cristina Gheorghe-Tranca.

Vorbind la ceremonia oficială a încheierii operaţiunii umanitare de restabilire a refugiaţilor uzbeci în alte ţări, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti Nicholas Taubmann a spus între altele că un semn cert al intenţiilor României de a-şi îndeplini rolul de societate democratică a fost acela de oferi adăpost temporar sutelor de uzbeci care au fugit din ţara natală din cauza persecuţiei politice. Un an mai tîrziu, a spus ambasadorul Taubmann, aproape toti aceşti refugiaţi şi-au găsit o viaţă nouă în Statele Unite, Canada, Australia şi în diferite state europene.

Israelul intrerupe timp de 2 zile atacurile asupra militiilor Hezbollah

Aviaţia israeliană a lansat două bombe în Liban în sprijinul forţelor terestre care se luptă cu miliţiile Hezbollah, iar o rachetă israeliană a ucis un militar libanez. Israelul a anunţat că nu va lansa atacuri timp de două zile, pentru a permite populaţiei civile să plece din mai multe sate aflate în zona de conflict. Anunţul opririi atacurilor a fost făcut după ce peste 50 de civili libanezi, majoritatea copii, au fost ucişi într-un bombardament israelian în localitatea Qana.

Ştirea zilei

Consiliul de securitate ONU a adoptat o rezoluţie în care Iranului i se cere să-i oprească activităţile nucleare pînă la 31 august, în caz contrar Teheranul riscînd sancţiuni din partea comunităţi internaţionale.

PNL cere presedintelui Basescu sa incheie procedura de demitere a sefilor SRI si SIE

Partidul Naţional Liberal a cerut preşedintelui Traian Băsescu să încheie procedura de demitere a directorilor serviciilor de informaţii şi să propună noi titulari ai acestor funcţii. Preşedintele PNL Bucureşti Ludovic Orban a anunţat că liberalii sînt deschişi la orice propuneri pentru funcţiile de directori ai SRI şi SIE, dar se opun nominalizărilor din rîndul partidelor parlamentare.

Ghitaristului Eric Clapton i se retrage autorizatia de a cinta in Piata Rosie

Ghitaristul Eric Clapton a anulat un concert pe care trebuia să-l susţină la Moscova, după ce autorităţile locale i-au retras permisiunea de a cînta în Piaţa Roşie. Clapton urma să cînte la 3 august în faţa a 20 de mii de spectatori. Nu se cunoaşte motivul pentru care autorităţile locale au retras autorizaţia pentru concert, iar Clapton anunţat că circumstanţele anulării concertului sînt cu totul independente de voinţa sa.

NATO preia comanda operatiunilor din sudestul Afganistanului

Alianţa Nord-Atlantică a preluat comanda operaţiunilor din sudestul Afganistanului. Secretarul general al NATO Japp de Hoop Scheffer a declarat cu această ocazie că misiunea afgană este una din cele mai pline de responsabilităţi operaţiuni pe care NATO şi le-a asumat vreodată.

Condoleezza Rice convinsă de iminenta unui armistitiu in Orientul Apropiat

Preşedintele Statelor Unite George Bush a reafirmat dorinţa administraţiei americane de a se realiza o pace de durată în Orientul Mijlociu. Declaraţia liderului de la Casa Albă vine în contextul apelurilor din ce în ce mai numeroase ale comunităţii internaţionale pentru încetarea imediată a focului în conflictul dintre Israel şi miliţiile Hezbollah din Liban.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice s-a declarat convinsă că se va ajunge la un acord de încetare a focului săptămîna aceasta.

Popescu Tariceanu: Restructurarea guvernului va menţine raportul de forţe în Coaliţie

Restructurarea Guvernului va menţine raportul de forţe în Coaliţie şi va presupune inclusiv reducerea numărului de agenţii guvernamentale, a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu, citat de agenţia Mediafax. Tăriceanu a spus că planul de restructurare prevede micşorarea numărului de secretari de stat şi descentralizarea activităţilor unor ministere la nivel judeţean.

Ştirea zilei

Secretarul general al Partidului Democrat Vasile Blaga a lansat un atac la adresa Partidului Naţional Liberal, spunînd că acesta ar face parte dintr-o aşa zisă „monstruoasă coaliţie”, alături de partidele de opoziţie, conservatori şi UDMR. Blaga s-a referit în acest context la ura împotriva lui Traian Băsescu pe care ar avea-o partenerii democraţilor din Alianţa PNL PD şi cei din coaliţia aflată la guvernare, şi la lipsa de sinceritate a unor liberali.

Purtătorul de cuvînt al Partidului Social Democrat, senatorul Cristian Diaconescu, a declarat că afirmaţiile lui Vasile Blaga privind "monstruoasa coaliţie" Opoziţie-PNL-PC-UDMR arată că actul de guvernare este blocat de duşmănia dintre membrii coaliţiei aflată la putere.

ONU amina dezbaterea asupra dislocarii unei forte de pace in Liban

Organizaţia Naţiunilor Unite a amînat o întîlnire pentru discutarea trimiterii unei noi forţe de mentinere a păcii în Liban. Potrivit oficialităţilor ONU, întîlnirea, programată pentru astăzi, a fost amînată pînă se va înregistra o mai mare claritate politică a evoluţiilor din Orientul Mijlociu.

U.S. Ambassador to the OSCE: Referendum can not be seen as a legitimate expression of the will of the people living in Transdniester

Speaking in Vienna at a meeting of the Organization for Security and Cooperation in Europe's Permanent Council, U.S. Ambassador to the OSCE Julie Finley said a planned independence referendum in Moldova's breakaway Transdniester region, could not be seen as a legitimate expression of the will of the province's people and that no country would recognize Transdniester as a state with a lawful government. Finley also called on Russia to demand that Transdniestrian officials cancel the planned referendum and help find a negotiated settlement to the conflict. Also on July 26, U.S. Deputy Assistant Secretary of State David Kramer said in a meeting with Moldovan President Vladimir Voronin that the international community will not recognize the referendum's results.

Karel de Gucht: OSCE will not recognize the results of TRANSDNIESTER REFERENDUM

The Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) announced on July 21 that it would not recognize the results of Transdniester's proposed independence referendum. "The OSCE does not support a unilateral referendum questioning Moldova's territorial integrity and does not intend to monitor it," OSCE Chairman and Belgian Foreign Minister Karel de Gucht said, according to the OSCE's Mission in Moldova. "The referendum on Transdniester's future status will be made possible only by an agreement at the negotiating table, and when all necessary conditions for free and fair voting have been provided," de Gucht added.

Transdniester's Supreme Soviet voted on July 12 to hold the referendum on September 17.

Vladimir Voronin: Moldova trebuie sa mentina relatiile cu CSI in ciuda deschiderii catre Europa

Republica Moldova trebuie sa se apropie de Uniunea Europeana, dar sa-si mentina toate legaturile cu Comunitatea Statelor Independente – a declarat presedintele Vladimir Voronin, in discursul marcind inchiderea sesiunii parlamentare. Cu aceeasi ocazie, presedintele Voronin a afirmat ca pentru Chisinau prioritara ramene dezvoltarea economica a tarii.

Contramandarea vizitei la Beirut a Secretarului de stat american Rice

Secretarul de stat american Condoleezza Rice se afla in Israel, unde a avut o serie de convorbiri cu premierul israelia Ehud Olmert. Vizita Secretarului de stat american la Beirut, programata pentru duminica dupa amiaza, a fost contramandata. Dupa bombadarea satului Qana, premierul libanez Siniora a declarat ca nu va negocia cu guvernul israelian decit dupa incetarea imediata si neconditionata a focului.

Franta a pus intre timp in circulatie un proiect de rezolutie ONU privind mandatul unei posibile forte multinatioanle, ce ar urma sa fie stationata in sudul Libanului.

Ştirea zilei

In sudul Libanului, zeci de personae au fost ucise intr-un bombardament al aviatiei israeliene asupra satului Qana. Potrivit autoritatilor locale, numarul victimelor este estimat la peste 50, intre care circa 20 de copii. Armata israeliana sustine ca i-a avertizat pe locutorii din Qana de iminenta bombardamentului si ca satul a fost atacat deoarece gherilele Hezbollah au lansat de acolo rachete impotriva Israelului.

Presedintele Voronin pledeaza pentru reducerea dependentei de Gazprom prin modernizarea economiei

Presedintele Vladimir Voronin a declarat ca in urmatorii ani, Gazprom va continua sa fie furnizorul de energie al Republicii Moldova. Intr-un interviu acordat postului de radio public, Voronin a precizat ca pentru moment, gasirea altor surse de energie este o utopie. El a adaugat ca depedenta de preturile impuse de Gazprom poate fi redusa prin modernizarea economiei.

Afla la Washington, preşedintele Traian Băsescu a apreciat ca "Gazprom este mai eficient decât Armata Roşie în a demonstra dependenţa Europei de resursele ruseşti". In acest context, presedintele Romaniei a dăugat că Europa şi-ar putea diminua dependenţa faţă de contractele cu Gazprom prin realizarea conductei de petrol Constanţa-Trieste şi a proiectului Nabucco.

Ştirea zilei

Presedintele Traian Basescu a declarat ca, in cursul vizitei, in Statele Unite a vorbit insistent despre integritatea Republicii Moldova “mai ales in perspectiva referendumului pe care asa-zisa putere de la Tiraspol il organizeaza in septembrie”. Presedintele a subliniat necesitatea ca Statele Unite, in calitate de observator la negocierile privind Transnistria sa sustina fara rezerve eforturile guvernului de la Chisinau de a controla intreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv raioanele de pe malul sting al Nistrului.

Parlamentul moldovean ratifica protocolul privind abolirea pedepsei cu moartea

La Chisinau, deputatii au ratificat, in ultima sedinta a sesiunii de vara, protocolul la Conventia europena pentru apararea drepturilor omului privind abolirea pedepsei cu moartea in toate circumstantele.

Ratificarea era ceruta de planul de actiuni Republica Moldova – Uniunea europeana. In Republica Moldova, pedeapsa cu moarte a fost abolita complet la sfirsitul lunii iunie, prin adoptarea unui amendament la Constitutie.

Legislativul de la Chisinau aproba manevrele din cadrul Parteneriatului pentru pace

Parlamentul de la Chisinau a aprobat desfasurarea intre 11 si 29 septembrie a manevrelor internationale in cadrul Parteneriatului pentru Pace – manevre organizate de Alianta Nord-Atlantica si Marele Stat Major al Republicii Moldova.

Parlamentul moldovean condamna referendumul anuntat de Tiraspol

Parlamentul de la Chişinău a condamnat oficial referendumul din septembrie prin care locuitorii regiunii transnistrene vor fi chemaţi să se pronunţe asupra independenţei. Desi toti deputatii au fost de acord, in principiu, cu oportunitatea lansarii oficiale a unei astfel de declaratii, cativa dintre parlamentari au votat impotriva proiectului dezbatut indelung in plenul sedintei de ieri

Ştirea zilei

România are capacitatea de a participa cu trupe în Liban, dacă va exista o decizie internaţională în acest sens, a declarat preşedintele Traian Băsescu care se afla intr-o vizita oficiala de trei zile in Statele Unite. Romania are in acest moment trupe in Irak, in Afganistan si in Balcani.

Ştirea zilei

Presedintele Statelor Unite, George W.Bush s-a pronuntat pentru stationarea de urgenta, in Liban, a unei forte multinationale, sub mandat ONU. Secretarul de stat american Condoleezza Rice se intoarce simbata in Orientul Mijlociu pentru a discuta cu reprezentantii Israelului si Libanului mandatul pe care ar urma sa-l primeasca trupele multinationale. Vor fi discutate si conditiile unui acord de incetare a focului.

Secretarul General al Natiunilor Unite, Kofi Annan a declarat la rindul sau ca luni spera sa inceapa discutiile in vederea crearii acestei forte multinationale. "Este clar ca vorbm de discutii preliminare pentru ca nu avem inca un mandat din partea consiliului de securitate ONU.”

Hezbollah lanseaza o racheta cu raza medie de actiune asupra Israelului

Pentru prima data, gherilele siite Hezbollah, din sudul Libanului, au atacat Israelul cu o racheta cu raza medie de actiune.

In replica, aviatia israeliana si-a intensificat bombardamentul, distrugind un pod in Valea Bekaa. 26 de luptatori Hezbollah au fost ucisi.

Traian Basescu pledeaza pentru realizarea oleoductului Constanta - Trieste

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat ca "Gazprom este mai eficient decât Armata Roşie în a demonstra dependenţa Europei de resursele ruseşti". Aflat intr-o vizita de trei zile in Statele Unite, Basescu a participat la conferinta „Exporturi de energie din Marea Caspica si coridorul Marii Negre” – organizata de fundatia Jamestown impreuna cu Departamentul de stat american.

Presedintele Romaniei a adăugat că Europa şi-ar putea diminua dependenţa faţă de contractele cu Gazprom prin realizarea conductei de petrol Constanţa-Trieste şi al proiectului Nabucco.

Kiev: negocieri intre Ucraina Noastra si blocul parlamentar pro-rus

In Ucraina continua negocierile intre partidul presidential Ucraina Noastra si noua coalitie pro-rusa in vederea formarii unui guvern. Ultimele negocieri, in spatele usilor inchise, s-au incheiat azi dimineata, fara rezultate. Teoretic, presedintele are timp pina miercuri, 2 august, sa accepte candidature unui premier sau sa anunte dizolvarea parlamentului, rezultat din alegerile generale din martie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG