Linkuri accesibilitate

Ştiri

Rusia, Kazakstan şi Turcmenistan au semnat un acord vizînd construcţia unui gazoduct de-a lungul Mării Caspice

Rusia, Kazakstan şi Turcmenistan au semnat un acord de construire a unei conducte de gaz natural de-a lungul Mării Caspice. Vorbind la o conferinţă de presă comună la Moscova cu omologul său kazak Nursultan Nazarbaiev, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că decizia de a construi această conductă va ajuta la întărirea securităţii energetice a Europei. E posibil ca acest acord să nemulţumească Statele Unite şi Uniunea Europeană care doresc ca o altă conductă să fie construită pe sub Marea Caspică, ocolind Rusia.

Uniunea Jurnaliştilor organizează dezbateri în aer liber pe tema recentelor declaraţii ale preşedintelui Voronin

Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova organizează în 23 şi 30 decembrie, între orele 13 şi 16, două dezbateri în aer liber în piaţa Operei Naţionale din Chişinău. Dezbaterile de duminică 23 decembrie 2007 vor avea ca subiect principal declaraţiile preşedintelui Vladimir Voronin la ultima sa întîlnire cu ziariştii. Uniunea Jurnaliştilor explică într-un comunicat de presă că a decis să organizeze aceste întîlniri pentru a oferi posibilitatea să se exprime liber oamenilor de rînd, partidelor de opoziţie, formatorilor de opinie, ziariştilor şi personalităţilor care nu au acces la spaţiul public de informare, dezbatere şi analiză.

Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova consideră că instituţiile publice de informare de la Chişinău sînt ţinute în captivitate de către partidul de guvernămînt.

Human Rights Watch acuză guvernul georgian de autoritarism

Human Rights Watch a acuzat guvernul Georgiei că a folosit forţa excesivă pentru a dispersa o manifestaţia antiguvernamentală şi pentru a interzice emisiunile unui canal de televiziune independent. O altă organizaţie, International Crisis Group, acuză autorităţile georgiene că au un comportament autoritar. Atît Human Rights Watch cît şi International Crisis Group au cerut guvernelor occidentale să facă presiuni asupra Georgiei pentru adoptarea de reforme democratice.

Majoritatea luptătorilor Al Qaida din Irak provin din Arabia Saudită şi Libia

Într-un studiu al academiei militare americane West Point se spune că majoritatea luptătorilor Al Qaida din Irak provin din Arabia Saudită şi Libia, majoritatea fiind studenţi. Cercetătorii de la Centrul de combatere a terorismului din cadrul academiei West Point au studiat peste 600 de dosare conţinînd informaţii despre luptători care au intrat în Irak, majoritatea venind prin Siria, în perioada august 2006 – august 2007.

Premierul Tăriceanu refuză să comenteze pe marginea accidentului de circulaţie în care e implicat ministrul transporturilor Ludovic Orban

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a refuzat să comenteze pe marginea scandalului în care e implicat ministrul transporturilor Ludovic Orban. Şeful guvernului a spus că aşteaptă rezultatele cercetarilor făcute de procurori. Tăriceanu a calificat drept zvonuri şi speculaţii informaţiile potrivit cărora ca i-ar fi cerut lui Orban să-şi dea demisia. Poliţia i-a ridicat lui Ludovic Orban carnetul de şofer şi l-a amendat cu cinci puncte pentru că nu a declarat în termenul legal de 24 de ore un accident de circulaţie pe care l-a comis duminică în Bucureşti.

“Orbitor. Aripa stîngă” de Mircea Cartarescu declarată cartea lunii în Austria

Versiunea în limba germană a volumului “Orbitor. Aripa stîngă” de Mircea Cartarescu a fost aleasa Cartea lunii ianuarie 2008 în Austria. Cartea a fost publicată de editura austriaca Zsolnay cu sprijinul Institutului Cultural Roman, prin Programul "20 de autori". Traducerea îi aparţine lui Gerhardt Csejka.

Liderul PNL din Gorj trimis în judecată de DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a preşedintelui filialei Gorj a Partidului Naţional Liberal Dan Ilie Morega pentru săvîrşirea a trei infracţiuni de folosire a influenţei în scopul obtinerii de foloase necuvenite şi de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Dmitri Medvedev se înscrie la CEC pentru alegerile de anul viitor

Posibilul succesor al preşedintelui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev a spus că nu va da nici o atenţie eventualelor critici internaţionale legate de alegerile prezidenţiale de anul viitor. Medvedev s-a înscris joi la Comisia Electorală Centrală pentru scrutinul din martie 2008

Lărgirea spaţiului Schengen cu nouă ţări

În Austria şi Slovacia au avut loc festivităţi legate de intrarea în spaţiul Schengen a nouă state, în majoritate est europene. Tratatul semnat în localitatea austriacă Schengen în 1985 preevde ridicarea controalelor la graniţele dintre statele semnatare. Cancelarul austriac Alfred Gusenbauer şi premierul slovac Robert Fico au tăiat cu fierăstrăul o barieră de lemn de la graniţa dintre ţările lor. Extinderea spre răsărit a spaţiului Schengen face ca 400 de milioane de euoropeni, din 24 de ţări, să beneficieze acum de pe urma eliminării controalelor la frontiere.

Ştirea zilei

Intr-o conferinta de presa, tinuta miercuri la Chisinau, presedintele Vladimir Voronin a declarat ca problema reglementarii transnistrene, din punct de vedere moral-psihologic, este deja solutionata de catre toti actorii principali implicati, iar acest lucru va fi vizibil in foarte scurt timp.

Referitor la relatiile incordate cu Romania, presedintele Voronin a declarat ca din punctul sau de vedre, nu mai este o problema moldo-romana ci una europeana, mai bine zis intre Romania si Uniunea Europeana.

Guvernul italian retrage ordonanţa de urgenţă adoptată după cazul Mailat

Guvernul italian a decis sa renunte la decretul de lege care permite expulzarea cetatenilor din Uniunea Europeana, adoptat in noiembrie, la scurta vreme dupa uciderea unei italience de catre un cetatean roman.

Decizia a fost motivata de faptul ca parlamentul nu mai are tip sa adopte ordonanta de urgenta asa ca guvernul va inaitna anul viitor un nou proiect de lege, asemanator.

Lipsă de consens în Consiliul de Securitate în dosarul statutului provinciei Kosovo

In Consiliul de securitate ONU nu s-a gasit un consens privind statutul final al regiunii separatiste Kosovo din Serbia. La dezbateri, Rusia a pledat pentru continuarea negocierilor.

Congresul american aprobă bugetul operaţiunilor militare din Irak şi Afganistan

Congresul american a aproat un buget de 70 de miliarde de dolari pentru finantarea operatiunilor militare din Irak si Afganistan. Suma este inclusa in bugetul general de 555 de miliarde de dolari – care urmeaza acum sa fie semnat de presedintele George W. Bush.

Moscova ridică embargoul impus importurilor de carne din Polonia

Varşovia şi Moscova au semnat un memorandum privind ridicarea embargoului impus de Rusia cu doi ani in urma asupra importurilor de carne din Polonia. In replica la embargou, Polonia a impiedicat inceperea negocierilor privind incheierea unui nou acord de cooperare intre Rusia si Uniunea Europeana.

Moscova: declaraţie a ministerului de externe despre relaţiile ruso-americane

Ministerul de externe al Rusiei afirma ca relatiile cu Statele Unite ramin o prioritate a politicii externe ruse. Disputele din ultimul timp nu trebuie sa impiedice cooperare dintre cele doua tari, se mai arata intr-o declaratie a ministerului de externe.

Alegeri prezidenţiale în Uzbekistan

Duminica, in Uzbekistan au loc alegeri prezidentiale. Se asteapta ca presedintele Karimov, care conduce tara din 1989, sa-si continue regimul autoritar. Militanti ai drepturilor omului din Uzbekistan avertizeaza ca prelungirea regimului Karimov ar putea provoca proteste in tara.

Comisia Europeană intenţionează să dispună reducerea drastică a poluării produse de automobile

Comisia Europeana vrea sa forteze producatorii de automobile sa reduca emisiile de bioxid de carbon: de la 160 de grame pe kilometru la 130 de grame, pina in 2012. Financiar, imbunatarile aduse masinilor, ar mari pretul acestora cu peste 1.000 de euro. Propunerea Comisiei trebuie aprobata de toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene.

TIME: Vladimir Putin - personalitatea anului

Presedintele Rusiei Vladimir Putin a fost ales de saptaminalul american TIME drept personalitatea anului pentru „capacitatea sa formidabila de a readuce stabilitate in Rusia” – se arata intr-o declaratie a redactorului sef al publicatiei.

Intr-un interviu cu corespondentul revistei TIME, presedintele Putin a sustinut ca Rusia nu are ambitia de a redeveni o supraputere dar vrea sa fie in pozitia de a-si apara eficient interesele.

Fara a comenta interviul, purtatoarea de cuvint a Casei Albe a declarat ca Putin este „una din cele mai ciudate personalitati ale istoriei moderne”.

Vladimir Putin este omul anului 2007 pentru revista americană Time

Revista americana TIME l-a declarat pe Vladimir Putin omul anului 2007. Redactorul sef al publicatiei a explicat ca liderul de la Kremlin “a aratat o pricepere deosebita in a scoate tara din haos si a o aduce la stabilitate”. Alte personalitati aflate in competitia TIME pentru acest titlu, au fost laureatul premiului Nobel pentru pace Al Gore si scriitoarea britanica J.K.Rowling, autoarea seriei Harry Potter.

Comitetul ONU pentru drepturile omului condamnă politica Teheranului

Comitetul Natiunilor Unite pentru drepturile omului a aprobat un proiect de rezolutie prin care se exprima “profunda ingrijorare” fata de incalcarea sistematica a drepturilor omului in Iran – prin tortura, amputare, executii publice si executii prin lapidare. Rezolutia a fost introdusa de Canada si sustinuta de Statele Unite si natiunile occidentale. Ea a fost votata cu 73 de voturi pentru, 53 impotriva si 55 de abtineri. Proiectul de rezolutie nu are valoare de lege.

Ştirea zilei

Ministrul de Externe Adrian Cioroianu va face, vineri, o vizită în Republica Moldova, pentru a participa la inaugurarea noului sediu al Secţiei Consulare din cadrul Ambasadei României la Chişinău.

Cioroianu a spus că noul sediu va avea mai multe ghişee. Întrebat dacă va avea o întâlnire cu ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, Cioroianu a răspuns: "Nu poţi să te inviţi în casa cuiva". El a menţionat însă că s-a mai întâlnit cu omologul său moldovean la întâlnirile la care participă şi Republica Moldova.

Ştirea zilei

Presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin a declarat intr-o conferinta de presa de bilant ca relatiile dintre Chisinau si Bucuresti ar fi in atentia Uniunii Europene.

Presedintele moldovean a anuntat si ca problema transnistreana ar fi, din punct de vedere moral-psihologic “deja solutionata de catre toti actorii principali implicati, iar acest lucru va fi vizibil in foarte scurt timp”.

Voronin a anuntat ca la sfirsitul saptaminii, vineri si simbata va fi la Moscova, unde s-ar putea intilni cu presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin.

Aprobarea la dezbaterea proiectului de buget de stat a suplimentării fondurilor învăţămîntului

Deputaţii şi senatorii au aprobat la dezbaterea proiectului de buget de stat pe anul 2008, suplimentarea bugetului invatamintului - creşterea cu 10% a salariilor personalului didactic de gradul II, suplimentarea burselor şi finanţarea de bază a învăţământului superior.

Grupurile parlamentare ale PSD au făcut această propunere, iar ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, deputat PNL, a precizat că şi grupurile parlamentare ale PNL sunt de acord.

Acţiune de protest a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ

Peste o sută de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ au pichetat sediile Guvernului şi Parlamentului, cerând, printre altele, majorări salariale pentru o parte a cadrelor didactice, acordarea unitară a tichetelor cadou şi a premiului anual în decembrie.

Colegiul Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a hotărât ca în funcţie de reacţia factorilor decizionali, să stabilească şi alte acţiuni de protest.

Deputatul PRM Lia Olguţa Vasilescu trece la PSD

Liderul PSD Mircea Geoană a anunţat într-o conferinţă de presă la Craiova, că deputatul PRM Lia Olguţa Vasilescu s-a înscris în PSD, afirmind că acest lucru "este un câştig net pentru partid". Olguţa Vasilescu a spus că negocierile pentru trecerea ei de la PRM la PSD au început în urmă cu un an si ca a avut negocieri cu toate partidele parlamentare, mai puţin UDMR.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG