Linkuri accesibilitate

Ştiri

Rezultatele ultimului sondaj de opinie IMAS

Un sondaj de opinie IMAS realizat în perioada 8-14 februarie, sugerează că guvernul Tăriceanu ar fi perceput în ansamblu mai puţin performant decît cel anterior, 43% din electorat semnalînd o intenţie de vot în favoarea alianţei actuale de guvernare. Pe locurile doi şi trei, despărţite doar de un punct procentual, se situează Partidul Social Semocrat şi cel al Noii Generaţii (cu 17, respectiv 16% din intenţiile de vot).

Preşedintele Traian Băsescu rămîne personalitatea cea mai populară (51%), urmat de Gigi Becali, liderul PNG (40%) şi Mihai Răzvan Ungureanu, ministrul de externe demisionar, (cu 35%). In ordine descrescîndă următoarele poziţii sînt împărţite între Teodor

Ştirea zilei

Potrivit unor informaţii aflate la o reuniune a comandanţilor mamericani şi irakieni, forţele coaliţiei din Irak vor declanşa o acţiune de securizare a zonei Sadr City de la Bagdad, aflată sub controlul miliţiilor şiite ale clericului Moqtada al-Sadr. Comandantul forţelor americane pentru zona în cauză a declarat presei că este pentru prima dată cînd vor fi lansate operaţiuni la scară mare şi cînd va fi instalat un punct de control în suburbia Bagdadului controlată de aşa numita Mehdi Army.

Congresul examinează posibilitatea reducerii bugetului operaţiunilor din Irak şi Afganistan

In Statele Unite, congresmenii democraţi iau în discuţie o reducere cu 20 de miliarde a bugetului cerut de preşedintele Bush pentru operaţiunile militare din Irak şi Afganistan, 142 de miliarde de dolari. Anunţul a fost făcut de preşedintele comitetului senatorial pentru buget, Kent Conrad. Senator democrat a mai spus că va folosi pentru a estima costurile de război în cele două ţări, rapoartele oficiului pentru buget al Congresului, în locul celor ale administraţiei republicane.

UE nu este interesată de instalarea sistemului defensiv american anti-rachetă

Comisarul Uniunii Europene responsabil cu problemele securităţii, Javier Solana a spus la o conferinţă de presă că blocul european nu este interesat de instalarea sistemului defensiv american anti-rachetă. "Fiecare ţară trebuie să decidă" - a spus Solana, în opinia căruia Polonia şi Cehia nu reprezintă o ameninţare pentru nimeni".

În legătură cu protestele ruse împotriva instalării sistemul în zona central-est europeană atît Solana cît şi ministrul german al apărării au vorbit în favoarea unor relaţii solide, "Rusia, după expresia lui Solana, nefiind o ţară depărtată de noi, se află în vecinătatea imediată".

Aderarea la Alianţa Atlantică pe agenda convorbirilor Saakaşvili - Iuşcenko de la Tbilisi

Cu ocazia vizitei preşedintelui Ucrainei, Victor Iuşcenko la Tbilisi, la o conferinţă comună de presă, omologul său georgian Mihail Saakaşvili nota: "Integrarea noastră în Nato nu este împotriva nici unei a treia părţi. Vreau să vorbesc şi despre speculaţiile din ce în ce mai frecvente despre modalităţile în care calitatea de membru al Alianţei ar fi legată de conflictele noastre interne. Vreau să spun că Nato nu este şi nici nu trebuie să fie legat de aceste conflicte interne. Intrarea în Nato este însă în relaţie cu integrarea Georgiei, democratizarea ei în continuare, forţa Georgiei".

Ştirea zilei

Proiectul de hotărîre, ce urma să dea un aviz favorabil cererii preşedintelui Traian Băsescu de organizare a unui referendum asupra sistemului de vot uninominal, a fost respins de Parlament. Proiectul a primit numai 233 de voturi "pentru", faţă de cele 235 necesare acceptării lui.

Pe de altă parte, preşedintele a invitat partidele parlamentare la consultări, în zilele de 6 şi 7 martie, referitoare la variantele de scrutin uninominal.

Premierul critică preţurile practicate de operatorii de turism din România

La deschiderea lucrărilor Comitetului de Evaluare a Master Planului pentru Dezvoltarea Turismului, premierul Călin Popescu Tăriceanu a atras atenţia operatorilor din turism că preţurile practicate în România, inclusiv în punctele forte, Delta Dunării şi bisericile din Moldova şi Bucovina, sînt foarte mari comparativ cu cele din alte ţări. In consecinţă, a spus premierul turiştii, chiar şi cei români se orientează spre alte ţări.

Desfiinţarea postului de vice-preşedinte al Institutului pentru Memoria Exilului

O lună după ce premierul Călin Popescu Tăriceanu fusese obligat de instanţă să-l repună în funcţia de vice-preşedinte al Institutului Naţional pentru Memoria Exilului pe Adrian Niculescu, guvernul a desfiinţat, printr-o hotărîre internă postul în sine de vicepreşedinte al Institutului. Primul ministru pierduse anterior procesul intentat de Adrian Niculescu la Curtea de Apel Bucureşti şi recursul la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru demiterea abuzivă din funcţie în iunie 2005. Adrian Niculescu se opusese distrugerii unei arhive de importanţă istorică.

Ştirea zilei

Agenţia oficială de ştiri rusă, RIA, comunică răspunsul dat de Mihai Kamînin, reprezentantul Ministerului de externe al Rusiei, la o întrebare referitoare la cazul Antonescu. Potrivit oficialităţii ruse, reabilitarea parţială, "a dictatorului fascist şi a criminalului de război Ion Antonescu" de către Curtea de Apel Bucureşti trezeşte la Moscova "o nemulţumire totală". "Reabilitatea acestui călău nazist, contravine sensului şi logicii reglementărilor postbelice, documentelor finale ale procesului de la Nurenberg".

In declaraţia reprezentantului ministerului de externe rus, se mai spune: "Este cu atît mai regretabil că verdictul a fost dat de o instanţă de judecată dintr-o ţară care a participat în etapa finală a războiului la înfrîngerea nazismului". Ministerul de externe îşi exprimă speranţa că "verdictul scandalos" va fi anulat de Inalta Curte de Casaţie.

Senatorul John McCain candidează la nominalizarea Partidului Republican

Într-o apariţie televizată, Senatorul republican John McCain şi-a anunţat decizia de a se angaja în cursa prezidenţială. McCain candidează pentru a doua oară, după ce în anul 2000 a pierdut nominalizarea de către partidul său în favoarea lui George W. Bush. Principalii rivali ai senatorului sînt Rudolph Giuliani, fostul primar al New York-ului şi Mitt Romney, fost guvernator al statului Massachusetts.

Agenţia pentru Drepturi Fundamentale îşi începe activitatea la Viena

La Viena îşi începe activitatea Agenţia pentru Drepturi Fundamentale. Noul organism care înlocuieşte Centrul de Monitorizare a Rasismului şi Xenofobiei, are sarcini mai extinse, de a analiza situaţia libertăţii, egalităţii şi justiţiei sociale în statele membre ale Uniunii Europene. Principala autoritate europeană în domeniul monitorizării respectării drepturilor omului, rămîne însă Consiliul Europei, s-a precizat din partea Comisiei Europene.

Compania Airbus disponibilizează zece mii de angajaţi

După anunţul unui plan de restructurare a companiei Airbus ce include concediera a 10 mii de angajaţi, Uniunea Europeană şi Franţa au anunţat că vor sprijini compania pentru a depăşi actualul deficit financiar.

Compania şi-a motivat planul de restructurare, ce include şi închiderea unor uzine, prin căderea acţiunilor sale faţă de cele ale întreprinderii rivale americane, Boeing, valoarea scăzută a dolarului şi anularea unor contracte din cauza întîrzierii cu doi ani a producţiei euro-jetului A380.

Decizie de reducere a forţelor UE de menţinere a păcii din Bosnia-Hertegovina

Reuniţi la Wiesbaden, miniştri apărării din ţările Uniunii Europene au decis reducerea forţelor de menţinere a păcii din Bosnia-Hertegovina şi au discutat desfăşurarea unei misiuni de poliţie în provincia Kosovo, ce ar urma să funcţioneze în paralel cu forţa de pace Nato, cu efective de 16 mii de militari.

De la Londra s-a anunţat că britanicii îşi vor retrage din Bosnia ultimul contingent de 600 de oameni, după spusele lui Adam Ingram, ministrul apărării, "situaţia securităţii apropiindu-se de normal".

Groznîi: ONG-urile ruse boicotează o conferinţă sponsorizată de Moscova

Principalele grupări pentru apărarea drepturilor omului din Rusia boicoteză o conferinţă sponsorizată de autorităţile ruse la Groznîi, în capitala Ceceniei. Conferinţa pe tema drepturilor omului ar fi, spun militanţii grupărilor amintite, doar o încercare de a legitima numirea lui Ramzan Kadîrov în funcţia de preşedinte în exerciţiu al republicii Cecenia. Liderul cecen, care este acuzat de a fi permis tortura şi încurajat luarea de ostateci, a fost primit joi la Moscova de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care l-a lăudat pentru succesele sale şi a anunţat că îi va susţine candidatura ca preşedinte în parlamentul cecen.

Proiect de lege vizînd majorarea deficitului bugetar în Ucraina

Potrivit unei relatări a agenţiei DPA, guvernul ucrainian este în curs de a elabora un proiect de lege ce ar urma să permită o mărire substanţială a limitei deficitului bugetar, de la 4% cît este în prezent, la 17% din PIB. Proiectul de lege, obţinut de agenţia Interfax, ar urma să fie supus aprobării parlamentului şi riscă să fie respins de preşedintele pro-europen Victor Iuşcenko. Guvernul a refuzat să comenteze scurgerea de informaţii, dar oficialităţi de la biroul premierului Ianukovici s-au pronunţat în trecutul apropiat pentru o majorare a deficitului, pentru a face faţă promiselor sporiri de salarii, pensii şi alocaţii sociale şi prognozatei scăderi a veniturilor la buget.

Prelungirea sancţiunilor UE împotriva conducerii Republicii Belarus

Uniunea Europeană a extins sancţiunile în vigoare împotriva Republicii Belarus, se anunţă din surse de la Bruxelles, oficializarea gestului urmînd să fie făcută la sfîrşitul acestei luni. După alegerile falsificate de anul trecut, din martie, Bruxellus a impus restricţii de călătorie şi îngheţarea bunurilor din străinătate la peste 30 de oficialităţi din Belarus, între care şi preşedintele Lukaşenka.

O aşteptată trecere în revistă a restricţiilor şi sancţiunilor la adresa oficialităţilor uzbece a fost amînată pentru luna mai. Este vorba de restricţii asupra vînzărilor de armament, interdicţii de călătorie ce vizează 12 înalte oficialităţi uzbece şi suspendarea parţială a dialogului cu Uniunea Europeană, măsuri impuse după folosirea forţei de către regimul uzbek împotriva manifestanţilor de la Andijan, în mai 2005.

Pană la centrala nucleară cehă de la Temelin

Intr-un incident produs la centrala nucleară cehă de la Temelin, circa 2000 de litrei de apă radioactivă s-au scurs într-un rezervor al centralei, fără ca mediul înconjurător să fie poluat. Incidentul a fost anunţat de o oficialitate cehă, cu o întîrziere de aproape două zile, ceea ce a dat naştere la proteste din partea ministrului mediului înconjurător din Austria. Incidentul s-a produs în timp ce cancelarul Austriei, Alfred Gusenbauer se afla într-o vizită oficială la Praga.

Preşedintele Băsesscu cere simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei române

Presedintele Băsescu a cerut Guvernului român să emită o Ordonanţă de urgenţă care să simplifice condiţiile de acordare a cetăţeniei române pentru etnicii români din afara granitelor Romaniei.

Ceceni demonstrează la Baku cerînd statut de refugiaţi

Cîteva zeci de ceceni care s-au refugiat în Azerbaidjan au organizat un protest la Baku. Ei s–au adunat în faţa reprezentanţei Înaltului Comisar ONU pentru refugiaţi cerînd li se acorde statutul de refugiat. Potrivit Comiariatului pentru refugiaţi al Naţiunilor Unite, în Azerbaidjan se află aproximativ 2600 de ceceni.

Ministrul britanic de externe Beckett conferă la Kabul cu Preşedintele Karzai

Ministrul britanic de externe Margaret Beckett a avut convorbiri al Kabul cu preşedintele Afganistanului Hamid Karzai, într-o primă rundă de consultări între ofivcialităţi guvernamentale şi reprezentanţi ai forţei internaţionale de securitate desfăşurată de NATO în Afganistan. Londra a promis trimiterea de noi trupe, care să combată miliţiile Taliban din provincia Helamand din sudul ţării.

Guvernul de la Pale deplînge oficial atrocităţile comise de sărbi în timpul războiului din Bosnia

Guvernul entităţii sîrbe din Bosnia şi-a exprimat profundul regret pentru crimele comise împotriva comunităţilor ne-sîrbe în timpul războiului bosniac care a avut loc între 1992-1995. Potrivit unei declaraţii oficiale, Republica Srpska va face toate eforturile pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei vinovaţi. Curtea Internaţională de Justiţie a decis luni că Serbia nu a fost direct responsabilă de genocid în masacrarea de către sîrbii bosniaci a peste 8000 de muslmani la Srebrenica în 1995.

Ştirea zilei

„Eu am înfiinţat o comisiei de condamnare a comunismului, astăzi s-a constituit o comisie care să mă condamne pe mine”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, după ce parlamentul de la Bucureşti a înfiinţat o comisie de anchetă a acuzaţiilor care stau la baza iniţiativei de a-l suspenda din funcţie.

Comisia trebuie să redacteze un raport pînă la 21 martie, urmînd ca Parlamentul să trimită Curţii Constituţionale o eventuală cerere de suspendare a şefului statului în termen de 3 zile de la depunerea raportului. În comisie sunt reprezentate toate partidele parlamentare, cu excepţia Partidului Democrat. Vicepreşedintele PD Adriean Videanu a spus că înfiinţarea acestei comisii este un demers politic infantil, neconstituţional şi nejustificat.

Ştirea zilei

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că cetatenii Republicii Moldova obţin în masă cetăţenia română „propusă în mod activ” de autoritatile de la Bucuresti. Într-un interviu pentru ziarul „Rossiiskaya Gazeta”, Lavrov s-a aratat nedumerit de faptul ca NATO si Uniunea Europeana nu comentează acest proces, care se desfasoara la granitele lor, în timp ce Rusiei i se reproşează că acordarea cetăţeniei ruse locuitorilor din Abhazia sau Oseţia de Sud subminează suveranitatea Georgiei. „Cei care ne acuză nu sînt deloc atenţi la situaţia din Moldova”, a spus ministrul rus de externe.

Avertisment NATO în privinţa atentatelor sinucigaşe din Afganistan

Un purtător de cuvînt al Alianţei Nord-Atlantice, colonelul Tom Collins, a avertizat că în Afganistan activează celule de atacatori sinicigaşi iar şi că atacurile lansate de aceştia se vor înmulţi în lunile următoare.

Directorul juridic AVAS arestat sub acuzaţia de luare de mită

Directorul juridic al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Alexandru Mândruţ a fost reţinut de procurorii anticorupţie sub acuzaţia că a luat mită de 40.000 de dolari, pentru a nu impune penalităţi unei firme din Buzău.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG