Linkuri accesibilitate

Ştiri

Marko Bela reales preşedinte al UDMR

Marko Bela a fost reales preşedinte al UDMR la congresul formaţiunii desfăşurat la Arad. Conform procesului verbal prezentat după numărarea voturilor, Marko Bela a fost ales cu 436 de voturi. 42 deputaţi au votat împotrivă.

Ştirea zilei

Tot mai multi cetateni moldoveni incearca sa ajunga in Uniunea Europeana cu carti de identitate ale cetatenilor romani. Politia romana de frontiera afirma ca moldovenii intra legal in Romania, unde ajutati de intermediari gasesc acte de identitate pentru care platesc in jur de 3 mii de euro. Politistii romani spun ca daca acesti oameni reusesc sa treaca de frontiera romana, sansele ca ei sa mai fie depistati sunt minime. Daca totusi sunt prinsi, lor li se intocmeste un dosar penal pentru fals de identitate si tentativa de trecere frauduloasa a frontierei romane.

Sankt Petersburg: demonstraţie anti-guvernamentală organizată de “Drugaia Rosiia”

Cateva mii de persoane au protestat la Sankt-Petersburg impotriva actualei politici a Kremlinului. Protestul, organizat de liderii organizatiei “Drugaia Rosiia”, un grup de opozitie, s-a terminat cu violente. Polistiti inarmati cu bastoane au arestat mai multi protestatari, printre acestia si pe liderul ultranationalist al Partidului National Bolsevic, Eduard Litvinov. Ei acuza administratia de la Moscova, sub presedintia lui Putin, ca limiteaza libertatile fundamentale ale omului inainte de alegerile prezidentiale din primavara lui 2008. “Drugaia Rosiia” este o organizatie umbrela, incluzind partide radicale de stinga si la care a aderat fostul campion la sah Garri Kasparov.

Estimări privind numărul de refugiaţi afgani dispuşi să se repatrieze în 2007

Aproape 250 de mii de refugiati afgani s-ar putea repatria anul acesta – estimeaza agentia ONU pentru refugiati. In acest moment, peste doua milioane de afgani traiesc in Pakistan si aproape un milion sint refugiati in Iran. Din 2002, aproape 4 milioane de refugiati afgani s-au intors acasa.

Islamabadul dezminte relatările privind dreptul trupelor americane de a combate pe teriroriul pakistanez teroriştii provenind din Afganistan

Autoritatile de la Islamabad au infirmat declaratii facute in Senatul de la Washngton cum ca trupele americane ar fi primit dreptul sa actioneze liber pe teritoriul pakistanez, atunci cind urmaresc membri ai retelei teroriste al Qaida sau ai militiilor Taliban.

Adjunctul Secretarului de stat american John Negroponte în vizită la Beijing

Adjunctul secretarului de stat american John Negroponte se afla in China pentru discutii privind programul nuclear al Coreei de nord. Pe agenda se află ales modalitatile de a forta Fenianul sa respecte un acord de neproliferare incheiat in februarie.

Convorbiri la Chişinău între Vladimir Voronin şi Iuri Zubakov

Presedintele Voronin s-a intilnit la Chisianu cu Iuri Zubakov, adjunct al secretarului consiliului de securitate rus. Cei doi au discutat despre stadiul relatiilor moldo-ruse si despre evolutia negocierilor privind conflictul transnistrian – a informat presedentia.

Ştirea zilei

Ucraina a reluat importurile de carne din Moldova, livrarilie urmand sa fie operate de cinci intreprinderi acreditate de Kiev, a declarat Ivan Bisiuk, directorul departamentului ucrainean de medicina veterinara. El nu a indentificat cele 5 companii. Se pare ca oficial, Chisinaul nu a fost informat de ridicarea embargoului, instituit in martie 2006. Recent, Moldova a reluat si exporturile de carne pe piata rusa.

Biroului Naţional de Statistică: 334000 de moldoveni lucrau în străinatate la sfîrşitul anului 2006

Circa 334 de mii de moldoveni lucrau in strainatate la sfirsitul anului 2006, arata ultimele date ale Biroului National de Statistica. Cu doi ani in urma, Organizatia Internationala pentru Migratie estima la aproape 600 de mii numarul moldovenilor plecati la munca in strainatate. Remitentele – banii trimisi de acestia in tara – reprezinta in acest moment peste 20 la suta din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova, arata ultimul raport al Bancii Mondiale.

Chişinău: miting de comemorare a victimelor războiului de pe Nistru

Circa doua mii de persoane au participat vineri la mitingul de comemorare a victimelor razboiului de pe Nistru, organizat la Complexul Memorial "Eternitate".La ceremonie au fost prezenti primul presedinte al Moldovei independente Mircea Snegur si actualul presedinte Vladimir Voronin.

Susţinut de Vladimir Putin, Ramzan Kadyrov este ales preşedinte al Ceceniei

Parlamentul cecen l-a ales pe Ramzan Kadyrov in functia de presedinte al tarii. Sprijinit de presedintele Rusiei Vladimir Putin, Kadyrov – in virsta de numai 30 de ani – devine cel mai tinar presedinte al unei republici din Federatia Rusa. Fortele de securitate ale lui Kadyrov sunt acuzate de catre organizatile pentru aparare drepturilor omului ca recurg la torturarea oponentilor politici.

Demisia comandantului forţelor terestre americane

Comandantul fortelor terestre americane Francis Harvey a demisionat in urma scandalului declansat de conditiile precare din principalul spital militar de la Washington – spital in care sint tratati soldati raniti in Irak si Afganistan. Washington Post relata saptamina trecuta ca in unele caldiri ale spitalului sunt napadite de gindaci si sobolani.

Premierul Ucrainei pledează pentru consultări între SUA, UE şi Rusia pe tema scutului antirachetă

Premierul Ucrainei Viktor Yanukovic este de parere ca Statele Unite, Uniunea Europeana si Rusia ar trebui sa se consulte in legatura cu planul american de a amplasa un scut anti-racheta in Europa. Elemente ale acestui scut vor fi montate in Cehia si Polonia.

In opinia lui Yanukovic, discutiile ar putea evita noi tensiuni ca cele existente deja in relatiile ruso-americane. Moscova sustine ca sistemul defenisiv american este indreptat si impotriva Rusiei.

Copenhaga: ciocniri între poliţie şi anarhişti

Situatia la Copenhaga este linistita dupa inca o noapte de ciocniri violente intre politie si anarhistii din asa-numita scena culturala alternativa. Cel putin 170 de manifestanti au fost retinuti ieri noapte de politie. Ciocnirile dintre anarhisti si politiei sint intretimp un eveniment anual. De data aceasta protestele au fost generate de decizia orasului de a evacua fortat o casa abandonata si transformata in centrul cultural alternativ.

Prima eclipsă de lună din ultimii trei ani

La noapte va avea loc o eclipsa totala de luna – prima in utimii 3 ani. Cel mai bine eclipsa va putea fi observata din Europa, Africa si Orientul Mijlociu.

Ştirea zilei

Aproximativ două mii de veterani au luat parte la mitingul de la Chişinău pentru comemorarea celor căzuţi în războiul de pe Nistru, care a început pe 2 martie 1992, a durat aproximativ cinci luni şi s-a soldat cu aproape 1000 de morţi de ambele părţi.

Premierul Ucrainei propune iniţierea de convorbiri între Statele Unite, Uniunea Europeană şi Rusia pe tema scutului antirachetă

Premierul Ucrainei Victor Ianucovici a declarat că Statele Unite, Uniunea Europeană şi Rusia ar trebui să poarte convorbiri pe marginea amplasării scutului anti-rachetă american în Europa. El a declarat publicaţiei germane "Die Welt" că aceste negocieri trilaterale ar ar asigura că sistemul defensiv nu pune în pericol securitatea niciuneea dintre părţi. Cât priveşte Ucraina, Ianucovici a spus că ţara sa este gata să contribuie la sistemul global de securitate, dacă i se va cere. Statele Unite au propus oficial instalarea unui radar antirachetă în Cehia şi a unor interceptoare de rachete în Polonia.

14 ofiţeri irakieni asasinaţi de o grupare al Qaida

Ministerul de Interne din Irak a făcut cunoscut că 14 ofiţeri de securitate irakieni au fost găsiţi morţi, după ce o grupare afiliată reţelei al-Qaida anunţase că a răpit în total 18 ofiţeri în provincia Diyala.

Gruparea musulnmanilor sunniţi pentru Statul Islamic Irak susţine că a declanşat acţiuni de răzbunare pentru presupusa violare a unei femei sunnite de către un poliţist şiit.

Ştirea zilei

Premierul Tăriceanu a avertizat că ar putea amâna alegerile pentru Parlamentul European programate pentru 13 mai, din cauza disputei dintre şeful statului şi opoziţia social democrată pe marginea referendumurilor privind votul uninominal şi suspendarea preşedintelui. "Vă fac responsabili de faptul că nu ne respectăm obligaţiile pe care ni le-am asumat atât în faţa românilor, cât şi în faţa partenerilor europeni”, a declarat premierul liberal după discuţii cu liderii partidelor din parlament, adresânduse preşedintelui Traian Băsescu şi liderului PSD Mircea Geoană.

Pe de altă parte, şeful statului i-a trimis o scrisoare premierului Tăriceanu, cerându-i să nu amâne alegerile pentru Parlamentul European, spunând că data de 13 mai “trebuie să devină testul maturităţii noastre politice, în calitate de nou stat-membru al Uniunii Europene".

Mihai Răzvan Ungureanu: Ministerul de externe nu comentează sentinţa Curţii de Apel

Ministrul demisionar de Externe Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că România a înregistrat reacţia părţii ruse la decizia Curţii de Apel Bucureşti în legătură cu Ion Antonescu. Aflându-se în vizită la Zagreb, Ungureanu a spus că "justiţia română este independentă", sentinţa Curţii de Apel nu poate fi comentată de Ministerul de Externe. Instanţa bucureşteană l-a reabilitat parţial pe Antonescu pentru vina de a fi declanşat războiul împotriva Uniunii Sovietice.

Ministerul rus de Externe a declarat ieri prin vocea reprezentantului oficial Mihail Kamînin că decizia trezeşte o nemulţumire totală la Moscova. Subiectul este prezentat astăzi şi într-un articol la rubrica de opinie a cotidianului francez Le Monde.

Insulta şi calomnia nu mai fac obiectul unor articole de lege în proiectul noului Cod Penal

Ministrul Justiţiei Monica Macovei a lansat în dezbatere publică proiectul noului Cod Penal. Macovei a declarat că insulta şi calomnia nu au fost introduse în proiectul noii legislaţii. În luna ianuarie, Curtea Constituţională a decis menţinerea în actualul Cod Penal a articolelor ce incriminează calomnia şi insulta, spunând că în caz contrar demnitatea şi onoarea persoanei ar rămâne neprotejate. Dar asociaţiile pentru drepturile omului şi-au exprimat îngrijorarea faţă de această hotărâre a Curţii, spunând că ar face posibilă, cel puţin teoretic, pedepsirea cu închisoarea pentru exprimarea opiniilor în presă.

Publicitate pentru Festivalul Enerscu pe CNN International

România va face publicitate festivalului Enescu pe CNN International şi CNN online pentru prima dată începând de anul acesta. Campania de publicitate, va începe din luna aceasta şi va putea fi văzută în pe CNN Europa, CNN Orientul Apropiat şi Africa.

Ştirea zilei

Parlamentul de la Groznîi l-a confirmat în funcţia de preşedinte al Ceceniei pe Ramzan Kadîrov, nominalizat oficial ieri de liderul Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Ramzan, fiul liderului cecen asasinat, Akhmed-hadji Kadîrov, a fost prim-ministru al Ceceniei, iar de câteva săptămâni şi preşedinte în exerciţiu în locul lui Alu Alkhanov. Organizaţii pentru drepturile omului acuză de mult timp forţele de securitate ale lui Ramzan Kadîrov de comiterea unor abuzuri împotriva populaţiei civile.

Georgia, Armenia şi Azerbaijan dezmint relatările că poartă convorbiri legate de scutul american antirachetă

Oficialităţi din Georgia, Armenia şi Azerbaijan au spus că ţările lor nu au primit o cerere din partea Statelor Unite să găzduiască sisteme radar, componente ale scutului american anti-rachetă. Un oficial din parlamentul georgian a spus însă că ar saluta o astfel de propunere americană. Şeful adjunct al Comitetului pentru apărare şi securitate din Parlamentul de la Tbilisi, Nikoloz Rurua a spus că Georgia ar trebui să accepte găzduirea radaraului, dacă i se va propune.

Directorul Agenţiei americane de Apărare Anti-rachetă, general locotenent Henry Obering a spus ieri că Statele Unite ar dori să instaleze radarul într-o ţară din Caucaz.

Martti Ahtisaari deplînge lipsa de progrese la negocierile privind provincia Kosovo

Emisarul ONU pentru Kosovo Martti Ahtisaari a declarat că negociatorii sârbi şi ai etnicilor albanezi sunt în continuare incapabili să ajungă la un acord asupra statutului de independenţă limitată a provinciei. Martti Ahtisaari a declarat că o săptâmână de convorbiri la Viena s-a încheiat fără rezultat, părţile menţinându-şi poziţiile “diametral opuse”. Emisarul ONU a spus că pe zece martie va mai avea loc o nouă rundă de negocieri.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG