Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

În republica separatistă Abhazia din Georgia au avut loc alegeri legislative care nu sunt recunoscute de guvernul de la Tbilisi. Rezultatele scrutinului, la care au luat parte mai mult de zece partide, urmează să fie anunţate cel mai devreme luni. Liderul de la Suhumi Sergei Bagapsh a afirmat că alegerile fac parte din eforturile abhazilor de a-şi obţine independenţa.

La Tbilisi, preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a calificat scrutinul drept o ilegalitate. “Între 400 şi 500 de mii de persoane au fost izgonite din Abhazia. Orice încercare de a legaliza asceastă nelegiure este inacceptabilă şi nu va fi recunoscută de Georgia sau de comunitatea internaţionlă.

Alegeri legislative în Estonia: rezultatele preliminare indică o victorie a partidelor din actualul guvern

Potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamentare din Estonia, Partidul Reformei, de centru-dreapta, a obţinut 27,2% din sufragii. Partidului de Centru, care alături de Partidul Reformei face parte coaliţia guvernamentală, i-au revenit 21,1% din voturi. Peste 30 de mii dintre alegători şi-au exercitat dreptul la vot pe calea Internetului.

Ambuscadă organizată de Talibani se soldează cu pierderi în rîndul civililor

Armata americană a făcut cunoscut că 16 civili afgani şi-au pierdut viaţa în cursul ciocnirilor generate de o ambuscadă organizată de Talibani în apropierea oraşului Jalalabad. Ulterior sute de localnici au demonstrat în semn de protest faţă de pierderile produse în rîndul populaţiei civile.

Ministerul apărării de la Londra a anunţat pe de altă parte că în provincia Helmand un atac cu rachete al insurgenţilor s-a soldat cu moartea a doi soldaţi britanici. Două victime s-au înregistrat şi în rîndurile trupelor ISAF.

Preşedintele Georgiei Saakaşvili anunţă o suplimentare a trupelor dislocate în Irak

Preşedintele Georgiei Mihail Saakaşvili a anunţat că guvernul său va trimite noi trupe în Irak. Tbilisi a dislocat iniţial în Irak un contingent de circa 850 de soldaţi. Preşedintele Saakaşvili a declarat deasemeni că Georgia este dispusă să trimită trupe în Afganistan pentru a întări forţele ISAF.

Comisarul ONU pentru refugiaţi: o optime din populaţia irakiană este dislocată

Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi Antonio Guterres a declarat că în urma ciocnirilor persistente din Irak o optime din populaţia ţării este dilocată. Vorbind la o reuniune a Ligii Arabe de la Cairo, Guterres a precizat că pînă la sfîrşitul anului numărul refugiaţilor interni ar putea atinge cifra de 2 milioane 300 de mii. Alte două milioane de irakieni şi-au părăsit patria de la începerea ostilităţilor.

Operaţiune de securitate în cartierul Sadr City din Bagdad

Trupe americane şi irakiene au declanşat o amplă operaţiune de securitate în cartierul Sadr City din Bagdad, cartier aflat sub controlul miliţiilor Mahdi conduse de clericul radical şiit Moqtada al-Sadr. Operaţiunea face parte din campania declanşată în urmă cu trei săptămîni cu scopul combaterii ciocnirilor dintre grupări musulmane.

Teheranul dezminte relatările saudite privind conţinutul convorbirilor dintre Regele Abdullah şi preşedintele Ahmadinejad

Preşedinţia iraniană a dat publicităţii un comunicat în care dezminte relatările saudite potrivit cărora Regele Abdullah şi preşedintele Mahmoud Ahmadinejad şi-au exprimat sprijinul pentru planul arab din 2002 vizînd normalizarea legăturilor cu Israelul.

Potrivit comunicatului de la Teheran, în cursul convorbirilor de sîmbătă de la Riad cele două părţi au căzut de acord că cea mai mare ameninţare la adresa lumii musulmane o constitue tensiunile dintre diferite confesiuni islamice. Cei doi lideri au subliniat deasemeni importanţa realizării unei unităţi în rîndul populaţiei palestiniene.

Premierul irakian Nuri al-Maliki anunţă o apropiată remaniere guvernamentală

Premierul irakian Nuri al-Maliki a anunţat că va proceda la o remaniere a guvernului în următoarele două săptămîni. Într-un interviu televizat, al-Maliki a declarat că conferinţa de securitate de la 10 martie oferă şansa realizării unui acord internaţional menit să pună capăt tulburărilor din Irak.

Convorbiri John Negroponte - Tang Juaxuan la Beijing

În cursul unei întrevederi cu adjunctul Secretarului de stat american John Negroponte, Tang Juaxuan, membru în Consiliul de stat de la Beijing, a declarat că guvernul chinez speră ca Washingtonul să nu trimită “semnale greşite” forţelor separatiste din Taiwan. China şi-a exprimat sîmbătă opoziţia faţă de planurile americane de a vinde guvernului de la Taipe peste 400 de rachete.

UCM - Covasna strînge 20000 de semnături pentru candidatura lui Laszlo Tokes la euro-parlamentare

Organizaţiile locale ale Uniunii Civice Maghiare din Covasna au reuşit, până în prezent, să strângă circa 20.000 de semnături în judeţ pentru ca episcopul reformat Laszlo Tokes să poată participa la alegerile pentru Parlamentul European. Preşedintele UCM-Scaunul Sfântu Gheorghe, Gazda Zoltan a declarat că organizaţiile locale ale Uniunii au depăşit numărul semnăturilor propuse, iar acţiunea va continua până la sfârşitul săptămânii viitoare.

Ştirea zilei

Secretarul general al PD, Vasile Blaga a declarat că prioritare sunt, în acest moment, euroalegerile. Într-un interviu difuzat de PRO TV, Blaga a afirmat că l-a rugat pe Preşedintele Traian Băsescu să amâne referendumul pentru votul uninominal.

“Am cerut domnului preşedinte să amâne referendumul pentru votul uninominal şi este clar că prin chemarea partidelor la Cotroceni se va căuta armonizarea opiniilor asupra tipului de vot uninominal şi asupra termenelor de derulare a refendumului, astfel încât să nu se amâne data de 13 mai”, a precizat Vasile Blaga, potrivit agenţiei Mediafax.

Liderul democrat a spus că, la nivel declarativ, toate formaţiunile politice, cu excepţia UDMR şi PRM, susţin votul uninominal.

În privinţa referendumului pentru suspendarea preşedintelui, liderul PD s-a declarat “ferm convins că” se va primi un aviz negativ de la Curtea Constituţională, ceea ce ar conduce la oprirea demersului PSD.

Romanian Premier: referenda jeopardize elections for European Parliament

Prime Minister Calin Popescu Tariceanu threatened to postpone elections for the European Parliament if, for the time being, President Basescu did not give up the idea of a referendum on the uninominal vote and the Opposition leaders did not stop the interminable debates on impeaching the president.

Romanian Parliament rejects President's call for a referendum on the uninominal vote

Romanian parliamentarians failed to approve president Basescu's demand for a referendum on the uninominal vote. The proposal would have passed with 235 ballots, but only 233 parliamentarians voted in favor of the referendum.

The president may open the procedures for a referendum even if the Parliament rejects the project. Only two parties declared themselves openly against the referendum: The Hungarian Democratic Union and the far right Greater Romania Party.

Bucharest: Parliamentary Commission to weigh impeachement charges against President Basescu

The joint chambers of the Romanian Parliament debated on February 28 an impeachment motion initiated by the opposition Social Democrats who accuse President Traian Basescu of having violated the constitution. With 258 votes in favor, 76 against and 21 abstentions, MPs createda commission to establish if the charges are impeacheable. The commission’s report is expected on March 21, at the latest.

Signed by 182 MPs of the opposition Social Democrats and the Greater Romania Party (PRM), the impeachment motion was submitted to Parliament on February 13.

Marko Bela reales preşedinte al UDMR

Marko Bela a fost reales preşedinte al UDMR la congresul formaţiunii desfăşurat la Arad. Conform procesului verbal prezentat după numărarea voturilor, Marko Bela a fost ales cu 436 de voturi. 42 deputaţi au votat împotrivă.

Ştirea zilei

Tot mai multi cetateni moldoveni incearca sa ajunga in Uniunea Europeana cu carti de identitate ale cetatenilor romani. Politia romana de frontiera afirma ca moldovenii intra legal in Romania, unde ajutati de intermediari gasesc acte de identitate pentru care platesc in jur de 3 mii de euro. Politistii romani spun ca daca acesti oameni reusesc sa treaca de frontiera romana, sansele ca ei sa mai fie depistati sunt minime. Daca totusi sunt prinsi, lor li se intocmeste un dosar penal pentru fals de identitate si tentativa de trecere frauduloasa a frontierei romane.

Sankt Petersburg: demonstraţie anti-guvernamentală organizată de “Drugaia Rosiia”

Cateva mii de persoane au protestat la Sankt-Petersburg impotriva actualei politici a Kremlinului. Protestul, organizat de liderii organizatiei “Drugaia Rosiia”, un grup de opozitie, s-a terminat cu violente. Polistiti inarmati cu bastoane au arestat mai multi protestatari, printre acestia si pe liderul ultranationalist al Partidului National Bolsevic, Eduard Litvinov. Ei acuza administratia de la Moscova, sub presedintia lui Putin, ca limiteaza libertatile fundamentale ale omului inainte de alegerile prezidentiale din primavara lui 2008. “Drugaia Rosiia” este o organizatie umbrela, incluzind partide radicale de stinga si la care a aderat fostul campion la sah Garri Kasparov.

Estimări privind numărul de refugiaţi afgani dispuşi să se repatrieze în 2007

Aproape 250 de mii de refugiati afgani s-ar putea repatria anul acesta – estimeaza agentia ONU pentru refugiati. In acest moment, peste doua milioane de afgani traiesc in Pakistan si aproape un milion sint refugiati in Iran. Din 2002, aproape 4 milioane de refugiati afgani s-au intors acasa.

Islamabadul dezminte relatările privind dreptul trupelor americane de a combate pe teriroriul pakistanez teroriştii provenind din Afganistan

Autoritatile de la Islamabad au infirmat declaratii facute in Senatul de la Washngton cum ca trupele americane ar fi primit dreptul sa actioneze liber pe teritoriul pakistanez, atunci cind urmaresc membri ai retelei teroriste al Qaida sau ai militiilor Taliban.

Adjunctul Secretarului de stat american John Negroponte în vizită la Beijing

Adjunctul secretarului de stat american John Negroponte se afla in China pentru discutii privind programul nuclear al Coreei de nord. Pe agenda se află ales modalitatile de a forta Fenianul sa respecte un acord de neproliferare incheiat in februarie.

Convorbiri la Chişinău între Vladimir Voronin şi Iuri Zubakov

Presedintele Voronin s-a intilnit la Chisianu cu Iuri Zubakov, adjunct al secretarului consiliului de securitate rus. Cei doi au discutat despre stadiul relatiilor moldo-ruse si despre evolutia negocierilor privind conflictul transnistrian – a informat presedentia.

Ştirea zilei

Ucraina a reluat importurile de carne din Moldova, livrarilie urmand sa fie operate de cinci intreprinderi acreditate de Kiev, a declarat Ivan Bisiuk, directorul departamentului ucrainean de medicina veterinara. El nu a indentificat cele 5 companii. Se pare ca oficial, Chisinaul nu a fost informat de ridicarea embargoului, instituit in martie 2006. Recent, Moldova a reluat si exporturile de carne pe piata rusa.

Biroului Naţional de Statistică: 334000 de moldoveni lucrau în străinatate la sfîrşitul anului 2006

Circa 334 de mii de moldoveni lucrau in strainatate la sfirsitul anului 2006, arata ultimele date ale Biroului National de Statistica. Cu doi ani in urma, Organizatia Internationala pentru Migratie estima la aproape 600 de mii numarul moldovenilor plecati la munca in strainatate. Remitentele – banii trimisi de acestia in tara – reprezinta in acest moment peste 20 la suta din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova, arata ultimul raport al Bancii Mondiale.

Chişinău: miting de comemorare a victimelor războiului de pe Nistru

Circa doua mii de persoane au participat vineri la mitingul de comemorare a victimelor razboiului de pe Nistru, organizat la Complexul Memorial "Eternitate".La ceremonie au fost prezenti primul presedinte al Moldovei independente Mircea Snegur si actualul presedinte Vladimir Voronin.

Susţinut de Vladimir Putin, Ramzan Kadyrov este ales preşedinte al Ceceniei

Parlamentul cecen l-a ales pe Ramzan Kadyrov in functia de presedinte al tarii. Sprijinit de presedintele Rusiei Vladimir Putin, Kadyrov – in virsta de numai 30 de ani – devine cel mai tinar presedinte al unei republici din Federatia Rusa. Fortele de securitate ale lui Kadyrov sunt acuzate de catre organizatile pentru aparare drepturilor omului ca recurg la torturarea oponentilor politici.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG