Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ministrul moldovean al apărării Vitalie Vrabie conferă cu ambasadorul american Asif Chaudhry

La o zi dupa vizita la Chisinau a Secretarului general NATO, ministrul moldovean al apararii Vitalie Vrabie s-a intilnit cu ambasadorul Statelor Unite Asif Chaudhry. Potrivit ministerului aparatii, partea americana a salutat particiaparea militarilor moldoveni la operatiunile din Irak. Totodata si-a reafirmat sprijinul pentru rezolvarea problemei transnistriene in cadrul formatului de negocieri 5+2. Ambasdorul american a subliniat importanta continuarii masurilor de marire a increderii reciproce.

Tiraspolul respinge propunerea moldoveană de a se crea un post de control mixt în Doroţcaia

Delegatia Moldovei din cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC) a propus crearea impreuna cu partea transnistrana a unui post comun în Dorotcaia, pentru a se evita tensiunile create de faptul ca in oras functioneaza doua posturi de control. Propunerea a fost respina de partea transistriana, relateaza agentia Info-prim.

Chişinău: ministrul educatiei Larisa Savga despre condiţiile de trecere de la învăţămîntul cu taxe la cel cu finanţare bugetară

Ministrul educatiei Larisa Savga a anuntat ca studentii de la universitatile din Moldova care achita taxe de studii vor avea posibilitatea sa studieze cu finantare bugetara, daca obtin rezultate bune. Trecerea de la un sistem la celalat se va face anual, in baza notelor si altor criterii de calitate.

In ultimii ani, a precizat ministrul – citat de agentia MOLDPRES - ponderea studentilor care isi fac studiile cu finantare de la buget este de 50 la suta, comparativ cu circa 30 la suta cu cinci ani in urma.

Ştirea zilei

Regiunea Mării Negre rămâne prioritatea constantă a politicii externe a României, în contextul în care această regiune îşi demonstrează din ce în ce mai mult valoarea strategică pentru toţi actorii regionali, printre care şi UE, a declarat ministrul de Externe Lazăr Comănescu.

Comănescu a făcut aceste declaraţii în deschiderea Forumului ONG-urilor la Marea Neagră.

"Convinşi că statele cu tendinţe de evoluţie istorică similare pot beneficia de experienţa noastră, am alocat, în 2007 şi 2008, o mare parte din bugetul nostru de asistenţă pentru dezvoltare beneficiarilor din Europa de Est, Balcanii de Vest şi Caucazul de Sud, în mod special Republicii Moldova, Serbiei şi Georgiei", a spus ministrul.

Kazmunaigas îşi dublează prin ucaz participarea la proiectul Kashagan

Autoritatile kazahe au pus capat disputei cu firmele straine implicate in dezvoltarea si exploatarea zacamintelor de titei de la Kashagan. Firma de stat Kazmunaigas si-a dublat la 18 la suta participarea in acest proiect – in detrimentul ceor 6 parteneri straini.

Muamar Qaddafi începe o vizită oficială la Moscova

Liderul libian Muamar Qaddafi a sosit la Moscova, unde va intreprinde o vizita de 3 zile. Discutiile cu presedintele Medvedev si premierul Putin se vor concentra pe tranzactii cu arme si probleme energetice.

Se pare ca Libia se va oferi sa gazduiasca o baza navala rusa in portul Benghazi.

Ştirea zilei

Uniunea Europeana si Statele Unite trebuie sa colaboreze pentru a convinge Rusia sa renunte la utilizarea fortei in solutionarea conflictelor – se arata intre altele intr-un document european, care schiteaza viitorul relatiilor cu Statele Unite.

Proiectul a fost elaborat de presedintia franceza a Uniunii Europene si va fi dezbatut luni de ministrii de externe UE. Totodata, documentul precizeaza ca vecinilor Rusiei trebuie sa li se ofere o alternativa la ideea ca ar apartine, natural, sferei de influenta rusa.

Debul oficial al campaniei electorale pentru legislativele de la 30 noiembrie

In Romania a inceput oficial campania electorala pentru alegerile generale din 30 noiembrie – alegeri, care pentru prima data se vor desfasura in baza unui sistem uninominal mixt.

Potrivit unui sondaj de opinie CURS dat publicitatii astazi, PDL ramine partidul cel mai popular, cu 32 la suta din optiuni urmat insa, la numai un procent diferenta, de alianta PSD - PC. Partidul National Liberal de guvernamint se situeaza pe al treilea loc, cu 18 la suta din optiuni.

Vizita la Moscova a preşedintelui Băsescu se amînă pînă anul viitor?

Potrivit unor surse apropiate presedintiei si citate de cotidianul Romania libera, vizita presedintelui Traian Basescu la Moscova, programata in aceasta toamna, ar putea fi amanata pana anul viitor.

Intre timp insa, reprezentantii companiilor romane de gaze discuta intens cu Gazprom proiecte comune, inclusiv eventualitatea participarii Romaniei la proiectul South Stream, gindit ca un plan concurent la proiectul european Nabucco.

Comentind aceste contacte, presedintele Basescu a tinut sa precizeze joi ca Romania “ramane credincioasa proiectului Nabucco".

Generalul Petreus preia comanda forţelor americane din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală

Generalul David Petreus a preluat comanda centrului fortelor militare americane din Orientul Mijlociu si anumite tari din Asia centrala. Petreus a comandat fortele americane din Irak – functia din care a plecat cu doua luni in urma.

Ştirea zilei

Presedintele Băsescu s-a declarat convins ca dupa alegerile generale, viitorul guvern va anula ordonanta prin care se amina majorarea salariilor profesorilor.

Actualul guvern a decis aminarea pina in aprilie 2009 a majorarii cu 50 la suta a salariilor.

Intr-un interviu acordat postulu de radio Romania Actualitati, presedintele a sustinut ca pina la alegeri, o schimbare este putin probabila.

Ordonanta a fost publicata astazi in Monitorul oficial si urmeaza sa fie dezbatura in Senat – camera decizinonala.

Pina acum, toate partidele cu exceptia national-liberalilor, au declarat ca vor respinge ordonanta guvernului prin care se amina majorarea salariilor profesorilor.

Preşedintele sesizează CC în legătură cu legea care exclude convocarea unui referendum simultan cu alegerile

Presedintele Basescu a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu legea care prevede ca nu se poate organiza referendum concomitent cu alegerile prezidentiale, parlamentare ori europarlamentare. Seful statului sustine ca prevederea ingradeste atributiile presedintelui.

Declaraţie de intenţie româno-americană privind programul Visa Waiver

Ambasadorul roman la Washington, Adrian Vierita si Secretarul american pentru securitate interna, Michael Chertoff vor semna luni o declaratie de intentie, in care sint mentionarea masurile pe care Romania trebuie sa le mai ia pentru a intra in programul Visa Waiver – program care va parmite cetatenilor romani sa calatoreasca fara vize in Statele Unite.

Printre aceste masuri se afla reducerea ratei de refuz a viselor la maxim 10%. In 2008, cetatenii romani au avut o rata de refuz de 25%. Trebuie deasemeni introdus pasaportul electronic si redus procentul romanilor care incearca sa ramina ilegal in Statele Unite.

Ştirea zilei

Pericolul foametei este mai mare în Afganistan decât cel al insugenţei talibane în creştere, averizează organizaţia britanică, Royal United Services Institute. Institutul spune că o combinaţie de factori – de la scumpirea alimentelor pe plan global la seceta din această vară în Afganistan – poate provoca foamete la iarnă în aceasta ţară.

Institutul estimează că 8.4 milioane de afgani, sau o treime din populaţie – suferă de „insecuritate alimentară cronică”.

Zagreb: arestarea a 10 persoane implicate în asasinarea lui Ivo Pukanic, patronul unui ziar popular

Poliţia din Croaţia a arestat 10 persoane, opt croaţi şi doi sârbi, suspectaţi de asasinarea proprietarului unui ziar. Autorităţile croate au lansat operaţiuni împotriva crimei organizate după ce Ivo Pukanic a fost asasinat la Zagreb pe 23 octombrie. Operaţiunile au loc în colaborare cu poliţia sârbă.

Preşedintele Inguşetiei Murat Zyazikov demis de preşedintele rus Dmitri Medvedev

Kremlinul anunţă că preşedintele Dmitri Medvedev l-a demis pe liderul republicii Inguşetia, măcinată de violenţe. Motivul demiterii lui Murat Zyazikov nu a fost explicat oficial. Mulţi observatori consideră că evenimentele din Inguşetia iau amploarea unei mişcări insurgente de inspiraţie islamistă, asemănătoare cu cea din Cecenia.

Condamnarea membrilor unei reţele marocane de recrutare de combatanţi pentru insurgenţii irakieni

Un tribunal anti-terorist din Maroc a condamnat la închisoare 32 de oameni găsiţi vinovaţi de recrutarea voluntarilor pentru a lupta în Irak împotriva forţelor irakiene şi americane. Principalii doi acuzaţi au primit 12 şi respectiv 10 ani de închisoare, iar ceilalţi – între 2 şi 8 ani. Procurorii consideră că ei s-au aflat în spatele unei reţele de recrutare a combatanţilor marocani, trimişi în Irak prin Algeria.

Atentatele din Assam s-au soldat cu 76 de morţi

Numărul victimelor în urma seriei de explozii produse joi în nord-estul Indiei a crescut la 76. Cele 13 explozii aproape simultane sunt printre cele mai sângeroase în provincia Assam, situată la graniţa Indiei cu Bangladeş, Butan, China şi Myanmar, şi aflată de decenii în vizorul insurgenţilor separatişti.

Ştirea zilei

Premierul Tăriceanu se întâlneşte la Palatul Victoria cu guvernatorul Băncii naţionale Mugur Isarescu şi cu specialişti în domeniul economic, a doua întâlnire de acest fel, pentru analizarea unor posibile efecte ale crizei economico-financiare internaţionale asupra României.

Europarlamentarul Daniel Daianu a declarat după prima întâlnire de săptămâna trecută că grupul de experţi a evaluat eventualele măsuri de sprijinire a firmelor mici şi mijlocii care au un acces mai redus la credite din cauza crizei.

Promulgarea legii care majorează îndemnizaţia mamelor

Preşedintele Băsescu a promulgat legea care majorează îndemnizaţia mamelor. De acum încolo tinerele care au copii mici vor primi 85% din media veniturilor pe ultimul an, dar nu mai puţin de 800 de lei. Legea intră în vigoare de la 1 ianuarie şi va aduce beneficii mai ales mamelor cu venituri mari, care nu vor mai fi limitate la îndemnizaţia fixă de 600 de lei pe lună, la care se adăugau 200 de lei, alocaţia pentru copil.

Amînarea înregistrării audio-video a proceselor pe rol în instanţele din Romania

Guvernul a amânat prin ordonanţă de urgenţă înregistrarea audio-video a proceselor pe rol în instanţele din Romania. Ministerul Justitiei au explicat amânarea prin faptul că licitaţile pentru achiziţionarea echipamentelor de înregistrare au fost contestate. Potrivit legii privind organizarea judiciară, şedinţele de judecată urmau a fi înregistrate video sau audio încă de la 1 ianuarie 2008.

Chişinău: convorbiri Jaap de Hoop Scheffer - Vladimir Voronin

Aflat în vizittă la Chişinău, Secretarul general NATO a cerut Rusiei să-şi îndeplinească promisiuneade a retrage trupele şi armamentul din regiunea transnistreană.

Jaap de Hoop Scheffer a spus, după discuţii cu preşedintele Vladimir Voronin că NATO nu este implicată ca organizaţie în rezolvarea problemei transnistrene, dar ţările membre speră în găsirea unei soluţii.

Preşedintele Voronin a spus că Moldova doreşte să continue parteneriatul cu Alianţa Atlantică pe baza planului individual de acţiuni. Moldova îşi va păstra însă tatutul de neutralitate militară, a spus Voronin.

Premierul rus Vladimir Putin aşteptat la Chişinău la 13 noiembrie

Premierul rus Vladimir Putin se va afla la Chişinău la sumitul CSI din 13 şi 14 noiembrie. Serviciul de presă al Guvernului moldovean spune că toţi primi-miniştri invitaţi şi-au confirmat prezenţa la acest summit la care Moldova va prelua preşedinţia CSI pentru un an.

Basa-press citează surse de la Preşedinţie spunînd că Vladimir Voronin ar putea să aibă o întrevedere bilitarală cu premierul rus. Ultima oară, Putin a vizitat Chişinăul la summit-ul CSI din anul 2000 ca preşedinte al Rusiei.

În 2003, Putin şi-a anulat o vizită în ultimul moment din cauza refuzului preşedintelui Voronin de a semna planul Kozak de federalizare a Moldovei cu regiunea transnistreană.

Ştirea zilei

Parlamentul Ucrainei a refuzat să aloce bani pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate convocate de preşedintele Victor Iuşcenco pentru 14 decembrie. Proiectul de finanţare a alegerilor a fost votat numai de o minoritate a deputaţilor. Premierul Iulia Timoşenco se opune acestor alegeri spunînd că ar fi o crimă în actuala criză financiară care a lovit Ucraina.

Rezervele în valută ale Rusiei au scăzut cu 31 de miliarde de dolari săptămîna trecută

Banca centrală din Rusia a declarat că rezervele în valută străină ale ţării au scăzut cu 31 de miliarde de dolari săptămâna trecută. Autorităţile ruse au folosit banii pentru a menţine cursul de schimb al rublei şi a cumpăra acţiunile companiilor afectate de criza financiară.

Rusia deţine cele mai mari rezerve valutare străine, după Japonia şi China, dar ele s-au redus la aproape 485 de miliarde de dolari.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG