Linkuri accesibilitate

Ştiri

Sute de arestări la Moscova şi Sankt Petersburg în timpul unor demonstraţii ale opoziţiei

În Rusia, poliţia a arestat duminică peste o sută de persoane la două mitinguri ale opoziţiei. Printre cei arestaţi în capitala rusă este şi Eduard Limonov, liderul partidului „Cealaltă Rusie”.

Potrivit serviciului rusesc al postului nostru de radio, 20 de arestări au avut loc la un marş ţinut tot ieri la Sankt Peterburg. Proteste au avut loc si la Vladivostok.

La Sankt Petersburg a fost pus sub acuzare pentru huliganism, liderul filialei locale a partidului Yabloko, Maxim Reznic, unul din organizatorii marşului nemultumirii. Reznic a declarat că intreaga acţiune impotriva lui este motivata politic.

Moody's: România printre statele vulnerabile la criza economică

România se numără printre statele pe care Moody's le consideră "mai vulnerabile" la criza actuală şi pentru care există o probabilitate "mai ridicată" de apariţie a unor presiuni asupra ratingului.

Printre acestea se numără Ungaria, Croaţia, România, Bulgaria, Coreea, Kazahstan, Turcia, Ucraina, Africa de Sud, Pakistan şi statele baltice", potrivit agenţiei de evaluare financiară internaţională.

Cursul leului scade la 3,96 lei pentru un euro

Moneda naţională a înregistrat oscilaţii importante în prima parte a şedinţei de astăzi, cursul urcând la 3,96 lei pentru un euro. Deprecierea considerabilă a leului la deschiderea şedinţei interbancare a fost generată de cererea masivă de euro. Analiştii nu exclud o intervenţie a BNR.

Bogdan Olteanu: retragerea lui Teodor Stolojan este o evoluţie extrem de gravă

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu a anuntat, la Realitatea TV, ca liberalii sunt dispusi sa reia discutiile pentru formarea unei majoritati cu PSD si PDL, daca cele doua partide anunta ca au rupt legaturile dintre ele.

"Noi nu suntem "cocota de la coltul strazii. Cine vrea sa dicute cu noi, discuta cu noi si nu la doua capete", a declarat Olteanu.

Liberalul a subliniat ca retragerea lui Stolojan i se pare "un lucru extrem de grav" si "nu o gluma" si considera ca nu Stolojan a luat singur decizia asta, ci impreuna cu seful statului.

Cãlin Popescu Tãriceanu se considerã lider al opoziţiei în noul parlament

Preşedintele PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat că de astăzi se consideră lider al opoziţiei în noul parlament, menţionând că e dispus să colaboreze atât cu UDMR, cât şi cu reprezentanţii celorlalte minorităţi.

Pe de altă parte, Tăriceanu a precizat care vor fi obiectivele urmărite de PNL în opoziţie. Călin Popescu Tăriceanu a spus că PNL se va opune unor schimbări ale Constituţiei care să mărească prerogativele preşedintelui.

Rezultatele sondajului realizat de de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova

Potrivit studiului “ Vox populi din noiembrie- decembrie 2008“ realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova, PCRM se bucură în continuare de cea mai mare încredere în rindul populaţiei - 34%, urmat de Alianta "Moldova Noastra" - 24%, Partidul Liberal Democrat - 22%, Partidul Liberal - 15%, Partidul Democrat - 14%, Partidul Popular Crestin Democrat - 11%, Partidul Social Democrat - 10% si Partidul Miscarea "Actiunea Europeana" - 10%, Partidul National Liberal si Partidul Uniunea Centrista - 8%, şi Miscarea Social-Politica Republicana "Ravnopravie" si Partidul Popular Republican - cite 5%.

Potrivit sondajului, dacă alegerile s-ar desfasura duminica 49% din cei intrebati ar merge sigur la vot, 30% probabil ca s-ar prezenta si 8% sunt siguri ca nu ar merge la vot.

FMI estimează o creştere economică în Moldova de 3,5% faţă de 6% cit prognozează guvernul

Graeme Justice, seful misiunii Fondului Monetar International, care s-a aflat la Chisinau intre 4 si 15 decembrie, considera ca economia Moldovei va inregistra in 2009 o crestere de pana la 3,5%, desi Guvernul de la Chisinau se asteapta la o crestere de circa 6 la suta, transmite Agentia DECA-press. Ofcialul FMI a spus astazi in cadrul unei intrevederi cu premierul Zinaida Greceanai ca in conditiile recesiunii mondiale, Republica Moldova este intr-o situatie mai avantajoasa decat tarile vecine.

Ştirea zilei

Theodor Stolojan, premierul desemnat de preşedintele Basescu, a anunţat că şi-a depus mandatul de premier, afirmând că a decis să dea o speranţă tinerei generaţii de politicieni, care să intre în politică la nivel de vârf.

În urma acestei evoluţii, preşedintele Băsescu l-a desemnat pe Emil Boc pentru postul de prim-ministru. Conform legii, Boc are la dispoziţie 15 zile pentru a renunţa la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, pe care o deţine în present. Boc a afirmat că va forma un guvern pina la 22 decembrie.

Ştirea zilei

Oficialităţi americane şi ruse nu au reusit să negocieze o înţelegere în legatura cu scutul american anti-racheta din Europa şi amendarea tratatului Start 1 din 1991 privind armele nucleare. Anuntul a fost facut de adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov, dupa convorbirile avute cu Subsecretarul de stat american pentru constrolul armelor John Rood.

Havana: trei nave militare ruse aşteptate la sfîrşitul săptămînii

Trei nave militare ruse se vor afla în Cuba între 19 şi 23 decembrie, pentru prima dată de la dezmembrarea URSS. In Cuba militarii ruşi, care au făcut escale în Venezuele şi Nicaragua. vor depune jerbe în memoria militarilor sovietici care au luptat în Cuba în timpul Războiului Rece.

Întrevedere George W. Bush - Hamid Karzai la Kabul

Preşdintele Statelor Unite George Bush s-a aflat astazi la Kabul unde, in cadrul unei conferinţe comune cu preşedintele afgan Hamid Karzai a spus ca lupta cu Al Qaida şi insurgenţii Taliban va fi dificilă. George Bush a declarat însă că Afganistanul este o ţara cu totul diferita de cum era in urma cu 8 ani, inainte de intervenţia trupelor coalitiei conduse de Statele Unite.

Bagdad: demonstraţie în sprijinul jurnalistului care l-a jignit pe preşedintele Bush

Sute de irakieni au ieşit în strada la Bagdad cerind eliberarea jurnalistului care, la conferinta de presa a preşedintelui George Bush si premierului Nuri Al Maliki de ieri, a aruncat cu un pantof in liderul de la Casa Alba. In traditia irakiana, aruncarea pantofilor in cineva este dovada unui dispreţ total.

Astana: summit neoficial CSI fără participarea preşedinţilor din Moldova, Ucraina şi Azerbaijan

Vineri va avea loc la Astana o reuniune neoficiala a liderilor din Comunitatea Statelor Independente, la care vor participa numai 8 din cei 12 lideri CSI. Preşedinţii din Moldova, Azerbaijan şi Ucraina nu vor participa la intrevedere, potrivit oficialitatilor din Kazahstan.

Raport OSCE privind ameninţările la care sunt expuşi militanţii pentru drepturile omului

Potrivit unui raport al biroului OSCE pentru Institutii democratice, cei care apara drepturile omului au de înfruntat ameninţări şi pericole. In perioada aprilie 2007 - aprile 2008, cel puţin 3 militanţi ai drepturilor omului au fost omoriţi în ţările OSCE, iar multi alţii au fost supusi presiunilor din partea autoritaţilor.

Atena: noi demonstraţii ale tinerilor eleni

Peste o mie de tineri au protestat la prânz în faţa sediului poliţiei din centrul Atenei. O sută de tineri şi militanţi de stânga s-au adunat şi la Palatul Justiţiei aşteptând audierea celor şase tineri reţinuţi în urma incidentelor de la sfârşitul săptămânii trecute.

Alte trei mitinguri ale liceenilor au fost organizate în această dimineaţă, blocând traficul pe mai multe artere ale capitalei Greciei. Una dintre aceste manifestaţii a avut loc în faţa închisorii din cartierul Korydallos.

Electrolux va disponibiliza mai mult de 3.000 de angajaţi la nivel mondial

Cel mai mare producător din lume de produse electrocasnice, Electrolux, a anunţat că va disponibiliza mai mult de 3.000 de angajaţi la nivel global din cauza scăderii accentuate a activităţii. Compania, cu sediul în Suedia, a precizat că cererile pentru produsele sale au scăzut considerabil în ultima lună, adăugând că profitul pentru anul în curs va fi mai mic decât se anticipa.

Budapesta: grevă generală a feroviarilor

Circulaţia feroviară este perturbată şi astăzi în Ungaria, după ce Sindicatul Liber al Lucrătorilor Feroviari a decis să reia greva generală declanşată în luna februarie şi suspendată de mai multe ori de atunci.

Astăzi, la primele ore ale dimineţii, a fost afectată şi circulaţia trenurilor internaţionale pe teritoriul Ungariei, iar cursele de pe rute interne sunt marcate de incertitudine.

Sindicaliştii solicită majorări salariale şi acordarea echivalentului în forinţi, aproximativ 1.000 de euro, din încasările rezultate în urma privatizării Diviziei de Transport Marfă a Companiei Ungare de Căi Ferate.

Ştirea zilei

Emil Boc şi Mircea Geoană au semnat duminică protocolul privind încheierea unei coaliţii guvernamentale între PDL şi Alianţa PSD-PC. Acordul denumit Parteneriat pentru România prevede că PSD şi PDL vor elabora, în termen de 3 zile de la semnare, Programul de guvernare, cu măsurile anticriză, ce va fi adoptat în maxim 2 zile de forurile statutare ale celor două părţi.

Un alt punct al parteneriatului menţionează că "părţile semnatare ale prezentului protocol vor avea candidaţi proprii la funcţia de Preşedinte al României, în alegerile prezidenţiale din 2009".

Ştirea zilei

Preşedintele Statelor Unite George Bush vizitează astăzi Afganistanul, după ce ieri s-a aflat în Irak. Bush, care se află la câteva săptămâni înainte de predarea puterii, a sosit în această dimineaţă la baza aeriană Bagram, de la marginea capitalei afgane Kabul.

Casa Albă a informat că preşedintele american se va întâlni cu preşedintele afgan Hamid Karzai şi va inspecta trupele americane.

Preşedintele George Bush a spus că incidentul de ieri dela Bagdad, când un irakian a aruncat după el cu pantofi, la o conferinţă de presă, a fost o formă de exprimare a protestului politic.

În cultura irakiană, a arunca pantofii în cineva este un fel extrem de a-şi exprima dispreţul.

Bush ş-a ferit cu succes de ambii pantofi şi a spus că nu s-a simţiti nici un moment ameninţat.

100 de arestări la mitinguri ale opoziţiei la Moscova şi Sankt Petersburg

În Rusia, poliţia a arestat peste o sută de persoane la două mitinguri ale opoziţiei. În centrul Moscovei au fost reţinuţi cam 90 de protestatari la o acţiune neautorizată, organizată de fostul campion de şah Gari Kasparov.

Printre cei arestaţi în capitala rusă este şi Eduard Limonov, liderul partidului „Rusia cealaltă”.

Potrivit serviciului rusesc al postului nostru de radio, 20 de arestări au avut loc la un marş ţinut tot ieri la Sankt Peterburg.

Serafim Urechean: televiziunea publică a primit licenţă fără concurs - CCA dezminte

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a negat acuzaţiile lui Serafim Urecheanu, cum că televiziunea publică ar fi primit licenţă fără concurs. Dezminţirea a fost făcută de preşedintele CCA Gheorghe Gorincioi care a spus că televiziune publică nu va fi tratată nici în viitor în mod privilegiat.

Schimbul de replici vine după mai multe zile de dispute legate de soarta postului TV independent ProTV, care susţine că autorităţile vor să-l reducă la tăcere.

Vasile Tarlev reales în fruntea partidului Uniunea Centristă din Moldova

Fostul premier moldovean Vasile Tarlev a fost reales în fruntea partidului Uniunea Centristă din Moldova. La un congres ţinut la sfârşitul săptămânii trecute, Tarlev a afirmat că înaintea alegerilor la UCM vor adera şi alte formaţiuni, şi a făcut primele promisiuni electorale.

Alegeri legislative în Turkmenistan - pe lista electorală un singur partid

Alegeri parlamentare au avut loc duminică în Turkmenistan, ţară central-asiatică bogată în resurse energetice. Două milioane şi jumătate de alegători au votat pentru un nou legislativ, extins, cu 125 de locuri.

Oficialii turkmeni prezintă scrutinul ca pe un pas înainte pe calea democraţiei. Criticii guvernului spun că este o farsă, întrucât în Turkmenistan funcţionează legal un singur partid, fidel preşedinelui ţării.

Distrugătorul rus „Admiral Ceabayenko” şi 2 nave însoţitoare părăsesc apele teritoriale ale Nicaraguei

Trei nave militare ruseşti au plecat din Nicaragua, după o scurtă şi controversată vizită în America Centrală. Un ofiţer din Nicaragua a anunţat că distrugătorul „Admiral Ceabayenko” şi două nave care-l însoţeau au adus în Nicaragua medicamente, computere şi alte ajutoare umanitare.



Agenţiile de presă relatează că navele ruseşti au plecat mai devreme decât era stabilit, după ce opoziţia politică din Nicaragua a protestat, arătînd că forţele străine au nevoie de acordul parlamentului pentru a intra în Nicaragua.

Gordon Brown: 75% din conspiraţiile teroriste investigate de britanici sunt concepute de pakistanezi

Premierul Marii Britanii Gordon Brown a declarat că trei pătrimi din conspiraţiile teroriste investigate de britanici au legături cu extremiştii din Pakistan. Cu ocazia unei vizite la Islamabad, Brown a afirmat că există un „lanţ al terorii”, cu originea în Pakistan şi Afganistan.

Premierul Brown a vizitat zilele trecute şi India, unde 170 de oameni au fost ucişi în atentatele teroriste petrecute la sfârşitul lui noiembrie la Mumbai.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG