Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Adrian Cioroianu, ministrul de externe al României si-a anuntat demisia, în cursul unei conferinte de presa. Demisia survine dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu si-a exprimat joi nemultumirea fata de ancheta preliminara a Ministerului de Externe in cazul Claudiu Crulic.

Arestat in Polonia in toamna trecuta, Crulic a incetat din viata in ianuarie, la Cracovia, aparent in urma consecintelor unei greve a foamei. Adrian Cioroianu a afirmat la conferinta de presa ca nu a fost informat de acest caz de catre angajatii ministerului.

Ştirea zilei

Patronatul şi sindicatul uzinei Dacia au ajuns la un acord asupra unei majorări salariale de 360 de lei, acord care a pus capăt grevei începute la 24 martie. La grevă au participat peste jumătate din cei 13 mii de salariaţi.

Vice-preşedintele PSD Cristian Diaconescu candidează la primăria Bucureşti

Cristian Diaconescu, vicepreşedintele PSD, a fost desemnat în mod oficial candidat al partidului la alegerile pentru primăria Bucureşti.

Tot astăzi a avut loc lansarea la Sala Palatului a candidaţilor PDL la alegerile locale. Pentru postul de primar al capitalei candidează Vasile Blaga.

Ambasadori occidentali deplîng stagnarea reformei justiţiei în România

Asociaţia Magistraţilor din România şi-a serbat aniversarea de 15 ani, în cursul unei reuniuni la care au fost invitaţi şi o serie de ambasadori ai statelor Uniunii Europene.

Jacques Louis Werner, ambasadorul Olandei la Bucureşti a declarat cu acest prilej, citat de Mediafax, că lipsa "unor verdicte clare şi sentinţe necondiţionate" în cazurile de corupţie la nivel înalt, dezamăgeşte opinia publică şi că toată lumea aşteaptă o strategie naţională de remediere a situaţiei.

Adjunctul ambasadorului Marii Britanii, Philip Hall a pledat şi el pentru continuarea reformei în justiţie, apreciind-o ca esenţială pentru ca românii să se bucure de toate beneficiile care decurg din calitatea de stat membru al Uniunii Europene.

Un comunicat de presă al Parlamentului European aminteşte astăzi că în evaluarea progreselor României, Comisia europeană s-a declarat preocupată de, cităm, "absenţa de rezultate convingătoare pînă la această dată în lupta împotriva corupţiei".

Ştirea zilei

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin s-a întîlnit la Tighina cu Igor Smirnov, liderul regiunii separatiste transnistrene. Intîlnirea, dedicată negocierilor legate de rezolvarea conflictului transnistrean, a fost prima dintre cei doi lideri din 2001 încoace.

Voronin şi Smirnov ar fi căzut de acord asupra convocării de urgenţă a grupurilor de lucru cu sarcina de a stabili măsuri de încredere între Chişinău şi Tiraspol.

Şeful misiunii OSCE în Moldova, ambasadorul Philip Remler a salutat într-un comunicat de presă reluarea dialogului direct, spunînd că întîlnirea "ar putea pava drumul spre reluarea negocierilor de reglementare a conflictului, în formatul 5+2".

Moscova ameninţă cu măsuri la graniţă în cazul unei aderări la NATO a Ucrainei şi Georgiei

Şeful statului major al forţelor armate ruse, generalul Iuri Baluyevsky a spus că Moscova va lua măsuri militare pentru a-şi apăra interesele la graniţele sale, în cazul în care Ucraina şi Georgia s-ar alătura Alianţei Nord Atlantice. Generalul a recunoscut că este însă prematur să se vorbească de posibilitatea unei aderări a celor două state în viitorul apropiat.

Intr-o reacţie la declaraţia amintită, o purtătoare de cuvînt a NATO a declarat la Bruxelles: "La Bucureşti, şefii de stat şi de guvern din Alianţă au hotărît că Georgia şi Ucraina nu vor primi în acest moment Planul de Acţiune, dar aderarea acestor două ţări este doar o chestiune de timp şi nu o problemă aflată sub semnul întrebării".

Vandalizarea unui cimitir tătar din Crimeea

Un cimitir tătar din Crimeea a fost vandalizat de necunoscuţi. Peste 40 de pietre de mormînt au fost distruse sau dărîmate, în timp ce pe zidul cimitirului înscripţii în rusă le cer tătarilor să părăsească Crimea. Incidentul survine pe fundalul unor tensiuni reînnoite în ultimele săptămîni între minoritatea tătară şi populaţia rusă şi ucraineană.

Iranul lansează o rachetă experimentală

Cotidianul britanic "Times" a publicat o fotografie aeriană recentă a unui sit necunoscut iranian, de unde a fost lansată o rachetă experimentală spaţială în cadrul programului iranian de dezvoltare a rachetelor balistice intercontinentale.

La Teheran s-a anunţat că Iranul a intensificat procesul de îmbogăţire a uraniului, la centrala nucleară de la Natanz, unde au fost puse în funcţiune 492 de dispozitive centrifuge noi.

Sofia: moţiunea de cenzură nu trece în parlament

La Sofia, guvernul de coaliţie bulgar a supravieţuit o moţiune de cenzură în Parlament, în care opoziţia acuza membri ai cabinetului că ar avea legături strînse cu crima organizată. Votul a urmat arestării a doi înalţi funcţionari de poliţie învinuiţi de abuz de putere şi transmiterea unor secrete de stat şefilor unor organizaţii criminale.

Premierul Cehiei despre priorităţile Pragăi la preluarea în 2009 a preşedinţiei UE

La începutul unui turneu diplomatic în capitalele europene, prmimul ministru al Cehiei, Mirek Topolanek a declarat la Atena că priorităţile ţării sale cînd va prelua în ianuarie 2009 preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, vor fi diversificarea resurselor energetice, convorbiri pe cu Rusia pe această temă şi măsuri de sporire a mobilităţii forţei de muncă. Motto-ul nostru, a spus Topolanek, este "Europa fără obstacole şi bariere".

OSCE critică reprimarea ziariştilor independenţi în Azerbaijan

Un comunicat de presă al reprezentantului OSCE pentru libertatea presei, Miklos Haraszti, cere autorităţilor din Azerbaidjan să pună capăt persecutării ziariştilor independenţi, criticînd "tendinţa primejdioasă de implicare a forţelor de ordine în combaterea vocilor critice".

Berlin: moartea enigmatică a artistei ruse Anna Mihalciuk

Poliţia germană a anunţat că a descoperit trupul unei femei, despre care se crede că ar fi artista rusă Anna Mihalciuk, dispărută de la domiciliul ei din Berlin, în urmă cu trei săptămîni. Poliţia suspectează o sinucidere, dar agenţiile de presă amintesc că Anna Mihalciuk a fost inculpată într-un proces după ce o expoziţie a ei, la Moscova, în 2003, a fost calificată drept "insultătoare şi blasfematoare cu intenţie" la adresa bisericii ortodoxe ruse.

Mihalciuk şi soţul ei, care au criticat guvernul rus, trăiau din noiembrie trecut la Berlin.

Ştirea zilei

Parlamentul de la Chişinău a mărit pragul electoral de la 4 la 6 la sută şi a exclus din legislaţie posibilitatea înfiinţării blocurilor pre-electorale. Amendamentele la Codul Electoral au fost sprijinite de deputaţii comunişti şi cei creştin democraţi.

Ministrul de externe moldovean Stratan respinge condiţiile formulate de separatistul Igor Smirnov

Ministrul moldovean de Externe Andrei Stratan considera că legea din 2005 privind reglementarea conflictului transnistrean va rămâne în vigoare, în ciuda unei recente declaraţii făcute de liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov. Liderul transnistrean a afirmat că o eventuala întrevedere cu preşedintele Vladimir Voronin ar avea rost numai dacă se ajunge la recunoaşterea Republicii Moldoveneşti Nistrene. Iar în acest caz, a spus Igor Smirnov, ar fi nevoie ca Chişinăul să modifice numeroase documente adoptate în ultimii şapte ani.

Preşedintele Poloniei condiţionează reluarea discuţiilor de parteneriat UE-Rusia de invitatea Ucrainei şi Georgiei în NATO

Presedintele Poloniei Lech Kacinsky a revenit asupra unor declaratii facute intr-un interviu recent acordat agentiei Reuter. In interviu, Kacinsky afirmase ca tara sa va ezita sa renunte la dreptul ei de veto fata de reluarea dialogului de parteneriat dintre Uniunea Europeana si Rusia, pina ce marile puteri europene nu accepta sa acorde planul de actiuni pentru aderare la NATO Georgiei si Ucrainei.

Declartia lui Kacinski a fost urmata de o replica a ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care avertiza Polonia ca ar putea transforma Uniunea Europeana intr-un ostatic al Aliantei Nord Atlantice: "Declaratia suna de parca Uniunea Europeana ar putea sa opuna veto dorintei poporului Ucrainian, sau pozitiilor din Abhazia si Osetia de sud si ca si cum UE ar da dreptul aliantei NATO sa dicteze politicile Uniunii Europene fata de Rusia".

Acesta este probabil – a continuat seful diplomatiei ruse - o alta fateta a modului in care se intelege solidaritatea europeana in anumite capitale ale Europei si cum doresc sa o foloseasca, ca pe o bageta magica pentru a conduce lumea de astazi.

Polonia a blocat cu veto in 2006 convorbirile de partaneriat dintre Uniunea Europeana si Rusia. Rusia se opune cu vehementa admiterii in NATO a Ucrainei si Georgiei considerind o astfel de eventualitate ca pe o amenintare directa la securitatea sa.

George Bush anunţă suspendarea retragerii parţiale din Irak prevăzute pentru luna iulie

Preşedintele Statelor Unite George W. Bush a anunţat suspendarea retragerii partiale a militarilor americani din Irak prevăzută pentru luna iulie, pentru a permite comandanţilor de pe teren să evalueze situaţia. Preşedintele Bush a sprijinit in acest fel solicitarea comandantului trupelor americane în Irak, generalul David Petraeus.

George Bush a declarat ca un esec al operatiunilor militare din Irak ar putea duce la victorii propagandistice ale retelei Al Qaida si ale regimului de la Teheran – cele doua mari amenintari la adresa Americii.

Secretarul General ONU Ban Ki Moon nu va participa la deschiderea Jocurilor Olimpice

Oficialitati ale Natiunilor Unite au anuntat ca Secretarul General ONU, Ban Ki Moon nu va participa la ceremoniile de deschidere ale Jocurilor Olimpice de vara de la Beijing. Reprezentatii ONU au afirmat insa ca nu este vorba de o boicotare a Jocurilor Olimpice ci doar de o agenda mult prea incarcata a Secretarului General.

Flacara olimpica a ajuns in Argentina in turneul sau prin intreaga lume, insotita peste tot de proteste masive impotriva modului in care autoritatile comuniste chineze incalca drepturile omului in Tibet.

OSCE critică obligativitatea dreptului nelimitat la replică din presa slovacă

Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei regretă decizia Parlamentului Slovaciei, care obligă ziarele să ofere dreptul la replică oricărui solicitant, sau, în caz contrar, riscă amenzi usturătoare. Miklos Haraszti spune că decizia de ieri, criticată de opoziţia şi presa slovacă, contravine angajamentelor internaţionale luate de Slovacia. Votul înseamnă că, începând din iunie, oricine va putea da replica oricărui articol de opinie, indiferent dacă acesta este fals sau veridic, spune într-o declaraţie reprezentantul OSCE pentru libertatea presei.

Piteşti: greva de la Automobile Dacia produce pierderi de 150 de milioane euro

Presa franceza scrie ca Automobile Dacia a pierdut peste 150 milioane euro din cauza grevei care a ajuns in cea de-a 14-a zi. Pana acum, uzina are o restanta de 15.000 de Loganuri, tinta pentru 2008 fiind de 320.000 de automobile. Joi, sindicalistii au protestat iar in Pitesti, nemultumiti de ultima oferta a conducerii companiei: crestere salariala pentru acest an cu 394 de lei bruto, in doua transe, fata de 250 de lei bruto, cat oferise pana acum. Sindicatul uzinei cere o majorare de 550 de lei.

Colecţionar chinez achiziţionează la New York o fotografie nud a Carlei Bruni

La o licitatie de la New York, o fotografie nud a soţiei preşedintelui Frantei, fostul fotomodel Carla Bruni, a fost vinduta cu pretul record de 91 de mii de dolari. Cumparatorul este un colectionar chinez.

Ştirea zilei

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu consideră insuficient raportul primit de la Ministerul de Externe cu privire la cazul lui Claudiu Crulic, care a decedat în Polonia unde executa o pedeapsă cu închisoarea. Premierul considera că trebuie continuată investigaţia, dar spune că pe baza rezultatelor de pâna acum se impune sancţionarea consulului României din Polonia.

Claudiu Crulic a decedat într-un spital polonez pe 18 ianuarie, după ce a intrat în greva foamei, protestând faţă de arestarea sa.

Intrarea în vigoare a deciziei CC privind procedura anchetei în cazul miniştrilor cu mandat parlamentar

Decizia Curţii Constituţionale în cazul demnitarilor anchetaţi de procurorii anticorupţie a intrat în vigoarea astăzi, odată cu publicare motivării. Curtea a decis în urmă cu o lună că numai Parlamentul poate aviza începerea urmăririi penale împotriva miniştrilor care sunt şi parlamentari, iar ceilalţi membrii ai guvernului pot fi anchetaţi în baza avizului dat de şeful statului.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Ioan Vida spune că decizia instanţei se aplică numai pentru viitor, nu şi în cazul miniştrilor-parlamentari pentru care există deja un aviz din partea preşedintelui. În această situaţie se află cel puţin patru foşti sau actuali miniştri.

Ministrul Economiei şi Finanţelor anunţă o majorare a salariilor profesorilor

Profesorii vor primi salarii mărite începând cu luna aprilie, drept compensaţie pentru anularea tichetelor cadou - un bonus pe care salariaţii l-au primit până în prezent la evenimente importante ca Sărbătorile de Paşti şi de Crăciun.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian a spus că majorarea va fi, în medie, de 1,6 milioane lei vechi, profesorii urmând să se bucure de cea mai mare creştere faţă de celelalte sectoare bugetare. „Un mod de a respecta salariaţii este de a le da salariu şi nu tichete cadou", a spus Vosganian. Guvernul a stabilit recent că autorităţile şi instituţiile publice nu mai au voie să acorde angajaţilor tichete cadou.

Piteşti: miting de protest al sindicaliştilor de la Dacia Automobile

Câteva mii de sindicalişti de la Uzinele Dacia Automobile au participat la un miting de protest în centrul oraşului Pitesti, la o zi după ce Tribunalul Argeş a decis că greva generală a salariaţilor intrată în cea de-a treia săptămână este legală. Administraţia uzinelor a atacat cu recurs această decizie. La negocierile purtate marţi, administraţia Dacia Piteşti a propus o creştere salarială în acest an cu 394 de lei brut, faţă de propunerea iniţală de 250 de lei. Dar sindicatul uzinei solicită o majorare de 550 de lei.

Ucraina şi Moldove refuză să negocieze cu România regimul mormintelor militarilor căzuţi în al doilea război mondial

Un oficial român declară că Ucraina şi Republica Moldova nu au răspuns chemărilor repetate din partea României să colaboreze la identificarea mormintelor militarilor români morţi în cel de-al doilea război mondial. "Există o reticenţă în a ne fi furnizate informaţii despre fostele cimitire militare. Practic, nu am reuşit să începem negocieri cu cele două state”, a spus Cristian Scarlat, şeful Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.

Potrivit lui Cristian Scarlat, Federaţia Rusă a început să coopereze după semnarea recentă a acordului despre regimul juridic al mormintelor militarilor români.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG