Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Într-un comunicat dat publicităţii la Cotroceni se face cunoscut că preşedintele Băsescu va efectua, între 20-21 august, vizite de lucru în Ucraina, Republica Moldova, Republica Azerbaidjan, Georgia şi Republica Turcia.

Agenda convorbirilor preşedintelui Băsescu în cele cinci ţări cuprinde între altele dezvoltarea cooperării în regiunea Mării Negre, prin creşterea implicării unor actori multilaterali relevanţi, precum Uniunea Europeană, NATO şi OSCE.

Incendiu la complex guvernamental din Cairo

Un incendiu de proportii a izbucnit in Cairo, la un complex guvernamental. 5 persoane au fost spitalizate si nu se stie cauza incendiului.

Ştirea zilei

La reuniunea de urgenta a ministrilor de externe din tarile NATO, convocata de Statele Unite, s-a decis ca, in conditiile in care Rusia nu isi respecta angajamentele asumate si nu se retrage imediat din Georgia, Alianta Atlantica nu poate continua sa aiba acelasi tip de relatie cu Moscova.

Intr-o declaratie comuna, cei 26 de membrii ai aliantei au spus ca relatiile nu vor putea reveni la normal decit dupa retragetrea fortelor rusesti din Georgia. Secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer s-a intrebat retoric: Ce inseamna o promisiune asumata pe hirtie de presedintele Medvedev, realizata prin eforturi diplomatice, daca ea nu este respectata?

Ministrii de externe NATO au decis sa infiinteze o comisie NATO - Georgia, un mecanism asemanator cu cel pe care NATO il are cu Ucraina.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice, la rindul ei, a precizat despre documentul final al reuniunii NATO de la Bruxelles: "Declaratia arata limpede ca NATO sprijina integritatea teritoriala, independenta si suveranitatea Georgiei si sprijina guvernul ei ales in mod democratic, respinge obiectivul strategic al Rusiei de a submina aceasta democratie, slabind Georgia sau amenintindu-i integritatea teritoriala."

Atac al talibanilor soldat cu moartea a 10 soldaţi francezi - Preşedintele Sarkozy pleacă la Kabul

Presedintele Frantei Nicolas Sarkozy a anuntat ca 10 militari francezi au fost ucisi si 21 raniti intr-o ambuscada in Afganistan. Sarkozy a anuntat ca va pleca astazi la Kabul pentru a demonstra solidaritatea Franţei cu militarii din NATO din Afganistan. In ciocinirea cu fortele franceze 13 militanti au fost omoriti.

Talibanii si-au asumat raspunderea pentru mai multe atacuri impotriva unor vehicule militare.

Bază americană din Afganistan atacată de talibani pentru a doua zi consecutiv

O baza militara americana din Afganistan a fost tinta unui atac al talibanilor pentru a doua zi consecutive. Baza este situata in apropierea granitei cu Pakistanul. In cursul atacului 6 rebeli au fost omoriti.

Şeful armatei pakistaneze în vizită la Kabul

Oficialitati afgane au anuntat ca seful armatei pakistaneze, generalul Kayani a sosit la Kabul pentru a avea discutii cu oficialitatile afgane. Vizita survine la o zi dupa ce presedintele Pakistanului Pervez Musharaf a demisionat.

Preşedintele Senatului de la Islambad preia interimar funcţia de şef al statului

In Pakistan coalitia de guvernamint a discutat situatia survenita dupa demisia de ieri a presedintelui Musharaf. Pina la alegerea unui nou presedinte, presedintele Senatului de la Islamabad va prelua temporar prerogativele prezidentiale.

Atentat cu bombă în provincia turcă Mersin

Explozia unui automobil capcana a omorit cel putin o persoana si a ranit alte 6 in provincia Mersin a Turciei. Nu este limpede cine a organizat atacul, pentru ca in ultima perioada o serie de atentate cu bomba au fost revendicate de diferite miscari – de la militantii islamisti, la gherilele de stinga.

Un nou contingent de militari moldoveni dislocat în Irak

Cel de-al saselea contingent de militari moldoveni, printre care 16 genisti si patru ofiteri de stat major, a plecat marti in Irak pentru a paricipa la operatiunile post-conflict.

20 de mii de infracţiuni şi contravenţii la graniţa dintre România şi Moldova

Autoritatile de frontiera galatene au descoperit, ascunse si nedeclarate, la bordul unei nave sub pavilion moldovenesc peste 34 mii pachete de tigari de provenienta ucraineana, în valoare de aproximativ 34 mii euro.

Potrivit presei de la Bucuresti, în primele sapte luni ale acestui an au fost înregistrate aproape 20 de mii de infractiuni si contraventii la granmita dintre Romania si Moldova. Cele mai multe infractiuni constatate de politistii de frontiera din România, reprezinta treceri sau tentative de trecere ilegala a frontierei si fals si uz de acte falsificate.

Chişinău: primarul Chirtoacă nemulţumit de activitatea serviciilor de salubritate

Primarul municipiului Chisinau Dorin Chirtoaca intentioneaza sa ia masuri mai dure fata de angajatii serviciilor de salubritate, pe motiv ca unii dintre acestia refuza sa salubrizeze deseurile în perimetrul platourilor unde sunt amplasate containerele de gunoi. Declaratia a fost facuta de primarul general al capitalei la sedinta primariei de ieri.

Ştirea zilei

Ministrul de externe Lazăr Comănescu a declarat, la reuniunea extraordinară a Consiliului Nord-Atlantic, că România continuă să sprijine aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei, în concordanţă cu deciziile Summit-ului de la Bucureşti, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Potrivit comunicatului, şeful diplomaţiei române a afirmat că "escaladarea conflictului din Georgia a demonstrat, fără echivoc, pericolul reprezentat de conflictele îngheţate din regiunile Mării Negre şi Caucazului, si evenimentele din Georgia au arătat că actorii regionali nu pot preveni sau soluţiona singuri astfel de evoluţii".



"De aceea, comunitatea internaţională, îndeosebi UE, NATO şi OSCE trebuie să se implice mai mult în asigurarea păcii şi menţinerea stabilităţii în regiune", se spune în comunicatul de presă al ministerului roman de externe.

Autoritatea Electorală Permanentă constată că partidele parlamentate au avut cheltuieli mai mari decît veniturile declarate

Toate partidele parlamentare, cu excepţia PRM, au cheltuit mai mulţi bani decât veniturile declarate în campania pentru alegerile locale din iunie, PDL, PSD şi PNL având cele mai mari cheltuieli, majoritatea pe tipărituri şi materiale promoţionale, potrivit Autoritatii electorale Permanente.

Astfel PNL a înregistrat cheltuieli mai mari cu aproape un milion de lei noi fata de venituri si avind cheltuieli angajate restante de peste 3 milioane.

PDL a avut venituri totale de peste 23 de milioane si cheltuieli totale de peste 27 de milioane. PSD a raportat venituri de peste 17 milioane şi cheltuieli de peste 25 de muilioane. UDMR a înregistrat un rezultat financiar negativ de aproape 500.000 de lei, iar restante de aproape tot o jumatate de milion.

Cristian Diaconescu (PSD) acuză guvernul că foloseşte fondurile publice în scopuri electorale

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu a anunţat, că PSD "se gândeşte serios" la depunerea unei moţiuni de cenzură. Întrebat care ar fi utilitatea unei moţiuni de cenzură depuse cu trei luni înainte de alegerile parlamentare, Diaconescu a precizat că aceasta constă în "blocarea" unui Guvern care foloseşte electoral fondurile României.

Diaconescu a arătat că, în condiţiile în care moţiunea de cenzură va fi adoptată, Guvernul va avea doar atribuţii administrative.

Ştirea zilei

Potrivit unor surse apropiate palatului Cotroceni, presedintele Traian Basescu intentioneaza sa intreprinda un turneu in Afganistan, Turcia si Georgia. Detaliile turneului nu au fost perfectate.

Va discuta CSM la 4 septembrie propunerea de numire a Monicăi Şerbănescu în fruntea DNA?

Consiliul Superior al Magistraturii se va întruni în 4 septembrie, dată la care ar putea fi luată în discuţie propunerea ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu privind nummirea procurorului Monica Şerbănescu în fruntea DNA. În urmă cu o săptămână, ministrul Justiţiei Predoiu îl propunea de asemenea pe actualul şef DNA, Daniel Morar pentru postul de Înalt Reprezentant al Ministerului Justiţiei la Bruxelles sau pentru cel de adjunct al DNA. Daniel Morar a refuzat ambele propuneri.

PSD decide elaborarea unui proiect de lege vizînd eliminarea imunităţii demnitarilor

PSD a decis redactarea proiectului de lege referitor la revizuirea Constituţiei pentru eliminarea imunităţii pentru faptele penale săvârşite de demnitari şi prezentarea acestuia săptămâna viitoare, în Parlament, a declarat liderul PSD Mircea Geoană.

Geoană a mai spus că PSD va solicita şi urgentarea dezbaterii în Senat a legii privind numirea procurorilor şi judecătorilor de către CSM, el apreciind că Senatul poate adopta această lege în prima decadă a lunii septembrie.

Liderul PSD a arătat că a treia măsură decisă de BPN al PSD constă în modificarea Legii răspunderii ministeriale, astfel încât tratamentul foştilor şi actualilor miniştri să fie uniformizat.

Partidul Conservator - fost umanist, ecologist in spe

Partidul Conservator cere primului-ministru Tăriceanu să declare de utilitate publică Pădurea Băneasa, considerindu-o singurul filtru natural al oraşului Bucureşti împotriva poluării, a anunţat senatorul Marius Marinescu.

Marinescu i-a cerut premierului să ia aceasta masura în termen de 30 de zile, urmând ca, în caz contrar senatorul să depună o iniţiativă legislativă în acest sens, prin care să se facă o derogare de la Legea 33/1994 privind expropierea pentru cauză de utilitate publică.

Cerere mare de forţă de muncă în activităţile din administraţia publică, sănătate şi asistenţă socială

Rata locurilor de muncă vacante a scăzut în trimestrul II al anului 2008 cu 0,12 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent şi cu 0,09 puncte procentuale faţă de acelaşi trimestru al anului 2007, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

În trimestrul al doilea din 2008, rata locurilor de muncă vacante a fost de 2,02 la sută, iar cea mai mare cerere de forţă de muncă s-a înregistrat în activităţile din administraţia publică (6,13 la sută) şi în cele din sănătate şi asistenţă socială (5,97 procente).

Ocupaţiile cele mai căutate de angajatori au fost cele de specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice - grupa majoră 2 (3,18 la sută), respectiv de tehnicieni, maiştri şi asimilaţi - grupa majoră 3 (2,21 de procente), informează INS.

PSD dezbate propunerea de eliminare din legislaţie a imunităţii oricăror demnitari

Liderii social-democrati se intrunesc marti in cadrul Biroului Permanent National, unde vor discuta propunerea facuta de Mircea Geoana privind eliminarea oricarei imunitati sau proceduri speciale prevazute de actuala legislatie.

Liderul PSD Mircea Geoana a declarat sambata ca social-democratii vor initia un proiect de lege privind modificarea Constitutiei si eliminarea oricarei forme de imunitate pentru presedintele Romaniei, pentru parlamentari si pentru membrii Guvernului.

Boc şi Stolojan nu au nimic împotriva unei candidaturi a Monei Muscă sub sigla PDL

PD-L vrea sa merga la alegerile parlamentare cu Mona Musca. Presedintele PDL Emil Boc a declarat, luni, ca fostul deputat liberal este nominalizat pentru alegerile din toamna de organizatia PD-L Neamt. Boc a precizat ca nu vede "niciun obstacol si niciun motiv" pentru a refuza candidatura acesteia. Mona Musca refuza sa comenteze oferta.

Boc este de parere ca Musca poate fi "utila spatiului public" pentru ca si-a "ispasit o buna parte din greseala". In opinia liderului PD-L, fostul deputat liberal "nu a facut nimic rau, in esenta".

Prim vicepresedintele PDL Teodor Stolojan a declarat ca nu are "nicio retinere" in ceea ce priveste candidatura Monei Musca, sub sigla partidului.

Nicolae Văcăroiu surprins de criticile Comisiei Europene la adresa Parlamentului

Presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu s-a declarat luni surprins si "necajit" de faptul ca in raportul de tara "Comisia Europeana si-a permis" sa critice Parlamentul Romaniei, aratand ca acest lucru este nedrept, deoarece, in ultimii trei ani si jumatate, nu ar fi existat nici o interventie a Legislativului in actul de justitie. "Este pentru prima data cand Comisia Europeana a criticat Parlamentul Romaniei", a spus Vacaroiu citat de site-ul Hotnews.ro.

Chişinău: proiect IMAS de evaluare a emisiunilor Europei Libere

"Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău invită ascultători ai emisiunilor postului de radio Europa Liberă, persoane din Chişinău, să participe la un proiect de evaluare de scurtă durată. Toţi participanţii la acest proiect vor primi recompensă bănească!!!

Pentru detalii contactaţi insitutul la numerele de telefon: 54 17 09 / 0 797 055 09."

Ştirea zilei

Armata Rusiei susţine că şi-a început luni retragerea din Georgia. Dar relatările corespondenţilor de presă de pe teren vorbesc despre tancuri şi trupe ruse rămase pe poziţii în mai multe zone ale Georgiei. Oficialităţi georgiene şi americane spun că nu au semne ale plecării trupelor ruse. Statele Unite şi Franţa au cerut Moscovei să-şi evacueze grabnic militarii, conform acordului de încetare a focului mediat de francezi.

Bruxelles: reuniune a miniştrilor de externe NATO consacrată crizei georgiene

Secretarul de Stat american a făcut apel la aliaţii din NATO să reconfirme perspectiva aderării Georgiei la Alianţa Atlantică. Vorbind înaintea reuniunii de azi la Bruxelles a miniştrilor de Externe din NATO, Condoleezza Rice a cerut aliaţilor să arate Rusiei că nu poate bloca apropierea Georgiei de Occident.

Pe de altă parte, ambasadorul rus Dmitri Rogozin a spus că ţara sa va urmări cu atenţie deciziile de azi ale NATO. Rogozin a mai spus că Rusia nu va putea menţine o relaţie constructivă cu Alianţa dacă aceasta va sprijini ceea ce el a numit „agresorul georgian” din actualul conflict.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG