Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Preşedintele PSD Mircea Geoană a atacat, ceea ce a numit "alianţa murdară" care este împotriva introducerii votului uninominal, însă nu a avansat niciun nume concret în acest sens.

Geoană a spus, într-o dezbatere pe tema reformei statului organizată de PSD, că partidele democratice trebuie să se unească pentru a combate "alianţa murdară" care este împotriva introducerii votului uninominal.



Partidul Conservator, care va candida la alegerile parlamentare din 30 noiembrie în alianţă cu PSD, a contestat, la Curtea Constituţională, alături de PRM, legea privind introducerea votului uninominal.

Sindicatele salută decizia Guvernului de a majora salariul minim brut la 540 de lei

Sindicatele salută decizia Guvernului de a majora salariul minim brut de la 500 la 540 de lei, de la 1 octombrie, conform acordului încheiat în luna iulie cu sindicatele şi patronatele. Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu a declarat, pentru agentia MEDIAFAX, că această decizie este un prim pas de respectare a angajamentului luat de Guvern în urmă cu două luni.

Eurodeputatul PSD Paşcu pledează pentru analizarea relaţiilor UE cu Moldova separat de raporturile Bruxelles-ului cu Moscova

Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu a pledat pentru judecarea la rece a viitoarei candidaturi a Republicii Moldova la UE în sensul analizării ei separat de raporturile generale ale Uniunii Europene cu Rusia. Potrivit unui comunicat al delegaţiei PSD din Parlamentul European, Paşcu a mai spus că reacţia UE de a acorda atenţie sporită şi sprijin ţărilor din zona Mării Negre cu care este legată prin acordurile încheiate în cadrul politicii sale de vecinătate, trebuie salutată şi exploatată în sens pozitiv.



Intervenţia lui Ioan Mircea Paşcu a avut loc în cadrul dezbaterii din cadrul Comisiei de afaceri externe a PE privind situaţia din Republica Moldova.

Preferinţele electorale reflectate în sondajul ATLE

Sondajul realizat in luna septembrie de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie - ATLE- arata ca aproximativ 39% dintre romani ar vota cu Traian Basescu la urmatoarele alegeri si 15,3% cu Sorin Oprescu.

In ce priveste partidele, PSD ar obtine 33,1%, PD-L 30,2%, iar PNL 16%. Desi 26,5% dintre cei intervievati nu stiu sau nu vor sa raspunda, pe primul loc se situeaza formula de coalitie PSD-PNL cu 21,2%, urmata de cea PSD-PDL cu 20,8% si PNL-PDL cu 16%.

Parlamentul si Guvernul se plaseaza in topul neincrederii cu 16 si, respectiv, 18%.

Ştirea zilei

Preşedintele Traian Băsescu a criticat fostul său partid pentru colaborarea cu Partidul România Mare. Într-un interviu la televiziunea publică, şeful statului a spus că s-a simţit umilit când a aflat că Partidul Democrat Liberal a decis să-l sprijine pe liderul PRM Corneliu Vadim Tudor în funcţia de vice-preşedinte al Senatului, primind în schimb de la PRM câte un post de secretar al Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum şi preşedinţia Comisiei economice a Senatului.

Traian Băsescu a spus că nu poate uita comportamentul huliganic al liderului PRM în timp ce rostea în Parlament discursul de condamnare a comunismului.

"Luni am avut o discuţie cu liderii PD-L să-mi dea nişte argumente pentru care merita să facă acest aranjament pentru funcţii", a precizat Băsescu. El este de părere că acest protocol "nu trebuia făcut când era vorba de Vadim Tudor".

Ştirea zilei

Luna octombrie a fost stabilită ca ţintă a reînceperii negocierilor în format 5+2 pe tema statutului Transnistriei. Un oficial al preşedinţiei finlandeze a OSCE a spus Europei Liberă că acest obiectiv a fost convenit luni la Viena la întâlnirea mediatorilor şi observatorilor implicaţi în reglementarea conflictului transnistrean.

Preşedinţia finlandeză a OSCE, a spus Mikko Kivikoski, primul secretar al misiunii permanente finlandeze, speră că eforturile întreprinse în paralel de Rusia pentru a-i aduce faţă în faţă pe Vladimir Voronin şi Igor Smirnov vor fi de ajutor. „Vedem aceste eforturi ca fiind consultari si speram să ajute la negocierile în format 5+2”, a declarat reprezentantul finladez.

Josette Durrieu (CE) cere ca alegerile legislative să se desfăşoare corect

Raportoarea Consiliului Europei pentru Moldova, senatoarea franceză Josette Durrieu i-a spus premierului Zinaida Greceanîi că organizarea alegerilor parlamentare din 2009 va fi un test de maturitate politică pentru autorităţile moldovene. Premierul Greceanîi a promis, la rândul ei, să contribuie la o campanie electorală democratică şi corectă.

New York: Statele Unite împiedică tentativa Rusiei de a impune un embargou ONU asupra livrărilor de arme către Georgia

Statele Unite au respins încercările Rusiei de a impune prin Consiliul de Securitate ONU un embargo internaţional asupra livrărilor de armament în Georgia, după războiul de luna trecută.

Un purtător de cuvânt al misiunii americane la ONU a spus că Rusia încreacă să „abată atenţia” de la propriile obligaţii de a-şi retrage militarii de pe teritoriul nedisputat al Georgiei. În acelaşi timp, Statele Unite au anunţat că se pregătesc să evalueze situaţia din Georgia pentru a o ajuta să-şi reconstruiască armata distrusă.

Ministerul apărării, a spus la audieri în Senat subsecretarul pentru apărare, Eric Edelman, trimite săptămâna aceasta o echipă de evaluare în Georgia, al cărei raport va permite Statelor Unite să estimeze cum pot sprijini reconstrucţia economiei, infrastructurii şi forţelor armate georgiene.

Serghei Lavrov:: Trupele ruse vor rămne în Abhazia şi Osetia de Sud o perioadă îndelungată

Ministrul rus de Externe Lavrov a declarat că trupele ruse vor rămne în Abhazia şi Osetia de Sud pe o perioadă îndelungată. Serghei Lavrov a susţinut că acest lucru este „absolut necesar” pentru a preveni „o nouă agresiune” din parte Georgiei, după războiul ruso-georgian din august. Ministrul rus al Apărării Anatolii Serdiukov a precizat că în fiecare dintre cele cele două republici vor râmâne câte 3800 de militari ruşi.

Preşedintele Iuşcenco speră ca Ucraina să semneze în 2009 un acord de asociere cu UE

La summit-ul Uniunea Europeană-Ucraina ţinut la Paris, Kievul a primit promisiunea întăririi relaţiilor bilaterale, dar nu şi promisiunea aderării la UE. Cu toate acestea, preşedintele ucrainean Victor Iuşcenco s-a declarat convins că un acord între ţara sa şi Uniunea Europeană, un acord simbolic cum l-a descris el, va fi semnat totuşi în 2009.

Iuşcenco a mai spus că noul document, care va defini şi reglementa relaţiile ucraineano-europene se va numi Acord de Asociere, bazat pe aceeaşi filosofie ca şi acordurile semnate în anii 1990 de ţările este-europene astăzi membre ale Uniunii.

OPEC decide reducerea extracţiei zilnice de petrol cu 500 de mii de barili

Organizaţia ţărilor producătoare şi exportatoare de petrol, OPEC a decis să micşoreze producţia în încercarea de a opri ieftinirea petrolului pe pieţele internaţionale. OPEC spune într-o declaraţie că miniştrii petrolului întruniţi la Viena au căzut de acord asupra unei producţii de 28.8 de milioane de barili pe zi, aceasta însemnând o reducere a nivelului actual cu 520 de mii de barili pe zi. Preţul petrolului a scăzut zilelel trecute până la aproximativ 100 de dolari barilul, faţă de 150 de dolari în luna iulie.

Geneva: experiment cu cel mai mare accelerator de particule construit vreodată

În această dimineaţă, în apropiere de Geneva va avea loc cel mai amplu experiment din fizică al istoriei recente. Oamenii de ştiinţă vor pune în funcţiune cel mai mare accelerator de particule construit vreodată. Experimentul are menirea să creeze în laboratorul situat la zeci de metri sub pământ condiţiile care au existat imediat dupa Big Bang – un moment în care, potrivit unei teorii, se crede că ar fi apărut universul.

În cursul experimentului, acceleratorul de particule va folosi magnete gigantice pentru a accelera raze de particule energetice printr-un tunel de 27 de kilometri. Dacă totul merge bine, oamenii de ştiinţă planifică un alt experiment până la sfârşitul anului, în care particulele energetice vor fi ciocnite pentru a se obţine o temperatură şi energie similare celor din timpul Big Bang-ului, pentru a înţelege mai bine originile universului.

Audieri pe tema conflictului transnistrean în cadrul Comitetului de cooperare cu Moldova din Parlamentul European

La o şedinţă extraordinară a Comitetului de cooperare cu Republica Moldova din cadrul Parlamentului European au avut loc audieri pe tema conflictului transnistrean, în urma crizei ruso-georgiene. Agenţia Moldpres relatează că preşedintele comisiei de politică externă din parlamentul de la Chişinău, Grigore Petrenco le-a cerut parlamentarilor europeni să elaboreze şi să adopte o rezoluţie pe tema Moldovei. Petrenco a propus ca rezoluţia să sprijine “optiunea europeană a Moldovei şi eforturile ei pentru reglementarea definitivă” în Transnistria.

Chişinău: Guvernul anunţă că va începe săptămâna aceasta distribuirea ajutoarelor băneşti pentru gospodăriile inundate

Guvernul anunţă că va începe săptămâna aceasta distribuirea ajutoarelor băneşti pentru gospodăriile inundate în această vară. Sinistraţii vor primi câte 10 mii de lei pentru fiecare hectar de teren agricol inundat, dar numai pentru loturile din jurul casei.

Ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Anatol Gorodenco a declarat că pentru aceste compensaţii unice se vor cheltui aproape 5 milioane de lei.

Guvernul anunţă că pe contul special deschis de Ministerul Finantelor pentru donaţii s-au acumulat aproape 20 de milioane. Listele beneficiarilor Guvernul promite să le afişeze pe pagina în internet, precum şi în incinta primăriilor.

Ştirea zilei

Luna octombrie a fost stabilită ca ţintă a reînceperii negocierilor în format 5+2 pe tema statutului Transnistriei. Un oficial al preşedinţiei finlandeze a OSCE a spus Europei Libere că un calendar preliminar a fost convenit ieri la Viena la întâlnirea mediatorilor şi observatorilor implicaţi în reglementarea conflictului transnistrean. Preşedinţia OSCE speră că eforturile întreprinse în paralel de Rusia pentru a-i aduce faţă în faţă pe Vladimir Voronin şi Igor Smirnov vor fi de ajutor.

Josette Durrieu (CE): "Organizarea alegerilor parlamentare din 2009 va fi un test pentru autorităţile moldovene"

Raportorul Consiliului Europei pentru Moldova, senatoarea franceză Josette Durrieu i-a spus premierului Zinaida Greceanîi că organizarea alegerilor parlamentare din 2009 va fi un test de maturitate politică pentru autorităţile moldovene. Premierul Greceanîi a promis să contribuie la o campanie electorală democratică şi corectă.

Pregătirile pentru alegeri şi evoluţiile în chestiunea Transnistriei sunt temele principale ale unei vizite de monitorizare la Chişinău şi Tiraspol întreprinsă de observatorii Consiliului Europei.

Moscova stabileşte relaţii diplomatice cu separatiştii de la Suhumi şi Ţinvali

Rusia a stabilit oficial relaţii diplomatice cu republicile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud pe care le-a recunoscut luna trecută ca ţări independente. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov care a făcut anunţul, a mai cerut ca abhazii şi osetinii să fie admişi luna viitoare la negocierile internaţionale de la Geneva.

Organizarea negocierilor pe tema viitorului celor două regiuni a fost convenită ieri la Moscova de preşedintele rus Dmitri Medvedev şi de preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

Serghei Lavrov: trupele ruse vor rămne în Abhazia şi Osetia de Sud pe o perioadă îndelungată

Ministrul rus de Externe a mai declarat că trupele ruse vor rămne în Abhazia şi Osetia de Sud pe o perioadă îndelungată şi nu vor pleca cel puţin în viitorul previzibil. Serghei Lavrov a afirmat că acest lucru este „absolut necesar” pentru a preveni „o nouă agresiune din parte Georgiei”.

Ministrul rus al Apărării Anatolii Serdiukov a precizat la o întrevedere cu preşedintele Dmitri Medvedev că în fiecare din cele două republici separatiste georgiene vor fi staţionaţi câte 3800 de militari ruşi.

Preşedintele Bush suspendă acordul de cooperare ruso-americană în domeniul energiei nucleare

Preşedintele american George W. Bush a suspendat pactul nuclear civil semnat în luna mai între Statele Unite şi Rusia, în semn de protest faţă de acţiunile militare ale Moscovei în Georgia. Este prima măsură concretă de penalizare luată de Statele Unite împotriva Rusiei după evenimentele din Caucaz. Pactul urmărea întărirea cooperării ruso-americane în domeniul energiei nucleare, cu potenţiale contracte de miliarde de dolari.

Moscova a deplîns decizia spunând că este una „politizată” şi şi-a exprimat speranţa că acordul nu va fi suspendat de către Congresul american, cum a cerut preşedintele Bush.

Paris: Uniunea Europeană recunoaşte aspiraţiile europene ale Ucrainei

La summit-ul Uniunea Europeană-Ucraina ţinut astăzi la Paris, guvernul de la Kiev a primit promisiunea întăririi relaţiilor bilaterale, dar nu şi promisiunea aderării. Cu toate acestea, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat semnarea unei declaraţii comune cu preşedintele Ucrainei Victor Iuşcenco, în care sunt recunoscute aspiraţiile Ucrainei şi statutul ei de ţară europeană.

Victor Iuşcenco a spus că semnarea unui acord de asociere între Ucraina şi Uniunea Europeană va fi posibilă în 2009. Dar deocamdată vor începe negocierile pentru liberalizarea regimului de vize.

Asif Ali Zardari depune jurămîntul de preşedinte al Pakistanului

Asif Ali Zardari a depus jurămîntul în funcţia de preşedinte al Pakistanului. Ales sâmbătă prin votul parlamentului şi Adunărilor locale, Zardari îl va înlocui pe Pervez Musharraf care şi-a dat demisia luna trecută sub presiunea majorităţii parlamentare.

Noul preşedinte pakistanez, liderul Partidului Popular, a promis să lupte pentru instaurarea unei democraţii depline, în memoria soţiei sale asasinate, fostul premier Benazir Bhutto.

La ceremonia de inaugurare la Islamabad a fost de faţă şi preşedintele Afganistanului Hamid Karzai.

Parlamentul sîrb ratifică Acordul de asociere cu UE şi achiziţionarea de către Gazprom a companiei NIP

Parlamentul Serbiei a ratificat Acordul de stabilizare şi asociere cu Uniunea Europeană care îi poate aduce în viitor aderarea la Uniune. Semnarea acordului în luna aprilie, cu puţin timp înaintea alegerilor parlamentare, a ajutat partidul preşedintelui pro-european Boris Tadic să iasă învingător.

Tot astăzi, Parlamentul sârb a ratificat şi un acord cu Rusia, care permite Gazprom-ului să cumpere compania petrolieră de stat NIP, si să construiască o conductă în sudul Serbiei şi un depozit de gaze în nord.

Preşedintele Bush anunţă retragerea unui contingent de 8 militari din Irak şi dislocarea a 4 mii în Afganistan

Preşedintele George W. Bush a anunţat că Statele Unite vor retrage 8 mii de militari din Irak până în februarie anul viitor şi vor trimite alte peste 4 mii în Afganistan pentru lupta cu talibanii. Preşedintele Bush a spus că situaţia securităţii în Irak continuă să se îmbunătăţească şi că o altă reducere a numărului de militari va fi posibilă în prima jumătate a anului 2009 când Statele Unite vor avea un nou preşedinte.

Chişinău: 17 ani de la infiinţarea SIS

Serviciul de Informaţii şi Securitate moldovean va reprima şi în continuare “intenţiile subversive venite din exteriorul şi din interiorul republicii”. Într-un interviu cu ocazia împlinirii a 17 ani de la infiinţarea SIS directorul Serviciului, Artur Reşetnikov a făcut un portret robot al agentului moldovean de securitate ideal. În cuvintele lui Reşetnikov citat de Moldpres, acesta trebuie să fie în primul rând “patriot al neamului, promotor al valorilor democratice şi intereselor naţionale”. În afară de aceasta, trebuie să fie “o personă cultă, educată, cu înalte calităţi morale şi spirit de responsabilitate”.

Chişinău: Ministrul adjunct de Interne Pogurschi despre infracţiunile comise de poliţişti

Un ofiţer al poliţiei rutiere a fost prins estorcând mită de la şoferii unor microbuze la Chişinău, la doar câteva ore după ce a îşi dăduse examenele de re-atestare. Ministrul adjunct de Interne Andrei Pogurschi a dezvăluit acest caz într-o conferinţă de presă pe tema infracţiunilor comise de către poliţişti.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG