Linkuri accesibilitate

Ştiri

Washington ripostează cu aceeaşi monedă la expulzarea ambasadorilor americani din Venezuela şi Bolivia

Autoritatile de la Washington au dispus expulzarea ambasadorului venezuelean, dupa ce presedintele venezuelean Hugo Chavez l-a expulzat pe ambasadorul Statelor Unite intr-un gest de solidaritate cu presedintele Boliviei care, confruntat cu un val de proteste interne, l-a expulzat pe ambasadorul american sub acuzatia ca ar fi sprijint actiunile de protest.

Guvernul american a inghetat de asemenea conturile a doi demnitari venezueleni, acuzati de legaturi cu cartelul drogurilor din Columbia.

Belgrad: Tomislav Nikolic intenţionează să înfiinţeze un partid "pro european şi pro rus"

In Serbia, liderul nationalist Tomislav Nikolic a anuntat, dupa ce a parasit Partidul Radical, ca va forma un nou partid, moderat si pro european. Nikolic sustine ca noul sau partid va milita si pentru relatii strinse cu Rusia.

Ministrul Reintegrării Vasile Şova conferă cu viceministrul de Externe ucrainean Aleksandr Gorin

Conflictul transistrian, recentele negocieri 3+2 de la Viena (ale mediatorilor si observatorilor in negocierile transnistriene) si necesitatea ca statutul final al regiunii sa fie stabilit in cadrul formatului 5+2, acestea au fost temele discutate de ministrul reintegrarii Vasilii Sova cu viceministrul ucrainean al Afacerilor Externe Aleksandr Gorin si cu reprezentantul special al Ucrainei in procesul de negocieri privind reglementarea transnistreana, Viktor Krijanovski.

Potrivit unei informari oficiale de presa, partea ucraineana a reafirmat ca stabilirea statutului juridic special pentru Transnistria trebuie sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriale ale Republicii Moldova.

Dmitri Medvedev: "8 august 2008 este pentru Rusia ce este 11 septembrie 2001 pentru Statele Unite"

"Nici daca Georgia era invitata sa adere la NATO, Rusia nu ar fi ezitat sa atace, cum a facut-o in august#", a declarat presedintele rus Dimitri Medvedev la o intilnire cu analisti si experti rusi. “Un plan de actiune pentru aderare (MAP) nu m-ar fi facut sa ezit”, a precizat Medvedev.

"Atacul georgian impotriva Osetiei de sud, din 8 august, a fost pentru Rusia ce a insemnat atacul terorist din 11 septembrie pentru Statele Unite", a sustinut Medvedev.

Intre timp s-a anuntat ca ministrul de externe rus Serghei lavrov va vizita Osetia de sud si Abhazia la inceputul saptaminii viitoare unde va semna acorduri de cooperare, cu cele doua teroritii cu care Moscova a stabilit deja relatii diplomatice.

Ştirea zilei

La Varsovia a inceput procesul generalului Jaruzelski acuzat, impreuna cu alti 8 fosti demnitari comunisti, de impunerea legii martiale in 1981 - decizie prin care au incalcat constitutia de atunci a tarii si drepturile fundamentale ale cetatenilor.

Generalul sustine ca a fost obligat sa actioneze impotriva sindicatului Solidaritatea pentru a evita intrarea trupelor sovietice in Polonia.

Este primul proces impotriva unui fost lider communist in Polonia, iar daca este gasit vinovat, generalul, astazi in virsta de 85 de ani, risca 10 ani de inchisoare.

La sud de Mosul şi-a început activitatea de deminare cel de al şaselea contingent de genişti moldoveni

Contingentul de genisti molodveni, Irak 6, stationat la sud de orasul Mosul, si-a inceput astazi activitatea de deminare. Potrivit agentiei Moldpres, cei 20 de militari au isi indeplinesc serviciul pe baza de contract. Ei au plecat benevol in misiune.

Riga: Secretarul General NATO Jaap de Hoop Scheffer conferă cu miniştrii de externe din ţările baltice

Secretarul General NATO Jaap de Hoop Scheffer a declarat ca nu vede necesitatea unui plan special de aparare a tarilor baltice. De Hoop Schefer s-a aflat astazi la Riga pentru convoribiri cu ministrii de externe din tarile baltice, ingrijorati de invazia rusa in Georgia.

Cele trei tari baltie sunt membre NATO din 2004 si in cazul unei agresiuni, automat, ar intra in vigoarea articolul 5 al pactului nordatlantic, privind apararea colectiva.

Suveranul Pontif în vizită în Franţa

Papa Benedict al 16-lea, aflat in prima sa vizita in Franta, a declarat ca separarea bisericii de stat este esentiala pentru garantarea libertatii religioase. In cursul vizitei, Suveranul Pontif se va intilni si cu reprezentanti ai comunitatilor musulmana si iudaica din Franta.

Directorul teatrului „Eugene Ionesco” acuză Ministerul Culturii că nu este în stare să se ocupe de reconstrucţia sediului teatrului oferit de guvern

Conducerea teatrului „Eugene Ionesco” acuza Ministerul Culturii ca nu este în stare sa se ocupe de reconstructia sediului oferit teatrului prin decizie de guvern. Pâna la finele lunii septembrie lucrarile de reconstructie trebuiau finisate. Acestea, însa, nici nu au început, a comunicat, într-o conferinta de presa directorul teatrului „Eugene Ionesco”, Petru Vutcarau.

Potrivit agentiei Info-Prim, ministrul culturii, Artur Cozma, prezent la conferinta, a dat vina pe „problemele financiare ale societatii care a avut anterior în gestiune sediul”.

Dimitri Medvedev despre cauzele căderii bursei ruseşti

Caderea bursei rusesti se datoareaza in cea mai mare parte crizei economice din lume si nu conflictului georgian, a declarat presedintele Dimitri Medvedev. Din luna mai, cel mai important indice bursier rus a cazut cu 50 la suta, partial din cauza caderii pretului titeiului.

Mircea Druc şi Eugen Bejinariu candidează în colegiul electoral Siret

Fostul premier moldovean Mircea Druc, candidatul PDL pentru un loc in Camera Deputatilor in colegiul electoral Siret, va avea un alt fost premier drept contra-candidat. Este vorba de deputatul PSD Eugen Bejinariu, fost premier interimar.

Arhiepiscopul catolic Robu se plînge la PE în legătură cu construcţia blocului turn de lîngă Catedrala Sfîntul Iosif

Arhiepiscopul Ioan Robu, capul Bisericii Romano-Catolice din Bucureşti, s-a adresat Comisiei pentru Petiţii a Parlamentului European, exprimându-şi speranţa că monumentul istoric Catedrala Sfântul Iosif va putea fi salvat, se arată într-un comunicat al PE.

Linga catedrala ar urma sa se ridice un bloc turn de birouri, al carui aviz de constructie este disputat în justitie.

Ştirea zilei

Preşedintele Partidului National liberal Călin Popescu Tăriceanu a cerut senatorilor să respinga modificărilor propuse la Legea CNSAS, menţionând că nu există informatori fără intenţie, iar politicienii care au colaborat cu fosta Securitate nu ar trebui să primească un certificat de bună purtare.

Comisia juridica din Senat a adoptat, marţi, un amendament la Legea privind accesul la propriul dosar, prin care au eliminat în totalitate posibilitatea ca preoţii să fie verificaţi de CNSAS.

Un alt amendament se referă la definiţia noţiunii de "colaborator al Securităţii". Astfel, colaboratorul este persoana care, cu intenţie, a furnizat informaţii Securităţii, coroborat cu alte probe.

Amendamentul a fost propus de senatorii PSD Ioan Chelaru şi Dănuţ Ungrureanu şi a întrunit doar un vot împotrivă şi o abţinere.

Dacă cîştigă alegerile legislative, PDL îl va numi pe Theodor Stolojan în funcţia de premier

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a fost desmenat de Conferinta nationala a partidului candidat la functia de premier – o functie care, dupa cum se stie, nu este aleasa, ci numita.

In mesajul adresat dupa alegere, Stolojan a declarat că "parteneriatul dintre preşedintele ţării şi guvernul pe care PDL îl va forma va fi chezăşia că România va obţine un standard de viaţă european".

PDL o va propune ca ministru al Justiţiei pe independenta Monica Macovei

Liderul Ddemocrat Liberal Emil Boc a anunţat la Conferinţa Naţională a PDL că partidul o va susţine pe Monica Macovei ca independent pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

Ştirea zilei

Ministrul de Externe moldovean Andrei Stratan crede că negocieri trilaterale pe tema Transnistriei, între Chişinău, Tiraspol şi Moscova, pot aduce o clarificare a poziţiilor şi pregăti reluarea convorbirilor în formatul cinci plus doi. În acest format complet, părţile, mediatorii şi observatorii implicati in rezolvarea conflictului s-ar putea întâlni la începutul lunii viitoare, a spus ministrul Stratan Europei Libere.

Sarah Palin (Partidul Republican) se pronunţă pentru aderarea Georgiei şi Ucrainei la Alianţa Atlantică

Sarah Palin, aleasa de Partidul Republican drept candidata la vicepresedintia americana, a declarat in primul ei interviu televizat dupa nominalizare, ca Statele Unite trebuie sa sprijine aderarea Georgiei si Ucrainei la NATO.

Mai mult, Palin a spus ca Statele Unite ar trebui sa fie cu ochii in 4 pe Rusia. In opinia ei, invazia rusească din Georgia a fost “de neacceptat”. Daca, odata devenita membra a Aliantei, Georgia ar fi atacata din nou, a spus guvernatoarea de Alaska, atunci Statele Unite ar trebui sa se pregateasca de razboi cu Rusia.

Naţiunile Unite au în vedere o misiune de evaluare la faţa locului a situaţiei din Osetia de Sud şi Abhazia

Secretarul General al Natiunilor Unite, Ban Ki Moon a anuntat ca ONU ia in considerare trimiterea unei misiuni de informare in republicile separatiste Abhazia si Osetia de sud din Georgia, republici controlate acum de fortele rusesti.

Comisa Alianţa Nord Atlantică - Georgia va fi înfiinţată săptămîna viitoare

Purtatorul de cuvint al Aliantei Atlantice a anuntat ca saptamina viitoare o importanta delegatie NATO, va pleca la Tbilisi pentru a infiinta Comisia NATO - Georgia. Alianta Atlantica a luat o decizie in acest sens dupa conflictul armat dintre Rusia si Georgia de luna trecuta.

Mihail Saakashvili insistă ca, în ciuda conflictului cu Rusia, Georgia să fie admisă în NATO

Intr-un interviu cu agentia Associated Press, presedintele Georgiei a cerut Aliantei Atlantice sa nu permita ca invazia Rusiei in Georgia sa zadarniceasca sansele tarii sale de aderare la NATO.

Daca NATO va da semne de slabiciune, a avertizat Mihail Saakashvili, atunci ar putea incepe “o poveste fara de sfirsit” de agresiuni ale Rusiei.

Vladimir Putin: Rusia nu are ambiţii imperiale

Premierul Rusiei Vladimir Putin a declarat ca Moscova nu are ambitii imperiale si nu doreste sa incalce suveranitatea fostelor republici sovietice. Declaratia a fost facuta la Soci, la o intilnire cu jurnalisti si experti straini. Putin a justificat insa decizia tarii sale de a riposta la atacul trupelor georgiene asupra Osetiei de Sud.

113 soldaţi americani şi-au pierdut viaţa anul acesta în Afganistan

Alti 2 soldati americani au fost omoriti in estul Afganistanului. Anul acesta 113 militari americani si-au pierdut viata in confruntarile cu militiile Taliban din aceasta tara.

Ieri, presedintele de la Kabul, Hamid karzai a salutat concentrarea actiunilor militare americane la granita cu Pakistanul, zona in care si-au consolidat pozitiile insurgentii talibani.

Comandatul Flotei a 4-a a Statelor Unite despre prezenţa a două bombardiere strategice ruse în Venezuela

Comandatul Flotei a 4-a a Statelor Unite a anuntat ca fortele sale urmaresc cu atentie activitatea celor doua bombardiere ruse care au aterizat ieri in Venezuela, dar ca prezenta lor in regiune nu reprezinta nici un pericol pentru Statele Unite. Cele doua avioane strategice rusesti TU 160 sint primele astfel de avioane militare ruse care patrund in emisfera vestica dupa sfirsitul razboiului rece.

Expulzarea ambasadorului american în Venezuela

Presedintele Venezuelei Huga Chavez l-a expulzat pe ambasadorul Statelor Unite in semn de solidaritate cu Bolivia. Chavez i-a dat ambasadorului american 72 de ore pentru a parasi Caracas-ul si a anuntat ca isi va retrage ambasadorul din Statele Unite.

Anterior, presedintele bolivian Evo Morales l-a expulzat pe ambasadorul american la La Paz, acuzindu-l ca a sprijinit protestele opozitiei. In replica administratia Bush l-a expulzat pe ambasadorul bolivian din Statele Unite.

Circulaţia feroviară întreruptă în Eurotunel în urma unui incendiu

Circulatia feroviara va fi in continuare oprita, vineri, in tunelul care trece pe sub Canalul Manecii. Traficul feroviar in Eurotunel a fost in totalitate intrerupt joi, in urma unui incendiu.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG