Linkuri accesibilitate

Ştiri

Suveranul Pontif celebrează o sujbă în aer liber la Lourdes

Papa Benedict a celebrat o slujba in aer liber la Lourdes, locul de pelerinaj a milioane de credinciosi catolici. La slujba au participat peste 50 de mii de elerini.

Se implinesc 150 de ani de cind unei fetite de 14 ani i s-a aratat la Lourdes Sfinta Maria.

Comanda trupelor americane din Irak va fi preluată de generalul Ray Odierno

Comandantul trupelor americane in Irak, generalul Petreus va preda marti comanda generalului Ray Odierno. In februarie 2007, cind generalul Petreus a preluat comanda, Irakul era in pragul unui razboi civil generalizat. Acum, dupa ce numarul soldatilor americani a fost marit cu 30 de mii, nivelul violentei a scazut atit de mult incit autoritatile vorbesc chiar despre atragerea de investitori straini.

Judecătorul căruia i-a fost repartizat dosarul D. Voiculescu nu are nevoie de certificat ONISS

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii arată într-o adresă transmisă Tribunalului Bucureşti că documentele depuse în dosarele aflate pe rolul instanţelor nu sunt "secret de stat", documentele interne ale CNSAS fiind declasificate odată cu trimiterea lor judecătorilor.

"Pe cale de consecinţă, nexistând nici măcar ipotetic, posibilitatea ca în dosarele constituite la nivelul instanţelor de judecată, în materia desconspirării fostei Securităţi, să existe documente clasificate ca «Secrete de Stat», considerăm că nu se impune ca magistraţii care soluţionează aceaste cauze să deţină certificatul ORNISS", concluzionează conducerea Consiliului.

Din lipsa unei astfel de explicaţii, procesul lui Dan Voiculescu (PC) în care a contestat decizia Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) de colaborare cu Securitatea a fost amânat pentru 16 septembrie.

Judecătorul căruia i-a fost repartizat aleatoriu dosarul a apreciat că are nevoie de un certificat ORNISS (Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat) pentru a putea judeca acest caz.

Actorul Ştefan Iordache încetează din viaţă în vîrstă de 67 de ani

Actorul Ştefan Iordache a încetat din viaţă la 67 de ani, într-o clinică din Viena. Ştefan Iordache a jucat pe marile scene ale teatrului romanesc: Nottara, Teatru Mic si Teatrul national din Craiova. Ştefan Iordache a facut si o cariera remarcabila in film.

Ştirea zilei

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov este asteptat in Abhazia – la o zi dupa ce trupele rusesti s-au restras din portul georgian Poti si din mai multe puncte de control din vestul Georgiei.

Moscova a recunoscut deja independenta celor doua regiuni separatiste georgiene Abhazia si Osetia de sud, desi in Octombrie va avea loc o reuniune internationala la care va fi discutat statul final al acestor regiuni.

Catastrofă aeriană la Perm - 88 de oameni mor la bordul unui avion Aeroflot

Un avion al companiei aeriene ruse Aeroflot, cu 88 de persoane la bord, s-a prabusit in apropierea orasului Perm din Siberia. Nimeni nu a supravietuit accidentului care s-a produs cu putin timp inainte de ateriza. Ministerul pentru sirtuatii de urgenta a precizat ca nu exista indicii privind un eventual atac terorist.

Mai multe zone sinistrate în statul Texas în urma uraganului Ike

Uraganul Ike, care intre timp a scazut la intensitatea unei furtuni tropicale, a lovit din plin coastele statului Texas, dar orasul Huston, al patrulea ca marime din Statele Unite, a fost mult mai putin afectat se asteptase. Cele mai lovite au fost localitatile de coasta unde presedintele George W. Bush a declarat mai multe regiuni drept zone sinistrate.

Alitalia nu mai poate garanta zborurile programate după 1 octombrie 2008

Compania aeriana italiana Alitalia, aflata in pragul falimentului, a anuntat ca nu poate garanta cursele dupa sfirsitul acestei luni. Anuntul urmeaza esecului ultimelor negocieri cu un grup de investitori, interesat sa preia compania de stat, esec provocat de sindicate care au respins planul de restructurare propus de viitorii propietari. Acesta includea eliminarea a 7 mii de locuri de munca.

Varujan Vosganian: România va putea adopta moneda europeană peste şase ani

La reuniunea ministrilor de finante din Uniunea Europeana, ministrul Varujan Vosganian s-a declarat increzator ca Romania ar putea adopta moneda unica europeana in decurs de 6 ani. Problema cea mai mare o reprezinta inflatia, care in iulie ajunsese la peste 9 la suta. Pentru a intra in clubul monedei unice, o tarea trebuie sa tina timp de trei ani nivel inflatiei sub 3 la suta.

Pe de alta parte, economia romaneasca are o rata de crestere de 8 pina la 9 la suta, fata de numai 1,3 la suta in medie in cele 15 tari care au moneda unica.

Ştirea zilei

În urma solicitării adresate CNSAS şi semnate de 23 de organizaţii ale societăţii civile, privind publicarea informaţiilor despre eventuala colaborare sau apartenenţă a magistraţilor la fosta Securitate, CNSAS a dat publicităţii o notă de constatare în cazul judecătorului Ion Ionescu (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În nota de constatare se precizează că Ion Ionescu a fost angajat al Securităţii în gradul de locotent în cadrul Direcţiei III (1966) şi în cadrul Securităţii Municipiului Bucureşti (1967 – 1968).

President Băsescu say Romanians and South Koreans are both peoples devided into two states

During a visit to Seul on September 11, Romanian President Basecu signed a strategic partnership between Romania and South Corea. The treaty encompasses a wide rage of security and economic issues. In his speech on this occasion, President Basescu made an analogy between Romanians and South Koreans, saying both peoples were devided into two states. He added that Bucharest wished Koreans to reunite, as it wished that, once the Republic of Moldova acceded to the European Union, the Romanian people would finally live in the same entity.

Mediators and observers in the Transdniestrian settlement process decide to restart 5+2 talks on the status of Moldova's break-away region

On September 8, mediators and observers in the Transdniestrian settlement process held consultations in Vienna in the 3+2 format. According to the Special Envoy of the OSCE Chairman-in-Office, Finnish Ambassador Heikki Talvitie, the mediators (the Russian Federation, Ukraine and the OSCE) and the observers (the European Union and the United States) agreed to try and convince Moldova and its break-away region Transdniester to return to the negociating table. All participants in the Vienna meeting agreed to restard the talks in the 5+2 format on the status of the Transdniestrian region in October.

Poliţitst georgian ucis de un trăgător situat dincolo de linia de demarcaţie a Abhaziei

Ministerul de interne georgian a informat ca un politist a fost ucis de un glonte tras dintr-un punct de control, de pe linia de demarcatie a Abhaziei. Un incident similar a fost semnalat vineri.

Dalai Lama îşi contramandează vizitele în Germania şi Elveţia

Liderul spiritual al tibetanilor, Dalai Lama si-a contramandat turneul european din motive de sanatate. Luna viitioare, Dalai Lama era asteptat in Germanis si Elvetia.

Pentru a acoperii toate colegiile uninominale, UDMR propune candidaţi români în Bucureşti şi judeţele din afara Transilvaniei

UDMR propune candidaţi români pe listele pentru Parlament, atât în Bucureşti, cât şi în judeţele din afara Transilvaniei, conducerea Uniunii fiind nevoită să recurgă la ei în condiţiile în care şi-a propus să acopere toate cele 452 de colegii uninominale stabilite pentru alegerile generale.

ANTEM şi IDIS Viitorul relansează la 15 septembrie programul de instruire lingvistică a funcţionarilor publici

Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM), în colaborare cu Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale ‘Viitorul’, relansează la 15 septembrie 2008 programul de instruire lingvistică a funcţionarilor publici din Republica Moldova, susţinută de Înaltul Comisariat al OSCE pentru Minorităţi Naţionale (Haga). Se preconizează ca 300 de funcţionari publici alolingvi să beneficieze de instruire lingvistică.

Eleonora Cercavschi, directoarea liceului „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol, laureata Premiului pentru Democratie Ion Ratiu 2008

Eleonora Cercavschi, directoarea liceului „Stefan cel Mare si Sfânt” din orasul Grigoriopol, liceu cu predare in grafia latina, a fost desemnata laureata a Premiului pentru Democratie Ion Ratiu 2008. Premiul este oferit de catre Centrul International „Woodrow Wilson”, de la Washington.

Într-un comunicat al centrului, citat de agentia Info-prim, se arata ca Eleonora Cercavschi este un activist proeminent consacrat promovarii drepturilor omului si a valorilor democratice care si-a dedicat cariera apararii dreptului copiilor la educatie în limba materna.

În anul 2002, ca rezultat al presiunii din partea autoritatilor transnistrene, liceul „Sefan cel Mare si Sfânt” a fost închis si evacuat în satul Dorotcaia, raionul Dubasari,

Tiraspol: propunere ca întreprinderile să transfere 1% din venituri în fondul de pensii

Presedintele Sovietului suprem de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk a propus ca întreprinderile sa fie obligate sa transfere 1% din venituri în fondul de pensii, pentru a putea fi majorate pensile. Potrivit agentiei Info_Prim, se preconizeaza o triplare a salariile bugetarilor, dar numai a angajatilor cu merite speciale, aprobati de ministere. Salariul begetarilor, pe malul sting al Nistrului, este acum de aproximativ 1000 de ruble (115 dolari).

Conform datelor ministerului sanatatii si protectiei sociale din regiune, pensia minima este de 259 ruble (aproximativ 30 dolari), iar pensia sociala – 129,50 ruble (15 dolari). Transnistria numara aproximativ 135 mii de pensionari.

Ştirea zilei

Trupele rusesti s-au retras din portul georgian Poti si de pe alte pozitii detinute in vestul Georgiei, in conformitate cu acordul negociat cu Uniunea Europeana. Acordul prevede retragerea trupelor rusesti din asa numitele zone de securitate din afara Abhaziei si Osetiei de sud. Moscova a precizat ca fortele sale vor ramine stationare in cele doua regiuni separatiste.

Uraganul Ike face ravagii în statul american Texas

Uraganul Ike, descris drept unul din cele mai puternice si distructive, s-a abatut asupra statului american Texas. Cel putin 100 de mii de case din Galvaston ar putea fi distruse in drumul uraganului care se intreapta spre orasul Huston – al patrulea oras ca marime din Statele Unite cu 5 milioane de locuitori.

Ike este un uragan neobisnuit de puternic, cu un diametru de o mie de kilometri si o viteza de peste 180 de kilometri pe ora.

Daniel Fried (Departamentul de stat): Statele Unite susţin integritatea teritorială a Ucrainei în disputa cu Rusia asupra Crimeii

Daniel Fried, asistent al Secretarulu de stat american, a dat asigurari Ucrainei ca Statele Unite o vor sprijini daca se pune in discutie integritatea teritoriala a tarii. Dupa interventia militara rusa in Georgia, nu putini observatori politici au avertizat ca regiunea Crimeea din Ucraina ar putea fi urmatoarea tinta a politicii rusesti. Speculatiile in acest sens au fost respinse pina acum de Moscova.

Uniunea Europeană dispusă să includă Belarus în politica sa de vecinătate, dacă alegerile apropiate vor fi corecte

La reuniunea de luni a ministrilor de externe ai Uniunii Europene, se asteapta sa fie adoptata o decizie prin care i se ofera Belarusului ajutoare si promisiunea ridicarii unor sanctiuni daca organizeaza alegeri libere, luna aceasta.

Declaratia va pune in vederea autoritatilor de la Minsk posibilitatea de a lua parte in politica de vecintate a Uniunii Europene, in care sint incluse Moldova si Ucraina, Armenia si Georgia.

Suveranul Pontif pleacă în pelerinaj la Lourdes

La Paris, zeci de mii de catolici crediciosi au participat la slujba in aer liber, oficiata de Papa Benedict al 16-lea. Dupa slujba, Suveranul Pontif a plecat la Lourdes pentru a participa la pelerinajul care anual atrage milioane de credinciosi.

Reluarea circulaţiei prin Eurotunel după incendiul produs joi într-un tren marfar

Tunelul de sub Canalul Minecii a fost redeschis dupa incendiul care a izbucnit joi. Incendiul s-a produs intr-un camion transportat la bordul unui marfar.

Atentat cu bombă la nord de Bagdad - 25 de morţi

La nord de Bagdad, intr-un oras majoritar siit, a explodat o bomba care a ucis cel putin 25 de persoane. Se pare ca tinta atacului era postul de politie local. Tot in nordul Irakului a mai avut loc un atentat sinucigas, in fata unei moschei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG