Linkuri accesibilitate

Ştiri

România donează Moldovei 500 de mii de doze de vaccin împotriva gripei pandemice

Romania doneaza peste un milion de doze de vaccin impotriva gripei pandemice Republicii Moldova, Ucrainei si Macedoniei. 500 mii doze vor reveni Moldovei. Este pentru a treia oara cand Guvernul de la Bucuresti decide sa ofere gratuit vaccin antiviral R. Moldova.

Chişinău: Coaliţia Nediscriminare cere adoptarea proiectului de lege pentru prevenirea discriminării

Cu ocazia Zilei mondiale a drepturilor omului, Coalitia Nediscriminare a cerut Ministerului Justitiei de la Chisinau sa adopte proiectul de lege, inaintat de societatea civila, pentru prevenirea si combaterea fenomenului discriminarii .

Presedintele Centrului National al Romilor din Moldova a precizat ca proiectul de lege a fost inaintat Ministerului Justitiei inca in anul 2007. Vera Turcanu, coordonator de proiecte in cadrul Coalitiei Nediscriminare, a mentionat ca avand o lege, statul va aborda coerent problema discriminarii, existenta de mult timp in R. Moldova.

Vadul lui Vodă - al doilea forum al ONG-urilor din Transnistria

Simbata, la Vadul lui Voda va avea loc al doilea forum al organizatiilor neguvernamentale din Transnistria, organizat de Asociatia Promo Lex.

Dumitru Visternicean - noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii

Dumitru Visternicean este noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, relateaza agentia Info Prim. „Visternicean este un judecator experimentat al Curtii Supreme de Justitie asupra caruia nu planeaza nici un fel de suspiciuni, dubii sau reputatii nefavorabile. Este un punct de pornire foarte bun pentru a incepe acea reforma in justitie de care noi avem nevoie si pe care societatea o asteapta”, a spus Alexandru Tanase, Ministrul Justitiei.

Chişinău: consilierul municipal Oleg Cernei părăseşte AMN

Consilierul municipal Oleg Cernei a iesit din Alinata Moldova Noastra, partid pe care-l considera “ un proiect sortit esecului”. Oleg Cernei nu si-a precizat intentiile de viitor, daca va adera sau nu la un alt partid. A fost 6 ani membru AMN.

Moscova califică drept absurde declaraţiile lui Traian Băsescu la adresa Rusiei

Ministerul de externe rus a avertizat ca declaratiile facute, in campania electorala, de presedintele Romaniei Traian Basescu la adresa Rusiei ar putea submina relatiile bilaterale. Purtatorul de cuvant al ministerului, Andrei Nesterenco a calificat declaratiile drept “absurde”. Nesterenco s-a referit in special la ultima dezbatere televizata din campanie, intre presedintele Basescu si contra candidatul sau social democrat Mircea Geoana. Basescu l-a atacat atunci pe Geoana pentru vizitele facute la Moscova, in lunile care precedasera campania electorala pentru alegerile prezidentiale.

Oslo: preşedintele Obama declară că în iulie 2011 Statele Unite vor începe retragerea trupelor din Afganistan

In discursul tinut la Oslo cu ocazia inmanarii premiului Nobel pentru pace, presedintele american Barack Obama a declarat ca multi au fost consternati de faptul ca lui i s-a decernat premiul. Dar trebuie acceptata realitate ca violenta nu poate fi eradicata si ca natiunile pot fi obligate sa intervina militar pentru a-si apara interesele si mai ales securitatea.

Ulterior, intr-un interviu, Obama a confirmat faptul ca in iulie 2011 va incepe retragerea trupelor americane din Afganistan.

Pe de alta parte, ministrul american al apararii a precizat ca prezenta militara americana in Irak va fi redusa la 50 de mii de soldati pina la sfirsitul lunii august 2010 chiar daca alegerile generale au fost amanate din ianuarie in martie.

Şeful Pentagonului în vizită inopinată la Bagdad

Ministrul american al apararii Robert Gates a sosit intr-o vizita neanuntata in Irak. Saptamana aceasta, in Irak, peste 120 de persoane au fost ucise si peste 500 ranite in atacuri asumate de grupari din reteaua terorista Al Qaida.

Îngrijorare în UE în legătură cu situaţia financiară a Greciei

Suedia, care detine presedintia prin rotatie a Uniunii Europene, s-a declarat extreme de ingrijorata de situatia financiara a Greciei. Problema va fi discutata in aceasta seara, la reuniunea ministrilor de externe europeni. Intre timp, premierul Greciei a convocat o sedinta de urgenta a guvernului pentru a lua masuri care sa calmeze nervozitatea pietelor financiare. Acestea se tem ca Grecia nu-si va plati datoria externa.

Racheta intercontinentală rusă Bulava - un nou test eşuat

Rusia a confirmat esecul unui nou test cu racheta intercontinentala Bulava. Autoritatile afirma ca motorul celei de a treia trepte a rachetei este instabil.
Bulava este prezentata drept cea mai moderna arma ruseasca, dar agentia Interfax informeaza ca din 12 teste, 7 au fost esecuri.

Perm - 131 de morţi în urma incendiului din discotecă

Numarul celor decedati in urma incendiului dintr-o discoteca din Perm s-a rdicat la 131. Peste 100 de persoane raman spitalizate. In urma catastrofei, miercuri, primarul orasului si prefectul regiunii Perm au demisionat.

CEDO interzice Ucrainei să extrădeze un cetăţean belarus

Curtea Europeana penru Drepturile Omului a interzis Ucrainei sa-l extradaze pe un cetatean belarus. Acesta urma sa fie judecat inca odata, in Belarus, fiind acuzat de crima si furt. Intr-un prim proces Igor Koktis a fost deja achitat dar sustine ca risca sa fie torturat in cursul unei noi anchete. Mai mult, ar putea fi condamnat la moarte, intr-un proces inscenat.

Președintele Mihai Ghimpu refuză cererea comuniștilor de dizolvare imediată a Parlamentului

Partidul comuniştilor a cerut dizolvarea imediată a Parlamentului ca urmare a nealegerii preşedintelui ţării la 7 decembrie. Ieri, la o conferinţă de presă, deputatul comunist Vadim Mişîn a spus că preşedintele interimar este obligat de Constituţie să dizolve legislativul. În replică, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a spus tot ieri că nu va aplica legea fundamentală aşa cum o înţelege PCRM, ci „în strictă conformitate cu prevederile ei”, ale Constituţiei.

Fostul ministru Papuc neagă că vreun tînăr ar fi murit în evenimentele violente din aprilie

Fostul ministru de interne Gheorghe Papuc a spus că nu are cunoştinţă ca vreun om să fi murit din cauza violenţelor din aprilie. Papuc a făcut această declaraţie reporterilor ieri, după ce a fost audiat câteva ore la Procuratura Generală, în calitate de martor. Fostul ministru de interne a mai spus că autorităţile au reacţionat corect în aprilie şi că nu se teme că va fi tras la răspundere. Un funcționar de la procuratură a declarat că dosarul în care a fost audiat Papuc este „complicat” şi instrumentarea lui va dura „luni de zile”.

Dmitri Medvedev îngrijorat de situația limbii ruse în R. Moldova

Preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev s-a declarat îngrijorat de situaţia limbii ruse în Republica Moldova. Potrivit agenţiei Itar Tass, Medvedev a cerut ieri noilor autorităţi de la Chişinău să nu „îngusteze potenţialul comunicării interumane” prin restrângerea folosiri limbii ruse. Preşedintele rus a făcut această remarcă la un forum al presei eurasiatice ţinut la Moscova.

Ministerul de externe de la Chișinău reacționează la acuzațiile de fraude aduse ambasadorului Moldovei la Lisabona

Ministerul de externe a spus că este în contact cu autorităţile portugheze după ce presa de la Lisabona a scris că ambasadorul moldovean Mihail Camerzan şi alţi funcţionari ai ambasadei ar fi implicaţi în fraude. Ieri, purtătorul de cuvânt al externelor, Valeriu Turea a spus că dacă acuzaţiile se confirmă ambasadorul Mihail Camerzan nu ar fi la prima abatare. El a fost sancţionat deja pe plan intern în urmă cu doi ani. Presa portugheză a informat că Mihail Camerzan, al cărui mandat diplomatic se încheie zilele acestea, este bănuit de implicare în Portugalia într-o schemă frauduloasă de trafic de persoane.

Dumitru Braghiș va demisiona de la conducerea Partidului Social-Democrat

Dumitru Braghiş a anunţat că-şi va da demisia din funcţia de preşedinte al Partidului Social-Democrat, care a acceptat recent să fuzioneze cu Partidul Democrat. Braghiş, care a fost premier între anii 1999 şi 2001, a făcut anunţul ieri la o conferinţă de presă la care i-a criticat pe comunişti pentru boicotarea alegerii preşedintelui ţării.
El s-a pronunţat pentru modificarea Constituţiei şi pentru alegerea şefului statului prin vot popular.

Ceremonii la Oslo și Stockholm de decernare oficială a premiilor Nobel

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama, care a anunţat recent că trimite trupe suplimentare în războiul din Afganistan, va primi astăzi premiul Nobel pentru pace în capitala Norvegiei, Oslo. Oficialități de la Casa Albă au spus că în discursul de acceptare, Obama se va referi direct la paradoxul că un comandant suprem al forţelor armate, cum este el, dintr-o ţară aflată în război, primeşte premiul Nobel pentru Pace.
Tot astăzi vor fi înmânate la Stockholm alte premii Nobel, inclusiv cel pentru literatură. El a fost decernat anul acesta scriitoarei germane Herta Müller, originară din România.

Impozitarea veniturilor suplimentare ale bancherilor susținută de Gordon Brown și Nicolas Sarkozy

Liderii Franţei şi Marii Britanii s-au pronunţat împreună pentru taxarea veniturilor suplimentare ale bancherilor.
Într-un articol comun apărut în „Wall Street Journal”, preşedintele Nicolas Sarkozy şi premierul Gordon Brown au sugerat că taxarea bonusurilor primite de bancheri ar ajuta bugetele naţionale, într-o vreme de criză economică. Articolul apare la o zi după ce Londra a anunţat că „primele” sau „bonusurile” mai mari de 40.000 de dolari vor fi impozitate cu 50%.

Intrevedere Hillary Clinton cu ministrul ucrainean de externe Poroșenko

Secretarul de stat american Hillary Clinton a îndemnat Ucraina să continue reformele ca să poată atrage investiţii străine, mai ales în domeniul energiei. Vorbind ieri la Washington în prezenţa ministrului ucrainian de externe Petro Poroşenko, Clinton a promis că ţara sa va ajuta Kievul să-şi dezvolte sectorul energetic. Ucraina depinde aproape total de sursele de energie ruseşti, fiind în acelaşi timp principala ţară de tranzit pentru exporturile de gaz rusesc spre Europa centrală şi de sud-est.

Contacte FBI-autoritățile pakistaneze legate de arestarea a cinci tineri americani

În Statele Unite, FBI, biroul federal de investigaţii, a anunţat că este în contact cu autorităţile pakistaneze, în cazul celor cinci tineri americani arestaţi în Pakistan sub bănuiala că ar avea legături cu organizaţii teroriste.
Cei cinci americani, probabil studenţi de 20 şi ceva de ani, au fost capturaţi de pakistanezi într-un raid făcut săptămâna aceasta în provincia Punjab. Liderii unui grup islamico-american de la Washington au spus că familiile tinerilor au semnalat dispariţia lor în luna noiembrie, iar una dintre familii a spus că a găsit o înregistrare video care pare să fie un fel de rămas-bun.

O sesiune specială a Parlamentului la Bagdad discută atacurile teroriste de marți

Premierul Irakului Nuri al Maliki va participa la o sesiune specială a Parlamentului de la Bagdad, unde va trebui să explice de ce nu au putut fi prevenite atacurile teroriste de marţi, soldate în capitala irakiană cu peste 130 de morţi. Premierul l-a înlocuit ieri pe comandantul trupelor irakiene staţionate la Bagdad şi a avertizat că vor urma şi alte schimbări. Atacurile au avut loc chiar în ziua când politicienii irakieni au căzut de acord ca alegerile parlamentare să aibă loc la 7 martie.

Premierul Papandreu: criza financiară periclitează suveranitatea Greciei

Premierul Greciei George Papandreu a avertizat că actuala criza financiara ameninţă suveranitatea nationala a ţării sale. Papandreu a afirmat ca, daca nu vor fi eradicate datoriile, datoriile vor eradica ţara. Se estimeaza ca deficitul financiar al Greciei va creste la 13 procente in acest an.

Vadim Mîşin cere dizolvarea Parlamentului

Partidul Comunistilor cere dizolvarea imediata a parlamentului ca urmare a nealegerii presedintelui pe 7 decembrie. Deputatul communist Vadim Misin a declarat ca prevederile constitutionale cer ca presedintele tarii sa dizolve parlamentul si sa anunte alegeri anticipate in cazul in care nici la alegerile repetate nu este ales presedintele. El a criticat conducerea parlamentului si in special pe seful legislativului, Mihai Ghimpu pentru incalcarea legislatiei in vigoare, dar si pentru tentativa de modificare a Constitutiei, prin referendum, care, potrivit lui, nu va avea nici un rezultat.

Vladimir Ţurcan părăseşte fracţiunea PCRM

Deputatul Vladimir Turcan, ales pe listele partidului comunistilor, a anuntat ca a luat decizia de parasi fractiunea comunistilor. Intr-un interviu cu Europa Libera, Turcan a explicat ca a luat hotarirea dupa ce partidul a decis sa boicoteze luni alegerea presedintelui tarii. Luni si Victor Stepaniuc, un membru influent al PCRM, ne-a declarat ca a fost impotriva deciziei partidului de a boicota alegerea presedintelui Moldovei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG