Linkuri accesibilitate

Ştiri

Kievul cere FMI un împrumut de urgenţă de două miliarde de dolari

Ucraina a cerut Fondului Monetar Internaţional un împrumut de 2 miliarde de dolari pentru a face faţă unei situaţii financiare descrise de vicepremierul Hryhoriy Nemyria drept „extrem de dificilă”. Kievul spune că are nevoie de împrumuturi pentru a-şi achita consumul de gaze naturale ruseşti, pentru a achita datorii mai vechi şi pentru a acoperi deficitul bugetar. FMI a căzut de acord anul trecut să ofere Ucrainei un credit de 16,4 miliarde de dolari, dar joi a reţinut deblocarea unei tranşe de 3,8 miliarde, spunînd că Kievul nu a reuşit să pună în aplicare reforme cheie, inclusiv să adopte un buget de austeritate pentru anul 2010. Potrivit prognozelor, economia Ucrainei se va micşora cu 15 la sută anul acesta.

UEFA dă lumină verde desfăşurării campionatului european de fotbal în patru oraşe ucrainene

UEFA a anunţat că oraşele ucrainene Kiev, Lviv, Doneţk şi Harkiv vor găzdui meciuri în cadrul campionatului european la fotbal din 2012. Preşedintele UEFA, Michel Platini a lăudat „eforturile extraordinare ale guvernului ucrainean” în pregătirile pentru campionatul care va fi găzduit în comun de Ucraina şi Polonia. El a confirmat şi că finala se va juca la Kiev. UEFA amânase decizia privind meciurile din oraşele ucrainene, cu excepţia Kievului, din cauza avansării lente a proiectelor din infrastructură.

UE: trupele ruse din satul Perevi sunt o încălcare a acordului de încetare a focului din august 2008

Observatorii Uniunii Europene în Georgia au spus că Moscova încalcă acordurile cu Tbilisi prin faptul că menţine trupe în satul disputat Perevi. O declaraţie a misiunii europene de monitorizare acuză Rusia de „încălcarea clară” a acordurilor de încetare a focului care au pus capăt războiului ruso-georgian din august 2008. Observatorii au cerut ca Rusia să-şi retragă militarii din satul populat preponderent de georgieni în apropiere de graniţa administrativă cu Osetia de Sud.

Moscova: demiterea unor oficiali din administraţia penitenciarelor în urma morţii avocatului Serghei Magnitsky

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a demis câţiva oficiali din administraţia penitenciarelor după investigarea morţii în închisoare a unui avocat rus. Serghei Magnitsky, avocatul în vârstă de 37 de ani al companiei londoneze Hermitage Capital Management, a murit pe 16 noiembrie în închisoarea Butyrka din Moscova. La început, oficialii ruşi au spus că avocatul a murit de stop cardiac. Rudele şi colegii lui au spus că autorităţile penitenciarului nu i-au acordat asistenţă medicală la timp, ceea ce i-a provocat moartea. Şeful departamentului penitenciarelor, Aleksandr Reimer a spus că şeful închisorilor de la Moscova, Vladimir Davydov, se află printre cei demişi după anchetarea morţii lui Magnitsky.

Împuşcarea ziaristului inguş Magomed Yevleyev catalogată drept omor involuntar

Un poliţist din republica Inguşetia a Federaţiei Ruse a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru împuşcarea mortală „neintenţionată” a unui proeminent jurnalist de opoziţie care se afla în detenţie. Magomed Yevloyev, editorul principalei publicaţii pe internet de opoziţie din Inguşetia, a fost împuşcat în cap după reţinerea sa în august 2008. Poliţia a spus atunci că a fost împuşcat în timpul unei încăierări. Tribunalul din oraşul Karabulak a decis astăzi că poliţistul Ibragim Yevloyev, care fusese bodyguard al ministrului inguş de interne, este vinovat de omor involuntar.

Acord preliminar polono-american pentru amplasarea în Polonia a unor rachete Patriot

Oficiali americani şi polonezi au semnat un acord care pregăteşte terenul pentru amplasarea rachetelor americane Patriot în Polonia în anul 2010. Acordul mai oferă baza legală pentru dislocarea în Polonia a aproximativ 100 de militari americani. Înţelegerile fac parte din planurile mai ample de apărare antirachetă ale Statelor Unite, menite să întărească securitatea Europei Centrale în faţa unor posibile ameninţări cu rachetă.

Chişinău: întrevedere Mihai Ghimpu - Celeste Wallander (Pentagon)

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu i-a spus unui înalt oficial american că Republica Moldova doreşte să semneze un acord de parteneriat strategic cu Statele Unite. La o întrevedere avută cu Celeste Wallander, asistentă adjunctă a Secretarului american al apărării, Mihai Ghimpu a spus că acest acord ar trebui să întărească dialogul politic bilateral, colaborarea comercial-economică şi în domeniul securităţii. Un comunicat de presă al părţii moldovene spune că proiectul acordului a fost transmis ambasadei americane la Chişinău. Comunicatul o citează pe Celeste Wallander cu declaraţia că Statele Unite sprijină “acţiunile pragmatice” ale actualei conduceri moldovene pentru “realizarea schimbărilor democratice”.

Premierul Filat surprins de nedumerirea mitropolitului Vladimir

Premierul Vlad Filat a anunţat că s-a consultat cu Mitropolitul Moldovei Vladimir, înainte ca Guvernul să declare zi liberă pe 25 decembrie, când este sărbătorit Crăciunul pe stil nou. Întru-un interviu cu Europa Liberă, premierul Filat a spus că este surprins că mitropolitul Vladimir s-a răzgândit. Mitropolia Moldovei a declarat ieri că este nedumerită de decizia Guvernului, care ar fi „stârnit zarvă” printre enoriaşi. Premierul Filat a mai spus în interviu că în trecut Mitropolia Moldovei a fost implicată „până peste cap” în trecut în politica fostului preşedinte Voronin.

Chişinău: Al 14-lea deces datorat virusului A (H1N1)

Ministerul Sănătăţii investighează decesul unui copil de trei luni de gripă pandemică la spitalul raional din Edineţ pentru a afla dacă de vină sunt medicii. Cazul ridică la 14 numărul total al deceselor în Moldova provocate de virusul A(H1N1). Viceministrul Sănătăţii, Mihai Magdei a declarat că primul lot de vaccinuri împotriva gripei pandemice donat de România era aşteptat pe parcursul zilei de astăzi. Potrivit lui Magdei, întârzierea de aproximativ o săptămână a fost cauzată de procedura complicată de perfectare a documentelor necesare.

Bucureşti: CC cere renumărarea voturilor declarate nule

Curtea Constituţională din România a decis să se re-examineze buletinele declarate nule după turul doi al alegerilor prezidenţiale de duminică. Decizia a fost luată în urma unei contestaţii din partea candidatului social-democrat Mircea Geoană care a pierdut alegerilor în faţa preşedintelui Traian Băsescu la o diferenţă de aproximativ 70 de mii de voturi. Numărul buletinelor anulate se ridică la aproximativ 138 de mii. Curtea Constituţională va aştepta re-examinarea lor înainte să valideze rezultatele alegerilor.

Fond UE de ajutorare a ţărilor în curs de dezvoltare în combaterea schimbărilor climaterice

Ţările din Uniunea Europeană au căzut de acord să ofere 7,2 miliarde de euro pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să combată schimbarea climei. Banii vor fi plătiţi timp de trei ani, începând cu 2010. Promisiunea a fost anunţată la o conferinţă de presă, la sfârşitul unui summit de două zile şi pe fondul unei reuniuni internaţionale la Copenhaga pe tema schimbărilor climatice. Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a spus că speră ca alte ţări vor contribui acum cu sume comparabile cu fondul european.

Emisarul ONU în Afganistan Kai Eide nu candidează pentru un nou mandat

Emisarul Naţiunilor Unite în Afganistan, Kai Eide a anunţat că nu îşi va reînnoi contractul de doi ani la Kabul atunci când acesta va expira în luna martie. Într-un interviu cu Associated Press, Eide a spus că „nu-şi dă demisia”, dar a confirmat că i-a solicitat secretarului general ONU să-i caute un înlocuitor. Eide fusese criticat recent pentru felul cum a supravegheat alegerile prezidenţiale din Afganistan, marcate de neregularităţi. Dar oficialul ONU a spus că decizia sa nu are legătură cu criticile care i-au fost aduse.

Shell şi Total cîştigă licitaţii pentru exploatarea unor cîmpuri petrolifere din Irak

Irakul a încheiat acorduri cu două consorţiuri care au participat la un concurs pentru dreptul să exploateze zăcămintele petroliere din sudul ţării. Consorţiul condus de compania anglo-olandeză Shell împreună cu Petronas din Malaiezia a câştigat dreptul de exploatare a zăcământului Majnoon în timp ce Corporaţia Naţională Petrolieră Chineză împreună cu compania franceză Total vor exploata zăcământul Halfaya. Este cel de-al doilea asemenea concurs organizat de Irak, iar 45 de companii mai concurează până sâmbătă pentru dreptul de a exploata alte opt zăcăminte petroliere.

BNM: 1 euro cotat la 17,4 lei

Banca Naţională va folosi toate mijloacele la dispoziţie pentru a menţine stabilitatea leului, care s-a depreciate constant de la începutul lunii faţă de euro şi dolar. Un euro costa astăzi 17,4 lei potrivit cursului Băncii Naţionale, dar ajungea la 17,98 de lei la casele de schimb valutar. Un comunicat al BNM spune că situaţia de pe piaţa valutară este “ţinută sub control şi în afara oricăror motive de îngrijorare sau panică”. Biroul permanent al Parlamentului a respins astăzi cererea opoziţiei comuniste ca guvernatorul BNM Dorin Draguţanu să fie invitat pentru explicaţii în Parlament.

Vlad Filat s-a întîlnit în Germania cu Traian Băsescu și alți șefi de state

Premierul Vlad Filat s-a întâlnit ieri în Germania cu mai mulţi şefi de state din Uniunea Europeană, inclusiv cu preşedintele României, Traian Băsescu. Potrivit serviciului de presă al guvernului, Filat şi Băsescu, care participă împreună cu alţi politicieni la o reuniune a partidelor de centru-dreapta, au discutat despre aplicarea mai rapidă a unor înţelegeri bilaterale privind deschiderea de noi consulate şi micul trafic la frontieră.
A fost discutat de asemenea ajutorul României pentru combaterea gripei pandemice în Republica Moldova.

Mitropolia Moldovei cere anularea deciziei ca 25 decembrie să fie zi de odihnă

Mitropolia Moldovei a cerut anularea deciziei de a proclama zi de odihnă data de 25 decembrie, adică Crăciunul pe stil nou. Într-un comunicat de presă citat de “Ştirea zilei”, Mitropolia Moldovei, subordonată Rusiei, a spus că “sărbătorile religioase se stabilesc conform calendarului bisericesc, nicidecum celui laic”.
“Acordarea unei zile libere la nivel naţional din cauza convingerilor unei minorităţi pare bizară”, se mai spune în comunicatul Mitropoliei Moldovei.

Chișinău: Coaliția Nediscriminare cere Ministerului de Justiție să adopte un proiect de lege înaintat din 2007

Cu ocazia Zilei mondiale a drepturilor omului, marcată ieri, Coalitia Nediscriminare a cerut Ministerului Justitiei sa adopte proiectul de lege, inaintat de societatea civila, pentru prevenirea si combaterea fenomenului discriminarii. Presedintele Centrului National al Romilor din Moldova a precizat ca proiectul de lege a fost inaintat Ministerului Justitiei inca in anul 2007. Vera Turcanu, coordonator de proiecte in cadrul Coalitiei Nediscriminare, a mentionat ca avand o lege, statul va aborda coerent problema discriminarii, existenta de mult timp in R. Moldova.

Barack Obama laureat al Premiului Nobel pentru Pace își apără politica

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a primit ieri la Oslo Premiul Nobel pentru Pace. În discursul de acceptare, Obama a spus printre altele că sunt alţii care meritau mai mult distincţia şi că uneori războiul este necesar. Barack Obama a spus că are o viziune realistă asupra lumii şi nu poate sta cu mâinile în sân când poporul său este ameninţat. Discursul preşedintele american a fost lăudat la Washington şi de politicieni din propriul său partid democrat, dar şi de republicani.

Vladimir Putin critică autoritățile de la Perm pentru corupției și neglijență

Premierul Rusiei Vladimir Putin a criticat aspru autorităţile pentru corupţia şi neglijenţa despre care a spus că au facilitat incendiul de la Perm, de la sfârşitul săptămânii trecute, soldat cu peste 130 de morţi. Vorbind ieri la o şedinţă de guvern, Putin a spus că incidentul tragic expune toate păcatele birocraţiei ruseşti, de la incompenţă la corupţie şi “relaţii incorecte” cu lumea afacerilor. Putin a vizitat oraşul Perm marţi, iar întreaga conducere a regiunii şi-a dat demisia a doua zi.

Coreea de Nord ar fi dispusă să coopereze în problema programului său nuclear

Coreea de Nord a anunţat că vrea să coopereze în continuare cu Statele Unite în problema programului nuclear al Fenianului. Agenţia de presă de stat a Coreei comuniste a mai informat că Fenianul ar fi gata să reia şi discuţiile internaţionale, care sunt blocate de mai multă vreme. Declaraţia nord-coreeană vine după trei zile de discuţii purtate la Fenian de Stephen Bosworth, emisarul special al preşedintelui american Barack Obama.

Rusia critică declarațiile făcute de Traian Băsescu în campania electorală

Ministerul de externe rus a avertizat ca declaratiile facute in campania electorala de presedintele Romaniei, Traian Basescu, la adresa Rusiei ar putea dăuna relaţiilor bilaterale. Purtatorul de cuvant al ministerului, Andrei Nesterenco a calificat declaratiile lui Băsescu drept “absurde”. Nesterenco s-a referit in special la ultima dezbatere televizata din campanie, intre presedintele Basescu si contra candidatul sau social democrat Mircea Geoana. Basescu l-a atacat atunci pe Geoana pentru vizitele facute la Moscova, in lunile care precedasera campania electorala pentru alegerile prezidentiale.

Avertismente ale SUA, Anglia și Franța adresate Iranului

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au avertizat Iranul cu sancţiuni şi mai aspre dacă nu se conformează de îndată deciziilor Consiliului de Securitate ONU privind programul său nuclear. Ambasadorii american, britanic şi francez la Naţiunile Unite au făcut această declaraţie după discutarea unui raport privind ultimele evoluţii în dosarul nuclear iranian. Occidentul bănuieşte Teheranul că vrea să construiască arma atomică sub paravanul unui program nuclear civil. Iranul neagă asemenea intenţii.

România donează Moldovei 500 de mii de doze de vaccin împotriva gripei pandemice

Romania doneaza peste un milion de doze de vaccin impotriva gripei pandemice Republicii Moldova, Ucrainei si Macedoniei. 500 mii doze vor reveni Moldovei. Este pentru a treia oara cand Guvernul de la Bucuresti decide sa ofere gratuit vaccin antiviral R. Moldova.

Chişinău: Coaliţia Nediscriminare cere adoptarea proiectului de lege pentru prevenirea discriminării

Cu ocazia Zilei mondiale a drepturilor omului, Coalitia Nediscriminare a cerut Ministerului Justitiei de la Chisinau sa adopte proiectul de lege, inaintat de societatea civila, pentru prevenirea si combaterea fenomenului discriminarii .

Presedintele Centrului National al Romilor din Moldova a precizat ca proiectul de lege a fost inaintat Ministerului Justitiei inca in anul 2007. Vera Turcanu, coordonator de proiecte in cadrul Coalitiei Nediscriminare, a mentionat ca avand o lege, statul va aborda coerent problema discriminarii, existenta de mult timp in R. Moldova.

Vadul lui Vodă - al doilea forum al ONG-urilor din Transnistria

Simbata, la Vadul lui Voda va avea loc al doilea forum al organizatiilor neguvernamentale din Transnistria, organizat de Asociatia Promo Lex.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG