Linkuri accesibilitate

Ştiri

Act de vandalism antisemit în Piața Europei la Chișinău

La Chisinau un grup de creştini ortodocşi conduşi de un preot arhiereu de la Mitropolia Moldovei a vandalizat sfeşnicul cu 8 brate aşezat de vineri seara in Piata Europei, din centrul capitalei Moldovei, pentru sarbatoarea luminilor, Hanukka, celebrată de comunitatea evreiasca în lumea intreaga. Prima lumînare a sfeşnicului a fost aprinsa vineri. Creştinii ortodocşi au dărîmat sfeşnicul si s-au incăierat cu unii trecători. Jurnal TV il citeaza pe Octavian Moşin, purtator de cuvint al Mitropoliei Moldovei cu declaraţia ca actiunea nu a fost coordonata cu Mitropolia, dar el a confirmat implicit ca preotul care a condus grupul de credincioşi apartine de Mitropolia Moldovei. Potrivit sursei citate, Ilia Șaț, vicepreşedintele comunităţii evreieşti din Moldova a caracterizat incidentul drept „o acţiune barbară ce nu face cinste celor care îşi spun creştin ortodocşi”. Ministrul Justitiei, Alexandru Tănase a declarat că incidentul reprezinta un act de incitare la ura religioasa şi ca vor fi luate masuri impotriva celor vinovati, dupa ce va fi depusă o plîngere oficială de catre Comunitatea evreilor.

Dumitru Diacov comentează acuzațiile formulate de Vladimir Voronin la adresa AIE

Intr-o declarație dată la Radio Europa Liberă, președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov a comentat afirmațiile făcute de Vladimir Voronin, președintele PCRM, într-o emisiune la postul NIT. Potrivit lui Dumitru Diacov: „Este clar ca partidul democrat va incerca să mobilizeze electoratul de pe centru stinga şi lucrul asta il cunoaste si domnul Voronin, nu l-am ascuns, şi de aceea, aceasta ura, cred, fata de domnul Lupu. Dorinta de a merge cit mai repede la alegeri anticipate, sigur ca are un motiv, fiindca ei (comunistii) se tem ca lumea va uita de dinsii daca trece mai mult timp şi Alianta ar putea sa demonstreze ca face lucruri cu mult mai bine decit comunistii.”

Preşedintele Partidului comunistilor moldoveni, Vladimir Voronin afirmase sîmbătă că decizia de a nu-l vota lunea trecuta pe Marian Lupu ar fi fost una democratica, provocata de, după opinia sa, „politica anti-națională a Alianta pentru Integrare Europeana”. Voronin a mai spus că fostul său coleg de partid, actualul preşedinte al Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu ar trebui să abandoneze scena politica moldoveneasca si a repetat ca Partidul comunistilor moldoveni doreste alegeri anticipate cit mai curind posibil.

Noi măsuri represive la adresa opozanților anti-guvernamentali din Iran

Liderul religios suprem al Iranului, Ayatolahul Ali Khamenei a facut un apel la calm către populaţie si a acuzat opozitia ca ar crea un mediu ostil în ţară. Ayatolahul a spus ca demonstraţiile continue de la Teheran sunt ilegale si a cerut opozitiei sa revina, pe ceea ce el a numit “calea cea dreapta”. Intre timp, politia a inconjurat Universitatea din Teheran si studentii nu mai pot iesi din campul universitar. Studentii acuza autorităţile ca au difuzat imagini falsificate ale protestatarilor care ar fi dat foc unei fotografii a fondatorului republicii Islamice, ayatolahul Ruhollah Khomeini. Imaginile au fost difuzate fara incetare de televiziunea publica din Iran, in ceea ce liderii opozitiei considera ca ar fi o campanie masiva de manipulare şi ca autoritățile folosesc tactici neconvenţionale pentru a pune capat protestelor masive din ultimele luni.

Reluarea circulației pe linia feroviară Belgrad-Sarajevo

Dupa aproape 18 ani, astazi a fost reluata circulația pe ruta feroviară Belgrad-Sarajevo, întreruptă la începutul războaielor balcanice din anii 90. In trenul de calatori nu au fost astazi decit 17 pasageri, dar oficialităti feroviare din Serbia şi Bosnia speră că, in sezonul de iarnă, trenul va deveni la fel de popular cum a fost înainte de destrămarea Federatiei Iugoslave. Călătoria durează 8 ore .

Referendum neoficial pe tema independenței organizat în Catalonia

Locuitorii regiunii autonome Catalonia din Spania participă astazi la un referendum neoficial referitor la independenţa provinciei. Peste 700 de mii de oameni pot participa la acest scrutin neoficial. Rezultatul său ar putea obliga cele mai importante partide din regiune să organizeze un referendum oficial pe tema secesiunii de Spania.

Tailanda va pune sub acuzare pentru trafic de arme 4 cetățeni cazaci și unul belarus

Autoritatile din Tailanda au anunţat ca îi vor pune sub acuzare pe 4 kazahi si 1 belarus retinuţi la Bangkok cu un avion plin de arme din Coreea de Nord. Avionul avea la bord 30 de tone de arme, printre care rachete si grenade propulsate de rachete. Avionul, inregistrat in Georgia, a aterizat la Bangkok pe 11 decembrie. Premierul tailandez a spun ca nu este clar care era destinaţia armelor. Singurul lucru care se stie este ca urmatoarea etapa pentru realimentarea avionului ar fi urmat sa fie în Sri Lanka. La Bangkok, avionul a sosit de la Fenian, din Coreea de Nord.

O companie chineză va construi un tronson din autostrada Varșovia-Berlin

O companie de constructii din China comunista a cîştigat pentru prima data o licitaţie pentru un proiect de infrastructură în tari din Uniunea Europeana. Compania chineza COVEC a cistigat licitaţia si va construi 49 de km din autostrada care va lega Varşovia de Berlin. Compania chineza a propus un pret cu 44 la suta mai mic decit cel estimat de statul polonez. Vicepreşedintele companiei a spus ca este interesat de proiecte similare de infrastructura in Bulgaria, Romania si Ungaria, dar compania urmăreşte cu atenţie si evoluţiile din Ucraina şi Rusia, relateaza agentia France Presse.

Bulgaria dispusă să primească un fost deținut de la centrul de detenție Guantanamo

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov a anunţat ca tara sa ar putea primi un fost detinut de la baza din Guantanamo, ca urmare a apelurilor facute de administratia americana pentru ca detinutii a căror vinovăţie nu a putut fi demonstrată, să fie preluaţi de ţări aliante, odata cu renunţarea la acest loc de detentie. Premierul de la Sofia a spus ca acest gest ar dovedi buna colaborare dintre Statele Unite si Uniunea Europeana şi ministrul bulgar de interne Tvetan Tvetanov a spus la rindul sau ieri, la postul naţional de radio, ca au loc discutii americano-bulgare pe aceasta temă, dar ca decizia va fi trecuta prin Parlamentul bulgar.

Suhumi: Serghei Bagapsh declarat învingător în alegerile "prezidenţiale"

In regiunea separatista georgiana Abhazia, potrivit rezultatelor electorale din asa numitele alegeri prezidenţiale, actualul lider al regiunii Serghei Bagapsh a mai cistigat un mandat. Votul este considerat ilegal de Georgia si de majoritatea tarilor lumii care nu recunosc independenta regiunii. Numai Rusia, Nigaragua si Venezuela au recunoscut independenta Abhaziei si a Osetiei de sud dupa razboiul ruso-georgian din vara anului trecut. Serghei Bagaph a obtinut 59,4 procente si nu mai este nevoie de un al doilea tur de scrutin. Opozitia acuza fraude grave.

Interviu la postul NIT: V. Voronin abia aşteaptă alegerile anticipate

In cadrul unei emisiuni la postul NIT, presedintele PCRM Vladimir Voronin a declarat ca partidul pe care il conduce nu va suferi dupa plecarea din fractiunea comunistilor a deputatului Vladimir Turcan, deoarece in partid ar fi venit in ultimul timp, multi tineri. Voronin a repetat ca decizia de a nu-l vota lunea trecuta pe Marian Lupu a fost o decizie democratica a partidului sau, pentru ca politica provocata de Alianta pentru Integrare Europeana ar fi, in opina fostului presedinte moldovean, una antinationala.

Potrivit spuselor lui Vladimir Voronin, liderii celor 4 componente care au constituit coalitia liberala, nu au ce cauta in politica moldoveneasca, pentru ca, asa cum spune Vladimir Voronin, ei aduc rau Republicii Moldova si cetatenilor ei, si asta pentru ca Filat, Ghimpu, Lupu, Urechean ar promova, in opinia lui Vladimir Voronin o politica anti nationala si pro-romana. Vladimir Voronin a supus unei critici dure chiar semnarea acordului privind micul trafic la frontiera, care, in opinia lui, ar prejudicia foarte mult partea moldoveneasca. De asemenea, Vladimir Voronin a spus ca Alianta a adus elemente criminale în Parlament, chiar a nominalizat si citiva deputati care fac parte din AIE.

Tot în cadrul acestei emisiuni, Vladimir Voronin a sugerat ca nu este deranjat de plecarea citorva fruntasi din fractiunea parlamentara PCRM. Ceea ce a mai surprins din declaratiile facute de liderul comunistilor, a fost ca actualul presedinte al Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu ar trebui sa abandoneze scena politica moldoveneasca. Voronin a sustinut ca pentru el cel mai important ar fi anuntarea cit mai grabnica a alegerilor anticipate.

Bucureşti: la BEC au ajuns buletinele de vot din diasporă

In Romania, Biroul Electoral Central continua renumararea voturilor nule. Potrivit site-ului Hotnews.ro, actualul presedinte Traian Basescu a mai dobindit înca 845 de voturi, iar contracandidatul sau, social democratul Mircea Geoana 760. Potrivit sursei citate in cursul zilei au ajuns la Biroul Electoral Central si buletinele de vot din diaspora. Renumararea ar trebui finalizata miine.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis la cererea Partidului Social Democrat renumararea voturilor nule din turul doi al alegrilor prezidentiale.

Copenhaga: o mie de arestări în cursul unei manifestaţii organizate cu ocazia summitului ONU privind încălzirea globală

Politia daneza a retinut noaptea trecuta aproximativ 1000 de persoane care au participat la o manifestatie cerînd masuri eficiente impotriva incalzirii globale. La marsul de ieri au participat peste 40 de mii de oameni. In cursul diminetii, politia din Copenhaga a anuntat ca au ramas in detentie doar 13 oameni, restul fiind eliberati.

La Copenhaga are loc sumitul ONU pe tema incalzarii globale, la care vor participa si presedintele Statelor Unite Barack Obama si presedintele Rusiei Dmitri Medvedev.

Barack Obama şi Dmitri Medvedev discută la telefon despre stadiul negocierilor post START

Casa Alba a anuntat ca presedintele american si omologul sau rus au discutat ieri despre negocuierile privind noul tratat de limitare a armelor strategice, START, dupa ce, tratatul vechi din 1991, a expirat pe 5 decembrie. Potrivit Casei Albe, cei doi lideri au vorbit despre etapa actuala a negocierilor, dar nu au fost date mai multe detalii.

Serafim Urechean reales preşedinte al AMN - vice-preşedintele Veaceslav Untilă părăşeşte lucrările congresului desfăşurat la Chişinău

La Chisinau s-a desfăşurat congresul Aliantei Moldova Noastra, formaţiune politica parte a Aliantei pentru Integrare Europeana. Serafim Urechean a fost ales preşedintele partidului cu 328 de voturi .Contracandidatul sau, vicepreşedintele formatiunii Veaceslav Untilă impreuna cu alti membri ai partidului au părăsit lucrarile congresului, dupa ce partidul a decis ca votarea presedintului sa se faca la vedere, si nu prin vot secret.

Copenhaga: demonstraţie a activiştilor ecologişti din lumea întreagă

Poliţia daneza a anuntat ca 30 de mii de activisti ecologisti au demonstrat la Copenhaga, cerind liderilor politici care participa la summitul mondial referitor la incalzirea globala sa ajunga la o concluzie pentru a impiedica accelerarea acestui fenomen. In afara de ecologisti la manifestatie au participat si activisti anti globalizare si anti capitalism. Politia a anunţat arestarea a 19 oameni. Mitingul a fost organizat de 515 organizatii din 67 de ţări.

Premierul Filat surprins de zarva stîrnită de Mitropolia Moldovei

Premierul Vlad Filat a declarat ca s-a consultat cu Mitropolitul Moldovei Vladimir inainte ca Guvernul sa declare zi libera pe 25 decembrie, cand este sarbatorit Craciunul pe stil nou. Intr-un interviu cu Europa Libera, premierul Filat a spus ca este surprins ca mitropolitul Vladimir s-a razgandit.

Mitropolia Moldovei a declarat ieri ca este nedumerita de decizia Guvernului, care ar fi „starnit zarva” printre enoriasi. Premierul Filat a mai spus in interviu ca in trecut Mitropolia Moldovei a fost implicata „pana peste cap” in trecut in politica fostului presedinte Voronin.

Bucureşti: preşedintele PSD Bucureşti ameninţă cu un marş de protest

Senatorul Partidului Social Democrat Catalin Voicu este audiat la directia Nationala Anticorupţie pentru trafic de influenţa si dezvaluire de informatii clasificate. Potrivit agenţiei newsin, presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie a declarat aseara ca social democratii ar putea sa organizeze un mars de protest in capitala la care ar putea participa pina la 200 de mii de oameni, in semn de protet pentru ceea ce liderul PSD Bucuresti considera a fi acţiuni orchestrate de presedintele Basescu impotriva unor lideri ai PSD.

HuJinTao inaugurează segmentul din Kazahstan al unui gazoduct care face legătura între Turkmenistan şi China

Presedintii Chinei si Kazahstanului au inaugurat secţiunea din Kazahstan a noii conducte care transporta gazele naturale din Turkmenistan catre China. Ceremonia a avut loc la sediul din Astana al companiei de stat din Kazahstan KazMunaiGaz. Luni va fi inaugurat si segmentul conductei din Turkmenistan, tot in prezenta presedintelui Chinei comuniste HuJinTao. Potrivit estimarilor, conducta ar urma sa transporte 40 de miliarde de metri cubi de gaze catre China.

Hillary Clinton: Statele Unite sprijină eforturile Islamabadului de a-i învinge pe fundamentalişti

Secretarul de stat american Hillary Clinton a spus ca Statele Unite sprijina cu tarie Pakistanul in eforturile sale de a intari democraţia si de a–i invinge pe extremisti. Hillary Clinton a repetat ca Statele Unite nu intenţioneaza sa submineze suveranitatea Pakistanului, ci doresc doar sa fie un partaner de nadejde al Islamabadului.

Dezbaterea legii bugetului pe 2010 pe agenda şedinţei de vineri a Parlamentului

Saptamina viitoare, parlamentul de la Chisinau incepe dezbaterea legii bugetului pentru anul 2010. Biroul permanent al parlamentului a decis ca saptamina ce vine vor fi 3 sedinte ale legislativului - marti, joi si vineri. Bugetul este pe agenda sedintei de vineri, potrivit agentiei de stiri InfoPrim Neo. Tot pe agenda se afla si aprobarea bugetului parlamentului si aici au fost propuse reduceri de 12 milioane de de lei. Potrivit sursei citate, presedintele parlamentului Mihai Ghimpu a anuntat ca deputatii care au 3 absente pe luna de la sedintele parlamentului nu vor primi prima de Craciun.

Chişinău: congresul Alianţei Moldova Noastră

La Chisinau se desfasoara congresul Aliantei Moldova Noastra, formatiune politica ce face parte din Alianta pentru Integrare Europeana, aflata la guvernare. Congresul urmeaza sa il aleaga pe presedintele formatiunii. In competitie se afla actualul lider al AMN, Serafim Urechean si Veaceslav Untila, vicepresedintele formatunii.

Crescătorii de animale din Moldova cer sistarea importurilor de carne

Crescatorii de animale din Moldova cer guvernului ca pina la 1 februarie 2010 sa nu mai acorde autorizatii de import pentru carne si produse de carte. Potrivit crescatorilor de carne din Moldova, in tara ar exista suficienta carne pentru a asigura consumul intern si nu ar fi nevoie de importuri.

Bucureşti: renumărarea voturilor nule din alegerile prezidenţiale

In Romania, Biroul Electoral Central renumara voturile nule din alegerile prezidentiale de duminica trecuta, scrutin cistigat cu o diferenta de aproximativ 70 de mii de voturi de catre actualul presedinte Traian Basescu in fata de contracandidatul sau ,social democratul Mircea Geoana. Curtea Constitutionala a decis ieri renumararea voturilor nule si procesul este in desfasurare. Potrivit site-ului hotnews.ro, dupa renumararea voturilor nule din 27 de circumscriptii din 48, Traian Basescu a mai cistigat 629 de voturi, iar Mircea Geoana 551.

Suhumi: alegeri "prezidenţiale" în Abhazia

In regiunea separatista a Georgiei Abhazia, au loc astazi alegeri prezidentiale. Pentru conducerea regiunii sunt in competitie 5 candidati printre care si actualul lider Serghei Bagapsh. Nici unul dintre candidati nu se pronunta pentru integritatea teritoriala a Georgiei . Alegerile sunt considerate ilegale, dar sunt sustinute de Rusia.

Dupa razboiul ruso- georgian din 2008, Moscova a recunoscut independenta Abhaziei si Osetiei de Sud, cele doua regiuni separatiste ale Georgiei. Abhazia are o populatie de 200 de mii de oameni. Independenta regiunilor a fost recunoscuta numai de Rusia, Venezuela si Nicaragua.

Misiunea UE de observatori din Georgia cere Rusiei să-şi retragă trupele dintr-un sat de graniţă

Observatorii Uniunii Europene in Georgia au spus ca Moscova incalca acordurile cu Tbilisi prin faptul ca mentine trupe in satul disputat Perevi. O declaratie a misiunii europene de monitorizare acuza Rusia de „incalcarea clara” a acordurilor de incetare a focului care au pus capat razboiului ruso-georgian din august 2008. Observatorii au cerut ca Rusia sa-si retraga militarii din satul populat preponderent de georgieni in apropiere de granita administrativa cu Osetia de Sud.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG