Linkuri accesibilitate

Ştiri

Victor Stepaniuc părăsește PCRM și fracțiunea parlamentară comunistă

Intr-un interviu cu Europa Liberă, deputatul comunist Victor Stepaniuc și-a anunțat decizia de a ieși din PCRM și a forma, împreună cu alți 8-9 deputați, o grupare alternativă de stînga în Parlamentul R. Moldova. Anunțul oficial va fi făcut marți în Parlament.

Curtea Constituțională a României a validat rezultatul alegerilor prezidențiale

Curtea Constituţională din România a respins cererea de anulare a turului al doilea al alegerilor prezidenţiale depusă de social-democraţi şi a validat victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale. Ceva mai devreme, autorităţile electorale din România au constatat că renumărarea unor voturi controversate nu schimbă rezultatul alegerilor. În această seară, învinsul alegerilor, Mircea Geoană, a spus că a luat notă de decizia Curţii Constituţionale şi i-a urat preşedintelui Traian Băsescu succes în noul mandat.

Reprezentanții țărilor în curs de dezvoltare revin la masa de discuții la Conferința de la Copenhaga asupra modificărilor climatice

Uniunea Europeană a anunţat că ţările în curs de dezvoltare au renunţat să mai boicoteze reuniunea internaţională asupra schimbărilor climaterice, de la Copenhaga. Ceva mai devreme, astăzi, 135 de delegaţii, în frunte cu africanii, China şi India, au spus că nu vor mai participa la lucrări dacă statele bogate nu acceptă să plătească mai mult pentru reducerea emisiilor de gaze toxice.

Barack Obama cere marilor bănci să contribuie la relansarea economică

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama le-a spus bancherilor americani că trebuie să ajute la relansarea economică, după ce instituţiile lor au primit ajutoare din banii contribuabilului. Obama a făcut această declaraţie la o întâlnire cu un grup de directori de la bănci ca Goldman Sachs Group, Bank of New York Mellon, Bank of America, Citigroup şi altele. Ceva mai devreme, astăzi, Citigroup a anunţat că va returna 20 de miliarde de dolari primiţi de la ministerul finanţelor după declanşarea crizei.

Guvernul R. Moldova și-a exprimat regretul față de actul de vandalism antisemit de la Chișinău

Guvernul Republicii Moldova şi-a exprimat regretul faţă de incidentul petrecut ieri în centrul capitalei, unde un grup de demonstranţi conduşi de un preot de la Mitropolia Moldovei au înlăturat cu forţa o menoră evreiască şi au scandat lozinci antisemite. Liderii comunităţii evreieşti au îndemnat Mitropolia Moldovei să-şi precizeze poziţia. Alexandr Bilinkin a spus că este de competenţa Mitropoliei Moldovei să examineze dacă acţiunile de instigare la ură interetnică de ieri corespund principiilor sale.
Incidentul a fost condamnat astăzi de ambasada americană la Chişinău, care a spus că Statele Unite sprijina o Moldova democratica, europeana, unde drepturile cetatenilor, ale tuturor grupurilor etnice si religiilor sunt asigurate.

Un raport al Consiliului Europei critică poliția moldoveană pentru acțiunile violente din timpul protestelor din aprilie

Consiliul Europei a criticat poliţia moldoveană pentru acţiunile din timpul protestelor din aprilie. Experţii Comitetului pentru Prevenirea Torturii, care au vizitat Moldova în iulie, spun într-un raport dat publicităţii la Strasbourg că există dovezi „credibile şi consistente” de maltratare a persoanelor arestate. Autorii raportului recomandă înfiinţarea unei agenţii independente care să investigheze plângerile de tortură şi maltratare.

Decesul unei doctorițe la Chișinău cauzat de gripa pandemică

Medicul Eugenia Bordei a murit duminică la Spitalul Republican, din cauza gripei pandemice. Presa de la Chişinău relatează că medicul s-a molipsit de la pacienţii pe care îi îngrijea şi a refuzat să fie internată după primele simptome. Decesul doctoriţei aduce la 15 bilanţul victimelor gripei pandemice din Republica Moldova.

Plățile întîrziate ale agentului termic stîrnesc îngrijorarea societății „Termocom”

Societatea „Termocom” s-a arătat îngrijorată că va avea probleme din cauza nivelului scăzut de achitare a agentului termic. Potrivit Infoprim, directorul comercial Mihai Arusoi a spus astăzi la o şedinţă la primăria capitalei că „Termocom” are oricum pierderi, pentru că livrează agent termic la preţ scăzut. La aceeaşi şedinţă, oficialii primăriei au confirmat că livrarea agentului termic se desfăşoară bine, şi nu sunt plângeri de la populaţie. Infoprim aminteşte că potrivit noilor reglementări, persoanele care nu achită agentul termic vreme de 6 luni riscă o amenda de 200 de lei, iar persoanele juridice, o amendă de 2000 de lei.

Președintele Mihai Ghimpu a promulgat o lege încurajînd exportul băturilor alcoolice moldovenești

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a promulgat o lege menită să ducă la creşterea exportului de băuturi alcoolice moldoveneşti. Noua lege, adoptată de Parlament în urmă cu zece zile, nu mai obligă exportatorii să aplice pe sticlele care merg în străinătate mărcile de stat. Producătorii s-au plâns în trecut că mărcile cresc foarte mult preţul de producţie şi le reduc veniturile.

Delegație FMI la București pentru a discuta plata unei tranșe dintr-un credit blocat urmare a crizei politice din România

O delegaţie a FMI a sosit în România pentru a discuta acordarea unei noi tranşe dintr-un credit blocat de criza politică de la Bucureşti. Oficialiitățile FMI vor discuta cu autorităţile române bugetul pe 2010, dar Reuter scrie că indiferent de rezultatul întrevederilor este puţin probabil să fie acordată de îndată noua tranşă de un miliard şi jumătate de euro. Lovită de efectul crizei globale, România a contractat în martie împrumuturi în valoare totală de 20 de miliarde de euro de la FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.

Reprezentanții a 135 de state în curs de dezvoltare boicotează lucrările Conferinței de la Copenhaga asupra modificărilor climatice

La Copenhaga, reprezentanţii ţărilor în curs de dezvoltare au părăsit lucrările conferinţei asupra schimbării climei, spunînd că statele bogate trebuie să dea bani mai mulţi pentru reducerea emisiilor de gaze toxice.
Delegaţiile ţărilor în curs de dezvoltare, în frunte cu China, India şi cu statele africane, au spus că nu vor reveni în aşa-numitele „grupuri de lucru” până ce revendicările lor nu vor primi un răspuns pozitiv. La acţiunea de protest participă 135 de ţări din cele 192 reprezentate la conferinţă.

Premierul Silvio Berlusconi rămîne internat în spital după atacul suferit duminică la Milano

Medicul premierului italian Silvio Berlusconi a spus că politicianul va rămâne în spital cel puţin încă o noapte, după ce a fost lovit în faţă duminică, la Milano. Doctorul Zangrillo a spus că Berlusconi a stat în spital toată noaptea trecută, că parametrii vitali sunt stabilizaţi şi că a suferit fracturi ale septului nazal şi a doi dinţi de sus.
Poliţia spune că persoana arestată în incidentul de aseară ar suferi de o boală psihică. Martori oculari spun că l-a atacat pe premier cu o machetă a Domului din Milano.

Ministrul de externe iranian anunță judecarea iminentă a 3 tineri americani arestați în iulie pentru trecere ilegală de frontieră

Iranul îi va judeca pe trei tineri americani care spun că au intrat pe teritoriul său din greşeală în iulie, când vizitau nordul Irakului vecin. Anunţul privind iminentul proces a fost făcut astăzi de ministrul iranian de externe Manuchehr Mottaki, care a spus că americanii ar fi intrat în ţară cu „scopuri suspecte”. În trecut, oficialii iranieni au spus că tinerii ar fi spioni. Guvernul Statelor Unite spune că împotriva lor nu există nici un fel de dovezi şi cere să fie eliberaţi de îndată.

Mișcarea radicală Hamas celebrează în Gaza 22 de ani de la înființare

Zeci de mii de palestinieni s-au adunat astăzi în Gaza City pentru a marca împlinirea a 22 de ani de la înfiinţarea miliţiilor islamiste Hamas, care controlează în prezent Fâşia Gaza. Mişcarea Hamas a fost înfiinţată în 1987 şi a devenit mai cunoscută pe plan internaţional cu ocazia celei de-a doua revolte palestiniene, „intifada”, din anul 2000. Hamas este considerată organizaţie teroristă de către Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană refuză să recunoască alegerile prezidențiale din Abhazia

Preşedinţia suedeză a UE a anunţat că Bruxelles-ul nu recunoaşte alegerile prezidenţiale ţinute la sfârşitul săptămînii în Abhazia. Într-o declaraţie de presă, preşedinţia suedeză mai spune că Uniunea continuă să sprijine integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei. Alegerile abhaze de sâmbătă i-au adus un nou mandat prezidenţial liderului separatist Serghei Bagapş.

Actul de vandalism antisemit de la Chișinău a fost condamnat de ministrul justiției

Un grup de creştini ortodocşi conduşi de un înalt preot al Mitropoliei Moldovei a vandalizat duminică un simbol evreiesc înălțat în parcul central al Chişinăului, cu ocazia sărbătorii luminilor, Hanuca, celebrată în lumea întreagă. Creştinii ortodocşi au dărâmat sfeşnicul cu 9 braţe, care fusese instalat vineri în piaţa Europa din apropierea monumentului lui Ştefan cel Mare. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei a negat că acţiunea condusă de protoiereul Anatolie Cibric ar fi fost coordonată cu Mitropolia. Directorul Congresului Evreilor din Republica Moldova, Ilia Şaţ a caracterizat cele întâmplate drept „o acţiune barbară ce nu face cinste celor care îşi spun creştin ortodocşi”. Ministrul Justitiei, Alexandru Tănase a spus că incidentul reprezintă un act de incitare la ura religioasa şi ca vor fi luate masuri împotriva celor vinovaţi.

Traian Băsescu reconfortat ca președinte după renumărarea voturilor nule în alegerile din România

Examinarea voturilor nule în urma alegerilor prezidenţiale din România, la cererea Curţii Constituţionale, a întărit poziţia preşedintelui actual. Traian Băsescu l-a învins în turul doi de scrutin, pe 6 decembrie, pe contracandidatul său social-democrat, Mircea Geoană la o diferenţă de aproximativ 70 de mii de voturi. Geoană a spus că alegerile ar fi fost fraudate şi cerut verificarea celor aproape 138 de mii de voturi declarate nule. Verificările încheiate duminică au descoperit peste 2 mii de voturi valabile, dar cele mai multe au fost tot în favoarea lui Băsescu.

Premierul Italiei Silvio Berlusconi rănit în urma unui atac la Milano

Premierul italian Silvio Berlusconi a fost internat la spital după ce a fost atacat, la finalul unei manifestaţii duminică la Milano. Un bărbat de 42 de ani a aruncat un obiect dur în Berlusconi, lovindu-l în faţă. Medicul premierului italian spune că Berlusconi s-a ales cu nasul fracturat, doi dinţi rupţi şi buzele sparte. Poliţia l-a reţinut pe atacatorul despre care se crede că ar avea probleme mentale.

Barack Obama consideră că succesul strategiei americane în Afganistan va putea fi judecat peste un an

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama spune că va cunoaşte până la sfârşitul lui 2010 dacă strategia sa în Afganistan funcţionează. Obama a promis să o schimbe în cazul în care armata americană nu menţine cursul stabilit de a apăra în faţa militanţilor talibani centrele unde este concentrată populaţia afgană. Într-un interviu televizat, liderul american a mai spus că discursul rostit pe 1 decembrie, când a anunţat trimiterea celor 30 de mii de militari adiţionali în Afganistan, a fost pentru el mai dificil decât oricare altul.

Divergențe persistente la reuniunea de la Copenhaga

La convorbirile de la Copenhaga, pe tema modificărilor climatice, persistă divergenţele între ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare. Ultimele sunt îndemnate să-şi micşoreze emisiile de carbon care cresc extrem de rapid, pentru a preveni încălzirea climei până la un nivel periculos. Dar ţări cun sînt China şi India spun că lumea industrializată ar trebui să accepte reduceri mai mari ale emisiilor nocive şi să ajute financiar ţările sărace, pentru a se re-orienta către tehnologii ecologice şi a se adapta la o climă mai caldă. Convorbirile au loc pe fondul unor proteste la care ecologiştii cer acţiuni mai hotărâte împotriva încălziri globale. Duminică, în cea de a doua zi de proteste poliţia a arestat peste 250 de oameni.

Jucătorul de golf Tiger Woods pierde sponsorizări ale unor mari firme

Firma internaţională de consultanţă, Accenture pune capăt acordului de şase ani de sponsorizare cu jucătorul de golf, Tiger Woods. Accenture a spus că Woods „nu mai este reprezentantul potrivit” pentru a-i face reclamă. Sâmbătă, şi producătorul de lame de ras Gillete a spus că va reduce spoturile publicitare cu Woods. Jucătorul anunţase vineri că renunţă la golful profesionist, după ce îşi recunoscuse infidelitatea conjugală.



Serghei Bagapș obține un nou mandat ca președinte al regiunii separatiste abhaze

Liderul Abhaziei, Serghei Bagapş a obţinut un al doilea mandat de preşedinte al regiunii separatiste georgiene. Alegerile de sâmbătă sunt considerate nelegitime de majoritatea ţărilor lumii, dar salutate de Rusia. Alegerile de pe 12 decembrie au fost primele de la recunoaşterea independenţei Abhaziei de către Rusia, în urma războiului ruso-georgian din august 2008.

Hugo Chavez califică drept amenințare un îndemn al secretarului de stat american ca țările Americii Latine să nu coopereze cu Iranul

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez a calificat drept „ameninţare deschisă” îndemnul împotriva cooperării cu Iranul pe care l-a adresat ţărilor Americii Latine secretarul de Stat al Statelor Unite. Hillary Clinton a declarat săptămâna trecută că „n-ar fi o idee bună” pentru ţările Americii Latine să aibă relaţii prea strânse cu Iranul, ceea ce le-ar putea atrage consecinţe negative. Hugo Chavez a declarat la o reuniune a liderilor de stânga în Cuba că declaraţia ar fi un semnal clar al unei „ofensivei imperiale” împotriva „forţelor progresiste” din America Latină.

Act de vandalism antisemit în Piața Europei la Chișinău

La Chisinau un grup de creştini ortodocşi conduşi de un preot arhiereu de la Mitropolia Moldovei a vandalizat sfeşnicul cu 8 brate aşezat de vineri seara in Piata Europei, din centrul capitalei Moldovei, pentru sarbatoarea luminilor, Hanukka, celebrată de comunitatea evreiasca în lumea intreaga. Prima lumînare a sfeşnicului a fost aprinsa vineri. Creştinii ortodocşi au dărîmat sfeşnicul si s-au incăierat cu unii trecători. Jurnal TV il citeaza pe Octavian Moşin, purtator de cuvint al Mitropoliei Moldovei cu declaraţia ca actiunea nu a fost coordonata cu Mitropolia, dar el a confirmat implicit ca preotul care a condus grupul de credincioşi apartine de Mitropolia Moldovei. Potrivit sursei citate, Ilia Șaț, vicepreşedintele comunităţii evreieşti din Moldova a caracterizat incidentul drept „o acţiune barbară ce nu face cinste celor care îşi spun creştin ortodocşi”. Ministrul Justitiei, Alexandru Tănase a declarat că incidentul reprezinta un act de incitare la ura religioasa şi ca vor fi luate masuri impotriva celor vinovati, dupa ce va fi depusă o plîngere oficială de catre Comunitatea evreilor.

Dumitru Diacov comentează acuzațiile formulate de Vladimir Voronin la adresa AIE

Intr-o declarație dată la Radio Europa Liberă, președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov a comentat afirmațiile făcute de Vladimir Voronin, președintele PCRM, într-o emisiune la postul NIT. Potrivit lui Dumitru Diacov: „Este clar ca partidul democrat va incerca să mobilizeze electoratul de pe centru stinga şi lucrul asta il cunoaste si domnul Voronin, nu l-am ascuns, şi de aceea, aceasta ura, cred, fata de domnul Lupu. Dorinta de a merge cit mai repede la alegeri anticipate, sigur ca are un motiv, fiindca ei (comunistii) se tem ca lumea va uita de dinsii daca trece mai mult timp şi Alianta ar putea sa demonstreze ca face lucruri cu mult mai bine decit comunistii.”

Preşedintele Partidului comunistilor moldoveni, Vladimir Voronin afirmase sîmbătă că decizia de a nu-l vota lunea trecuta pe Marian Lupu ar fi fost una democratica, provocata de, după opinia sa, „politica anti-națională a Alianta pentru Integrare Europeana”. Voronin a mai spus că fostul său coleg de partid, actualul preşedinte al Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu ar trebui să abandoneze scena politica moldoveneasca si a repetat ca Partidul comunistilor moldoveni doreste alegeri anticipate cit mai curind posibil.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG